I ovu kratku priču sam zbog bolje preglednosti premjestio u Povijest auto industrije. A imam i nekih novih informacija o ovom rijetkom autobusu. Da podsjetim, u jesen 2017. me zaintrigirao meni nepoznat bus kojeg je moj kolega, tada vozač kamiona, uslikao negdje na njemačkoj autocesti. Satima sam istraživao što bi to bilo, ali bez uspjeha. I kako to ovdje često bude, jedini tko je znao bio je Krntija. Radilo se o Harmeningu HKB Clubbusu iz sredine pedesetih godina.
Firma Hermanna Harmeninga je nastala 1879. u Bückeburgu kod Hannovera. Radili su razna vozila, a od 1926. i autobuse. Najprije na podvozju Forda, a poslije i na vlastitim šasijama. Konkretni Clubbus je predstavljen 1955. i prva je njihova vlastita konstrukcija. Motor je Henschelov 4.1 sa četiri cilindra i 90 ks, a mjenjač ZF-ov. Dug je 8 metara , a imao je 24 sjedala za putnike. Proizvedeno ih je 25 komada kod Harmeninga. Godine 1958. ih kupuje firma FAKA, gdje se nastavlja proizvodnja ovog busa sa još 30 komada. 1973. sve preuzima Kögel. Zanimljivo je da poslije često upotrebljavan sinonim Clubbus za ovakvu vrstu buseva dolazi baš od ovog Harmeninga. Ovaj sa autoceste je preuređen u kampera i često se pojavljuje na susretima starih autobusa. Drugi je crveno bijeli Harmening iz Švedske, koji se prije par godina dovezao do Retro Classics u Stuttgart. Od 55 proizvedenih malo ih je ostalo u voznom stanju. Negdje pročitam 4 komada, negdje 6-9, točan broj mi nije bio poznat. Ali sad je aktualna informacija vlasnika bijelog njemačkog da su njegov i švedski crveni ipak zadnja dva preostala. Prije točno mjesec dana njemački je oglašen na Kleinanzeigen. Prodaje se za 70 000 eura.
https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/harmening-hkb-clubbus-1957-setra-wohnmobil-bus/2644524856-276-1439
Autobahn A8, 2017.

Susret dva preostala HKBa