Autor Tema: 1978 Volvo 244 GL - BRICK - the incredible story!  (Posjeta: 20913 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ADRO3

• Olschool apprentice
  • *
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Volvo 244 GL
Odg: 1978 Volvo 244 GL - BRICK - the incredible story!
« Odgovori #30 : 31 Kolovoza, 2019, 13:22:23 »
Jučer smo mjenjali gume Volviću, Stock dimenzija Unirtoyal rainexpert 3 - Bit će za još puno kilometara prije nego se krene na neke ozbiljnije preinake  :smile:

Ono što me je stvarno iznenadilo je to da auto iz 1978 godine uz naravno prednje i zadnje diskove ima i Girling četveroklipne prednje čeljusti u serijali  :umnik2:

Planova ima mnogo no prvi je da upali. Za dio koji je navodno "u defektu" K-jet distributer goriva već je naručen set za reparaturu sa svim gumicama i dihtungom i trebao bi doći sljedeći tjedan  :smile:

Auto je trenutačno kod mehaničara koji mi je preporučen sa raznih strana - Cat Corner Garage - Marko mehaničar.

Gospon Marko bi se u nedjelju trebao vratiti sa puta pa ću nadam se imati update sa stanjem auta kroz sljedeći tjedan. :thmbup:

Offline dumb_o

• Oldschool rookie
  • Vozilo:: Volvo 740
« Odgovori #31 : 02 Rujna, 2019, 21:12:57 »
Zaboravio si spomenut iz koje godine su bile gume  :))

Offline wecomakina

« Odgovori #32 : 03 Rujna, 2019, 14:34:02 »
Di si narucio taj set za k-jet?

Poslano sa mog HUAWEI NXT-L29 koristeći Tapatalk

Offline mcquinn

« Odgovori #33 : 06 Rujna, 2019, 23:41:18 »
Jeste uspjeli upogoniti Volva?

Offline ADRO3

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #34 : 10 Rujna, 2019, 23:37:45 »
Di si narucio taj set za k-jet?

Poslano sa mog HUAWEI NXT-L29 koristeći Tapatalk

Naručen je set sa E-baya, prodavač je "T&S-TECHNIK" - Dolazi iz Njemačke i došlo je stvarno brzo u roku od 4 dana od kupnje.

Volvo još nije u pogonu jer se je čekalo da dođe kit za rebuild K-jeta

Gospodin Marko je rekao da bi trebalo biti gotovo kroz ovaj tjedan, tako da se ja isto veselim novostima! Duboko se nadam da će upaliti i da je problem bio "samo" u zaštropanom kjetu.

Updateam čim imam novi info!

Offline Mihajlo

• Antique Member
  • Vozilo:: BMW E21, P106, Vitara turbo
« Odgovori #35 : 14 Rujna, 2019, 20:30:27 »
napred su ventilirani diskovi ili puni?

:klinac:
Understeer is when you hit the wall with the front of the car and oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you.

Offline ADRO3

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #36 : 15 Rujna, 2019, 09:04:36 »
napred su ventilirani diskovi ili puni?

:klinac:

Puni nažalost :).....Za sad  :blink:

Offline ADRO3

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #37 : 18 Rujna, 2019, 17:15:53 »
Update: Za početak pumpa goriva glavna(ona ispod auta) je RIP, curi i pušta pritisak, možda je i ona razlog zašto auto nije palio na prvom mjestu a ne Kjet.

loše je što je pumpa na ovom autu i motoru B21E Kjet 125 ks - early Bosch kjet pumpa koja se je radila do 1980 i sada je discounted i ne postoje zamjenske nigdje za kupiti. Volvo 240 serija nakon 1980 je imala noviju verziju ove pumpe sa drukčijim konektorom i drukčijim fittinzima za gorivo. Rješenje je jedino pripasavanje/prelemljivanje drukčijeg prihvata elek. konektora i drukčijeg prihvata dovoda goriva.

Pozitivno u svemu tome je što je Marko mehaničar rekao da će on već nešto pripasati i složiti :) pa sam i ja pozitivan.

Krepao je i relay za duga/kratka svjetla tako da sad svjetla uopće ne rade iako su radila kada sam dovezao auto. Novi OEM relay je naručen (faking 45e) pa će i to bit popravljeno.

Također već imam apsolutno sve za veliki servis od svog mogućeg remenja, pumpe vode, natezača remena, termostata, svih filtera, brtvi i komplet set 3 različita ulja za motor+mjenjač+diff.

Osim svega za mehaničko dovođenje u red auta kupio sam i cijelu hrpetinu preparata za detailing tako da će i vizualno ubrzo sjajiti.

Žao mi je što nisam napravio koju slikicu ovih dana dok sam bio oko auta.

