Autor Tema: Ford Sierra prije prvog facelift-a  (Posjeta: 5420 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mirza_Capri_MK1

• Veteran member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: 1970 Ford Capri, 1963 Ford Taunus 17M P3 Turnier, 1961 Opel Rekord P2 i 1983 Ford Sierra
Ford Sierra prije prvog facelift-a
« : 21 Kolovoza, 2016, 19:05:43 »
I tako se u drugom mjesecu ove godine ostvario jedan od mojih nekoliko automobilskih snova. :D

Monika Goetz je kupuje novu 30. 08. 1983. godine u Austriji (gdje je bila sve do 1999. godine) sa 2.3 V6 motorom od 84 kW, u Ghia opremi i u Dijamant Bijeloj boji. Do 1997. godine mijenja nekoliko vlasnika kada je kupuje jaran od čovjeka od kojeg sam je ja kupio, da bi je čovjek od kojeg sam je ja kupio, uvezao u Bosnu i Hercegovinu nekada 1999. godine i koristio je sve do proljeća prošle godine.

Iako je oprema Ghia, fali joj nekoliko stvari koje sam zapazio, a to su klima, električno podešavanje retrovizora, servo volan, brisač zadnje šoferšajbe... ABS su uveli 1985. godine ili 1986. godine tako da ga nije ni mogla imati.

Kilometraža kaže da je prešla 79.xxx kilometara, ali ko zna koliko se to puta već obrnulo. :D

Uprkos godinama, za moj ukus, nije dovoljno dobro očuvana što se može i vidjeti na ovih nekoliko slika mada mislim da je dovoljno dobra osnova za restauraciju.

Motor odlično radi, ali zbog očajnog kvačila ne može se pohvaliti nekih ubrzanjem i brzinom, mada vjerovatno treba uraditi karburator, servisirati motor... Naprimjer, ulje je mijenjano prije oko dvije godine, a i gubi ulje na deklima ventila, jer su dihtunzi skroz presovani, filter zraka ko zna kada je mijenjan... Mjenjač je jako težak za šaltati. U prvu i u drugu brzinu jedva ubacuje, dok je u rikverc skoro nemoguće ubaciti. Nekoliko puta sam krenuo iz druge brzine. :D  Na volanu je preteška što je čini skoro, pa nemogućom za voziti po gradu.

Šta ću sa njom, još uvijek ne znam konkretno... Jedna opcija je prebaciti motor, mjenjač i prateće instalacije u Caprija, a nju dovesti u dovoljno dobro stanje za povremeno korištenje i ubaciti neki drugi motor. Mada bih radije da nađem drugi motor, da ubacim u Caprija, pa da ona ostane ovako originalna, pa da je pomalo radim, jer znam da je rijedak primjerak, ovog godišta, motora i opreme, a i jako volim Sierre. :D

Uglavnom za sada će ostati parkirana dok ne budem u prilici da se bacim na posao. :D

P.S. Nakon što sam je dovezao do kuće (skoro 300 km) samo mogu reći da je preudobna i da ko god je ovakvo auto sebi mogao novo priuštiti, bio je apsolutni hadžija.

« Zadnja izmjena: 21 Kolovoza, 2016, 19:08:46 Mirza_Capri_MK1 »

Offline Ivan

• Oldschool member
  • Vozilo:: Audi 80
Odg: Ford Sierra prije prvog facelift-a
« Odgovori #1 : 23 Kolovoza, 2016, 17:40:51 »
Ma auto dobro izgleda obzirom na godine i sve....kolko je trula?

Offline AL

« Odgovori #2 : 23 Kolovoza, 2016, 17:57:51 »
Bas mi se sviđa! Pogotovo ovi Ghia znakići na vratima....
A šta je ono na centralnoj konzoli iznad radija? Čini mi se kao neki BC??

Ove crvene registarske pločice u BiH su neke probne ili?

