Autor Tema: Jer mi to zasluzujemo  (Posjeta: 4190 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

zamantan

• Gost
Jer mi to zasluzujemo
« : 15 Studenoga, 2007, 21:42:15 »
Sa teskocom odagnavam tjeskobne misli da ce mi bit problem nabavit klipove za 2.0 cih motor. Zna li itko koliko to zadovoljstvo kosta? A naposljetku, moze li se uopce nac?
I watafak je specijal (1, 2, 3) ?

Offline kile

Jer mi to zasluzujemo
« Odgovori #1 : 15 Studenoga, 2007, 22:15:03 »
Ja ti imam klipove, ali tvornicku mjeru. To je 95 mm.

1. specijala je 95,5mm
2. specijala 96 mm
3. specijala 96,5 mm

Cijena za ove moje je 50 kn/kom.

No pretpostavljam da ti moji klipovi ne budu pomogli, cim spominješ specijalu.

Vidi sa majstorom odgovaraju li ti klipovi iz 2.4 CIH-a iz opel frontere.
Oni su istog promjera kao i na 2.0, jedino je pitanje dali su iste visine.
Ako jesu, onda se specijala tih klipova iz frontere sigurno može naci kod nas.
Ako nisu iste visine, vec niži, možda se ta razlika može nadoknadit spuštanjem bloka motora.

Inace, ja sam za sebe 1. specijalu baš za 2.0 CIH nabavio preko eBaya.
Racunaj na cijenu od oko 70-90 eura komad, zajedno sa karikama i bolcnama.

zamantan

• Gost
Jer mi to zasluzujemo
« Odgovori #2 : 15 Studenoga, 2007, 23:04:12 »
Spominjem specijal jer neznam sta znace ali po tvom odgovoru pretpostavljam da su to "prosireni" tvornicki klipovi koji dobro pasaju u  potrosene cilindre kojih fali 0.5+?

Offline Jaki

• Antique Member
Jer mi to zasluzujemo
« Odgovori #3 : 15 Studenoga, 2007, 23:52:24 »
da da .. tako je povikase seljaci :D :D

zamantan

• Gost
Jer mi to zasluzujemo
« Odgovori #4 : 16 Studenoga, 2007, 00:09:50 »
Od kojeg materijala je cih-ov motor? mislim da je bukvalni prevod sa njemackog "sivi celik".
Te koliko bi tako upasan specijal produljio vijek motora iliti koliko glodjanja moze podnit cilindar

pboskovicyu

• Gost
Jer mi to zasluzujemo
« Odgovori #5 : 16 Studenoga, 2007, 01:06:51 »
Ako mislis na stare Opelove motore, u pitanju je gus ili prljavi metal....

imported_Gear

• Gost
Jer mi to zasluzujemo
« Odgovori #6 : 16 Studenoga, 2007, 01:30:05 »
mene su u skoli ucili da se to zove "sivi lijev"  a to je mislim i gramaticki tocan naziv.

Offline kile

Jer mi to zasluzujemo
« Odgovori #7 : 16 Studenoga, 2007, 08:53:00 »
Citat: zamantan
Spominjem specijal jer neznam sta znace ali po tvom odgovoru pretpostavljam da su to "prosireni" tvornicki klipovi koji dobro pasaju u  potrosene cilindre kojih fali 0.5+?

Djelomicno tocno.
Kad se cilindar potroši iznad dozvoljene mjere a to je cca 0,12-0,15 mm, onda ga je potrebno proširiti na iducu specijalu i samim time nabaviti i veci klip.
Isto vrijedi i kada se cilindar potroši neravnomjerno pa bude ovalan.

Mislim da je nemoguce da ti se cilindar potroši za 0,5 mm i da samo staviš drugi klip, jer se nikad ne troši ravnomjerno.

Dakle kad idu klipovi specijala, prije toga ide honanje (brušenje) sva 4 cilindra u bloku na mjeru za te klipove.

Ali, postoji i druga mogucnost.
U CIH motor se mogu uprešati košuljice u cilindre.
A te košuljice se onda mogu pohonat (pobrusit) tako da ti pašu opet tvornicki kipovi, tj. ovi koje sad imaš.
To ti je moja preporuka, buduci uprešavanje košuljica nije problem, dok je pronalaženje specijale klipova veliki problem.

Naravno trebaju ti samo nove karike, ali njih se ja mislim može nabaviti kod nas.

Samo da napomenem da uprešavanje košuljica nije baš jeftino, ali na kraju ispaden ipak jeftinije nego set novih klipova.

zamantan

• Gost
Jer mi to zasluzujemo
« Odgovori #8 : 16 Studenoga, 2007, 15:26:03 »
Za sad ostaju ovi klipovi, ostalo je kupljeno, karike lezajevi..Kaze mi mestar da san miran sljedecih 50000, a tvrdi i da moze nabavit specijale bez problema(!). Ova baza za upresavanje kosuljice  je vrijedna paznje, napravit cu se pametan pa cu mu rec drugi put kad ga vidin. Hvala na odgovorima, porinuce mante nakon dvosedmicnog remonta predvidjeno je  u utorak.

Offline kile

Jer mi to zasluzujemo
« Odgovori #9 : 16 Studenoga, 2007, 15:33:34 »
Jel mjerena ovalnost cilindara?
Nije baš neki posao ako se stave nove karike a cilindri su ovalni.

Što se tice košuljica, ako kaže majstor da ne može, vjeruj mi da nije u pravu, jer su u moj motor uprešavane.

pboskovicyu

• Gost
Jer mi to zasluzujemo
« Odgovori #10 : 16 Studenoga, 2007, 16:31:24 »
Potpuna generalka pored masinske obrade glave podrazumeva i obradu cilindra na tacno odredjeni precnik, pa ako radis prvu specijalu, busi cilindre na +0.5 i kupujes takve klipove i karike a ako ubacujes te kosuljice onda moze da ga vrati na standard i stavljas fabricke klipove....