Autor Tema: PORSCHE 928  (Posjeta: 10927 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sigmafahrer

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Citroen CX, Mitsubishi Sigma, Jaguar XJR
Odg: PORSCHE 928
« Odgovori #15 : 21 Kolovoza, 2024, 14:41:36 »
Lijepo  :thmbup: Imaš jednu ili cijeli set?

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #16 : 21 Kolovoza, 2024, 14:53:33 »
Samo jednu, stražnju  :biggrin:
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline jeep frik

« Odgovori #17 : 21 Kolovoza, 2024, 15:13:04 »
Jedna, ali vrijedna! :bravoo:

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #18 : 21 Kolovoza, 2024, 16:39:05 »
Dr. Ernsta Fuhrmanna sam već spomenuo, on je čovjek koji je konstruirao "Königswelle" distribuciju ventila na četverocilindričnom boxeru i po njemu se taj motor nadalje naziva "Fuhrmann motor". Jedno vrijeme je bio prvi čovjek razvoja u Goetzeu (znamo ih, karike, brtve), isti posao je nastavio i u Porscheu 1971., a od 1972. do 1980. je bio prvi čovjek razvoja i uprave Porschea. Fuhrmannu se zamjerala pogrešna politika uvođenja modela (924,928) te prekoračenje troškova razvoja, pogotovo u slučaju 928 kome je Fuhrmann ostao dosljedan. Kako bi demonstrirao nadmoćnost svog transaxlea projekta nad 911 organizirao je na Ringu utrku gdje je 928 skinuo tada najbržeg Elfera za par sekundi, doduše sa pojačanim 4.7 motorom od 300 ks.

Za njegov 60. rođendan majstori iz Weissacha su Fuhrmannu darovali ovu maketu 928, a on ju poklonio muzeju u Gmündu, vidio sam je prije sedam godina.

Evo zanimljive slike iz Finske, za vrijeme testiranja Porschea 928, Fuhrmann (desno) u društvu Helmutha Botta i Petera Falka

Par ideja sa početka projekta i izrada prvih modela gdje se vidi Ferryjeva ideja o prednjim svjetlima (koja je srećom odbačena).

Umjesto maskirnih boja i naljepnica, tragove 928 su za vrijeme testiranja pokušavali zavarati oblačenjem u karoserije drugih auta :

Još par zanimljivih slika sa testiranja :

Dokaz o PDK (Porsche-Doppelkupplungsgetriebe) mjenjaču u Porscheu 928. I on je kao i mnogi drugi modeli Porschea bio probna platforma za prvi upotrebljivi ručni automatizirani mjenjač sa duplim kvačilom. Poslije ga je u masovnoj proizvodnji popularizirao VW (DSG), Audi (S-Tronic), a poslije i mnogi drugi. Testfahrer Hans Joachim Stuck.
« Zadnja izmjena: 21 Kolovoza, 2024, 16:42:23 sigmafahrer »

The following users thanked this post: sarmaguru, jeep frik, Insima_RS

Offline dejanR

« Odgovori #19 : 22 Kolovoza, 2024, 21:04:14 »
Kad se sjetim 928 uvijek mi prvo padne na pamet žuta od Mravunca. Bila je i u Vž dugo jedna, pokojni vlasnik Videoteka Magnum ga je kupio ženi...

Offline sarmaguru

« Odgovori #20 : 27 Kolovoza, 2024, 13:06:16 »
Sjećam se sive 928 u vž, ako se ne varam s4, ranih 2000' je to bilo.
« Zadnja izmjena: 22 Siječnja, 2025, 08:40:22 sarmaguru »

Offline jeep frik

« Odgovori #21 : 27 Kolovoza, 2024, 13:43:12 »
U Karlovcu je negdje iza 2000- te godine bio plavi gts.

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #22 : 07 Rujna, 2024, 17:46:25 »
Nastavljamo priču o 928 sa produženim četverosjedima. Odmah na početku zbog razlikovanja, postoje tri takva 928 : prvi je zeleni 928-4 ili 942 Doktorwagen, a dva su H50 sa 4 vrata iste tamnocrvene boje ali sa različitim završecima krova.

