Autor Tema: Slaganje Abartha od 112ks  (Posjeta: 8807 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bojan

• Gost
Slaganje Abartha od 112ks
« : 09 Rujna, 2007, 20:50:15 »
E ovako ovaj tekst je prepisan sa foruma Nacionalne klase

Zastava 750:767ccm,29HP@4600rpm,110km/h
ABARTH: 982ccm, 112HP@8200rpm,210kmh, ubrzanje 6,8sec
da bi povecali snagu motora, moramo povecati : srednji efektivni pritisak, zapreminu,broj obrtaja.
ZAPREMINA: ugradnja vecih klipova, npr. od Fiata 850 ciji je promjer 65mm tu smo dobili oko 5ks.
Za daljnje povecanje cemo povecati hod klipa tj. modificirat radilicu tako da ugradimo drugu koja klipu od standardnog 63,5 daje hod od 69 ili 74mm.
Ako smo napravili obadvoje dosli smo do 982ccm.
Uz ovakvu radilicu idu nesto krace klipnjace da nam celo klipa nebi udaralo u ventile.
Ukoliko niste u mogucnosati da nabavite ovakvu radilicu dobit cete nesto slabije rezultate ako std. radilici ekscentricno obrusite rukavce.
Promjer rukavca leteceg lezaja je 40mm.
Ako taj rukavac 4. brusenjem smanjimo po 0,256mm dobit cemo promjer od 38,984mm-na taj nacin povecali smo hod klipa na 65,5mm.
Potrebno je staviti adekvatne lezajeve i radilicu izbalansirati.

KOMPRESIJA
Standardni Fico ima kompresiju 7,5:1 a spustanjem glave motora za 2mm (masinska obrada) dobit cemo kompresiju 9,2:1
Daljnje povecanje kompresije moguce je izvesti upotrebom tanjih dihtunga npr.sektor 0,8 (standard je 1,2)

GLAVA MOTORA
Staviti ventile veceg promjera (850SC) a mogu se staviti usisni 30mm ispusni 28mm.Posto smo ugradili veca sjedista ventila i ventile veceg promjera,sjedista ventila treba prosiriti iznutra glodalom od 75 stupnjeva tako da se dio na koji naljeze ventil pomakne na sam rub ventila.
Pomocu glodala 46 stupnjava odrdit cemo sirinu vjenca na koji naljeze ventil. Sirina kod usisnog ne treba prelaziti 1-1,5 mm a kod ispusnog 1,5-2mm. Na kraju se citav ventil polira.

OBRTAJI
Da bismo dobili sto veci broj okretaja treba olaksati neke pokretne djelove motora.
Treba obraditi podizace ventila (tokarenje) , klackalice,tanjurice ventila i sve gdje je to moguce (ako smo uzeli glavu od Yuga 45 netreba je olaksavati).
Klipnjace treba izbrusiti po tijelu gdje je to moguce, s tim da nema meduosobnih razlika u tezini od +5grama. Klipove treba olaksati iznutra.
Na kraju svih brusenja obavezno je poliranje.
Treba ugraditi i jace opruge ventila.
Zamasnjak treba olaksati i dat na balansiranje sa radilicom.

BREGASTA OSOVINA
Z-750... usuni ventil:
otvara 4 stupnja prije GTM, zatvara 34 stupnja poslije GTM
otvoren 218 stupnjava, visina podizanja 6,2mm
MODIFICIRANA TIP 013... Usisni ventili:
otvara 35 stpnjeva prie GTM zatvara 75 stupnjeva poslije GTM,
otvoren 290 stupnjeva.visina podizanja 6,2mm
MODIFICIRANA TIP 083
otvoren 316 stupnjava
Kod ugradnje ovakvih bregastih treba paziti na udaljenost ventila od klipa

