Autor Tema: Prica o dvije Sierre  (Posjeta: 7613 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline goran16v

Prica o dvije Sierre
« : 17 Ožujka, 2018, 20:41:41 »
Mozda su neki upratili da sam pominjao da se povremeno bavim igrajucim autima na filmu.
Ovog puta sam radio na francuskom projektu Sympathy for the devil. Film je smjesten u Sarajevo pod opsadom 1992/93, a baziran na istinitim dogadjanima vezanim mladog francuskog novinara slobodnjaka Paula Marchanda. Marchand je u tom periodu vozio Forda Sierru, rani model iz 1983. godine, sa "obrnutim" retrovizorima, 5v sa sirokim farovima, za sta smo imali samo par referenci sa tv snimaka.

Offline goran16v

Odg: Prica o dvije Sierre
« Odgovori #1 : 17 Ožujka, 2018, 20:54:04 »
Ispred 80 drugih pozicija koje sam morao da obezbjedim (osim auta bilo je tu kamiona, cisterni, vojnih vozila, transportera itd), osnovni zadatak je bio napraviti repliku autenticne Sierre, a zadatak je bio tezi zato sto se to odnosilo na dva auta koji su moral biti dubleri. Samim tim opcija 2 Sierre sa obrnutim retrovizorima je spala na minimum. Ja sam izvjesno drzao na nisanu dvije Mk1 Sierre koje su u konacnici mogle izgledati identicno, ali dok je produkcija dala zeleno svjetlo jedna je prodata tako da je i druga automatski otpala.
Kako se debelo kasnilo sa odlukom da se krene u kupovinu auta, vremena za pripremu je bilo sve manje, tako da se moralo ici na auta u sto boljem stanju jer auta tokom torture prezivljavaju pravu torturu.
Izbor je pao na dvije Mk2 Sierre iz 1987. godine od istog vlasnika, crvena GL koja je presla 90k km i srebrenu CL sa 170k km. Oba auta sam postavio na lokatoru. Oba auta su 1997. god uvezene iz DE i nikad registrovane, oba auta su bila u savrsenom stanju uz probleme zbog dugog stajanja.

Offline goran16v

« Odgovori #2 : 17 Ožujka, 2018, 20:57:00 »
Tek 9.1. odnosno svega 19 dana prije 1. klape sam otisao po njih.

Offline goran16v

« Odgovori #3 : 17 Ožujka, 2018, 21:06:47 »
Cim su stigle u Sarajevo krenulo se sa pripremama, kako mehanickim srednjivanjem, tako vizuelnim prilagodjavanjem.
Mehanicke pripreme su podrazumjevale komplet sredjivanje kocnica, opruge, amortizeri, reparacija karubratora sa pranjum u ultrazvucnoj kadi, zamjena zupcastog, klinastog remena, ulje, antifriz, filteri, provjera da sve brave i prozori moraju funkcionisati, nove gume, geometrija. Za vise od toga se nije imalo vremena.

Offline goran16v

« Odgovori #4 : 17 Ožujka, 2018, 21:12:45 »
Vizuelno, crvena GL je imala kolor stakla, tablu s obrtomjerom, radiokasetofon, bolje tapecirunge i tkaninu na sjedalama, dok je srebrena CL imala spojler, kao sto je imala autencicna, te siber na kojem su reziser i rasvjetljivac insistirali.
Odluka je pala, na crvenoj se pila krov, buse se rupe za spojler i smislja sistem kako ga "preseliti" za 2-3 min jer nemamo dva, a u srebrenu se ubacuje drugi kasetofon, tapecirunzi, tabčla sa obrtomjerom, za obje se sije vise garnitura presvlaka za sjedala.

Pravac limar

Offline goran16v

« Odgovori #5 : 17 Ožujka, 2018, 21:18:54 »
Reparacija karburatora

Pranje

Zadnje provjere

Pripreme zavrsene

Offline goran16v

« Odgovori #6 : 17 Ožujka, 2018, 21:23:57 »
Nazalost, nismo imali bukvalno nijedan dana da Sierre isprobamo, da iz njih istjeramo duhove i da nam se pokvari i propisa sve sto treba do snimanja (nisu se vozile od 97 god). Odmah nakon izlaska iz radionice isle su probne voznje s glumcem, za kojeg se ispostavilo da je ocajan vozac i da ce to biti tezak posao. Nakon toga su ih preuzeli patineri. Zbog uslova produkcije da auti moraju biti registrovani i osigurani tj teh. ispravni i zbog toga sto su se na set dovozili i odvozili po mraku otpala je odluka da se razbijaju prednja svjetla i skida prednji branik.