942 Doktorwagen
Već sam napisao da je bilo malih nesuglasica između bossa Dr. Ferrya Porschea i dizajnera 928ce oko prednjih svjetala. Brzo su se usaglasili, ali pravi trenutak da se sve zaboravi bio je Ferryjev 75. rođendan 1984. godine, kada su su mu inženjeri u Weissachu napravili jednog posebnog, za 25 cm produženog 928. U stvari, cijelo vrijeme, od početka proizvodnje, na inicijativu Ferrya (više zapovijed nego želja) i još nekih čelnih Porscheovih ljudi postojala je ideja o 928 koji bi imao stražnja sjedala normalnih dimenzija, a ne samo onih za nuždu. Dugo se razmišljalo, računalo i u osam mjeseci je nastao Porsche 942, interne oznake 928-4, pravi 2+2. Od opreme je imao sve najbolje što se tada kod Porschea moglo ugraditi, jer ipak se radilo o poklonu za šefa. Iako je bio napravljen na osnovi postojećeg 928 S-a, Doktorwagen je imao karoserijske elemente budućeg S4, pa čak i motor sa četiri ventila po cilindru. Plan za ovaj auto je bila eventualna izrada još dva komada za posebne kupce, no ipak je ostalo na unikatu.

Primopredaja 19.09.1984.

Prelijep interijer, rekao bih savršen odabir boje i materijala

H50
Godine 1987. se nastavila ideja o 928 četverosjedu i planirana je serijska proizvodnja da bi se ugrabio poneki kupac Mercedesa SEC, BMWove šestice ili Jaguarovog XJSa. Za pomoć je angažirana njemačka podružnica ASCa (American Sunroof Corporation) iz Weinsberga koja je imala iskustva u specijalnim preradama karoserija. Baza je bio novi redizajnirani 928 S4, a H50 je radi lakšeg ulaska dobio stražnja kontra vrata kao na Mazdi RX8. Uz iskustvo sa Doktorwagenom napravljen je jedan auto karavanskog, a na inicijativu ASCa još jedan coupeovskog oblika. Poslije 5000 km probnih vožnji i nekih ispitivanja Porscheova kontrola kvalitete je presudila: auto nije dovoljno čvrst na uvijanje i od projekta se odustalo. Što se tiče izgleda ja bih rekao i bolje da je tako završilo, radije pamtim 928 ovakvog kakav je sad. Mnogi H50 smatraju dizajnerskim prethodnikom Panamere, karavanskog H50 prethodnikom Sport Tourisma. Moglo bi se reći, iako je Porsche i prije i poslije njega eksperimentirao sa produženim četverosjedima postojećih modela.

H50 karavan i pogled straga

njegova Coupe izvedba...

i moj susret sa H50 u Porsche muzeju prije puno godina

The following users thanked this post: jeep frik

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #23 : 26 Rujna, 2024, 23:14:44 »
Sažeti pregled serijskih Porschea 928 i njihovih motora :

928 (1977. - 1982.)
Pra-model čistih linija, bez spojlera, sa "Telefon" felgama. Motor 4.5 l.

928 S(1980. - 1986.)
S-model se razlikuje od prvog modela po gumenim spojlerima naprijed i iza, Fuchs felgama i zaštitnoj lajsni na boku. Meni osobno najljepši 928. Motori 4.7 16v i 5.0 32v.

928 S4(1987. - 1991.) i GT(1989. - 1991.)
Potpuno novi izgled prednjeg i stražnjeg dijela auta, sa većim žmigavcima, maglenkama naprijed i većim svjetlima iza. Kod GTa bočna zaštitna lajsna samo uz doplatu. Veliki stražnji spojler i Fuchs ili Cup felge. Motori V8 5.0 32V.

928 GTS (1992. - 1995.)
U odnosu na S4 i GT  široki stražnji blatobrani, crvena lajsna između stražnjih svjetala i oznaka GTS iznad nje. Motor V8 5.4. Cup felge, Cup zaobljeni retrovizori, bočna lajsna samo kao opcija.

MOTORI

16V

V8 4.5
Prvi motor u 928 sa 240 ks/5500 i 350 Nm/3600 (od 1979. sa povećanom kompresijom i momentom 380 Nm). Ubrizgavanje Boschov K-Jetronic. Minus mu je relativno velika potrošnja od prosječnih 16 litara na 100 km.

