Autor Tema: GEMBALLA  (Posjeta: 10177 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Online sigmafahrer

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Citroen CX, Mitsubishi Sigma, Jaguar XJR
GEMBALLA
« : 05 Veljače, 2023, 22:16:31 »

Ovo je priča o švapskom tuneru Gemballi iz Leonberga. Smješteni su uz autocestu A8 Stuttgart- Karlsruhe, od mene ca. 35 km. Ova priča bi se mogla prilično razvući, ja ću skratiti koliko je moguće. Podsjeća me na onu DeLoreana, ima sve elemente za neku knjigu ili krimi-akcioni film. Brzi auti, milijuni maraka pa eura, sumnjivi poslovni partneri, na kraju tragičan kraj sa spektakularnim ubojstvom. Iako Gemballu obično povezujemo sa ekstremnim preradama Porschea sa čime se nasljednici većinom bave i danas, radili su se kod njih i Mercedesi, Ferrariji, BMWi, Rollsovi a zadnjih godina Astoni i McLareni.
Počelo je davne 1979. kada je Uwe Gemballa počeo na svoj način uređivati unutrašnjosti Porschea i BMWa, opremajući ih kožom, stereo i video uređajima. Godine 1981. Uwe je registrirao firmu pod imenom "G-Topline Automobiltechnik", a poslije i "Gemballa Automobiltechnik GmbH". U početku je nudio kompletan aerodinamički program za Porsche 911, 924 i 928. Prerade unutrašnjosti su već tada bile visokokvalitetne. Sve je to primjetio i AMG, pa započinje suradnja sa legendarnom firmom iz Affalterbacha. Nazvati Gemballu tunerom nije baš točno. Još 1985. je kod "Njemačkog ureda za motorna vozila" firma priznata kao proizvođač automobila (kao Alpina i AMG),  a razlog je bio opseg prerada. Zbog toga Porsche i Mercedes više nisu dozvolili svoj logo na Gemballinim autima. Svake godine se "proizvodnja" u Leonbergu povećavala. Sredinom osamdesetih je to bilo oko 250 auta godišnje, što kompletnih auta, što onih sa Gemballa dodacima. Godišnja zarada je tada bila oko 14 milijuna maraka. Gemballa je prvi razvio i ugradio volan sa daljinskim upravljanjem  HiFi stereo uređaja, već tada je bio više od tunera. Sredinom 80ih se ponuda proširila na tržišta Amerike i Azije, na Floridi je Uwe otvorio predstavništvo sa radionom. Zanimljivost je potpisivanje ugovora sa BMWom za njihov Individual program 1988. godine. Dakle, ako posjedujete nekakav BMW iz osamdesetih sa Individual paketom, te dodatne sitnice koje vaš auto razlikuje os ostalih BMWa je napravio upravo Uwe u Leonbergu. Usput, 1986. patentira sustav kamera i monitora umjesto vanjskih retrovizora, ono što je tek zadnjih par godina česta slika u prometu, na kamionima. 1989. počinje razvoj vlastitih klima uređaja, multimedijskih sistema, ugrađuje čak i fax uređaje u aute. Sredinom devedesetih godina razvijaju svoj prvi biturbo motor.
Nakon mnogih uspona i padova, Uwe Gemballa početkom 2010. nestaje u Južnoafričkoj Republici. Njegovo tijelo je pronađeno u rujnu 2010. u blizini Pretorije. Kruže razne priče što-zašto-kako no pravu istinu javnost još ne zna. Sa novim vlasnikom Steffenom Korbachom firma nastavlja raditi i dalje pod imenom Gemballa. Danas većinu svojih prerada osim za Njemačku rade za zemlje gdje kupci tih zvijeri za 300 kmh na javnoj cesti ne ostaju bez vozačke. Emirati, do prošle godine Rusija, itd. U Leonbergu su se radili a rade se i danas najekstremniji i najskuplji auti uopće. Inače je firma Gemballa osvajala mnoge nagrade u svojoj branši, držali su neko vrijeme rekord na Nürburgringu za cestovne aute, brzinske rekorde za tunere...

GEMBALLA AUTI

Prvi kompletan auto od Gemballe je bio Slantnose V3 iz 1983. na bazi 911 Targe. Ono bitno, na njemu su u Leonbergu napravljeni flat - blatobrani, tada prilično omiljeni kod američkih kupaca Porschea 911. Nekako tih godina je istu stvar prepoznao jedan moj poznanik iz Kutine koji je ovdje u Stuttgartu radio takve prednje blatobrane.

