Autor Tema: Lim... borba sa hrdjom  (Posjeta: 23267 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

dbrezari

• Gost
Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #15 : 03 Kolovoza, 2007, 14:44:02 »
Citat: dim
s cim cu rjesit ruzinu do koje nemogu doci rukom,nemoze doci nista >:(
mislio san poprskati s necim..

ja sam uspricao ferosan (antikorozivno stredstvo)( 2 h ostaviti na lijepom danu, pa ponovno, i jos jednom  i nakon toga uzeo sprej "voska  u spreju " :haha:  i stisnuo do kraja kantice :) (mislim lagano sam zaspricao, ostavio kojih sat 2 i tako jedno 2 x sad cu javit za jedno 2 -4 godine kaj je bilo.

2 solucija je uzet pistol za pjeskarenje i koliko ide ide i ponoviti postupak od situacije 1

Mephisto

• Gost
Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #16 : 20 Kolovoza, 2007, 20:23:33 »
Mozes na modelarsku busilicu sa sajlom stavit produzetak i drotkefu, nabit okretaje i cackat. Ako ti cetka prodje kroz lim nek ti ne bude zao jer da je ista valjo nebi ga mogo probit, i siluj lim jos malo oko rupa, uvjek je pojeden.

the_p.l.a.y.e.r.

• Gost
Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #17 : 23 Kolovoza, 2007, 21:55:38 »
super tema..jer i ja idem u borbu sa hrdom na svojoj manti...ali nije opasno...malo je strunula jer mi ekipa pokrala na parkingu spojlere...ali sredit cu to ubrzo jer obozavam taj auto

Offline turBina

Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #18 : 24 Kolovoza, 2007, 16:27:55 »
Imam ti ja od Golfa duje set spojlera. Pa ak ti se da uglavljivat...

Offline driver_8

Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #19 : 21 Listopada, 2007, 12:36:05 »
Što mislite o pojacanju spojeva varom? Dakle tamo gdje se samo spajaju limovi, mislim da je rijec o tockastom zavarivanju, uglavnom izgleda ko da nije zavareno, al nekako ocito je, mislio sam na tim mjestima još zavariti, proci s aparatom... Nekako si mislim da bi to bio jaci spoj.

W123

• Gost
Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #20 : 23 Listopada, 2007, 01:20:39 »
evo ti jedan link koji mislim da bi ti mogo bit koristan za ubuduce.

http://www.metacafe.com/watch/456478/rust_removal_tip/

Offline driver_8

Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #21 : 23 Listopada, 2007, 13:45:57 »
Citat: W123

Zanimljivo, a jel me može struja strest  :haha: Znaci punjac za akumulatore i soda bikarbona?

Offline turBina

Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #22 : 23 Listopada, 2007, 14:47:48 »
Citat: driver_8
Citat: W123

Zanimljivo, a jel me može struja strest  :haha: Znaci punjac za akumulatore i soda bikarbona?

Ak nejdeš sa jezikom onda nemre! :haha:

Offline Jaki

• Antique Member
Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #23 : 23 Listopada, 2007, 15:29:23 »
guba ... definitivno treba probat.

Offline Tookie

• Antique Member
Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #24 : 23 Listopada, 2007, 15:44:30 »
Citat: Jaki
guba ... definitivno treba probat.

slazem se...
..."I noga u guzicu je isto korak naprijed"...

imported_Gear

• Gost
Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #25 : 23 Listopada, 2007, 17:53:54 »
ovo je jako zanimljivo,   sad cu da okupam cijeli auto u sodavodi.  :)

samo necujem dobro sto kaze...   one teaspoon of soda for every ??? of water.

Offline Brlek

• Veteran member
Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #26 : 23 Listopada, 2007, 19:08:56 »
Pošto se nesmije pušit dok se to radi, pazite kak cete spojit kablove od punjaca kad cete isprobavat.. Da nebi došlo do iskrenja ;)

W123

• Gost
Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #27 : 23 Listopada, 2007, 21:44:16 »
da, ovo sto se tice kolko zlica na kolko vode ne kuzim ni ja, al mislim da je zlica na 5 litara

treba se igrat pa vidit..

8)

ako neko uspije nek demonstrira...

:agressive:

Offline Risbo

• Antique Member
  • Spol: Muški
Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #28 : 24 Listopada, 2007, 00:17:48 »
Reko je zlica na jednu "pintu" vode.
pint je 0,56 ili 0,47 litara, ovisno jel britanska ili americanska mjera (jebao ih taj sustav)

Offline chaos

Lim... borba sa hrdjom
« Odgovori #29 : 24 Listopada, 2007, 11:28:33 »
Evo vam kopija mog proljetnog posta sa drift-hr.com - nadam se da ce pomoci.  :)

Uklanjanje površinske rde elektrolizom

Postupak uklanjanja površinske rde elektrolizom uz pomoc punjaca za baterije i otopine vode i natrijevog karbonata.