V8 4.7 S1 i S2 iz S-modela
Prvi motor u S-u je popularno nazvan S1, ugrađivao se od 1980. do 1983. Jak je kao 300 konja/5900 i ima moment od 385 Nm/4500, odnos kompresije od 10:1 i hranio se isto kao i prethodnik K-Jetronicom. Potrošnja oko 14 litara.
Drugi motor, S2 je išao od 1984. do 1986. Kompresija je povećana na 10,4:1, snaga porasla na 310 ks/5900 a moment na 400 Nm/4100. Potrošnja je smanjena na prosječnih 13 litara zbog novog, elektronskog Boschovog LH-Jetronica. Plus strana oba ova motora je dobar zvuk i nekako su kompromis između Ur-motora i kasnijih modernih 32ventilaca. Minus im je što se moraju dobro zavrtiti do maksimalnog momenta i snage. Vizualno su gotovo isti sa savijenim usisnim granama od koji nijedna nije ista, niti su dvije simetrične.

32-VENTILSKI MOTORI

S3
Prvi 928 motor sa 4 ventila po cilindru je S3 5.0 u starom S-modelu i ugrađivao se samo 1986. godine. Išao je samo sa katalizatorom. Snaga je 288 ks/5750, a moment 410 Nm/2700. Ubrizgavanje i dalje LH-Jetronic. Prednosti su najbolje razvijanje momenta od svih 928 motora, miran i uglađen rad. Potrošnja oko 14 litara. Meni i izgleda dobro zbog ovih širokih usisa koji dobro popunjavaju motorni prostor.

S4 (1987. - 1991.)
Iako 32ventilac kao i njegov prethodnik, nemaju puno toga zajedničkog osim kubikaže od 5 litara. Vizualno se novi razlikuje od starog po kraćim usisnim granama i isto izgleda kao i motori u GT i GTS modelima. Snaga je sad 320ks/6000, a moment 430 Nm na dosta povoljnih 3000 obrtaja. Moderna konstrukcija, brz odaziv na gas i konstantan moment su prednosti ovog motora u S4. Potrošnja oko 14 litara.

GT
Najekstremniji od svih 928 motora se radio od 1989. do 1991. Zbog drugačijih bregastih, auspuha i kompjutera motora u odnosu na S4, ovaj motor se iznenađujuće lagano vrtio za jednog velikog V8. Snaga 330 ks/6200 i moment 430 Nm/4100. Da je pravi motor za sportski orijentirane vozače govori i podatak da je išao samo sa 5brzinskim ručnim mjenjačem. Potrošnja oko 15 litara.

GTS 5.4
Najveći i najmoćniji motor u 928. Prilično povećanje momenta u odnosu na sve prethodnike od 500 Nm. Snaga 350 ks. Radio se od 1992. do 1995., a pozitivne strane osim snage i momenta su mu uglađen rad i peglanje svih mana prethodnih motora. Potrošnja oko 14 litara. Sva tri ova motora otprilike izgledaju isto:

Na kraju treba reći da su na drugim tržištima 928 motori imali različite snage. Npr. za USA, Japan i Kanadu su S i S2 motori imali ovisno o godištu 242 i 272 ks, a 32ventilac S3 umjesto evropskih 288 nešto većih 292 ks.

« Zadnja izmjena: 27 Rujna, 2024, 12:37:23 sigmafahrer »

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #24 : 06 Studenoga, 2024, 22:28:20 »
928 CS Clubsport

