UNI CAROvaj bijeli auto kojeg je slikao kolega Dejan u muzeju u Münchenu mi bio odnekud poznat, ali nisam se mogao sjetiti (
http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=39884.0) Uživo ga nikad nisam vidio, kao da ga negdje u starim časopisima imam. I tek poslije prospavane noći sam se sjetio, vidio sam ga davno u časopisu ADAC Motorwelt iz osamdesetih. Evo ga u ovoj temi jer bi se moglo reći da je većim dijelom nastao u Stuttgartu.
1978. je njemačko Ministarstvo za istraživanje i tehnologiju - BMFT raspisalo natječaj za demonstraciju napretka auto-tehnike u Njemačkoj i kao predviđanje kako bi jedan osobni auto mogao izgledati godine 2000. Nezvanično se projekt zvao Auto 2000. Zadani su mnogi parametri što se tiče sigurnosti, potrošnje, upotrebljivosti, pouzdanosti. Trebao je trošiti manje od 9,5 l, imati najmanje 4 sjedala, biti brži od 140 kmh, ubrzavati ispod 13 sec do 100, imati određeni udio dijelova koji se mogu reciklirati, biti tiši od 73 dB, ispušnih plinova manje od minimalnih zahtjeva UBA, da bude 30% bolji u crash-testu od tadašnjeg prosjeka i da je sve o okvirima tadašnjih zakona o proizvodnji vozila u Njemačkoj.
Ministarstvo je financiralo cijeli projekt sa 110 milijuna DM i očekivali su prijavu vodećih proizvođača iz Njemačke. Tako je i bilo, prijavili su se BMW, Mercedes, Audi, Porsche, Opel i Volkswagen. Ali nitko nije očekivao sedmu prijavu, došla je od strane udruženja visokih škola HAG : univerziteta iz Aachena, Berlina, Darmstadta i Stuttgarta. Ujedinili se profesori, studenti i raspodijelili zadatke. FKFS iz Stuttgarta je dobio najveći dio posla , bili su zaduženi za motor, ovjes, smanjenje buke, ovjes sa nivoregulacijom, kočnice, klimu, brisače, aerodinamiku i dizajn. Profesor iz Darmstadta je vodio cijeli projekt. Odlučili su se za aerodinamični karavan sa prednjom vučom, prošli su u drugi krug i moglo se započeti sa fazom 2 , gradnjom prototipa u mjerilu 1:1. HAG su svoj auto nazvali Uni car, a svi koji su prošli dalje predstavili su svoje prototipove na IAA u Frankfurtu 1981.
Aerodinamika UNi cara se ispitivala u Mercedesovom zračnom tunelu. Nastao je u tehničkom pogledu ultramoderan auto sa turbodiesel motorom, elektronskim bezstupnjevanim CVT mjenjačem, vrhunskom aerodinamikom (0,24 Cw), ovjesom sa regulacijom visine, gumama sa nadzorom tlaka, ABSom, Servotronicom itd. Mislim da je mogao biti i ljepši ali taj kriterij je čini se bio u drugom planu. 2.5 td motor sa izravnim ubrizgavanjem je imao 100 ks i 185 Nm. Auto je trošio oko 6,4 lit u prosjeku. Ministarstvo je HAGu dalo najbolju ocjenu i naglasili kako su puno doprinijeli razvoju auto - tehnologije u Njemačkoj. Kod Karmanna u Osnabrucku je napravljeno pet Uni cara, od čega je jedan uništen u crash testovima i eto sad znamo za jedan u muzeju u Münchenu.
Osim Uni cara, i veliki proizvođači su u svoje "Aute 2000" ugurali sve svoje znanje, ali su oni imali direktne koristi upotrebom tehnologije iz ovih projekata u godinama koje su uslijedile. Audi je tek sa malim izmjenama iskoristio dizajn Auta 2000 za Audija 100, VW prednji dio za Passat B3, Mercedes se manje fokusirao na izgled, u njemu je bila ugrađena tehnika nezamisliva za serijske aute tih godina.