Autor Tema: 1978 Volvo 244 GL - BRICK - the incredible story!  (Posjeta: 20907 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dumb_o

• Oldschool rookie
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Volvo 740
Odg: 1978 Volvo 244 GL - BRICK - the incredible story!
« Odgovori #45 : 25 Rujna, 2019, 17:12:41 »
Volvo radi!!! I prekrasan je  ;D

Sve ćemo sredit, imamo znanja i jako puno volje. Krenuli smo i u skupljanje svog potrebnog alata kojeg do sad nismo imali. Kad krenemo, vrlo brzo cemo obje volvare dovest u zavidno stanje.  :cool:

Offline alfa fun

• Antique Member
  • Vozilo:: neka auta i motori
« Odgovori #46 : 25 Rujna, 2019, 19:41:06 »
Sve to gumeno (bar tako razmišljam) je bolje da ne valja. Odnosno, da odma mijenjaš jer sumnjam da ne bi, jedno po jedno, jako brzo ionako otišlo. Kad uliješ novo gorivo i probaš kako radi s njime, više ćeš i znati. Kontakti su vjerovatno lagano oksidirali od stajanja, kontakt sprej i sve to prođi lagano.
Motor ćeš uštelat, važno da je željezarija dobra  :cool:
Nisam mehaničar, nisam megaextrajednistveninezamjenjivi autoexpert. Samo volim prometala. Običan sam. Vulgaris.

Offline sven

• Antique Member
  • Vozilo:: youngschool punoljetnici
« Odgovori #47 : 27 Rujna, 2019, 08:46:27 »
….jer sam blago rečeno razočaran sa iskustvom i uslugom mehaničara. Početni hype pukne ko balončić....

The Marko Mehaničar? Pa kako to? :mellow: Samo hvalospjevi o njemu. Nemam osobnih iskustava pa zato i razlog više da te pitam...

I savjet iz iskustva - nemoj toliko forsirati sve Bosch, a pogotovo ne kočione pločice. Bosch je samo ostalo ime nekad davno dobre firme. Sa svim mogućim autodijelovima te marke imam loša iskustva i nisam jedini. Trenutno me muče kablovi stari cca dvije godine koje sam dobio na autu - iako ne probijaju nigdje vidljivo, rade probleme.
Kočione pločice uzmi Ferodo Premier ili Brembo.

Offline Bellof

« Odgovori #48 : 27 Rujna, 2019, 09:16:37 »
@ ADRO3 bia bi govno kad ne bi napisa da se nisam nasmija kad sam pročita ovaj tvoj osvrt, lipo sam ti napisa da sve šta misliš da valja u biti ne valja, šta je taj gospdin šta ti je proda auto ispriča je priča koju svi žele ćut prilikom pronalaska auta iz snova u stanju iz snova.
Dobra stvar je da si uzea komplet dihtunga pa ako želiš siguran i pouzdan auto s kojim ćeš se družit duži vremenski period vadi motor, getribu, diferencijal i složi sve nanovo, jer šta budeš više kopa vidit ćeš da se stari cigania i krpa to auto dok je donekle vozilo, kad je došlo u tu fazu u kojoj je sad, završia je u garaži.

The following users thanked this post: Nero, bubuleja

Offline ADRO3

• Olschool apprentice
  • *
  • Vozilo:: Volvo 244 GL
« Odgovori #49 : 28 Rujna, 2019, 20:54:38 »
@ ADRO3 bia bi govno kad ne bi napisa da se nisam nasmija kad sam pročita ovaj tvoj osvrt, lipo sam ti napisa da sve šta misliš da valja u biti ne valja, šta je taj gospdin šta ti je proda auto ispriča je priča koju svi žele ćut prilikom pronalaska auta iz snova u stanju iz snova.
Dobra stvar je da si uzea komplet dihtunga pa ako želiš siguran i pouzdan auto s kojim ćeš se družit duži vremenski period vadi motor, getribu, diferencijal i složi sve nanovo, jer šta budeš više kopa vidit ćeš da se stari cigania i krpa to auto dok je donekle vozilo, kad je došlo u tu fazu u kojoj je sad, završia je u garaži.

