Iako već dugo godina kupujem starija vozila i plaćam porez od 5% na kupoprodaju istih, ovaj moj posljednji slučaj sa uvoznim 924 me isfrustrirao i razgnjevio do duševnog bola..
Sjedim ja tako skrušeno u omanjoj kancelariji uvijek zatvorenih škura (grilja, kapaka) ekspoziture Porezne uprave na najvećem otoku Jadrana i čekam da mi se "odreže" porez na kupoprodaju motornog vozila.
Gospodja koja mi ga treba odrezati, kucka s dva prsta po tastaturi, škilji, gleda, mrmlja, ali ne nalazi..
Ne nalazi model, ni godinu, jer se, naravno, u katalogu koji seže 10 godina unatrag, tog podatka dobiti ne može..
Zatim, hvata se telefona, zove lokalnu Stanicu za tehnički pregled i prvog koji se na poziv javio pita koliko bi dotično vozilo moglo vrijediti..(??)

Nezadovoljna, neuvjerena ili neznamvišešta dobivenom odokativnom "procjenom" djelatnika Stanice za tehnički pregled vozila (pod franšizom privatne tvrtke zvane CVH), naziva svog "šefa" i zajedno donose odluku da vozilo treba procijeniti ovlašteni sudski procijenitelj/vještak.
I basta.
Nema pregovora.
Dakle, oni (Porezna) NE ZNAJU koliko bi me trebali oporezovati (iako im je to jedina uloga i zadaća), pa me šalju da O SVOM TROŠKU angažiram osobu/instituciju koja će to napraviti UMJESTO NJIH i onda da im se vratim da mi mogu uzeti novac na transakciju (kupoprodaju vozila) s kojom oni nikakve veze nemaju, niti su je omogućili.

Pljuc.