Ovo bi bila olakšana, sport verzija S-četvorke. Lakši je od S4 za 100 do 125 kg. Kakvu su dijetu pripremili za njega u Weissachu? Izostao je šiber, plastična zaštita poda, stražnje zaštite za sunce, stražnji brisač i na nekim autima kompletan klima uređaj. Na onima koji su imali klimu, kompresor je bio lakši. A lakši su bili i alternator, anlaser, baterija, auspuh, električna instalacija, magnezijske felge i sjedala jer su podešavana ručno. Neki nisu imali ni radio niti centralno zaključavanje. Uz sve to fino su izbalansirani dijelovi motora, ugrađene su oštrije bregaste, a drugačiji je i kompjuter motora i postavke paljenja. Išao je samo sa ručnim 5brzinskim mjenjačem. Sve je rezultiralo boljim ubrzanjem od običnog S4, 0 do 100 za 5,7 sekundi što je bila razina zadnjeg, najjačeg GTSa. Clubsport ga je čak i nadmašio za 1 km/h u maksimalnoj brzini (276 km/h) i tako sa minimalnom prednošću nosi titulu najbržeg 928. Iako je snaga deklarirana kao kod normalnog S4, 320 ks, vlasnici Clubsporta govore da je ipak bliža brojki od 340 ks. Napravljeno je 27 komada CSa. Prva četiri su bili prototipovi, slijedeća četiri predserijskih su dodijeljeni visokopozicioniranim ljudima u Porscheu i odjelu marketinga. Još četiri su poklonjeni tadašnjim tvorničkim vozačima Porschea: Stucku, Bellu, Massu i Wolleku koji su CSu bili najbolja reklama. Za prodaju ih je ostalo 15. Danas se rijetko koji od njih pojavi u prodaji, a i tada se traži za njih višestruko nego za obične 928. Treba još spomenuti 42 slična auta za englesko tržište koji su ipak bili bogatije opremljeni, a nosili su oznaku SE, Sport Equipment.

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #25 : 02 Prosinca, 2024, 13:39:34 »

Offline chaos

« Odgovori #26 : 13 Siječnja, 2025, 16:40:14 »
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

The following users thanked this post: sigmafahrer

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #27 : 13 Siječnja, 2025, 19:28:22 »
Zna li se gdje su dva zagrebačka Koeniga završila?
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #28 : 15 Siječnja, 2025, 20:41:36 »
Izgleda da nitko ne zna  :dntknw:

Offline sigmafahrer

• Antique Member
« Odgovori #29 : 15 Siječnja, 2025, 22:32:30 »
Par slika i riječi o unutrašnjosti Porschea 928, točnije mojih dojmova na ovu temu. Kad razmislim, interijer 928ice je svjedok vremena kroz tri desetljeća. Počevši od kraja sedamdesetih kad su slijedećih desetak godina dominirali šarenilo, razne kombinacije boja i uzoraka, preko nešto umjerenijih zadnjih godina u osamdesetim kad su se boje ujednačile, pa sve do devedesetih gdje se sve to počelo smirivati i prevladale su crna, siva i bež u interijeru.
Kad sam prvi puta sjeo u novi 928 mene je oduševilo to kako su vozač i suvozač smješteni kao u kanuima, te kut središnjeg dijela kokpita. Do dandanas mi je to ostala neka referentna vrijednost sa kojom uspoređujem interijere u drugim autim. Isto tako sam u vrijeme prije polaganja vozačkog maštao o budućem autu koji bi imao interijer bar sličan onome na 928. Prve naznake nečeg sličnog sam doživio sa Maseratijem i Sigmom, a  nešto najsličnije sam dobio na Citroenu i crnom CLSu. Čak je i odluka da kupim plastičnog CXa dvojku umjesto jedinice sa metalnim branicima ovisila o turbo motoru i interijeru sličnom na Porscheu 928.

Evo par slika, najprije psihodelični "Pascha" uzorak Ericha Strengera (službeni Porscheov naziv je Blockmalz ) sa prvih 928 :

Zatim po meni ljepši karo uzorak na sjedištima iz istih godina

Nešto novije 928 gdje su boje ujednačene, ali još uvijek takve da su stvar ukusa. Ja ne bih, hvala

I na kraju zeleni interijer sa gazdinog 942 Doktorwagena i smeđi baš onakav kakav treba biti. Meni savršene kombinacije oblika, boja i materijala :

Evo sad nekoliko interijera drugih proizvođača, a meni se sviđaju baš zato jer podsjećaju na 928. I svi su došli poslije njega. Fisker Karma, CLS W219, BMW osmica, Carrera GT i Honda NSX

Citroen CX i meni jedan od najljepših cockpita uopće, Mazda Eunos Cosmo