VW Golf 2 BimotorKad sam sredinom 80ih u Auto Zeitungu vidio test Golfa sa dva motora bio sam oduševljen. Naravno, prilika da ga nekad vidim uživo bila je ravna nuli. I ipak prošli vikend vidim baš taj auto iz časopisa od prije 40 godina. Početkom osamdesetih je VW eksperimentirao sa Jettom i Sciroccom sa dva motora, no prvi pravi funkcionalan auto su završili 1985., Golf 2 sa dva Oettingerova 1.8 motora po 195 ks. Pripremili su ga za Pikes Peak, vozač je bio Jochi Kleint, a Golf Bimotor je bio prvi VW sa 4x4 u motorsportu. Sve je obećavalo, ali podešavanje dva atmosferca nije dobro prilagođeno nadmorskoj visini i Kleint je završio treći. Ipak, bio je najbolji rookie te godine. VW i Kleint su se sa istim autom u Colorado vratili i slijedeće godine, ali ovaj put sa drugačijim motorima. Ugrađena su dva 1.3 motora iz Pola i dodane su im KKK turbine. Ukupna snaga 500 ks i 500 Nm momenta. Dva motora su gurali i vukli Golfa teškog 1100 kg za tri i pol sekunde do stotke. Zbog sitnih problema sa elektronikom ni ovaj put nisu došli do pobjede nego do opet solidnog četvrtog mjesta. Slijedeće godine je VW nastupao isto tako sa Golfom Bimotor, ali radi se o drugom autu.
Uz današnju tehnologiju i povezanost nije teško napraviti ni repliku nekog auta, pa sam najprije pomislio da se radi o tome. Ali ovaj kojeg sam vidio prošli vikend je pravi, originalni Golf iz 1985./86. Krajem osamdesetih je VW ovaj auto prodao. Godine 1994. se auto preselio iz Berlina u Bonn gdje je mirovao slijedeće 23 godine. Godine 2017. ga kupuje sadašnji vlasnik, Ihle Motorsport iz Stuttgarta i restauriraju ga, ali samo ono tehnički najpotrebnije. Ožiljci sa utrka, testiranja i patina su ostali. Kažu da su u autu zatekli pijesak i kamenčiće iz 1986. iz Colorada.