The Marko Mehaničar? Pa kako to? :mellow: Samo hvalospjevi o njemu. Nemam osobnih iskustava pa zato i razlog više da te pitam...

I savjet iz iskustva - nemoj toliko forsirati sve Bosch, a pogotovo ne kočione pločice. Bosch je samo ostalo ime nekad davno dobre firme. Sa svim mogućim autodijelovima te marke imam loša iskustva i nisam jedini. Trenutno me muče kablovi stari cca dvije godine koje sam dobio na autu - iako ne probijaju nigdje vidljivo, rade probleme.
Kočione pločice uzmi Ferodo Premier ili Brembo.

Ma nije stari ništa kriv  :blink: Nije stari ni zločest ni namjerno prodao "muda pod bubrege". Auto je kroz razno kopanje bio prilično loše održavan. Vidjet ćete dalje iz slika kolko su neke stvari bile loše napravljene i kolko su ubiti neke stvari bile u prilično lošem stanju. Dobro je što stvarno imamo volju i želju a znanja ima po internetu pa će Volvo siguran sam kroz neko vrijeme biti i u boljem stanju nego novi. Prvenstveno je sve izgledalo jako suho izvana i odispod ali na kraju semerinzi su blago rečeno bili mrtvi i šuplji da je ulje šikljalo van a i neke druge stvari koje su trebale biti već više puta mjenjane nisu bile nikada promjenjene. Nije stari kriv, stari je samo blesav/neuk o tematici a izgleda da su ga pošteno izmuzli radnici/serviseri jednog renomiranog servisa.

Za brtve se još premišljam dali uzeti ovaj set kompletno svih brtvi za motor ili samo ovih za glavu. Problem je što auto nije u voznom stanju i nemogu ga odvesti u radionu sa dizalicom, a na parkirnom garažnom mjestu mi se čini jako jako komplicirano skidati mjenjač kako bi zamjenio stražnje semeringe i promjenio dihtunge gdje se spaja mjenjač na motor. Problemcic je što prilično slini oko mjenjača  :russian_roulette:

Što se tiče Marka, na kraju je ispao korektan i rastali smo se bez negativnih prizvuka. Bosch ne forsiram :) Kablove sam našao po nekoj fantastičnoj cijeni a pločice sam dobio sa autom :)

Sam odlazak po auto je prošao izuzetno stresno... Plan je bio dovesti ga do garaže gdje ćemo ga onda dovoditi u operativno stanje no nakon samo 500-njak metara....

I to na križanju Držićeve i Vukovarske, petak u 16:00. Zamislite neugode, trubljenja i neugodnih pogleda dok sam napravio totalni čep.

Auto je odjednom počeo na semaforu glasno "zavijati" taman iz pumpe goriva zaštucao par puta i umro. Dalje ga nije bilo šanse upaliti...Pumpa goriva netom zamjenjena urmla.

Šlepa i u garažu, prekrasan start projekta!  :down:

Ovo je dodatna potvrda da je jedan od "modova" na listi deletanje linijske pumpe goriva i postavljanje jedne "high flow" potopne pumpe koja će onda pogoniti cijeli auto. (AEM 320lph)

Ohrabreni i dodatno motivirani da sve složimo kako treba auto je konačno bio u garaži i krećemo u napad!

Krenuli smo od skidanja kilera, fan guarda i svega kako bi pristup bio lakši. Motorni prostor je stvarno ogroman i gušt je raditi na ovakvom autu  :yahoo:

Sljedeće je bilo skidanje covera timing belta i analiziranje situacije koja se je ispostavila da je faking katastrofa  :glavauzid:
Vodena pumpa je u ubitačnom stanju, auto je bio izgleda radio jedno vrijeme samo na vodu pa je sve i lijepo krenulo korodirati. Također čini se da je ovo originalna vodena pumpa znači vrlo vjerojatno nije mjenjana nikada kroz ovih 144000 km.

