Autor Tema: aparati za varenje  (Posjeta: 14395 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

sony

• Gost
aparati za varenje
« : 04 Prosinca, 2007, 18:31:05 »
evo bio sam danas u strojoprometu isao sam pitati malo kako se krecu cijene aparata za varenje ... otvorio sam novi topic jer ima dosta rasprave u girovom topicu preporucite mi alat pa ako admini smatraju da je ovom mjesto tamo neka premijeste ... pa idemo redom

mig aparati za varenje :

pa onda tig za aluminij :

onda tig kombinacija :

i plasma rezaci metala:

ove cijene treba uvecati za PDV i to bi bila krajnja cijena tih aparata
ako cete malo uvecavat slike vidjet cete na stranama da ima tehnicke karakteristike koje su dosta visoke a takve su i cijene ...

Offline Jaki

• Antique Member
aparati za varenje
« Odgovori #1 : 04 Prosinca, 2007, 19:30:25 »
huh nisu bas ni jeftini...

P.S.

koja je razlika izmedju ovog MIG ? i onog kojeg sam ja
koristio MIG-MAG ?

Offline chaos

aparati za varenje
« Odgovori #2 : 04 Prosinca, 2007, 19:37:43 »
Super tema.

Mene zanima što kažu iskusniji, što je nama obicnim smrtnicima dovoljno od svega toga?
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

Offline sale

• Antique Member
  • Spol: Muški
aparati za varenje
« Odgovori #3 : 04 Prosinca, 2007, 19:59:46 »
ja i'am švas doma i sve vari  :D jos malo cu pocet papir ljepit s njim

Offline Brlek

• Veteran member
aparati za varenje
« Odgovori #4 : 04 Prosinca, 2007, 20:26:08 »
Citat: Jaki
huh nisu bas ni jeftini...

P.S.

koja je razlika izmedju ovog MIG ? i onog kojeg sam ja
koristio MIG-MAG ?

U plinu.. Ovisno jeli argon ili co2

Offline Looka-zg

• Antique Member
  • Vozilo:: Hillman Avenger mk1 1971.
aparati za varenje
« Odgovori #5 : 04 Prosinca, 2007, 20:48:32 »
--Jaki : cuj TIG,MIG,MAG to ti zapravo sve spada pod elektrolucno zavarivanje u zaštitnom plinu

TIG el. lucno zavarivanje sa nataljivom elektrodom...koriste se ugl Volframove nataljive elektrode...a na mjesto taljenja se dovodi zaštitni plin Argon tak da ti se zavarivanje izvodi u zaštitnoj atmosferi....njime zavarujemo visoko legirani celik,bakar ,nikal ALI SE KORISTI ISTOSMJERNA STRUJA...a za aluminij , magnezij i njihove legure koristimo izmjenicnu struju.....i naravno spojevi su kvalitetni i oku lijepi  :D

MIG el. lucno zavarivanje u zaštitnom plinu...slicno kao i TIG el. luk se postavlja izmedu žice koja istovremeno služi kao i dodatni materijal , i predmeta koji se spaja...za zaštitni plin se isto koristi Argon...TIG-om se obicno zavaruju visoko legirani celici. aluminij i njegove legure. bakar i njegove legure ...

MAG el.luicno zavarivanje u ugljicnom dioksidu....koristi se isti uredaj kao i za MIG , jedina razlika je u u dovodu zaštitnog plina i metala za dodavanje...a jedino se MAG-om nemreju zavarivat bakar,aluminij,magnezij zbog oksidirajuceg djelovanja ugljicnog nam dioksida....

eto ukratko...ako grješim molim da me se ispravi  :D

Offline Tookie

• Antique Member
aparati za varenje
« Odgovori #6 : 04 Prosinca, 2007, 21:02:13 »
covjece sta su te plazme tako skupe... :shock:  

mozda bi ja to trebao preselit iz supe... :roll  :o
..."I noga u guzicu je isto korak naprijed"...

sony

• Gost
aparati za varenje
« Odgovori #7 : 04 Prosinca, 2007, 21:40:49 »
Citat: chaos
Super tema.

Mene zanima što kažu iskusniji, što je nama obicnim smrtnicima dovoljno od svega toga?

pa gle co2 ti je najbolje rijesenje za nas kaj trkeljamo s limekima i kaj nam ne treba aparat za varit neke ozbiljne komade zeljeza ( bravarija ...)

mene plazma nekak najvise zainteresirala jer mogu rezat stvarno svasta s time samo sto za ovu najmanju plazmu mi nije cijenu dao jer ove dvije su tako skupe jer su velike a ova najmanja bi meni bila dobra

to tookie: a di je ta tvoja garaza ? i daj koju slikicu da vidim kakav aparat imas da vidim jel mi se isplati ic do karlovca  :haha:  :haha:

Offline DS71

• Antique Member
aparati za varenje
« Odgovori #8 : 04 Prosinca, 2007, 21:53:00 »
preporucujem da probate TIG..pogotovo za limariju na avtima...ameri ovo upotrebljavaju vec godine(u ovu svrhu)..na bivšoj firmi varili smo tigom vec pred 20 godina-bio je to jedan americki hobart (pravi oldi  :haha: )sa Iskra elektronikom..vodno hladjen i težak jedno 300 ako ne više kila...a drugo..nije mi jasni onaj TIG za aluminij...sa inverterskim TIG-om može se variti sve..
..THERE WILL NEVER BE ANYTHING LIKE THEM AGAIN...the NOISE...the SPEED...the POWER...the GROUP B...

