Autor Tema: 24 o 124  (Posjeta: 2574 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sigmafahrer

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Citroen CX, Mitsubishi Sigma, Jaguar XJR
24 o 124
« : 05 Siječnja, 2025, 21:53:49 »
24 zanimljivosti o W124

Dužu priču o 124 imam u planu, ali ne znam kad ću stići napisati je. Prije toga, evo nekoliko zanimljivih stvari o Mercedesu 124 koje možda niste znali. Ideja o tekstu nije moja, u zadnjem broju Auto Bild Klassika je bila velika tema o 124, pa su iznijeli 124 zanimljivosti o njemu. Neke stvari sam već  znao, neke nisam. Skratio sam ih na 24.

1 .Iznenađujuć podatak za današnje pojmove je da je razvoj W124 počeo još u jesen 1976. godine, dakle osam godina prije predstavljanja.

2. Slabiji modeli su po predstavljanju imali tada rekordnu aerodinamiku sa CW 0,29.

3. Na konstruiranje poklopca prtljažnika, koji je po meni jedan od najljepših detalja na 124, je potrošeno 2450 radnih sati.

4. Iskakajući jednostruki brisač je brisao 86% šajbe, što je još jedan rekord tadašnje auto industrije.

5. Koliko god bio dobar, W124 je prvi Mercedes sa problemima kvalitete u povijesti Mercedesa.

6. Zbog protesta taksista 1986. u Kölnu zbog problema sa kvalitetom je odlučeno uvesti "Taxi Verstärker Paket". U tom paketu su pojačani amortizeri, opruge, veće su kočione pločice, ali su protesti inicirali još neka poboljšanja primjenjena na prvom redizajnu.

7. Jeste li znali da su motori sa KE-Jetronic ubrizgavanjem u safe-modu mogli raditi i sa isključenim kompjuterom motora.

8. Zanimljivost za high speed fanove: W124 je prva limuzina na svijetu koja je prešla 300 kmh. Radilo se o AMGu 300 E 5.6 iz 1987. godine.

9. Zašto je rasklopljen sigurnosni trokut stajao na unutarnjem dijelu poklopca prtljažnika? U slučaju frontalnog sudara prtljažnik se automatski otvarao, a trokut je bio prvo upozorenje za vozače iza.

10. Dvoventilski diesel motori 124ke su bez velikih prerada mogli voziti na jestivo ulje.

11. Poznato je da se 500 E sklapao u susjedstvu, kod Porschea. Ali je manje poznato da je 124 Cabriolet, u stvari sve promjene u odnosu na Coupea u potpunosti konstruirao Porsche.

12. Zanimljivo je da široki blatobrani top modela 500E nisu prešani jednim potezom, nego su dodatna proširenja naknadno zavarena kod Porschea na obične uske blatobrane.

13. "Sacco Bretter", široke lajsne redizajniranog 124 su ugrađene na njega sasvim slučajno. Naime, prvi test Coupei su imali pred stražnjim blatobranom otvore za vijke kojima se podešava stražnje staklo. Široka lajsna je na test autima samo zatvarala te otvore. Nekome se to svidjelo, Bruno Sacco je odradio ostatak posla i dobili smo 124 sa širokom lajsnom.

14. W124 je prvi auto koji je u dodatnoj opremi imao posebne pojaseve za ljude sa ugrađenim pacemakerom.

15. Jeste li znali da se radilica od 300 d ugrađivala na 320 E?

16. Na 124 je zalijepljena poslije nevažeća naljepnica. Naime, najprije je predviđena zamjena Airbaga poslije 10 godina. U međuvremenu se saznalo da to nije potrebno, pa je sticker "Achtung, Airbag muss rechtzeitig erneuert werden" postala višak.

17. Kod konstrukcije 4matic sustava su na putu prednjih poluosovina stajale prednje opruge. Premještanje je bio skup i teško izvediv zahvat pa su donji zavoji opruga razvučeni da bi kroz njih prošle poluosovine. Jednostavno, genijalno i funkcionira.

18. Još jedna razlika 4matic modela u odnosu na ostale je šira srednja konzola interijera. Iskreno, to nisam znao.

19. Čelična felga na T-modelu, na prvi pogled ista kao na limuzini, je pojačane konstrukcije.

20. Mnogima, pa čak i nekim vlasnicima je nepoznata funkcija šaltera na središnjoj konzoli sa simbolom lanaca za snijeg. Njime se ne isključuje/uključuje ASR, nego ASR sistemu dozvoljava kratke pauze da bi se dublje ukopavao u dubljem snijegu i tako došao do tvrđe podloge i bolje trakcije.

21. Jeste li znali da je najrijeđi serijski 124 model 300 d 4matic sa 1485 napravljenih komada?

22. Zanimljivo je da su modeli 250 TDT i 200 CE isporučivani samo za talijansko tržište.

23. 2024. godine je Classic odjel Mercedesa u ponudi imao 14 000 dijelova za W124.

24. I na kraju podatak da u Njemačkoj svake godine raste broj registriranih 124ki.

The following users thanked this post: marin_k, petak, robert1, old dog, Hercules, dabar, MarkoPauk, jeep frik

Offline jeep frik

Odg: 24 o 124
« Odgovori #1 : 06 Siječnja, 2025, 00:03:05 »
Hvala, puno toga nisam znao o W124. :hi:

The following users thanked this post: Sepra, sigmafahrer

Offline marin_k

« Odgovori #2 : 06 Siječnja, 2025, 09:28:58 »
čak je i ovaj teaser odličan, kao i uvijek.

jedva čekam punu verziju  :good:

The following users thanked this post: sigmafahrer

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
  • Spol: Muški
    • http://alfa-corse.com
  • Vozilo:: Ponovo Alfa Romeo Sprint QV
« Odgovori #3 : 06 Siječnja, 2025, 09:37:54 »
Od svega jedino sam znao za probleme s ovjesom u prvim verzijama, tetak je radio u Mercedesu i o tome smo znali pričati, uglavnom je govorio da je auto bio pretežak za projektirani ovjes....sve ostalo mi je ono vau informacija. :thank_you2: :thank_you2:
Hrđa bez granica

Offline old dog

« Odgovori #4 : 07 Siječnja, 2025, 00:12:37 »
Ovo sa prednjom oprugom sam nedavno saznao, kako mi je zadnjih godinudve 124postao zanimljiv tako ih pomalo gledam po oglasima. Bas sam neki dan pričao sa jednim dečkom kojem je nono dao svoju 124 2.5d sa milion i 300tkm, i auto je bio tamo, nikad nebi rekao da ima vise od 300tkm, izgleda jako jako dobro, nikad farban, zdrav i slabe opreme. Decko bi ga malo osuvremenio sa om605, ljepšim kotačima i boljim kočnicama.
///// uno 1.9 TD