Elem...Po mojem mišljenju za limariju je hobistima najprakticniji MIG.TIG vec zahtijeva dosta prakse jer je princip slican autogenom zavarivanju (gorionik u jednoj,žica u drugoj.No da sad ne zavlacim,ako se kupuje aparat prvo se zapitaj što ce se zavarivati i koja je debljina materijala koji se zavaruje.Ako su u pitanju limovi,cijevi i sl. tada je MIG pravo rješenje.Za deblje predmete po meni je prakticniji (i ekonomicniji)REL.Kad se odabere aparat koji vam se "svida" potrebno je provjeriti njegovu INTERMITENCIJU.U grubo intermitencija je sposobnost aparata da podnese radno opterecenje u jedinici vremena,te koliko mu treba da se ohladi i bude ponovno spreman za rad.Primjer:Vrijeme ciklusa (tc) = vrijeme rada (tr) + vrijeme hladenja (th) = 10 min
Npr. izvor struje ima intermitenciju e = 30 % kod jakosti struje 200 A. Toznaci da je moguce normalno vrijeme rada kod te struje tr = e × 10 min. =0,3 × 10 = 3 min., a potrebno vrijeme hladenja th = 10 - 3 = 7 min.Na plocici svakog uredaja je naznacena intermitencija i treba ju uzeti u obzir(uz odredene tolerancije jer neki proizvodaci malo fantaziraju) :D .Konkretno ja sam kupio VARSTROJ 1805 "za po doma"prije nekog vremena i sasvim je zadovoljavajuce kvalitete za hobiste.Mislim da je bio oko 3500 kn u Merkuru,ima opciju 380/220,odvojiv gorionik...da ne davim toliko od mene :D .