Mozda bi ovo trebalo ici pod ponuda/potraznja, ali za sada sam postavio ovdje, mozda spada i pod kulturu trgovanja. A na kraju krajeva, mozda bi nekakva terminologija mogla biti posebno istaknuta. Za sada...
Oglasnici su izvoriste odlicne zabave. Svako malo kada naidjem na “interesantan” oglas, dodjem u iskusenje da to objavim na forumu, a onda si pomislim da mozda nije u redu covjeku upropastiti posao, a onda si opet pomislim da je mozda bolje obznaniti nesto takvo, nego da ko zna koliko ljudi mora platiti put da bi pogledao vozilo, a kada dodje na mjesto prebivalista vozila vidi hrpetinu smeca, a ne ono opisano preko telefona ili oglasa.
Ili primjerice ovako nesto:
Vozilo xy prodaje vlasnik, vozilo ima tablice jedne drzave, a nalazi se u drugoj drzavi, (u prilogu slika auta bez ikakvih tablica J
Ili
Vozilo xy restaurirano, a na slici se vec vidi kit i bezbroj, ne razlicitih nijansi, nego razlicitih boja.
Ili
Vozilo xy, prodajem znancu.
A bilo je i ovakvih oglasa:
Prodajem auto, prekrasan, zanimljive crvene boje
ili
Ispod oglasa covjek postavi slike vozila koje se prodaje iz tvornickog kataloga (valjda da onaj koji ne zna sto se prodaje niti ga upoce ne interesira sta se prodaje i zna kako je doticno vozilo nekada izgledao)
Zbog raznih (necu koristiti ruzne rijeci) oglasa i prodavatelja sam odlucio postaviti nekoliko karakterizacija tako da se koristi ispravna terminologija. Iako vidim da vecina ljudi ovdje zna sta je sta, ali za one koji ne znaju ili tek ulaze u ovaj nas svijet raznih krama.
Vozilo starije od 30 godina nije oldtimer. To je staro vozilo. Staro vozilo ili ukoliko je ocuvano u izvornom obliku jest oldtimer ili restauracijom moze postati oldtimer
Staro vozilo NEMA vrijednost oldtimera, te se stoga NE MOZE cijeniti kao oldtimer. Za svaki slucaj ponavljam. VOZILO KOJE JE STARO NIJE OLDTIMER. VOZILO KOJE JE STARO NE MOZE KOSTATI KAO OLDTIMER.
VOZILO KOJE JE STARO UGLAVNOM IMA MALU ILI SKORO NIKAKVU VRIJEDNOST (pogotovo ako su ga razni “znalci” popravljali)
Prerada: moze biti ukusno i tehnicki ispravno vozilo koje uglavnom rade vlasnici zbog svojeg gusta, moze imati veliku vrijednost, ovisi koliko i kako je u njega ulagano, ali prerada zasigurno nije vozilo s djelomicno nakalemljenim dijelovima koji su se nasli pri ruci
Oldtimer je sacuvano ili restaurirano vozilo u njegovom IZVORNOM obliku (boja, limarija, mehanika…)
Ocuvan: vozilo koje je preslo malo kilometara, garazirano i tijekom njegovog zivota odrzavano s originalnim ili zamjenskim (ne pripasanim) dijelovima, te uslijed toga ostalo u prvobitnom, tvornickom stanju. Vozilo koje stoji pod drvetom na zemlji, ne zasticeno od raznih atmosferilija tesko moze nakon trideset godina biti ispravno i ocuvano
Restauriran: znaci obnovljen s originalnim ili odgovarajucim zamjenskim dijelovima (ne dijelovima drugog vozila) i doveden u prvobitno, tvornicko stanje. Restauracija nije jeftina, nemojte nasjedati na pricu jeftino vozilo koje je restaurirano! Restaurirano vozilo je skupo!
Mnogi ljudi popravljeno, prepravljeno, pokitano, polimareno… zovu restaurirano. TO NIJE RESTAURIRANO.
Popravljen: Vozilo koje je dovedeno do voznog stanja i koje u najmanju ruku moze proci tehnicki
Vozno stanje: vozilo koje se moze dokotrljati do kraja ulice i ne puno dalje. Ako je vozan, mozda mozda samo vozi i ne moze stati :-)
Uredjena limarija: ne znaci restauriran, to moze znaciti polimaren, pokrpan, pokitan
Manji kvar: pa stari moj ako je manji kvar onda ti nije bed popraviti ga! Zasto prodajes malo pokvareni auto, platis tih stotinjak kuna za otklanjanje manjeg kvara i dobiti ces soma eura vise od sljedeceg kupca.
Garaziran: znaci cijeli zivot u suhoj garazi, ne zadnjih dva mjeseca pod platnenom strehom!
Ispravan s manjim kvarom: Sta je majmune, ispravan ili pokvaren!
Papiri: Misli se na dokumente koji glase na prodavatelja, a ne kupoprodajni ugovori s carinskom deklaracijom koji glase na susjeda iz druge ulice koji je bas slucajno na poslu.
Originalno stanje-uredjen kao original tvornicki
Originalno stanje-“nitko takvog nema, sam sam ga slagal”
Jedini u hrvatskoj: I moj romobil je taj jedini u hrvatskoj, kod susjeda je nastancan drugaciji broj.
Atraktivno uredjen: Sta mu je mozda atraktivno ispiljen krov i zadnja desna vrata?