Autor Tema: Autoland Baden Württemberg  (Posjeta: 387107 )

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline sigmafahrer

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Citroen CX, Mitsubishi Sigma, Jaguar XJR
Odg: Autoland Baden Württemberg
« Odgovori #1125 : 29 Ožujka, 2020, 14:27:29 »
Već sam stavio slike, ali vratimo se malo trkaćem Howmetu TX koji je bio izložen na ulazu sajma. Napravio ga je 1968. vozač utrka Amerikanac Ray Heppenstall koji je htio pokazati da su auti sa plinskim turbinama konkurentni konvencionalnima na auto-utrkama. Auto je urađen na šasiji trkaćeg McKeeja Mk9, a turbina inače namijenjena za vojne helikoptere je posuđena od Continentala.
Heppenstall je dobio financijsku podršku od Howmet Castingsa, firme koja je pravila kućišta plinskih turbina za avio industriju. Protuusluga je bila da se auti zovu Howmet. Ovo nije jedini auto sa pogonom plinskom turbinom koji se utrkivao ali je jedini koji je pobijedio, i to dva puta. Pogon je za utrke ipak bio preegzotičan, naišlo se na mnoge prepreke, kvarove i veliki uspjesi su izostali.Ali Howmet je ipak ostavio traga. Osim na kružnim stazama po Americi i Evropi autom su se vozile i utrke ubrzanja ( 1/4 milje 11,8 sec ). Kada su se Continentalu morale vratiti unajmljene turbine one su zamijenjene Allisonovim.
Započelo se sa tri auta, dva su se vozila, a treći je ostao nedovršen. Pronađen je prije dvadeset godina i doveden u vozno stanje. Danas se Howmeti izlažu po sajmovima a povremeno i provozaju na povijesnim utrkama. Auto je težak 685 kg, ima oko 380 ks i 850 Nm.

Offline jeep frik

« Odgovori #1126 : 29 Ožujka, 2020, 15:05:16 »
Bas sam gore htio pitati sto je to!  Turbinu sam uocio, gt40 nije... :thmbup:

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #1127 : 02 Travnja, 2020, 15:54:35 »
Porsche 911 Carrera RSR turbo 2.1
Iskreno, naježio sam se kad sam vidio ovaj auto. Trnci su prošli kad sam vidio da je sve na njemu prenovo da bi bio original. Predobro da bi bilo istina. I kako je stajao na štandu EB Motorsporta bilo je jasno, replika ali vrijedna divljenja i dobro urađena ( u tehniku ne bih ulazio, nisam vidio ). Inače napravljena su 4 originalna RSRa, sa brojevima 2, 8, 9 i 22 na vratima. Dvojku sam vidio prije tri godine u Porsche muzeju .

Na Porscheovom štandu je stajao rekonstruirani "Lohner Porsche Semper Vivus". Napravljen je 1899. god a predstavljen javnosti 1900. na svjetskoj izložbi u Parizu. Napravili su ga Ludwig Lohner i Ferdinand Porsche u Beču i upravo je ovaj auto donio slavu Ferdinandu i skrenuo pozornost mnogih firmi na njega. Ferdinand je prihvatio ponudu Austro Daimlera gdje je postao tehnički direktor. Ovaj Lohner Porsche za pogon ima kombinaciju Otto i elektromotora i bio je prvi funkcionalni hibridni auto,  koju godinu prije Toyote, Tesle i ostalih :P

Evo to bi bilo to sa ovogodišnjeg Retroclassicsa, malo sam razvukao jer su ovog proljeća mnogi  oldtimer događaji otkazani. Prenijet ću vam samo sličice sa cesta, možda koju priču iz ovog kraja. Nadamo se da će se sve ovo brzo umiriti, da ćemo ostati živi, zdravi i da ćemo dalje čitati i pisati po forumu. :hi:

« Zadnja izmjena: 02 Travnja, 2020, 17:16:41 sigmafahrer »

The following users thanked this post: marin_k, jeep frik

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #1128 : 13 Travnja, 2020, 19:03:29 »
UNI CAR

Ovaj bijeli auto kojeg je slikao kolega Dejan u muzeju u Münchenu mi bio odnekud poznat, ali nisam se mogao sjetiti (http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=39884.0) Uživo ga nikad nisam vidio, kao da ga negdje u starim časopisima imam. I tek poslije prospavane noći sam se sjetio, vidio sam ga davno u časopisu ADAC Motorwelt iz osamdesetih. Evo ga u ovoj temi jer bi se moglo reći da je većim dijelom nastao u Stuttgartu.

