Autor Tema: Oldtimer susreti  (Posjeta: 2715 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AlfaZD

Oldtimer susreti
« : 06 Travnja, 2007, 22:54:25 »
Vidim da mnoge zanima HR oldtimer scena! I bas mi je drago. Evo ponesto.

Uobicajene su cetri vrste susreta.
> izlozbeno - prodajni --  u HR su tek u zacetku, mozda jedan-dva  godisnje, evo npr. 14.04.07. ce se odrzati u organizaciji OTK Stari kotaci, Strmec Samoborski. Na takve prodajne izlozbe moze se donijeti u principu sve i svasta, ucesce uz clanstvo u nekom od klubova i prijavu organizatoru.

> izlozbe vozila - uz ocijenjivanje stanja -- to u HR jos nije stiglo, dok je u svijetu  uobicajeno.
Opet, svak moze doci, ucestvovati, netko ce dobiti nagradu za originalnost, netko za vrhunsku restauraciju, a netko za preradu, zavisi  koje je kategorije organizator predvidio.

> promotivni susreti -- jednostavno, opusteno druzenje, provozati se 30 - 100 km, zavisi od
organizatora, uz obavezne ( ucestale ) stanke za jelo i  pice. Po mom misljenju vrhunski susret ove vrste u HR organizira OTK Mreznica Classic, prve nedjelje u lipnju. Ucesce uz clanstvo u nekom od klubova  i prijavu.

> natjecateljski -- ili Oldtimer rally je u biti ocijenska voznja, uz nekoliko ispita spretnosti i tocnosti. Dosad je dosta zavisilo od klubova - organizatora, a od ove godine HROS ( Hrvatski Oldtimer Savez ) je uveo prilicno ostar sportski pravilnik, ( bas mi je drago, ja sam za deranje-auta, ne zeca ) tako da ce natjecanje svugdje biti po  jednakim pravilima. Kategorije vozila odredila je FIVA, svjetska federacija oldtimer vozila, za automobile  i motocikle,   po godistima.  
A - Antikna vozila, izradjena prije 31.12.1904.
B - Veteran vozila, izradjena od 01.01.1905. do 31.12.1918.
C - Vintage vozila, izradjena od 01.01. 1919. do 31.12.1930.
D - Post Vintage vozila, izradjena od 01.01.1931 do 31.12.1945.
E - vozila  izradjena od 01.01.1946 do 31.12.1960.
F - vozila  izradjena od 01.01.1960 do 31.12.1970.
G - vozila  izradjena od 01.01.1971 do 30 godina starosti ( za 2007 trebalo bi biti do --------------31.12.1976. )    
T - Terenska vozila  do najmanje  30 godina starosti. ( samo kod automobila )
P - Motocikli s bocnom prikolicom, do najmanje 30 godina starosti

Vecina vozila sto ucestvuju na susretima u HR je proizvedena nakon 1945god.  

Dorade vozila su dozvoljene, s dijelovima / opremom sto su postojali u okviru perioda vozila.
Ali, za natjecanje ne ide vise npr. 1942 JEEP Willys s Mercedes dizelom pod haubom ( inace, vrlo omiljeno ) . S novim  pravilnikom su za natjecanja  ogranicene  prerade, prakticno zabranjeni  moderni  motori u starim vozilima, elektronika u vozilima sto ju nisu imala,  i uopce, nelojalna konkurencija. Prije starta svakog natjecanja vozila ce pregledavati Tehnicka komisija.  
Za ucesnike je obavezno clanstvo u jednom od OTK, clanica HROS-a. Od ove godine savez izdaje vozacke licence, prijava na natjecanje mora biti ( putem kluba ) predana u propisanom roku.

Za proslu sezonu, 2006, mogu se i pohvaliti. Ucestvovao sam na dva promotivna susreta, lijepo smo se nazdrli, a i lijepo zafrkavali. Takodjer sam ucestvovao na 6 natjecateljskih susreta, sto je rezultiralo s 4 prva i 2 druga mjesta, ukupno 140 bodova, sto mi je donijelo prvo mjesto u mojoj kategoriji ( G > 1971 - 1976, s mojom  crvenom  AR juniorkom, 1972 ) a i ujedno sam ucesnik s najvecim  brojem  bodova u prvenstvu 2006.

E, sad:  ne znam kako ce se ubuduce odvijati natjecanja u organizaciji nekoliko klubova -
clanica  novoosnovanog HSSV ( Hrvatski Savez Starodobnih Vozila ). Da, sad su dva saveza. Paralelna. Zivila konkurencija. ( ne cudite se, i Slovenci imaju dva ). Pritom, HROS je  clan FIVE, a novoosnovani to ne moze postati, FIVA priznaje samo jedan nacionalni savez.

Zasad toliko, ako netko nesto zeli pitati, samo naprijed, stojim na raspolaganju.
Imam i tonu slika s Oldtimerskih dogadjanja, ali, nazalost jos nisam savladao umjetnost uplloda-nja. A Renegade je na putu. Sto mozemo, on zna oko kompa, a ja variti.
Alfe u srcu, Alfe u garazi, u Alfi na cesti

Offline pepo

• Antique Member
Oldtimer susreti
« Odgovori #1 : 06 Travnja, 2007, 23:37:19 »
bravo,ovo moze pod sticky
Life is to short to drive a new car.

Offline Mahatma Gadhni

Oldtimer susreti
« Odgovori #2 : 06 Travnja, 2007, 23:59:16 »
Stvarno odlican post! :bravo:
Znaci, na auto mogu staviti novi dio uz uslov da se isti takav dio proizvodio u vrijeme proizvodnje auta?
Ovo s rallyjem bih stvarno htio probati (najviše zbog toga jer bi mi to bio izgovor za stavljanje trkacih brojeva na auto 8) )
U dobru i u zlu ili Oldschoolhr Forum novo: Sunčane naočale Ante Gotovca

Offline AlfaZD

re:
« Odgovori #3 : 07 Travnja, 2007, 10:31:47 »
Mozes staviti novi dio, bilo da nadjes new old stock dio, bilo kvalitetnu repliku dijela. izbjegni nekakve prepravke, ili rucne izrade dijelova. Savjetujem ukljucivanje u ebay. ( nekidan su mi stigli zadnji kocioni cilindri za Rovera, 8.- GBP + 6.- GBP postarine, = 154,00 kn, zar moze bolje?
za toliko love mozes u HR kupiti cilindre za kadeta E, a kad spomenes Rovera, samo sareno gledaju )
Brojevi. Pravilnikom su odredjeni brojevi formata A4. Pri  svakom susretu organizator dodjeljuje svoje, u pravilu razlicite. Razmisli kako bi bilo staviti na vrata bijeli krug, kao pripremu mjesta za zalijepiti broj.
Alfe u srcu, Alfe u garazi, u Alfi na cesti