NAPAJANJE GORIVOM
2x dvostuki WEBER 40DCOE ili 45 DCOE

SISTEM PALJENJA MOTORA
Potrebno je ugraditi visokonaponsku bobinu od Yuga 45
potrebno je staviti jace opruge na platine ili razvodnik sa duplim platinama.
Predpaljenje pomaknuti vise ka nuli
Svjecice vece toplotne vrijednosti
Ako ste se savjesno primili posla onda je preporucljivo nabaviti tranzistorsko ili kondenzatorsko paljenje (najbolje je uzeti paljenje sa Yuga 45)

ima jos dio o ispuhu,hladenju,kocnice...
al ŽENA umrla prepisujuci :evil:

e sad molio bih strucnjake neku odokativnu cijenu ovog podhvata
znaci zanima me kad bih nabavio sve dijelove koliko bi me izasla strojna obrada i slaganje motora ili samo strojna obrada a motor bu slagal prijatelj?????

Offline Brlek

• Veteran member
« Odgovori #1 : 10 Rujna, 2007, 00:47:17 »
BREGASTA OSOVINA
Z-750... usuni ventil:

mene samo zanima kako bregasta može pocet, ili držat ventil otvoren 35 stupnjeva prije GMT-a?

Offline kile

« Odgovori #2 : 10 Rujna, 2007, 08:07:16 »
Bojan; pun kurac i još malo više love.
Ja bih se usudio reci min 600-800 eura strojne obrade + veci ventili + vece klipnjace + druga bregasta + dupli weberi + el. paljenje +  olakšavanje motora (opcija)
Ja ne bi kretao u ovaj zahvat bez 1500 eura

Offline TheBIG

« Odgovori #3 : 10 Rujna, 2007, 12:35:59 »
moj savjet

nemoj to radit, uzmi motor od juga 45  , poliraj i poravnaj glavu, brusi ventile na 3 kuta , stavi veci karburator  i to  je po meni dosta za ficeka , a ako ti se ide u ekstreme samo nabaviš još  turbinu i to pripašeš i staviš da puše na 0.4 bara i imaš dossta konja ali turbo je skup tako da .......  8)
(ja sam osobno odustao od turbo projekta jer je skup iako sam imao krab od renaulta 21 i njegovu turbinu)

Offline Brlek

• Veteran member
« Odgovori #4 : 10 Rujna, 2007, 14:12:36 »
Citat: Brlek
BREGASTA OSOVINA
Z-750... usuni ventil:

mene samo zanima kako bregasta može pocet, ili držat ventil otvoren 35 stupnjeva prije GMT-a?

ITKO?

Offline kile

« Odgovori #5 : 10 Rujna, 2007, 16:04:30 »
2 Brlek;
Što kaže wikipedija: (obrati pozornost na crveno)

cetverotaktni motor ima cetiri takta. Prvi takt je usis smjese. Kretnjom klipa iz GMT prema DMT otvara se usisni ventil koji se zatvara nešto prije dolaska kilpa u DMT. Slijedi drugi takt ili komprimiranje smjese. Kretnjom klipa iz DMT prema GMT klip komprimira smjesu koja se upaljuje nekoliko stupnjeva prije GMT (to je ono što nazivamo predpaljenje). Treci takt je radni takt. Klip se giba iz GMT prema DMT eksplozijom nastalom zapaljivanjem smjese. Nešto prije DMT otvara se ispušni ventil i klip svojim gibanjem prema GMT istiskuje izgornu smjesu izvan cilindra. Nešto prije GMT otvara se usisni ventil koji dodatno pospješuje ispiranje cilindra (to je onih 35 stupnjeva). Dolaskom klipa u GMT zatvara se ispušni ventil i završava ispušni takt, te proces pocinje ispocetka.

Sve ovo je donekle tocno, jer se ispušni ventil zatvara poslije GMT, a ne dolaskom u GMT.

Druga stvar, da bi podatak o 290 stupnjeva za navedenu bregastu bio tocan, to znaci da se ventil zatvara 75 stupnjeva poslije DMT, a ne GMT. (35 prije GMT + 180 od GMT do DMT + 75 poslije DMT = 290)
Da je poslije GMT onda bi bio otvoren samo 110 stupnjeva (35+75), a to je manje nego na standardnoj koja ima 218°.