Jako jako jako iščekujem da auto zapali pa da ga mogu registrirati i složiti sve pic pic.  :yahoo:

Offline marin_k

« Odgovori #38 : 18 Rujna, 2019, 18:14:33 »
 :good:

radim u ulici preko puta marka pa ti vidim auto u dvorištu skoro svaki dan....uz srebrni e3 bmw  :biggrin:

Offline Doktor

« Odgovori #39 : 18 Rujna, 2019, 21:30:31 »
Ovaj Volvo izgleda kao da ej ispao iz vremenske kapsule.
Mrak auto, sretno sa njim !  :thmbup:

Offline Bellof

« Odgovori #40 : 19 Rujna, 2019, 09:32:39 »
@ADRO3 to je problem kod tih starih sistema napajanja goriva, nije samo Volvo već i druge marke u "problemu" kad je to u pitanju.
Pojedini modeli starijih BMW-a također imaju takve "probleme" samo šta se kod njih, pri tom mislim na te modele za koje su "pacijenti" koji žive za njih otvorili puste klubove i male privatne firmice pobrinuli su se da postoje zamjenski dijelovi tipa pumpa, kanistar/kontejner, dizne, ler dizne....
Osim toga imaju toliko jaku "špijunažu" da su došli do saznanja da neki dijelovi pašu sa drugih marki, modela, tako na primjer kod malog BMW 2002 tii "peta šprica, ler dizna" paše od velikih starih osmaka Mercedesa.
Poanta ovog mog piskaranja je da se ne zamaraš tražeči original ukoliko već nema negdi po svitu neka "budaletina" koja je otkupila skladište tih dijelova za stara Volva, pronjuškaj po forumima kako drugdi to riješavaju a i pogledaj u nas po dućanima šta ti treba jer zna se pronaći i u nas tih dijelova po jako smiješnim cijenama.
Osim toga nemoj žurit sa paljenjem a gubiš vrime na pranje čišćenje, uvati se čišćenja bitnih stvari, kod tih starih auta rezervari su bili od lima i ukoliko rezervar nije bia pun on ti je krcat fine ruzine koja će kad dođe novo gorivo začepit sve to šta novo montirate.
Kočnice, crijeva, kiler, sve su to stvari koje će ti otkazat poslušnost čim kreneš u vožnju...

The following users thanked this post: Nero, Adam.

Offline ADRO3

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #41 : 19 Rujna, 2019, 09:53:31 »
@ADRO3 to je problem kod tih starih sistema napajanja goriva, nije samo Volvo već i druge marke u "problemu" kad je to u pitanju.
Pojedini modeli starijih BMW-a također imaju takve "probleme" samo šta se kod njih, pri tom mislim na te modele za koje su "pacijenti" koji žive za njih otvorili puste klubove i male privatne firmice pobrinuli su se da postoje zamjenski dijelovi tipa pumpa, kanistar/kontejner, dizne, ler dizne....
Osim toga imaju toliko jaku "špijunažu" da su došli do saznanja da neki dijelovi pašu sa drugih marki, modela, tako na primjer kod malog BMW 2002 tii "peta šprica, ler dizna" paše od velikih starih osmaka Mercedesa.
Poanta ovog mog piskaranja je da se ne zamaraš tražeči original ukoliko već nema negdi po svitu neka "budaletina" koja je otkupila skladište tih dijelova za stara Volva, pronjuškaj po forumima kako drugdi to riješavaju a i pogledaj u nas po dućanima šta ti treba jer zna se pronaći i u nas tih dijelova po jako smiješnim cijenama.
Osim toga nemoj žurit sa paljenjem a gubiš vrime na pranje čišćenje, uvati se čišćenja bitnih stvari, kod tih starih auta rezervari su bili od lima i ukoliko rezervar nije bia pun on ti je krcat fine ruzine koja će kad dođe novo gorivo začepit sve to šta novo montirate.
Kočnice, crijeva, kiler, sve su to stvari koje će ti otkazat poslušnost čim kreneš u vožnju...

Svakodnevno čitam raznorazne forume i nažalost je problem što direktne zamjene za ovu pumpu nema. Ne postoji doslovno rezervni dio kao takav koji je plug and play. Ima nekoliko tih pumpi koje su NOS (new old stock) po ebayu i cjene ih nenormalni preprodavači po 300-400e a za to složim komplet sistem dovoda goriva sa novim nylon cjevima, 6an fittinzima i nekom DW300 ili AEM 340lph pumpom.

Nadalje najveći je problem što su iz tog perioda do 1980 Kjet Volvači jako rijetki odnsono kjet su bili samo turbaci i ovaj b21e najjači atmosferac a njih kod nas a i općenito u svijetu ima na kapaljku.

Mislim da ću se morat pouzdati u Marka i u njegove vještine da prilagodi nešto slično ili sa novije generacije 240-ki umjesto ove OEM.

Što se tiče rezervara svakako će se pregledati nakon što se izbaci svo staro gorivo prije nego što se proba upaliti. Rezervar je doslovno pun do vrha tako da iako je gorivo već sigurno dobrano ishlapilo trebalo bi ga zaštititi od korozije tako da je to super.