Offline Mirza_Capri_MK1

• Veteran member
  • Vozilo:: 1970 Ford Capri, 1963 Ford Taunus 17M P3 Turnier, 1961 Opel Rekord P2 i 1983 Ford Sierra
« Odgovori #3 : 01 Rujna, 2016, 19:09:48 »
Ma auto dobro izgleda obzirom na godine i sve....kolko je trula?
Na moje opšte iznenađenje vrlo malo je trula. Doduše sve vrijeme je bila garažirana, ali ni to joj nije pomoglo da bude u boljem stanju.
Bas mi se sviđa! Pogotovo ovi Ghia znakići na vratima....
A šta je ono na centralnoj konzoli iznad radija? Čini mi se kao neki BC??

Ove crvene registarske pločice u BiH su neke probne ili?
Oprema joj je Ghia i tim sam prezadovoljan! :D Jeste to joj je board computer. Jesu to su probne/testne. Nije bila registrovana kada sam je kupio, pa sam njih uzeo na nekoliko dana.

Offline AL

« Odgovori #4 : 01 Rujna, 2016, 21:29:55 »
Zašto se tema o ovom autu ne prebaci u Garažu?

Offline straight

« Odgovori #5 : 04 Rujna, 2016, 14:45:33 »
Odlična!! Napokon još jedan ljubitelj Sierre... Bijela joj neloše stoji a i ove šare po njoj daju štih 80ih. Bord komp je špica, jel radi?
Moja je, nažalost, zapela jer je majstor negdje "zapeo" ali nadam se da će uskoro radovi krenuti dalje.
Imaš možda kakvih dijelova viška? Fale mi neke sitnice.
I da, zašto auto nije u pravoj garaži umjesto ovdje pod ostalo? Zamalo mi je promaknuo.

Offline Amigaboy

« Odgovori #6 : 04 Rujna, 2016, 15:12:35 »
sto trebas? ja sam stari ljubitelj sierrceta, i imah ih par  :D
[h=6]░░░▄▄▄▄▀▀▀▀▀▀▀▀▄▄▄▄▄▄
 ░░░░█░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░▀▀▄
 ░░░█░░░▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░▒▒▒░░█
 ░░█░░░░░░▄██▀▄▄░░░░░▄▄▄░░░█
 ░▀▒▄▄▄▒░█▀▀▀▀▄▄█░░░██▄▄█░░░█
 █▒█▒▄░▀▄▄▄▀░░░░░░░░█░░░▒▒▒▒▒█
 █▒█░█▀▄▄░░░░░█▀░░░░▀▄░░▄▀▀▀▄▒█
 ░█▀▄░█▄░█▀▄▄░▀░▀▀░▄▄▀░░░░█░░█
 ░░█░░▀▄▀█▄▄░█▀▀▀▄▄▄▄▀▀█▀██░█
 ░░░█░░██░░▀█▄▄▄█▄▄█▄████░█
 ░░░░█░░░▀▀▄░█░░░█░███████░█
 ░░░░░▀▄░░░▀▀▄▄▄█▄█▄█▄█▄▀░░█
 ░░░░░░░▀▄▄░▒▒▒▒░░░░░░░░░░█
 ░░░░░░░░░░▀▀▄▄░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░█
 ░░░░░░░░░░░░░░▀▄▄▄▄▄░░░░░█[/h]

Offline goran16v

« Odgovori #7 : 12 Rujna, 2016, 09:59:40 »
Meni je Sierra jako, jako drag auto, ako se poklope uslovi i naleti prava zasto da ne?!

Offline Doktor

« Odgovori #8 : 13 Rujna, 2016, 10:37:53 »
Jao, Sierra i to još 2.3 !  :cool:

Offline straight

« Odgovori #9 : 15 Rujna, 2016, 19:23:53 »
Da, 2.3,  V6... Novije sierre postaju sve rjeđe a MK1 se u HR valjda mogu nabrojiti na prste no zato i u BiH još ima na cesti. Prije par dana sam bio tamo i samo u onih par kilometara od Broda do Dervente sam ih vidio 3 prve serije od čega je jedna čak bila karavan.

Offline goran16v

« Odgovori #10 : 15 Rujna, 2016, 21:50:48 »
Prve serije zapravo nema na cestama, njih se dalo prepoznati po "naopackim" retrovizorima, malim ratkapama i supljim naslonima za glavu. On ranijih modela uglavnom se vidjaju druge serije koje vec imaju standardne retrovizore, pune naslone i pune ratkape.