Svi semerinzi napred puštaju...neki malo (najgornji od bregaste), neki doslovno bacaju ulje u potocima (najniži radilice)

Natezač je također bio u prilično lošem stanju sa lošim ležajem

Kablovi u raznim bojama, nisu iz istog seta, 3 su iste dužine jedan je duži, svi su u različitim bojama (plava, zelena, crvena)  :nono: :glavauzid:

Prekrasno, čisto, predivno ulje, i to samo cca 2.5-3l istog (4.35l ide unutra)   :focus:

-----------------------------------------------------------
 :borac: Pa ajmo!
-----------------------------------------------------------

Novi termostat "trkaći"  :pleasantry: otvara na 88 stupnjeva

Sve teškom mukom oprano i umetnuti novi semerinzi

Nova pumpa vode na mjestu

I na kraju sve sklopljeno i na mjestu!

----------------------------------------------------------
 :hi:

Osim ovoga promjenili smo naravno ulje, filter ulja, filter zraka, nove NGK BPR6ES svjećice, kupili accesory remenje...

Trenutačno imam jako puno djelova koji su u dolasku tako da će kroz sljedećih par tjedana biti i više updateova.

Sljedeće je:

- Silikonska crijeva za kiler/grijanje
- Novi kablovi
- Sva nova silikonska vakum crijeva
- Dotjerati i ušminkati valve cover + timing belt cover

Iza toga nakon što dođe veća narudžba:

- Sve nove brtve: poklopca ventila, usisne grane, klapne, dizni, čepa ulja...
- Izbacivanje goriva
- Mjenjanje ulja u mjenjaču i diferencijalu
- Brtva diferencijala
- Novi prekidač za svjetla (stari ne radi)
- Flame trap umetak
- Nosači motora, mjenjača
- Novi ultrarijetki brisači  :search:

Na kraju:

- AEM 320lph pumpa goriva
- Novi fuel sender, nova brtva i novi poklopac sendera
- Nova crijeva za gorivo od pumpe do hardlines-a
- Novi filter goriva
- DeatschWerks Hardwire sa posebnim relayem pumpe na akumulator

Ispričavam se na malo podužem i možda dosadnjikavom postu :heat:

Još jednom puno puno hvala kolegi i forumašu dumb_o bez kojeg bi sve ovo bilo puno puno teže i vrlo vjerojatno nemoguće!  :drinks:

Offline bubuleja

« Odgovori #50 : 28 Rujna, 2019, 20:57:24 »
Ovo sa stolicama iz restaca je Supac
Adio mare

Offline dumb_o

• Oldschool rookie
  • Vozilo:: Volvo 740
« Odgovori #51 : 28 Rujna, 2019, 22:10:14 »
Mislim da smo dragi ljudima iz Skandixa, a biti cemo jos drazi u narednih nekoliko mjeseci  ;D
« Zadnja izmjena: 29 Rujna, 2019, 11:29:35 dumb_o »

Offline ADRO3

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #52 : 03 Listopada, 2019, 22:37:34 »
I danas se radilo!

Felge nisu bile baš u najboljem stanju, imale su razne mrlje od nekog bezbojnog laka, bile su potuckane i lagano krenule hrđati pa smo prionuli na posao i rezultat je fantastičan!

I rezultat na autu   :yahoo:

Finalno jedna za kraj!

Offline trajkeša

« Odgovori #53 : 04 Listopada, 2019, 07:47:03 »
Felge farbane sprejom? Zaboravi! Samo si sam sebi napravia još više posla. Lakirati sa 2k i onda si miran...

Offline gruđo

« Odgovori #54 : 04 Listopada, 2019, 08:05:50 »
Evo ti felge za Volva, Rial Mesh 5x108 15 j7 et 11, 300 eur

The following users thanked this post: bubuleja

Offline ADRO3

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #55 : 04 Listopada, 2019, 22:17:10 »
Evo ti felge za Volva, Rial Mesh 5x108 15 j7 et 11, 300 eur

Felge farbane sprejom? Zaboravi! Samo si sam sebi napravia još više posla. Lakirati sa 2k i onda si miran...