Offline Looka-zg

• Antique Member
aparati za varenje
« Odgovori #9 : 04 Prosinca, 2007, 21:59:36 »
Tookie bolje ti to spremaj u sobu pod krevet  :haha:  :haha:

Offline Looka-zg

• Antique Member
aparati za varenje
« Odgovori #10 : 04 Prosinca, 2007, 22:07:45 »
...sa inverterskim TIG-om može se variti sve...!!!!!!!!!
iskerno neznam moguce mi smo ucili i vidio u praksi i po pricanjima da nemre .... al eto moguce da griješim treba potrazit na netu il pitat nekog strojara ( di su nestali svi kaj studiraju FSB )  :haha:  :haha: oni bi to trebali bolje znat

Srki

• Gost
aparati za varenje
« Odgovori #11 : 04 Prosinca, 2007, 23:50:11 »
Sa TIG -om je moguce sve variti, ali nije uvek ni prakticno jer moras drzati i zicu i gorionik istovremeno, dok metal koji varis mora biti idealno pricvrscen da ti se ne pomeri dok varis i metal koji dodaje naravno mora biti isti kao i metal koji varis i potrebno je dosta prakse na komadima dok se uvezbas da dodajes ravnomerno metal i da pomeras gorionik a da var pri tom  na nesto lici .Ako se metali vare jednosmernom strujom lepse ispadne var i sam var je ravnomerniji i postoji manja mogucnost da se pojave mikro pukotine ili da var bude porozan  kao kod mig mag aparata,tako da varenje TIG aparatom je kvalitetnije i koliko znam svi TIG aparati su ujedno i invertori tj imas mogucnost da varis i jednosmernom i naizmenicnom strujom .
MIG -MAG aparati imaju prednost prilikom zavarivanja da nema drzanja zice  nego se ona automatski dodaje kroz kabel kroz koji ujedno i prolazi i gas a na vama ostaje da naciljate i da stisnete dugme na rucici i udri .Sa njima je moguce variti obican celik i neke manje legiranecelike a da pri tom koristite co2 a ako stavite argon ili neki drugi inertni gas mozete da varite i obojene metale kao sto su prohrom .Postoji i opcija MIG - MAG aparata sa invertorom u sebi pa pri tom mozete variti i aluminijum magnezijum tj sve metale koji zahtevaju jednosmernu struju a Pravi naziv za takav uredjaj je VARILACKI AGREGAT zasto se tako zove neznam oni u sustini vare sta god vam padne napamet. On u sebi sadrzi i gorionik kao sto se koristi i za TIG i standardan pistolj,da ga tako nazovem, kao sto koristi mig - mag aparat .Posto za varenje jednosmernom strujom potrebno mnogo vise el.energije od naizmenicne struje, tig aparati se koriste za fine i precizne poslove(pod ovim podrazumevam varenje 2 materijala  sve do recimo 3-4mm) i gde su potrebni izuzetno kvalitetni varovi  a mig mag se koristi za sve ostalo od tankih limova do debelih limova i komada gvozdja od par cm sa istom kol. el energije kao kod tig aparata za varenje mnogo manjih debljina materijala. oped i sve to oped zvisi i od same jacine aparata kojeg koristimo.

Brutalac

• Gost
aparati za varenje
« Odgovori #12 : 05 Prosinca, 2007, 08:58:21 »
Citat: Tookie
covjece sta su te plazme tako skupe... :shock:  

mozda bi ja to trebao preselit iz supe... :roll  :o

MA ti imas previse alata s obzirom da si nemres sliziti taj tvoj auto  :P

A ova tema je vec negdje razradjena...

Offline Risbo

• Antique Member
aparati za varenje
« Odgovori #13 : 05 Prosinca, 2007, 10:03:23 »
REL - elektrolucno (na elektrode) - najjeftinije - oni mali aparati koji kostaju od 500-injak kuna. U principu se njima mogu zavarivati svi celici (i inox) i koriste se za od cca 2mm do 200mm (i vise) debljine. Malo su zajebani za koristit jer se elektroda koje ujedno i dodatni materijal i zastitna obloga trosi pa moras kompenzirati to rukom.

MIG/MAG - najcesce u limarskim poslovima, najjednostavnije, cesto se zove i CO2. Elektroda je zica koja "tece" kroz kabel/pistolj. Ukoliko se kao plin koristi CO2 (MAG-metal active gas) moze se zavarivati celik, a ako se koristi argon (MAG-metal active gas) moze se zavarivati i aluminij ali samo ako aparati ima mogucnost impulsne struje (ima Beri jednog takvog).

TIG - Tungsten (volfram) inert gas - elektroda je od volframa i s njm se moze sve zavarivati. Na samom stroju se moze mjenjati izmjenicna (za aluminij) i istosmjerna (za celik) struja. Problem je jer se moraju koristiti dvije ruke (za pistolj i za zicu) i jer jako zagrijava metal (mogucnost zakaljenja celika). Al opet daje najkvalitetniji zavar (jedino je mozda kvalitetniji kod kvalitetnog REL-a u profesionalnim rukama). Jedan koristan detalj je da se za aluminij koriste elektrode oznacene zeleno sa tupim vrhom a za celik onacene crveno sa cim siljatijim vrhom.

Najveci problem kod zavarivanja aluminija je trenutno stvaranje oksida na povrsini pa se on mora razbijati izmjenicnom strujom (impulsnom strujom)

Eto to je tolko od mene za sada  :D

Offline Tookie

• Antique Member
aparati za varenje
« Odgovori #14 : 05 Prosinca, 2007, 12:09:31 »
sony: mislim da imas u garazi mojoj...

Looka-zg: ma valjda nece nitko...

Mini Vlatko:  :P
..."I noga u guzicu je isto korak naprijed"...