Gemballa Avalanche (Lavina) 1984.
Sjećam se oduševljenja slikom kad sam 1985. prvi put u AMSJ  časopisu vidio ovaj auto. Kupivši časopis sam pedalirao na svom Kalkhoffu od pošte prema kući. Nestrpljiv, prelistavao sam časopis na biciklu u vožnji. I najebah. Ožiljak na desnom palcu je podsjetnik na taj dan. Nekome je Avalanche pretjerivanje, ali prva predstavljanja, način reklamiranja u prospektima i časopisima je davao do znanja da ovo nije zajebancija od auta i da se razlikuje od većine plastičnih prerada tih godina. Urađen je na tada aktuelnom 930 Turbo. Prednji kraj je zahvaljujući američkom flatnose dizajnu aerodinamičan, sa strane zbog rebara prije stražnjih blatobrana podsjeća na Testarossu. Ti usisi su bili itekako potrebni za hlađenje većih kočnica, jačeg motora i dodatno opterećenog mjenjača i napravljeni su od aluminija. Iza  Avalanche izgleda nestvarno, apsolutno brutalno, na granici pretjerivanja. Širi je gotovo 30 cm od baznog turba da bi pod blatobrane od lima (ne od plastike) stale tada najšire gume na tržištu, 345 cm. Turbovo stražnje krilo je dodatno dimenzionirano, motor je pojačan na 395 konja koji ljuto ispuhuju zrak kroz šest cijevi. 4,9 do stotke i 295 kmh je 1984. godine bilo fantastično. Većinu stvari na motoru je uradio Alois Ruf, a auto na kraju u papirima nije mogao nositi oznaku Porsche kao proizvođača nego Gemballa. Ovisno o opremi je koštao od 400 do 500 000 DM (Porsche 959- 420 000) i napravljeno ih je 28 komada. On koji su ga imali ili vozili opisuju turbo rupu veličine crne rupe. A ono poslije turbo rupe se može usporediti samo sa nervoznom eksplozijom energije Jackie Chana iz ranih dana. Cabrio verzija Avalanchea se zvao Cyrrus, predstavljen je 1986. a napravljeno je i nekoliko Avalanchea koju godinu poslije na bazi Porschea 964.

Avalanche i Cyrrus

Gemballa 560 SEC Kurzheck 1986.
E ovaj mi je SEC zanimljiv. Skraćen za 40 cm, proširenja i dodaci urađeni od lima, pravi "Wertarbeit". Nedostaje zvijezda na grilu jer ga Mercedes nije blagoslovio. 300 ks, gume širine 345 na 13x15 felgama i težina za 100 kg veća od serijskog SECa. Nikakvo čudo uz svu tu opremu: koža u svakom kutu, TV, video, frižider. I u to vrijeme paprena cijena od 375 000 DM, od čega 110 000 DM samo za interijer.

Gemballa Mirage 1987.
Mirage je direktan nasljednik Avalanchea. Izgleda isto brutalno kao i prethodnik, s tim da mu je spušten krov pa je aerodinamičniji i nešto elegantniji. 1990. ga je naslijedio Mirage Evolutione.

Gemballa Fulda Extremo 1997.
U puno toga ekstreman auto. Pogotovo cijenom, okruglih milijun DM. To je bio promocijski auto proizvođača guma Fulde. Na prvi pogled se vidi koliko malo je ostalo od Porschea 993 na kojem je nastao.

Kako je vrijeme prolazilo Gemballini Porschei su postajali sve jači i brži. Već koju godinu prije ulaska u novo stoljeće oni najjači su prelazili 600 ks. Aktualni Avalanche već ima 800 ks. No to nisu auti za oldschool forum. Od novijih, jedino bih izdvojio Mirage GT koji fantastično izgleda a temelji se na Carreri GT.
Prije deset godina sam bio u Gemballi u Leonbergu nadajući se da ću vidjeti neke starije aute na servisu ili popravci. Nažalost nisam bio te sreće. Pogoni su zatvoreni za javnost, a u izložbenom prostoru tek noviji GT600, GT650, Aston Martin i MV Agusta.
« Zadnja izmjena: 06 Veljače, 2023, 16:03:09 sigmafahrer »

The following users thanked this post: robert1, vu.k, OVERDOSEDSPEEDJUNKIE, jeep frik, alfa fun

Offline sarmaguru

Odg: GEMBALLA
« Odgovori #1 : 06 Veljače, 2023, 10:21:48 »
Tajknu tuner  ;D

Nisam do sad vidio mirage i fulda extremo, prekrasni su.