Sve smo dobro prešli sa aku bušilicama i nastavkom čelične četke, doslovno je pobrušeno do lima. Nakon toga farbano je baš bojom za felge koja je namjenjena da ide preko svega i bez brušenja i trebala bi držat. Živi bili pa vidili : :perfeto:

Felge su mi prekrasne ali 15 mi je premalo, trenutačno sam kupio nove novcate gume u 14" i plan je sada se jedno vrijeme voziti na ovome. Kada bude išao drugi setup praćen sa malo ozbiljnijim promjenama na području ovjesa plan je 16x7.5 225/50/16 et25.

Šteta jer da nisam kupio gume došao bi po ovo instantno.

Offline Sepra

« Odgovori #56 : 07 Listopada, 2019, 09:48:44 »
uživam čitati ovu temu  :thmbup:
Nerast

Offline ADRO3

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #57 : 08 Prosinca, 2019, 16:28:49 »
Dugo bez updatea  :blink:

Skupila se hrpetina djelova a zbog putovanja i posla nije se uspjelo baš puno raditi na autu.

Konačno smo napali sustav goriva i išli otvoriti fuel sender i rezervoar da vidimo kakvo je stanje :focus:. Kako je u autu kad sam ga kupio bilo 55 l goriva bio sam 100% siguran da je rezervoar lijep, čist i uredan. Nakon što smo ga otvorili utvrdili smo da je sve samo ne lijep čist i uredan  :borac:

Početkom rastavljanja auta naletili smo na nekolicinu mehaničkih bisera, no ovo što nas je našlo u rezervoaru je za neku nagradu mehaničarskih budalaština.

Sam poklopac sendera izgledao je ko da ga nitko nikada nije otvarao, sve lijepo serijski zapečaćeno

:koo-koo: :shok:

A onda šećer na kraju, "creme de la creme" i vrlo vjerojatno razlog i uzročnik ovom hrđanju cijelog tanka. Ne treba ni objašnjavavti dovoljne su slike :russian_roulette:

Jedino što mi nije jasno je zašto bi netko sa aluminijskom klamaricom išao klamati "čarapu" koja je od nehrđajučeg čelika. Znači kao da je netko namjerno htjeo da rezervoar zahrđa i sve u njemu. Jadan stari....

Rezime: Rezervoar je mrtav, fuel sender je mrtav, pumpa goriva je mrtva, vrlo vjerojatno su i cijevi goriva do fuel filtera ispod haube zaštropane i mrtve.

Plan napada: Novi novcati rezervoar, novi fuel sender, AEM 320lph in tank pumpa goriva su na putu. Kada sve dođe onda ću u VEP hidraulici vrlo vjerojatno izraditi crijeva goriva koja se spajaju na novi filter goriva koji se nalazi ispod haube.

Sve bi trebalo doći kroz sljedeća dva tjedna pa onda idemo u napad; Montirati novi rezervoar sa fuel senderom i novom pumpom, izraditi crijeva goriva sa posebnim konektorima na filter i spojiti pumpu direktno preko releja na bateriju (nema više duplih pumpa nego samo jedna jaka u rezervoaru).

Sa ovime bi trebao dobiti kompletno nov i puno dugoročniji/sigurniji dovod goriva motoru.

Osim toga došlo je više od 1000e raznih djelova za obnovu motora/elektronike/kočnica/ovijesa.

Kroz sljedećih mjesec/dva Volvo bi trebao biti doslovno nov odnsono čak i bolji od novog.

Updateam po putu sa raznim fotkama kako budemo što slagali.

:hi:

Offline veky

« Odgovori #58 : 08 Prosinca, 2019, 22:32:18 »
samo hrabro.
Pomozi podjeli sredi : )

Offline romyo

« Odgovori #59 : 08 Prosinca, 2019, 23:02:52 »
uživam čitati ovu temu 

Isti komentar i od mene...  :hi: