Autor Tema: BMW e21 Alpinweiss  (Posjeta: 4601 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline l3v4rt

• Oldschool rookie
  • Vozilo:: Opel Manta A
BMW e21 Alpinweiss
« : 10 Ožujka, 2018, 18:54:50 »
Pozdrav!
(Zbog lošeg hrvatskoj jezika ču malo miksati slovenski, hrvatski i sve ostalo)
U letu 2015 sam šeo gledati '80 BMW e21 u Koper jer smo sa drugi željeli na putovanje i uzput vidjeli ovaj avto. Nisam baš želio imati BMW jer sam si uvjek želio Opel Mante A ali rekao sam neko cenu i gospodine je rekao do može i tako sam kupio svoj prvi auto! Tog vremena nisam zna ništa o BMW znamki, šta je to m10 motor ili jezik kojog govorijo BMW ljude - e21 m10b16 getrag240 -šta ti to znači, nekav daVinchyjev kod  :nea:

Posle servisa bremz sam ga vozio nekoliko vremena ali trebalo mu je nešto više da bi bio dobar. Začeo sam sa Opel Manta Recaro sicevi koje sam ubacao i nabavio 15 col felne i Michelin PilotSport3 gume i ubacio Bilstein B8 i H&R -35mm fedre. To sam vozio nekoliko vrmeena a onda je došlo vrijeme za rđo  :anal:

Onda je počela restauracija - imeo sam vrijeme mesec dana jer sam rental radionicu od prijatleja i u tome mjecesu dana smo bili tjedan dana na moru  :heat:

Ostalo stanje prije sanacije:

Ovo je prvi post sa plehom - sledeći če biti sa limarije  :biggrin:

Offline exile

• Antique Member
Odg: BMW e21 Alpinweiss
« Odgovori #1 : 11 Ožujka, 2018, 08:55:29 »
Lipo ti auto.
DIY or die!

Offline Mihajlo

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: BMW E21, P106, Vitara turbo
« Odgovori #2 : 11 Ožujka, 2018, 17:59:20 »
bok bok :klinac:
Understeer is when you hit the wall with the front of the car and oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you.

Offline ZDRAVKO

• Antique Member
« Odgovori #3 : 11 Ožujka, 2018, 19:55:25 »
 :thmbup:!!!! :hi:

Offline l3v4rt

• Oldschool rookie
« Odgovori #4 : 11 Ožujka, 2018, 21:49:42 »
Evo - došli smo na dio limarije. Želeo sam srediti sve prije lakirunge da dobim znanje i da vidim kako se kita i brusi, kako se štokovi prefarbaju i takve stvari. Nisam imeo pojma tka oda sta mi otac i prijatelj kazala malo kako da napravim šta i mi došla pomoć kadm i je trebalo.

Onda sam stavio nazad svetla i table i se vozio do prijatelja bez stakla, puhalo je kao u aeroplanu i pojeo sam muh i mušic 2kg  :nyam:

Posle brušenja šprickita je otišao na bojanje. Vratio se bjeli kao koka:

Onda sam si uzeo vrijeme i sredio detajle kad sam sastavio sve nazad

Dodao sam izolaciju jer je originalna bila za u smeće.

Onda je avto izgledao tako:

Tako se je sredio eksterier i bio je mir... ali ne dugo

PS:  sve šta se vidi u ovima dvijema postoma se je napravilo u tri tjedna - radionica nije bila moja i trebalo je žurit i bio sam na "student" budgetu tako da možda nije sve perfektno a za prvi projekt i za "best bang for buck" sam zadovoljan.  :yes2:

Offline exile

• Antique Member
« Odgovori #5 : 12 Ožujka, 2018, 18:08:38 »
Puno si i napravil sa student budgetom. Samo hrabro.
DIY or die!

Offline l3v4rt

• Oldschool rookie
« Odgovori #6 : 12 Ožujka, 2018, 20:31:23 »
Pozdrav! Treći dio je šta se radilo a motorem i šta sam sredio sa sjedali.

