mali uvod. Mini Vlatko i ja si želimo sami napraviti 10" felge za naše Minice. to bi bile trodjelne split-rim felge.
unutarnje i vanjske obruce možemo nabaviti iz engleske, matice, ventile i cepove možemo takoder nabaviti kao i imbus šerafe i matice od inoxa ali bi srca sami napravili.
za pocetak bi napravili vec postojeci dizajn Spectrum Racing felgi ili MB felgi a kasnije bi se bacili u dizajniranje svojih vlastitih felgi tj. srca felgi. S obzirom da mi je to struka ne bi smio biti problem a uostalom tu su Risbo i Mrgud koji ce nam nadam se pomoci oko ovog malog projekta.
prvo pitanje je:
Gdje se može kupiti legura aluminija?
u biti ono što tražimo Vlatko i ja je: Aluminij 6082 pod tocnijom oznakom:
AlMgSi1 F28-32 (EN AW 6082 T6) ....strojari ispravite me ako sam nešto krivo napisao jer ovo nije baš moje podrucje.
trebali bi valjak od minimalno 210mm promjera i dužine 40cm.
prvo sam mislio da nam treba aluminij pod oznakom 7075 ali taj navodno ima bakra u sebi i s vremenom oksidira a 6082 je sasvim zadovoljavajuce gustoce i originalna srca za te felge su radena iz tog aluminija.
slijedece što nam treba je neki tokar i meštar sa CNC strojem koji bi mogao zglodati potrebne rupe.
srce mi izmodelirao u 3D programu i eksportirao za AutoCad ako iz njega CNC stroj vuce parametre.
evo vam par fotki da vidite kaj planiramo.
e da, jel zna netko gdje se najbliže može anodizirati?

i kranji rezultat nakon anodiziranja!