Autor Tema: Prigusivanje vrata  (Posjeta: 7163 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sale

• Antique Member
  • Spol: Muški
Prigusivanje vrata
« : 23 Svibnja, 2007, 20:20:05 »
hvala bogu, svi dobro znamo kak se cuju vrata na yugu pri zatvaranju..
a takoder i znam da vas 95% taj zvuk iritira  :) pa tako i mene..

o cemu se radi..
volio bi taj zvuk prigusit.. mislio sam natrpat nes nutra.. ali je pitanje: sta bi najbolje obavljalo svoj zadatak? spiropol? pur pjena? bitumen?

dajem vam rijec  :)

Offline dr_t

• Antique Member
Prigusivanje vrata
« Odgovori #1 : 23 Svibnja, 2007, 21:36:16 »
najveci problem ti je staklo! spusti staklo, skini tapecirung, i sav prazni prostor napuni sa obicnom spužvom...i pazi da ti ne doriruje neke mehanicke djelove kao npr sajle za staklo itd..ja mislim da je to najbolje rješenje... možeš pricvrsiti onim ljepilom za tapeciranje..
Svijetom vladaju.... pitate se tko??...Oldschool pile!!!

Offline pepo

• Antique Member
Prigusivanje vrata
« Odgovori #2 : 23 Svibnja, 2007, 22:23:27 »
da vrata trebaju biti masivnija,teza pa dok ih napunis iznutra trbalo bi sljakat i zamjeni gumu gdje vrata nalijezu
Life is to short to drive a new car.

Offline kile

Prigusivanje vrata
« Odgovori #3 : 24 Svibnja, 2007, 08:31:32 »
Radije ostavi kako je. Staviš li spužvu ili bilo koji drugi materijal koji zadržava vodu, vrata ce ti u vrlo kratko vrijeme procvijetat kao ljubicice u proljece.

Nema tog yugica kojem kad padne kiša, ne prode malo vode uz gumu od stakla. Sva ce ti se ta voda onda zadržavati unutra.

Probaj eventualno staviti onaj materijal kojim se dampiraju vrata i ostale stvari kod slaganja muzike. Bilo je ovdje negdje rijeci o tom materijalu.

Offline Renegade

Prigusivanje vrata
« Odgovori #4 : 24 Svibnja, 2007, 15:59:11 »
---
« Zadnja izmjena: 22 Svibnja, 2010, 15:06:46 Renegade »
Onome tko je izmislio Facebook treba dat Nobelovu nagradu!
Svi su našli  misto di mogu srat do mile volje, a ja ih ne moram ni slušat ni čitat!

Offline sale

• Antique Member
Prigusivanje vrata
« Odgovori #5 : 24 Svibnja, 2007, 17:00:04 »
kile & rene:  ;)  sve stoji, pametno..

racunao sam na vodu, hrdu i to zato nebi stavljao materijale koji zadrzavaju vodu..
onda bi najbolje bilo jos bitumena, kartana natrpat na stranice.. al ne znam dal bi kaj to pomoglo, probat cu, ne kosta me nista, doma imam kartana ko za izvoz.

Citat:
Nema tog yugica kojem kad padne kiša, ne prode malo vode uz gumu od stakla. Sva ce ti se ta voda onda zadržavati unutra.

naravno da nema.... su svi takvi  :)  bas sam gledao, donja guma kod stakla neide do kraja, puuuno vode ide u vrata, al zato postoji rupa ispod koja vodu pusta van. samo je problem kad se rupa zastopa dosta/ili skros, pa voda boravi neko vrijeme nutra  :D e onda je, kao sta kazes, proljece pravo  :)

da se vratim na kartan.. cak bi bilo i pametno to napravit, zastitio bi unutarnji dio vrata od hrde (svi znamo da hrda dolazi iz nutra, a ne pocinje izvana  :)), a i mozda bi prigusio maaalo zvuk  :?

Offline kile

Prigusivanje vrata
« Odgovori #6 : 24 Svibnja, 2007, 19:27:12 »
Ne bude cisti katran ništa prigušio zvuk, ali za zaštitu od vlage bude OK.
Fora je u tome da tebi treba nešto mekano, što bi upijalo zvuk. A katran kad se osuši, stopi se s vratima i tvrd je.

Pomiri se s time da voziš yugo i da tu nema pomoci (nemoj misliti da podcjenjujem tvoj auto. I ja sam vozio dvije stojke)

Uostalom, ne zatvaraš vrata svakih 10 sekundi, pa da te to treba toliko brinuti.

Radije to vrijeme koje bi potrošio na "utišavanje" vrata potroši na nešto, da kažem pametnije.  