Originalan m10b16 je bio sa 90KS i nie bio baš brzi, imao je 4 brzina i karburator je bio u slabom stanju. Želio sam neke pametne snage  a nisam želio ubaciti 6 cilindera jer je to puno teže prije prednje preme i bili bi problemi jer nebi više izgledalo kao 4 cilinder. Dinamika auta sam želio kao je bila na originalnom e21 4 cilinderu - laki i okretan. Nabavio sam m42b18 sa e36 i 5 brzinski mjenjač sa e21 in sa e30 i malo još radili na boji u motornom prostoru.

Finale:

Sad ima ajšpricer motor sa cca 140KS i 5 brzina. Motor je prije montiranja dobio nove dihtunge, vodila ketne, svjećice, lamela kuplunge, etc. Zamašnjak je jednomasan i lakši posle tokarilice. Mjenjač sad čita brzino tako da kilomterbrojač radi normalno. To se je radilo u 2017 i posle se je otišlo na more na Krk sa njim i bilo je odlično. Jedino potrošnja mi je bila 10l/100km šta je malo puno za dvije osobe ali dobro, posle sam kući mjenjao jednu cijev za benz jer je bila slaba i je mirišalo po benzu oko auta, sad moram provjerit i ostale komponente.

Posle sam prodao svoje Opel Manta/Kadett Recaro siceve dečku sa slovenskog oldschool jer je tražio neško ša bi bilo "period correct" za KAdett C-ja i sam mu prodao ove i šeo po druge siceve - isto recaro i opet Opel a ovaj put sa Omege B. Onda sam to ubacio i sad se pelje super  :balkidance:

Onda sam mjenjao i auspuh jer je bio originalan od m10b16 tak oda je sada cev malo veća i lakše diše motor.

Onda sam se vozio i uživao sezonu. Ove zime nisem radio ništa na auto, bili so planu za PU puše ali se ovo nije realiziralo jer moram prije srediti diff. Plan za ovo sezonu je da dobijem neke leptir prozore - ako ko zna gdje dobiti (švabi želijo glupe pare)  :thank_you2:  i da idem malo na roadtripe  :klinac:

To je to - sada smo "up to date"   :dance4:

Znam da auto nije originalan ali stanje je bilo loše i želio sam nešto dinamični za malo para i raditi veliko sam, da vidim kako se šta radi i se nešto naučim. Oprostite svi, koji ste povračali kad ste vidjeli Opel Omega siceve u oldschool BMW ali sjedi se dobro  :P

Offline ZDRAVKO

• Antique Member
« Odgovori #7 : 16 Ožujka, 2018, 20:43:04 »
zanimljiv projekt!!!!!!! :hi:

Offline Optimista

• Veteran member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Zastava 750 LE; Renault Megane 2.0 16v; Clio Sport ph1
« Odgovori #8 : 19 Ožujka, 2018, 17:35:57 »
Odličan izbor motora, sviđa mi se što niste išli na 6 cilindara, koliko god mi se sviđao zvuk tog motora, u ovako lagan auto rađe 4 cilindra, ojačan naravno  :cool:

Offline l3v4rt

• Oldschool rookie
« Odgovori #9 : 24 Ožujka, 2018, 22:05:29 »
Hvala svima za lijepe riječi!   :hi:

Offline joke bmw 320

• Veteran member
« Odgovori #10 : 01 Travnja, 2018, 13:00:27 »
 :hi:

Offline l3v4rt

• Oldschool rookie
« Odgovori #11 : 04 Rujna, 2019, 10:13:58 »
Še smo živi!  ;D Malo sam zaboravio na forume jer sam imeo mnogo dela sa faksom i projekti... Auto ima sad polyurethane puše, leptir prozore, druge zice ipd. Dobio sam i LSD diff sa 40% zatvore ali nisam ga još ubacio u ajkulu. Polako radim i na detajlima a bitno je sada da se vozi i radimo roadtripe  :P

Frišne slike:

<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />

A zadnje vreme malo mislim da bi ga možda i prodao, gledaju me neki drugi projekti i možda ubaviti nešto bolj u smislu dream car  :shootme:

The following users thanked this post: Adam.

Offline Sepra

« Odgovori #12 : 04 Rujna, 2019, 10:31:05 »
 :nyam:
Nerast

The following users thanked this post: l3v4rt

Offline marin_k

« Odgovori #13 : 04 Rujna, 2019, 19:48:07 »
krasan  :perfeto:

The following users thanked this post: l3v4rt