Kada je kolega Dobi predstavljajući svog Volva spomenuo da je Porsche pomogao Volvu oko motora za T5R pokušao sam se sjetiti gdje se to Porsche sve umiješao, šta je sve radio za druge. Evo ukratko onoga čega sam se sjetio i pronašao, ako se netko još čega sjeti dopunite.
Kao samostalan inženjer Ferdinand Porsche je radio za mnoge : Wanderer, Horch, pa zatim kao konstruktor u Daimleru. Njegov najpoznatiji projekt je svakako KDf Wagen , poznata nam Buba.
Nadmoć njemačke auto-industrije prije rata je trebao dokazati Mercedes sa modelom T80,
teško ga bilo nazvati autom, prije NLO. Predviđen za obaranje brzinskih rekorda a konstruirao ga upravo Ferdinand Porsche. Vidio sam ga uživo, Batmobile iz 1938.

Poslije Drugog svjetskog rata prvi projekt za druge je bio Studebaker 542 iz 1952.

Surađivao je Porsche i sa Rusima, prepravio im je aktualnu Ladu 1978. godine. Osim sitnijih vanjskih promjena, poboljšana je i unutrašnjost ali i ovjes. Tu je ostalo na prototipu, ali već slijedeća suradnja je bila ozbiljnija : Lada Samara. Neke Porscheove ideje su primjenjene na ovjesu a dosta njih na motoru nove moderne Lade. Šteta da i materijali nisu bili njemačke kvalitete. Najmoćnija Samara ikada, T3 je bio produkt suradnje Lada-Porsche namijenjen za rally Paris-Dakar. Motor iz Porschea 911, a pogon 4x4 iz Porschea 959.

Kada sam ugrađivao Scorpiov 2.8 motor u svog Caprija saznao sam da je taj usis sa dva mjerača protoka zraka za Scorpija i Sierru 2.8 i neke 2.9 motore konstruirao Porsche

Nadalje, Porsche je konstruirao benzinske 1.2, 1.5 i 1.7 motore za Seate Ibizu i Malagu

Pored već spomenutog Volva 850 T5R, Porsche je Volvu doradio i Renaultov motor za 480 turbo. Klipovi, klipnjače, bregaste, usis i turbo sustav je djelo Porsche Engineeringa u Weissachu

Možda najpoznatiji Fremdentwicklungen od Porschea su Audi RS2, razvijen u Porscheovom projektnom centru u Weissachu, oplemenjen mnogim Porsche dijelovima i široki moćni
Mercedes 500 E

1995. je kineska vlada objavila natječaj za neku vrstu njihovog "Volkswagena", auta za svakoga. Među mnogima prijavio se i Porsche, predstavio projekt C88, ali su Kinezi na kraju od svega odustali

Porscheovi dizajneri su na zahtjev Daimlera nacrtali i doveli do stadija proizvodnje karoseriju Jeepa Grand Cherokeeja WJ

I na kraju već novije stvari koje nama nisu toliko zanimljive : Porsche je surađivao sa Renaultom na mehanici Clia V6, zatim za Harley je napravio moderni V2 motor za VRod, za Scaniu dizajnirao kabine od 2010. god i pomogao Opelu do faze proizvodnje dovesti Opel Zafiru.