Online sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #2 : 06 Veljače, 2023, 15:52:25 »
Da, bilo je tu ispunjavanja želja kupcima operiranih od ukusa. Suprotnost takvim tunerima je bio samo Jochen Arden (http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=40658.0). Kič se nije mogao vezati uz njegovo ime, bez obzira koliko imaš nafte i zlata. Kraj priče. Gemballa je znao i htio unovčiti njihov neukus. Negdje sam devedesetih pročitao jednu njegovu izjavu. Ne sjećam se svake riječi, ali u slobodnom prijevodu, Uwe je osim osim uloženog rada, materijala, imena Gemballa naplatio i taj kič.

Evo primjera, Gemballa 1001 SEL. Ne znam tko je bio kupac, po tablicama moj neki komšo iz Esslingena bliskoistočnog porijekla. Tome u prilog govori količina pozlaćenih dijelova na autu i njegova zadnja adresa, „Emirates National Auto Museum“ u Abu-Dhabiju.

Mirage bi bio malo izbrušeni, dotjerani Avalanche. Npr. umjesto Avalancheovog stražnjeg krila od plastike Mirageov je bio izrađen od lima. Zbog spuštenog krova, puno više uloženog truda, modernije tehnike, cijena Miragea je išla do 570 000 DM. Motor od 500 ks je opet radio Ruf, a pomogao mu je dostići 310 kmh.

Mirage Evolutione iz 1990. je auto urađen na tada novom 964. Spušteni krov je ovaj put napravljen od plastike pa je zbog toga bio neophodan i roll-bar. Svjetla se nisu preklapala kao kod prethodnika da bi ostao aerodinamičan i noću. Jedan od Gemballa Evolutionea, ovaj crveni, je zbog dugogodišnje suradnje sa firmom Pioneer bio i njihovo promo vozilo. Imao je sve najbolje i najskuplje što je tada Pioneer mogao ponuditi u car hi-fi programu.

Pogled ispod sjedala...

The following users thanked this post: sarmaguru, jeep frik, alfa fun

Online sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #3 : 18 Veljače, 2023, 17:19:10 »
Da nastavimo sa Gemballom,

Evo kako je to nekad davno izgledalo u Leonbergu a kako danas...

Slike od prije desetak godina, kada smo Roman, Dejan i ja posjetili Gemballu

Snaša u plavom (vjerojatno na aerodromu u Stuttgartu), plavi SEC i njegova unutrašnjost i jedan crveni Gemballa SEC Flügeltürer  :eek:

Pogled ispod prednjeg poklopca Avalanchea. Tada izrazito nepovoljan raspored težine kod normalnih Elfera je u ovom slučaju malo bolje balansiran.

Uz Porschee, Mercedese, Ferrarije radilo se u Leonbergu i na nekoliko BMWa. Najčešće na šesticama E24. Svakako najpoznatiji je "poštanski" žućo iz Gemballa prospekata. Radi se o top šestici, M 635 CSi. Naručen je  kao i mnogi Gemballa auti iz Arapskih Emirata, pa je sad odabir boje jasniji. Cijena auta je bila gotovo 100 000 DM, plus Gemballi 180 000 za preradu. Dosta skupo i danas, a osamdesetih bogatstvo. Unutra je ugrađena vrhunska glazba sa TVom. Proširen je čeličnim limom na okruglo dva metra širine, a felge su Ronal turbo, na koje su iza navučene gume od 34,5 cm.
Dugo se taj auto nije pojavljivao u javnosti. U međuvremenu je promijenio vlasnika, "kupio" ga je Saddamov sin Uday Hussein, strastveni skupljač rijetkih i skupih auta. Kako je živio i došao do te kolekcije auta, tako se i odnosio prema njima, a na isti način i sam okončao. Za vrijeme američke intervencije u Iraku 2003. žuti CSi je pronađen u Mosulu u dosta lošem stanju.

Jedna takva šestica koja je ostala u Njemačkoj i koja sa pravom bojom izgleda puno bolje i ozbiljnije.