Ovo je prva serija:

image uploader

Ovo je novija serija
image hosting 5mb

Offline sven

• Antique Member
  • Vozilo:: youngschool punoljetnici
« Odgovori #11 : 15 Rujna, 2016, 23:02:10 »
Ne bih rekao, na obje slike je prva serija '82. - '86. Razlika je samo u opremi - o tome je ovisila veličina ratkapa, i jačini motora - o tome je ovisila veličina farova. Jedino za retrovizore nisam siguran ovako napamet, odnosno ne pamtim taj detalj.

Offline goran16v

« Odgovori #12 : 15 Rujna, 2016, 23:20:39 »
Ovo za ratkape i naslone je moguce, na nestu sam nasao brzinski 2 slike jacih oprema, prva cak i metalik, bocne lajsne sa niklom, puni nasloni, velike radkape i obrnuti retrovizori:

screenshot

free photo hosting

Offline Doktor

« Odgovori #13 : 29 Rujna, 2016, 13:45:27 »
Moj rista je imao prvu seriju, turnier ilitiga karvan.
Za ono vrijeme (1987), bila je mrak auto u gomili stojadina, fićeka i sličnih auta iz tog doba.

Offline Mirza_Capri_MK1

• Veteran member
« Odgovori #14 : 10 Travnja, 2017, 19:12:06 »
Zašto se tema o ovom autu ne prebaci u Garažu?
Neka je neko prebaci, na pogrešnom samm je mejstu objavio.
Odlična!! Napokon još jedan ljubitelj Sierre... Bijela joj neloše stoji a i ove šare po njoj daju štih 80ih. Bord komp je špica, jel radi?
Moja je, nažalost, zapela jer je majstor negdje "zapeo" ali nadam se da će uskoro radovi krenuti dalje.
Imaš možda kakvih dijelova viška? Fale mi neke sitnice.
I da, zašto auto nije u pravoj garaži umjesto ovdje pod ostalo? Zamalo mi je promaknuo.
Radi, ali nisam ga naučio koristiti. :D Mada na kraju krajeva od kada sam je kupio stoji garažirana, nisam je ni dotakao. Sve što imam za nju je na autu.
Meni je Sierra jako, jako drag auto, ako se poklope uslovi i naleti prava zasto da ne?!
mene moji u raji gledaju blijedo kada im kažem da mmi se sviđa Sierra. :)
Jao, Sierra i to još 2.3 !  :cool:
I još Ghia! :D :cool:
Da, 2.3,  V6... Novije sierre postaju sve rjeđe a MK1 se u HR valjda mogu nabrojiti na prste no zato i u BiH još ima na cesti. Prije par dana sam bio tamo i samo u onih par kilometara od Broda do Dervente sam ih vidio 3 prve serije od čega je jedna čak bila karavan.
I kod nas su vrlo rijetke. Ja ih godišnje vidim smao nekoliko.
Ne bih rekao, na obje slike je prva serija '82. - '86. Razlika je samo u opremi - o tome je ovisila veličina ratkapa, i jačini motora - o tome je ovisila veličina farova. Jedino za retrovizore nisam siguran ovako napamet, odnosno ne pamtim taj detalj.
Gorane, Sven je u pravu. Prije prvog facelift-a (do 1987. godine) razlike su se održavale kroz pakete oprema. A tu Sierru sa obrnutim retrovizorima nisam nikada uživo ni vidio. Bio sam našao jedan promotivni video u kojem je Ford prikazao sve modele. Ghia i GL su imali prednji dio kao moja, a ostali kao te sa slika. Ako, nađem opet video, postavit ću link.
Moj rista je imao prvu seriju, turnier ilitiga karvan.
Za ono vrijeme (1987), bila je mrak auto u gomili stojadina, fićeka i sličnih auta iz tog doba.
Kada sam je kupio u Bosanskoj Gradišci, do Sarajeva sam uživao u vožnji i udobnosti. Sve što mogu reći, ko god je ovo auto vozio osamdesetih, bio je pravi hadžija!
« Zadnja izmjena: 27 Kolovoza, 2017, 11:31:04 Mirza_Capri_MK1 »