Potreban materijal:

* Ruzinavi komad/dio -- Dio kojeg želimo ocistiti od rde. On ce biti Katoda, tj. - (minus) elektroda.

* Plasticna posuda -- Dovoljno velika da u nju stane ruzinavi komad.

* Punjac baterije -- Postavljen na 2 Ampera.

* Željezna šipka za Anodu, tj. + (plus) elektroda -- Ne od celika, vec od željeza!

* Mjerna posuda za vodu -- Posuda na kojoj su oznacene Litre (1L, 2L, 3L, itd.)

* Voda -- Kolicinski dovoljno da se potopi malo više od polovine ruzinavog dijela. Prilikom ulijevanja brojati koliko je litara uliveno.

* Detrdent za pranje suda -- Bitno je da u sastavu ima natrijevog karbonata. Znaci na upustvu za upotrebu, tj. u sadržaju mora pisati nešto od slijedeceg: ili Natrijev karbonat, ili Sodium carbonate, ili Na2CO3, a ponegdje piše i E500. Dodaje se vodi da poboljša njenu provodljivost struje.
Alternativa, tj. umjesto detrdenta za pranje posuda može se koristiti prašak za pecivo (onaj za pecenje kolaca).

* Mala žlicica za caj -- Potrebno je usuti dvije (2) žlicice detrdenta za pranje suda na jednu (1) litre vode. Znaci ako smo ulili 15 litara vode potrebno je usuti 30 žlicica detrdenta.

* cista i suha krpa -- Za brisanje zaostalih sitnih govanaca.

* Toplinski pištolj ili lampa -- Za što brže sušenje.

Mjere sigurnosti:

* Bitno je da cijeli postupak izvodite na suhom i prozracnom mjestu (ventiliranom), te udaljenom od bilo kakvog otvorenog plamena ili iskre, jer se prilikom procesa oslobada kisik i vodik što je lako zapaljivo.

* Punjac baterija držati na suhom što dalje od plasticne vodom napunjene posude.

* Paziti da netko ne zapne za to.

Postupak:

1.) Priprema potrebnog materijala.

2.) Punjenje plasticne posude vodom. Nalijemo onoliko koliko je potrebno da malo više od polovine ruzinavog dijela bude potopljeno, pri cemu obavezno brojimo ulivene litre.
Zatim na svaku ulivenu litru vode uspemo po dvije žlicice detrdenta za pranje posuda.
To mjerilo i nije baš striktno, bitno je da voda postane maglovito mutna, tj. bitno je da joj se dodavanjem detrdenta poveca provodljivost struje.

3.) Uranjanje ruzinavog dijela u otopinu, tj. jedne njegove polovine.
Na drugi dio ruzinavog dijela koji nije potopljen, vec je suh i viri iz posude, prikljucimo Katodu ( - elektroda) sa punjaca baterije.
Zatim na željeznu šipku prikljucimo Anodu ( - elektroda) sa punjaca baterije, te je uronimo u otopinu i postavimo tako da ne dodiruje ruzinavi dio.
Polaritet je jako bitan, znaci dobro provjerite da li ste ispravno prikopcali Anodu i Katodu sa punjaca baterije.

4.) Punjac baterije postavite na 2 Ampera. Sigurnosno ga udaljite što dalje od plasticne posude sa otopinom, te stavite na suho mjesto.
Prikjucite punjac baterija na izvor izmjenicne struje (zidna uticnica) i ukljucite ga.

5.) Da li proces radi? Onog trenutka kad se oko ruzinavog dijela pocnu pojavljivati mali sitni mjehurici znati cete da je sve spojeno kako treba i da je proces odstranjivanja rde krenuo.

6.) Nakon dva sata to izgleda ovako. Otopina polako poprima smedkastu boju, a na vrhu se lagano pocinju skupljati pahuljice rde.

7.) Nakon 24 sata to izgleda ovako. Na vrhu otopine ima jako puno pahuljica rde.
Proces uklanjanja rde može trajati samo par sati do nekoliko dana, što ovisi o tome koliko je velik ruzinavi komad i koliko je rda uznapredovala.

8.) Kad vidimo da je ruzinavi dio postao cist iskljucimo punjac baterija i iskopcamo ga iz zidne uticnice.
Zatim što brže treba izvuci bivši ruzinavi dio iz otopine, te ga dobro izbrisati suhom i cistom krpom od zaostalih govanaca.
Isto tako potrebno je što prije u ruke uzeti toplinski pištolj ili lampu, te dio koji je bio izložen procesu kompletno i temeljito osušiti. U protivnom rda ce opet zapoceti.

;)
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!