Što se tiče crijeva svih mogućih i selena svi su u začuđujuće dobrom stanju. Sve gume su jako mekane, nigdje ispucale i doslovno "mint". Auto je bio cijeli svoj životni vijek garažiran i skladišten pokriven. Čak je i gospon od kojeg sam kupio auto rekao da je i na putovanjima uvijek parkirao u garažama i da auto "nije proveo noći na kiši" :shok:

Vjerujem da je moguće da će originalne gume nakon 40 godina sa ponovnim grijanjem i hlađenjem popucati ili puknuti ali ovako na "opip i vizualno" sve izgleda stvarno izuzetno dobro i bolje nego na autima starima po 5 godina koji stoje parkirani vani svakodnevno.

Offline OrBrS

« Odgovori #42 : 19 Rujna, 2019, 09:53:46 »
Potpis na ovo što Bellof piše. Ja sahranio dvije nove pumpe goriva dok se tank nije izvadio i dobro oprao.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Offline Adam.

« Odgovori #43 : 19 Rujna, 2019, 19:39:55 »
Također potpisujem kolegu Bellofa

Ako je pumpa linijska (protočna), tj. vanjska kao što kažeš, nije ona koja je potopljena u rezervaru
Onda mislim  da ti to i nebi trebao biti neki problem, znači najbitniji ti je samo pritisak (protok) goriva, vidiš koji bi trebao biti po originalu i onda po tome tražiš pumpu
A onda se lako dalje konektor prepravi i lajtunzi, tj. prihvati, pošto pretpostavljam da ima samo plus i minus, ako je plovak posebno u rezervaru

Znam da nije neko rješenje i da bi na takvom autu to bilo bolje original, kad je već sve ostalo, ali ako ne nađeš ništa drugo onda mislim da bi ti ovo dobro došlo...

Neko moje mišljenje samo...

Offline ADRO3

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #44 : 25 Rujna, 2019, 16:40:01 »
Update!

plus +
Volvo radi, upalio je, its alive...

minus -
Radi jako loše, na hladnom startu štuca, kao da radi na 2 cilindra, kad se zagrije osjetno bolje no i dalje loše, kod vožnje i dodavanja gasa trokira, zastajkuje i ima snage kao da ima 40 ks a ne 125. Nosači motora tolko su loši da motor klepeće ljevo desno da se može kajgana napravit. Kazaljka za brzinu skače i odskakuje po satu (ili kabel ili mali zupčanik u samom satu) Pozitivno je što odmah na samom startu ima i više nego očitih razloga za takvo ponašanje pa ne treba puno dijagnosticirati prije nego krenem otklanjati probleme.

Iz nekog razloga mehaničar nije ni rebuildao Kjet ditributer goriva

Vacum leak-ova ima hrpetina pola guma oko usisa je popucalo/skroz puklo vuče svuda falši zrak.

Neznam iz kojeg razloga nije mehaničar izbacio staro gorivo van nego ga je išao paliti, testirati sa gorivom starim 8 godina. Plan je izbaciti svo gorivo van.

Iako je sada pripasana neka zamjenska linijska pumpa goriva za kjetronic motore nitko nije siguran uopće dal ova u rezervoaru radi. Možda je i ona mrtva pa auto također radi lošije jer ova linijska radi posao za 2 pumpe.

Kablovi svjećica su Majko Božja - prvo nisu uopće svi od istog proizvođača, različitih boja sve u svemu katastrofa.

Svjećice su jako loše, oksidirale definitivno za hitno mjenjanje.

Crijeva za gorivo su katastrofa

Osigurači u kutiji osigurača su katastrofa poluoksidirali, treba ih sve zamjeniti.

Plan napada: (sve nove djelove već imam ili su u dolasku)

Apsolutno sve nove top end brtve za motor (glava, remenice, usisna grana, klapna...)
Novi originalni Bosch kablovi svjećica + glavni kabel distributera
Nove NGK BPR6ES svjećice
Crijeva killera vode
Sve gume i crijeva oko usisa i usisne grane
Pumpa vode
Termostat koji otvara na 88 stupnjeva umjesto 92
Remen distribucije + svo accesory remenje
Natezač remena
Polyuretanski nosači motora + nosač mjenjača
Brtva diff housinga
Fuel sender + kapa rezervoara + brtva kape
Sva nova ulja Mobil full sintetika (5w40 motor + 5w30 mjenjač + Motul LSD diff oil)
Bosch original kočione pločice
Potencijalan rebuild kjet distributera (zadnje ako auto nebude radio dobro nakon svega gore, rađe nebi dirao ako nemoram, savjet sa svih mogućih strana)

Najvjerojatnije ću se odlučiti za delete linijske pumpe goriva, umjesto vrlo vjerojatno mrtve potopne ubaciti AEM 320LPH + komplet crijeva za gorivo i prihvate napraviti u VEP hidraulici i složiti novi hardwire na bateriju sa relayem da sve bude novo, pojačano, sigurno i pic pic za neke buduće planove.

Sve planiram raditi sa forumašem i kolegom dumbom i znati što imam i kako je napravljeno jer sam blago rečeno razočaran sa iskustvom i uslugom mehaničara. Početni hype pukne ko balončić....