1978. je njemačko Ministarstvo za istraživanje i tehnologiju - BMFT raspisalo natječaj za demonstraciju napretka auto-tehnike u Njemačkoj i kao predviđanje kako bi jedan osobni auto mogao izgledati godine 2000. Nezvanično se projekt zvao Auto 2000. Zadani su mnogi parametri što se tiče sigurnosti, potrošnje, upotrebljivosti, pouzdanosti. Trebao je trošiti manje od 9,5 l, imati najmanje 4 sjedala, biti brži od 140 kmh, ubrzavati ispod 13 sec do 100, imati određeni udio dijelova koji se mogu reciklirati, biti tiši od 73 dB, ispušnih plinova manje od minimalnih zahtjeva UBA, da bude 30% bolji u crash-testu od tadašnjeg prosjeka i da je sve o okvirima tadašnjih zakona o proizvodnji vozila u Njemačkoj.

Ministarstvo je financiralo cijeli projekt sa 110 milijuna DM i očekivali su prijavu vodećih proizvođača iz Njemačke. Tako je i bilo, prijavili su se BMW, Mercedes, Audi, Porsche, Opel i Volkswagen. Ali nitko nije očekivao sedmu prijavu, došla je od strane udruženja visokih škola HAG : univerziteta iz Aachena, Berlina, Darmstadta i Stuttgarta. Ujedinili se profesori, studenti i raspodijelili zadatke. FKFS iz Stuttgarta je dobio najveći dio posla , bili su zaduženi za motor, ovjes, smanjenje buke, ovjes sa nivoregulacijom, kočnice, klimu, brisače, aerodinamiku i dizajn. Profesor iz Darmstadta je vodio cijeli projekt. Odlučili su se za aerodinamični karavan sa prednjom vučom, prošli su u drugi krug i moglo se započeti sa fazom 2 , gradnjom prototipa u mjerilu 1:1. HAG su svoj auto nazvali Uni car, a svi koji su prošli dalje predstavili su svoje prototipove na IAA u Frankfurtu 1981.

Aerodinamika UNi cara se ispitivala u Mercedesovom zračnom tunelu. Nastao je u tehničkom pogledu ultramoderan auto sa turbodiesel motorom, elektronskim bezstupnjevanim CVT mjenjačem, vrhunskom aerodinamikom (0,24 Cw), ovjesom sa regulacijom visine, gumama sa nadzorom tlaka, ABSom, Servotronicom itd. Mislim da je mogao biti i ljepši ali taj kriterij je čini se bio u drugom planu. 2.5 td motor sa izravnim ubrizgavanjem je imao 100 ks i 185 Nm. Auto je trošio oko 6,4 lit u prosjeku. Ministarstvo je HAGu dalo najbolju ocjenu i naglasili kako su puno doprinijeli razvoju auto - tehnologije u Njemačkoj. Kod Karmanna u Osnabrucku je napravljeno pet Uni cara, od čega je jedan uništen u crash testovima i eto sad znamo za jedan u muzeju u Münchenu.

Osim Uni cara, i veliki proizvođači su u svoje "Aute 2000" ugurali sve svoje znanje, ali su oni imali direktne koristi upotrebom tehnologije iz ovih projekata u godinama koje su uslijedile. Audi je tek sa malim izmjenama iskoristio dizajn Auta 2000 za Audija 100, VW prednji dio za Passat B3, Mercedes se manje fokusirao na izgled, u njemu je bila ugrađena tehnika nezamisliva za serijske aute tih godina.

« Zadnja izmjena: 15 Travnja, 2020, 16:18:09 sigmafahrer »

Offline Bellof

« Odgovori #1129 : 13 Travnja, 2020, 19:58:19 »
Kad spominješ profesora iz Darmstadta, je li riječ o našem čoviku Vatroslavu Grubišiću?

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #1130 : 13 Travnja, 2020, 20:15:17 »
Ne, Nijemac je bio, profesor dr. Bert Breuer. On je vodio sve, napravio sa suradnicima električnu instalaciju, instrumente i dogovarao sa Karmannom sklapanje auta. Inače oni su mnogi poslije predstavljanja Uni cara promijenili radna mjesta, prešli u auto industriju

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #1131 : 13 Travnja, 2020, 20:19:06 »
Sad čitam o Grubišiću, tih je godina predavao u Darmstadtu, nije isključeno da je bio uključen u projekt, tim je bio povelik
https://autostart.24sata.hr/off/papa-kotaca-u-svijetu-priznat-kod-nas-nepoznat-1459
« Zadnja izmjena: 13 Travnja, 2020, 20:48:04 sigmafahrer »

Offline Bellof

« Odgovori #1132 : 13 Travnja, 2020, 22:11:25 »
Vrhunski čovik i stručnjak, volim slušat njegove zajebantske priče kao i ozbiljne vezane za automoto industriju.
Ne znam za ovaj projekat da je bia angažiran zato pitam možda ti imaš informaciju, pitat ću ga baš kad ovo prođe.