« Zadnja izmjena: 18 Veljače, 2023, 17:32:19 sigmafahrer »

The following users thanked this post: MarkoPauk, jeep frik

Offline jeep frik

« Odgovori #4 : 18 Veljače, 2023, 18:08:38 »
Jebeno dobar članak!!! :good:

The following users thanked this post: sigmafahrer, Čuvitar

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #5 : 18 Veljače, 2023, 21:53:09 »
Jedan detaljčić sa Miragea, vidljiv je komad prednje haube koji djeluje kao zakrpa, neznam dali je Gemballa prvi ali nema toga ni danas baš za vidjeti, radi se o spojleru/zračnoj kočnici. Prilikom kočenja taj se komad diže i povećava pritisak na prednju osovinu ali i otpor zraka. Domišljato i inovativno.
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

The following users thanked this post: vu.k, sigmafahrer, alfa fun

Online sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #6 : 19 Veljače, 2023, 20:11:20 »
Da, vidio sam to na haubi, ali nisam znao čemu služi :scratch_one-s_head:
Hvala :good:

« Odgovori #7 : 19 Veljače, 2023, 22:32:39 »
Budući da ga na kasnijim modelima nema pitam se kako je funkcionirao.
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline Soksi

« Odgovori #8 : 20 Veljače, 2023, 08:47:29 »
Odličan članak! Ima neki detalji od MV Agusti? Bila kakva prerada il je samo ofarbana.
Dupli Weberi sa trubicama, dve bregaste i nardi u rukama = savršenstvo!

The following users thanked this post: sigmafahrer

Online sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #9 : 20 Veljače, 2023, 19:26:26 »
Agustu sam onako usput uslikao, učinila mi se nekako drugačija. Koliko znam nisu u Gemballi ništa šarafali po njoj. Po bojama bi ovo trebao biti na 300 komada limitirani F4 Tamburini.

The following users thanked this post: Soksi

Online sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #10 : 21 Veljače, 2023, 13:45:43 »
Da završimo sa Gemballom. Treba spomenuti još i sina Uwe Gemballe, Marca Philippa, koji je naslijedio sklonost autima, točnije Porscheima, od oca. Prije dvije godine je osnovao firmu Marc Philipp Gemballa GmbH u obližnjem Freibergu. Marc i njegova firma nemaju nikakve poslovne veze sa bivšom očevom firmom u Leonbergu. Njegov prvi projekt je Marsien na bazi Porschea 992. Inspiriran je Porscheom 959 sa rallyea Paris-Dakar a Marc ga naziva "Ultimate advanced sportscar". Planirana je mala serija od 40 komada a prvi auti se već voze. Kao i njegov otac, Marc se u slučaju motora obratio Aloisu Rufu kod kojeg je 3.8 biturbo navijen na 750 ili po želji na 830 konja.

Marc je kao dijete imao zanimljive igračke  :klinac:

Marsien

Marc kod Rufa u Pfaffenhausenu

I na kraju jedan stari (i najbolji) video o Gemballi. Domaći, švapski rad Südwest Rundfunka, regionalne televizije iz Stuttgarta. Hvala Bellofu :hi:
« Zadnja izmjena: 21 Veljače, 2023, 15:05:32 sigmafahrer »

The following users thanked this post: jeep frik, alfa fun

Offline dabar

• Veteran member
  • Vozilo:: BMW E21
« Odgovori #11 : 25 Veljače, 2023, 13:02:36 »
Kao i uvijek - odličan tekst.
Nego, zanima me ima li netko kome su Gemballine prerade oku ugodne?

Uvijek kad bi vidio neki njihov model (uglavnom u stranim auto časopisima tamo 90-ih) prva pomisao bi bila - teški ciganluk.

Ciganluk do te mjere da je al pari s lokalnim tjunerima Fića, Hondi CRX, Calibri i E trišestica.

« Odgovori #12 : 25 Veljače, 2023, 23:24:39 »
Meni je Avalanche najatraktivnija prerada Porschea, istina, interijer nije po mom ukusu  :no:
Iz današnje perspektive, malo je zapravo lijepih prerada, Koenig Competiton, Mantzel Manta...
Nakon Senne? Samo sjene.

Online sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #13 : 05 Ožujka, 2023, 14:04:51 »

The following users thanked this post: jeep frik, alfa fun

Offline jeep frik

The following users thanked this post: sigmafahrer