Autor Tema: LEXMAUL  (Posjeta: 4544 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sigmafahrer

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Citroen CX, Mitsubishi Sigma, Jaguar XJR
LEXMAUL
« : 01 Listopada, 2023, 17:34:54 »

Već sam u nekim pričama o njemačkim tunerima slagao te firme po popularnosti i njihovoj ulozi u povijesti ove grane automobilizma. BMW : Alpina, Schnitzer, Hartge. Mercedes : AMG, Brabus, Lorinser. U slučaju Opela ih je bilo stvarno puno. Po meni Irmscher je broj jedan i to zbog njihovog trajanja, raznovrsnosti ponude, područja djelovanja pa i proizvodnje malih serija. Pod dva bih stavio čarobnjaka za motore, Mantzela. Treće mjesto mi je diskutabilno. Ja bih ga podijelio na Steinmetza, Lexmaula i Kisslinga. Još su se mnogi bavili Opelima. Mattig, Hintermeier, Lenk su od poznatijih. Slobodno dopunite, možda sam neke zaboravio. Podsjećam da Zender, Kamei i Rieger nisu bili vezani samo za Opela pa sam ih namjerno izostavio iz ovog nabrajanja.

Ovo je priča o jednom iz gore navedene trojke, o Lexmaulu. Fritz Lexmaul je rođen 1940. u Sudetskoj oblasti, današnjoj Češkoj, odakle je poslije rata sa obitelji preseljen u sjevernu Njemačku. Ubrzo sele u Bad Soden u blizinu Frankfurta gdje je Fritz završio školu za mehaničara i skupljao prva praktična iskustva u jednoj Opel auto-kući. To vrijeme će mu odrediti budući životni put. Zaposlio se u trgovini pisaćih mašina, što nije bio posao kakav je za sebe zamišljao. Ali jedan Opel kojeg je poslovno vozio ga je vratio na pravi put. Auto mu je bio jednostavno prespor, pa mu je doradio glavu i učinio ga življim i bržim. Ubrzo su kolege i poznanici htjeli isto, a kapnuli su i prvi novci od ovog hobija. Kraj je šezdesetih godina, Fritz nalazi bivšu stolarsku radionu u obližnjem Kelkheimu u koju je mogao smjestiti dva auta i frizirati im motore obradom glava i ugradnjom duplih Webera. Prvi kompletan auto kojega je Fritz uradio bio je Kadett A. Ubrzo je malo mjesto postalo poznato vozačima Opela, mnogi vozači utrka su se obraćali Fritzu želeći uhvatiti još koju sekundu na stazi. Fritz je proširio ponudu vlastitim bregastim osovinama i dijelovima raznih firmi sa kojima je surađivao : Ansa i Bosi auspusi, Sheel i Recaro sjedala, ATS, BBS i Atiwe felge, Koni federi i amortizeri, Raid volani...

Kada je mali Kelkheim postao tijesan za mnoštvo vozača Manti, Ascona, Kadetta koje je Lexmaul privlačio a i mala radiona postala pretrpana, Fritz se 1977. preselio u Rödermark kod Darmstadta. Tu je izgradio veliku firmu sa prostorom za ispitivanje motora i Boschovim valjcima za ispitivanje snage. Kako je vrijeme odmicalo Fritz se sa friziranja trkaćih auta preorijentirao na cestovne aute. Imao je u ponudi karoserijske dodatke za gotovo sve aktualne ali i starije Opelove aute. Kod Lexmaula se mogao kupiti i gotovo svaki dio motora, mjenjača, ovjesa koji je bio optimiran u odnosu na original. Izlagao je na sajmovima, a ponuda je u međuvremenu postala tolika da je godišnje izlazio povelik Lexmaul katalog. Usporedivo sa današnjom internet kupovinom su bile narudžbenice u Lexmaul katalozima ili mnogim specijaliziranim časopisima preko kojih ste mogli naručiti željeni dio i montirati ga u vlastitoj režiji. Po količini prodanih ispušnih grana Lexmaul postaje među vodećima u njemačkoj tuning sceni. Svi Lexmaulovi dijelovi su bili ispitani od TÜVa, dakle ispunjavali su bar minimum "Deutsche Wertarbeit" kvalitete. Ono što je Fritz izbjegavao, koliko je bilo moguće je ekstremno spuštanje ovjesa. To mu nije bilo po ukusu a niti preporuka mušterijama.

Kad dobro razmislim, ono što mi prvo padne na pamet na spomen Lexmaula su njegovi crveni "Ram Induction" usisi za Opelove motore, na njemačkom Ansaugkrümmer. Mislim da je to njegov najpoznatiji proizvod. Taj trik sistem koji je zavisno o motoru davao 6 do 10 dodatnih konja je stvarao tlak punjenja od 0,2 bara u motoru. U kombinaciji sa Lexmaul bregastom dobivao se najbolji rezultat, do 25 dodatnih ks. Ovaj sistem koji na prvi pogled izgleda kao da je iz Maranella se najbolje  pokazao na novim 16V C20XE DOHC motorima. Možda je jedna od tajni uspjeha Ram Inductiona bila sposobnost Fritza da dovede Opelovog vodećeg inženjera za usisne sisteme u Lexmaul.