Offline goran16v

« Odgovori #7 : 17 Ožujka, 2018, 21:29:25 »
Prvi dan snimanja. Auti su se paralelno koristili radi ustede vremena.
"Crvena" bez spojlera sa kamerom unutar auta:

"Srebrena" pred prvu scenu voznje

Offline goran16v

« Odgovori #8 : 17 Ožujka, 2018, 21:41:51 »
Kao sto spomenih, vremena za testiranje nije bilo pa je nakom prvog dana "torture" popustio lajtung na kocnicama, Sva sreca pa se to desilo meni na povratku u garazu. Vremena za voznju servis i kanal nije bilo pa je rjeseno u garazi ekupe filma.

Nakon svakog snimajuceg dana auti su se provjeravali, cistile se ler dizne, vukle sipke od ulja, kontrolisali se antifrizi, ulje za kocnice itd.

Negdje na pola snimanja i glumac i rezija su se zanijeli pa je "srebrena" zavrsila u zidu. To se desilo negdje oko 17h, pred sami kraj snimanja, tako da fotki nemam, ali imam fotku od dana poslije u 6.30 ujutro.

U 8h je vec prosla tretman kod patinera

U medjuvremenu line producer je odlucio da sa "crvenom" nauci glumca koji nema vozacku da vozi i koji zadnji dan snimana treba da vozi. Nakon 1,5h mucenja propisao je dihtung dekla, Nazalost nemam fotke.
Predzadnji dan snimanja glumac je prvo toliko pregrijao lamelu da nije mogao ubaciti u prvu i problem rjesavao tako sto je bar 15 x krenuo pod punim gasom i sa 5 ljudi u autu pod punim gasom, na kraju je bukvalno otkinuo lamelu koja je za 3 sata zamjenjena:

Offline goran16v

« Odgovori #9 : 17 Ožujka, 2018, 21:48:48 »
Predzadnji dan snimanja, sarfer se "pakuje" u gepek "srebrene".

"Crvena" na roliju sa kamera gripom na vratima za scenu ranjavanja

Offline goran16v

« Odgovori #10 : 17 Ožujka, 2018, 21:51:24 »
Zadnji dan snimanja, aerodrom Sarajevo

Reziser na haubi slavi zadnju klapu:

Offline filipbas

• Veteran member
« Odgovori #11 : 17 Ožujka, 2018, 21:57:20 »
zanimljiva prica  :kokice:

Offline goran16v

« Odgovori #12 : 17 Ožujka, 2018, 22:01:51 »
Nakon 28 dana snimanja Sierri (od ukupno 45 dana snimanja filma) sto je prilicno puno, izuzmemo li daih nismo imali vremena testirati i izivljavanje glumca, Sierre su izdrzale sve torture i cekaju odluku sta da uradimo s njima (to je vec do ekipe mehanicara i mene). Mehanicki su i dalje u izuzetnom stanju, za vrijeme snimanja su presle par stotina km, jedna ima kvacilo staro 2 dana, ali i limarija i unutrasnjosti unistene. Sjedala natopljena laznom krvlju, limarija izudarana, na jednoj nije original krov, na drugoj nisu original stakla, obje lakirane i bijela boja je u dokumentimam auta. Sve su svemu s jedne strane nije ih isplativo vracati u prvobitno stanje, a s druge strane su pomalo posebne. na crvenoj (desna) i dalje na prednoj sajbi tragovi "krvi". Na prikolici pored je Golf,takodjer rekvizita. Na pocetku je bio 100% ispravan 1,3 einspritz da mogucnosti da mu se produzi registracija, a onda smo ga skucesivno reciklirali u scenama, od toga da mu je granata razbila stakla, do izgorene olupine na boku.

« Zadnja izmjena: 17 Ožujka, 2018, 22:04:09 goran16v »

Offline vu.k

• Antique Member
  • Vozilo:: neki stari Opeli
« Odgovori #13 : 17 Ožujka, 2018, 23:42:05 »
Zanimljiva priča i zanimljive slike, hvala kolega!
a i zanimljivi auti, koji bi barem trebali završiti kao donori.
« Zadnja izmjena: 17 Ožujka, 2018, 23:43:36 vu.k »
Nisam potpuni idiot, neki dijelovi mi fale!

Offline romyo

« Odgovori #14 : 18 Ožujka, 2018, 05:10:05 »
Zanimljivo... Zanimljivo...  :hi:

Vise od samih Sierra, zaintrigiralo me tko je taj Paul Marchand.
Krenuo sam malo to procackati, i svakako se radi o neobicnoj osobi / novinaru.
Gorane, stavljam link, vjerovatno ce jos nekog zanimati.

Link sa Francuske Wikipedije: https://fr.wikipedia.org/wiki/Paul_Marchand