Offline djagat

« Odgovori #1133 : 13 Travnja, 2020, 22:14:43 »
Malo kad se ovo stanje sredi ima da odem ponovo tamo pa da bacim jos koju fotku o njemu.Naime neki dan sam isto tako vidio Renault 4 u Gordini Look izdanju ali rekao bi da je samo izvana kao on da je inace obicni.

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #1134 : 02 Svibnja, 2020, 11:02:38 »
Dobro jutro oldschoolhr, pozdrav iz Deutschlanda  :hi:
Prođe mi dva tjedna godišnjeg ovdje, nije vrijedilo ići u HR i biti zatvoren cijeli odmor u kući. Od oldtimer događaja ni ovdje ništa, svuda isto. Zadnji je bio Retroclassics, zasad do septembra ništa, ako bude i tada. Ali zato po cesti natprosječno puno oldtimera, kad se ne mogu okupljati bar se vozaju, kretanje nam nije ograničeno. Gorivo je sve jeftinije, u mom kraju diesel preračunato oko 7 kuna, a benzin 8. U trgovinama se u početku razgrabile najbitnije stvari, sad je opet sve u normali , ima svega. Mjere obrane od virusa idu dalje, s tim da je novo obaveza nošenja maski u javnom prijevozu i na stajalištima te u trgovinama. Od ponedjeljka će se postepeno otvarati škole i još neke ustanove. Nadam se da će što prije sve u normalu. 

Najzanimljivije što sam uhvatio kamerom je ova Manta. Auto viđam već dugo i uvijek mi umakne, kad sam slikao bio daleko pa nisam stavljao loše slike. Na moje iznenađenje vlasnik kojeg godinama viđam skoro svaki dan, ali nismo se nikada dotakli auta pa nisam znao da je njegova. Vlasnik je kolega vozač busa, neki dan prolazim kroz njegovo selo, vidim nešto radi pa sam napravio par slika. Možda nije po svačijem ukusu, ali auto treba staviti u razdoblje u kojem je nastao, početak devedesetih. Iako bih ga ja rado i danas vozio. Nije nastao u privatnoj režiji, rađen je u SKT Straussu, firmi broj jedan za preradu starijih Opela sa motorima 24V iz Omege i Senatora. Kad sam ja davno radio svoju Mantu na 24V bio sam s njima telefonski u kontaktu i puno su mi pomogli odgovarajući na mnoga pitanja. Na ovoj Manti se nije štedilo, ugrađeno je dosta toga iz Ascone 400, motor je odnedavno nov,po riječima kolege odlično se vozi.Najbitnije za Njemačku sve je prošlo tehnički i svaka promjena je uvedena u prometnu. Zbog drugih projekata na prodaju je, evo oglasa : https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/opel-manta-b-gte-3-0-24v-skt-strauss-einzelstueck/1366168780-216-8438

« Zadnja izmjena: 06 Svibnja, 2020, 14:00:07 sigmafahrer »

The following users thanked this post: Adam., jeep frik

Offline Soksi

« Odgovori #1135 : 02 Svibnja, 2020, 13:46:38 »
Nisam neki vulkanizer, al ko na ovakvu felgu stavi utege van - taj je za zatvor, u najmanju ruku!  :suicide:
Dupli Weberi sa trubicama, dve bregaste i nardi u rukama = savršenstvo!

Offline Adam.

« Odgovori #1136 : 02 Svibnja, 2020, 18:34:56 »
Nisam neki vulkanizer, al ko na ovakvu felgu stavi utege van - taj je za zatvor, u najmanju ruku!  :suicide:

Potpisujem, nikada nisam volio vidit utege na vanjskoj strani felge, pogotovo poliranoj
Nemoguće da se ne može drugačije izbalansirati....

A za Mantu, Iako po meni malo ima previše crvene (felge i satovi), stvarno je zanimljiva  :good:

Offline Igor V.

• Antique Member
    • OTK Ivanić
  • Vozilo:: AR Giulia 1300 TI ; Fiat 128 Sport Coupe ; Autobianchi A112 ELITE
« Odgovori #1137 : 03 Svibnja, 2020, 08:03:36 »
Po meni bezveze.
Prosirimo auto sa felgama i bitno da izgleda cudo.
Samo da su felge s rubom i sve pofarbano u boju auta.
Svaka cast na trudu firme koja to radi ali pretjerano.
AR Giulia 1300 TI ; Fiat 128 Sport Coupe ; Autobianchi A112 ELITE

Offline studentt

« Odgovori #1138 : 03 Svibnja, 2020, 11:08:59 »
Kao sto je sigma napisao, treba uzeti u obzir vrijeme kad je auto preradjeno.
O ukusima se ne raspravlja

The following users thanked this post: Adam., sigmafahrer, jeep frik

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #1139 : 03 Svibnja, 2020, 23:06:09 »