Najbolje godine za Lexmaula su bile druga polovica sedamdesetih i osamdesete godine. Nažalost, Fritz je 1996. zbog bolesti morao prodati firmu. Ime Lexmaul danas živi još u firmi Lexmaul Performance, koja je koliko vidim dio dbilasa, poznatog stručnjaka za optimiranje motora Dimitriosa Bilasa. Fritz je preminuo u septembru 2022. u 82. godini. Ostavio je priličan trag u tom njemačkom tuning ludilu i bio je omiljen lik kod "Blitz fahrera" koji su htjeli "besser, breiter, schneller".
« Zadnja izmjena: 02 Listopada, 2023, 16:51:57 sigmafahrer »

The following users thanked this post: sarmaguru, OVERDOSEDSPEEDJUNKIE, jeep frik

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
    • http://alfa-corse.com
  • Vozilo:: Ponovo Alfa Romeo Sprint QV
Odg: LEXMAUL
« Odgovori #1 : 01 Listopada, 2023, 18:02:32 »
Imao sam Gsi 16v sa Lexmaul usisom i Steinmetz bregastim osovunama, auto je bio u rangu s autima od 180ks
Hrđa bez granica

The following users thanked this post: sigmafahrer

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #2 : 01 Listopada, 2023, 20:49:00 »
Tako nekako, možda i više. Samo hladnom računicom: 10ks Ram Induction, bregasta 10 do 15 ks, plus onaj bonus od Opela gdje su većina serijskih 16V bili jači desetak konja od tvornički deklariranih 150 ks.

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
« Odgovori #3 : 01 Listopada, 2023, 20:58:32 »
Moj je bio sa coscast glavom, 115kw/156 ks u papirima. Sa lexmaulom i steinmetz bregastom skidao sam 328i, 323 turbo. Crx 160ks i svašta nešgo. Po leru su se prepoznavale bregaste, modificiran motor je trebao ler od 980+ okretaja a standard je bio 850 čini mi se a u usporedbi sa stadardnim do 100 je bio više od sekunde brži
Hrđa bez granica

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #4 : 01 Listopada, 2023, 21:07:29 »
Sjedište Lexmaula u Rödermarku, nekoliko Kadetta u dvorištu firme, nabildana Ascona A, jedan C Coupe u akciji i Lexmaul Monza na Atiwe felgama

The following users thanked this post: sarmaguru

Offline Sepra

« Odgovori #5 : 06 Listopada, 2023, 09:32:55 »
Sa lexmaulom i steinmetz bregastom skidao sam 328i, 323 turbo

smanji ribu  :klinac:
Nerast

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #6 : 06 Listopada, 2023, 10:52:32 »
Nemoj tako, možda su BeMWeje vozile 18 godišnje plavuše  :biggrin2:
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline jeep frik

« Odgovori #7 : 06 Listopada, 2023, 13:11:40 »
Gsi je brz serijski, davno sam mjerio kolegi 240 km/h sa Gsx-r om na brzoj cesti! :thmbup:
« Zadnja izmjena: 06 Listopada, 2023, 13:15:15 jeep frik »

« Odgovori #8 : 06 Listopada, 2023, 13:43:01 »
S kojim metrom si to izmjerio?  :lol:
Nakon Senne? Samo sjene.

The following users thanked this post: jeep frik

Offline jeep frik

« Odgovori #9 : 06 Listopada, 2023, 13:52:37 »
S kojim metrom si to izmjerio?  :lol:
Po kilometar satu! :whistle2:

« Odgovori #10 : 06 Listopada, 2023, 14:07:26 »
Sat ti žuri  :lol:
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
« Odgovori #11 : 06 Listopada, 2023, 15:13:20 »
smanji ribu  :klinac:

Nemam što smanjiti, to je realnost, auto je imao oko 170 konja sigurno, Lexmaul usis, Steinmetz bregaste i blokadu na 7800 okretaja, imaju je oko tone ili čak i manje, imao je 300 kg manje od 328i koji je poznat po tome da mu je prva prekratka i u prvoj i drugoj uglavnom samo pali gume. 323 turbo sam nakon tog Kadetta kupio, 1.6 turbo, mislim 150 konja, možda i manje, plakao sam za Kadettom, pogotovo kad sam morao za nju kupiti elektronski podesive amortizere koji su rekli svoje... Eh, dobri stari Kadett, nikad više takvih auta. Jedino što mi je ostalo u sjećanju kao strašan auto je bila Dedra turbo Integrale, taj auto nikad neću prežaliti.
Hrđa bez granica

Offline jeep frik

« Odgovori #12 : 06 Listopada, 2023, 15:42:40 »
Evo par slika poznanika auto. Vidio sam i tako složen Gsi kao kolege Boxera . Sreli se dalje na semaforu prva, druga kad je Gsi nakon proklizavanja uhvatio obrtaje otišao je onak laganini me oprao u Wrangleru... :thmbup:

« Zadnja izmjena: 06 Listopada, 2023, 16:03:23 jeep frik »

Offline studentt

« Odgovori #13 : 07 Listopada, 2023, 09:08:34 »
Ovi gsi su postali jako rijetki :hi:

Offline Insima_RS

• Veteran member
  • Vozilo:: Ford Sierra MkI
« Odgovori #14 : 09 Listopada, 2023, 11:51:02 »
Kao tinejđer sam se poprilično često vozio u GSI-ju 16V i stvarno su išli ko mutavi. Bez obzira šta smatram da mi se percepcija te brzine kroz godine iskrivila, al i dalje smatram da je bio jako brz auto za to vrime.

The following users thanked this post: Števa 071, sigmafahrer