NHF.  :)

Offline sale

• Antique Member
Prigusivanje vrata
« Odgovori #7 : 25 Svibnja, 2007, 01:43:17 »
sve 5, razumijem.. yugo je..
a samo sam probao ako se kako moze, zasto ne to napravit..
ak se nemoze.. nikom nista.

a ovo za katran.. a  mislio sam da ce vrata biti masivnija, deblji lim (ustavi stranica, ne lim sami) pa da ce to mozda kaj prigusit.. dobro.. nema veze  :)  ;)  :bye:

Offline pepo

• Antique Member
Prigusivanje vrata
« Odgovori #8 : 25 Svibnja, 2007, 12:14:10 »
ako te toliko muci onda montiraj neka druga vrata :P
Life is to short to drive a new car.

Mephisto

• Gost
Prigusivanje vrata
« Odgovori #9 : 18 Kolovoza, 2007, 20:17:08 »
Bitumen. I to onaj gusti za spahtlanje (Spachtelmasse mislim), s cim se krpaju rupe u asfaltu. 30kn kila u bauhausu. Ja sam s tim radio vrata i prezadovoljan sam. Naravno, ako zveci i lupka dok se auto trese u leru malo pritezanja nece skodit, ako te smeta onaj KLANNGGG, a zelis TROK :)  onda bitumen. Racunaj da kad to jednom stavis to je tamo zauvjek, i da bar mjesec dana ne moras nista kopat po vratima jer ces se zakeljit.

Prije nego krenes stavljat bitumen uzmi neko sredstvo za ciscenje, dobro operi vrata iznutra, cekaj da se osusi skroz na skroz jer se inace bitumen nece primat vec ce ti se vuc za spahtlom. Kad se osusi, pogledaj da nemas negdje hrdze ili ista slicno (ostaci limarenja). Ako imas pobrusi svu hrdzu, pobrisi i premazi nekim antikorozivnim primerom za metal. Ja sam stavio onaj obicni sivi. Kada se to posusi skroz, jos jednom suhom hrpom obrisi vrata iznutra, stavi neke zilave gumene rukavice do lakta :) i naspahtlaj sloj na vrata. Probaj proc cijelu povrsinu i sve coskove. Ne smije biti predebeo (mislim fakat predebeo, centimetar ili vise) jer ili ce se zvisit dole ili se nikad nece osusit. Dakle, stavi do 4-5mm po cijelim vratima. Dubinu mjeris tako da piknes spahtlu u bitumen, pogledas kolko prolazi i tu tockicu poslje premazes. Ako imas fiberglasa nece skodit da krpicu stavis na vrata. Sto bolje pokrijes povrsinu vrata bitumenom i fiberom to bolje. Ja sam radio sa rovingom i vrata gdje je veca krpa se tuplje cuju. Nakelji rukom fiber na bitumen, pocni od sredine i pazi da ti se ne zakelji zguzvan (jer ga je tesko otkeljit bez da se rasije). Onda uzmi bitumena na spahtlu i mazi prema van skroz do rubova da se fiber stopi sa bitumenom. Trosio sam kilu bitumena po vratima+oko pola kvadrata fibera. Cca 40kn po vratima i sat posla.

Ako ti se vrata budu bunila, tj. ako ti bitumen iako su suha i cista nece primit, raskelji ga rukom koristeci silu. :)

Zvuk je tuplji, vise ne zvone i ljepse ih je zatvarat jer su teza. I nema frke i ako ti se napune vodom.

E, da, bitumen se fakat tesko skida sa svega pa pazi da ga ne naneses tamo gdje ne zelis da bude...tipa cesanje po nosu ili primanje za kvaku. :D

Zasto funkcionira? Fizika nam kaze da osnovna frekvencija mehanickog oscilatora pada sto je on masivniji. Ako ucinis vrata tezima (bitumen) spustit ces frekvenciju na kojoj zvone, ako vrata ucinis tvrdjima (fiber) prigusenje titranja ce biti jace. Krajnji rezultat je ako kucnes po vratima cut ces samo duboki, tupi udarac kao na skupljim autima, a ne zvuk pleha.

Ako te smeta zvuk izvana kupi filc koji na jednoj strani ima bitumen, cekaj dva mjeseca da se ovaj bitumen skroz osusi, neoprenom zaljepi filc na vanjsku stranu tako da se nadje izmedju dva sloja bitumena pa kad se posusi po rubovima namazi jos ove schpahtelmasse da ti voda ne ulazi. Problem je sto moras proc cijeli auto s tim filcem da ga izoliras.

Sto se bitumen vise susi to je zvuk bolji (jer se stvrdnjava).

Mozes kupiti profesionalne mase za "dampiranje" neke cak sa staklenim vlaknima, no iako nemam iskustva s njima, ne vjerujem da bi opravdale razliku u cijeni (150kn/kg spram 30kn/kg). Sumnjam da mi vrata mogu ista tuplje zvucat.

I jos jedna stvar, ako mislis to radit radi sada kada mozes vozit s otvorenim prozorom jer ce ti auto tjedan dva mirisat ko svjeze asfaltirana cesta.  :)

Offline sale

• Antique Member
Prigusivanje vrata
« Odgovori #10 : 18 Kolovoza, 2007, 20:27:02 »
lud  :D

hvala do neba