Offline kile

« Odgovori #6 : 10 Rujna, 2007, 17:36:48 »
Evo vrlo zanimljive animacije koja objašnjava otvaranje prije GMT i zatvaranje poslije DMT.

Što je veci kut otvaranja usisnog ventila prije GMT i zatvaranje ispušnog ventila poslije GMT, veci je kut preklapanje, tj. vrijeme kad su oba ventila u isto vrijeme otvorena. (ovaj podatak nije naveden kod abarthove bregaste).

U animaciji plavi luk prikazuje koliko je dugo ventil otvoren (to je npr. onih 290 stupnjeva za abarthovu bregastu)

Klikom na kvadrat ispod PLAY, mjenja se animacija za obicne bregaste i sportske bregaste.
http://img529.imageshack.us/my.php?image=camshaftcam1dr8.swf

When the intake valve opens and the piston starts its intake stroke, the air/fuel mixture in the intake runner starts to accelerate into the cylinder. By the time the piston reaches the bottom of its intake stroke, the air/fuel is moving at a pretty high speed. If we were to slam the intake valve shut, all of that air/fuel would come to a stop and not enter the cylinder. By leaving the intake valve open a little longer, the momentum of the fast-moving air/fuel continues to force air/fuel into the cylinder as the piston starts its compression stroke. So the faster the engine goes, the faster the air/fuel moves, and the longer we want the intake valve to stay open. We also want the valve to open wider at higher speeds -- this parameter, called valve lift, is governed by the cam lobe profile.

Bojan

• Gost
« Odgovori #7 : 10 Rujna, 2007, 22:10:13 »
Probat cu se raspitati za strojnu obradu koliko bi tocno kostala,e sad djelove bi mogo povoljno nabaviti preko frenda u kragujevcu koji radi za zastavu i pomalo slaze autice,cak razmisljam da bi dole slago cjeli motor...jel se ventili moraju novi kupovati,malo bezvezno pitanje ali?Iso sam nekom logikom da ako vec lik za abartha 70ks na kojem treba isto tak raditi trazi 600€,da bi mi se vise isplati slozit ovak nekaj kaj je ipak posebno,je da je pun kurac i previse para,al onda to nema bas svako :D  :D

TheBIG-kolko ks moze ic iz ovak slozene 45-ice kaj ti predlazes-bez puhalice???

pitam se pitam

• Gost
« Odgovori #8 : 10 Rujna, 2007, 22:53:44 »
bok!drago mi je sto namjeravas nabrijati figuara :D  8) ;to je uvijek lijepo za vidjeti...imam samo jedno pitanje:KAKO planiras rjesiti problem prirubnica na figuaru :o ???neznam bas da one mogu izdrzati skoro 3x od tvornicke snage motora :o  :o  :o

Offline TheBIG

« Odgovori #9 : 10 Rujna, 2007, 23:16:41 »
cc 10ks ali auto ce bit puno življi

Offline Brlek

• Veteran member
« Odgovori #10 : 10 Rujna, 2007, 23:59:05 »
2 Kile:
Ma znam ja princip rada 4T motora, ali mi je tih 35° prije GMT izgledalo škakljivo jer ipak je to malo stupnjeva prije nego je klip došao u GMT pa me cudi kako to da vec nije pobrao ventil.. Ali tu treba znati i dimenzije kompresionog prostora i lift bregaste.. Uglavnom, TNX na objašnjenju...

Bojan

• Gost
« Odgovori #11 : 11 Rujna, 2007, 00:23:01 »
E ovko umjesto prirubnica mislio sam stavit homokineticke zglobove...proucavam jos to :)

pitam se pitam

• Gost
« Odgovori #12 : 11 Rujna, 2007, 00:52:18 »
joj da,naletio sam na to prije :) ...a nista;sretno sa radovima :D !!u vezi kocnica;mislim da su stavljali prednje diskove od fiata 850 8) ...pocni razmisljati i o pojacanjima da ti se fico ne razleti... :P
-ima tu DOSTA posla :bzvz:

Bojan

• Gost
« Odgovori #13 : 11 Rujna, 2007, 17:39:18 »
A gle volje uvijek ima...samo da je perja :cry: