Autor Tema: Aparat za varenje  (Posjeta: 227429 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pelepelezg

• Antique Member
    • http://www.youtube.com/user/pelepelezg
  • Vozilo:: kadett d c20let corsa a 2x c20xe
Aparat za varenje
« Odgovori #390 : 02 Listopada, 2012, 06:48:30 »
govoris o razvodnom ormaricu gdje su ti osiguraci od prostorija u kuci? imas fid sklopku mozda tamo?

PREDSJEDNIK

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #391 : 02 Listopada, 2012, 11:10:25 »
Da i imam fid sklopku, čak sam mislio izbaciti zastarijele rastalne osigurače i ugraditi automatske.

Offline pelepelezg

• Antique Member
    • http://www.youtube.com/user/pelepelezg
  • Vozilo:: kadett d c20let corsa a 2x c20xe
Aparat za varenje
« Odgovori #392 : 02 Listopada, 2012, 20:04:40 »
znaci po tom spajas se poslije fid sklopke, a ako zelis jos malo zastite stavis tropolni automatski osigurac (pitanje koje jacine jer ne znam koja mu je snaga kad varis tj kolko vuce struje u nekakvoj spici) poslije fid sklopke i na njih vod za aparat. nema neke mudrosti. mozes sve kemijati od struje a da nije u ormaricu gdje je brojilo ili naravno ispred brojila :D

nego kad je vec ovakava tema kolko bi kostao cca neki posteniji aparat za varit aluminij? rabljeni? novi?

PREDSJEDNIK

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #393 : 28 Listopada, 2012, 14:36:43 »
Novi pošteni TIG AC/DC aparat oko 30,000KN.
Rabljeni se jedan prodavao čak za svega 3,000KN.

Kinezi polako ruše cijene.

Offline Risbo

• Antique Member
  • Spol: Muški
Aparat za varenje
« Odgovori #394 : 29 Listopada, 2012, 15:47:33 »
ak se čuje klik, to znači najvjerojatnije da otvara ventil za plin..
A kolko ja znam motor bi se trebao vrtiti.... treba provjeriti da li ima struje na motoru kad stisneš okidač na pištolju....

Offline sportiva.t35.com

Aparat za varenje
« Odgovori #395 : 29 Listopada, 2012, 18:59:38 »
@Risbo  Piše čovjek da je aparat "bezgasni" dakle bez plina dakle ne čuje se ventil plina nego sklopnik.

@Bayanero  To je izgleda aparat koji koristi praškom punjenu žicu kojoj ne treba plin vjerojatno 0.9mm. Nije baš za tanke limove kao na automa 0.8mm više za bravariju >2mm mada bi se nešto tanje dalo zavarit "na prekide". Ta žica je inače 4-5 puta skuplja od pune čelične žice + Co2 plin. Moja filozofija je da nikad ne kupujem jeftine alate pogotovo električne. Dugoročno se pokažu preskupi. BTW, inače dio na koji ide kolut žice nije na motor nego kotačići koji vuku žicu.

Offline sportiva.t35.com

Aparat za varenje
« Odgovori #396 : 29 Listopada, 2012, 20:56:39 »
Obično MIG/MAG aparati (na žicu) imaju podešavanje za napon i brzinu žiice (amperaža). Nisam konkretno upoznat s tipom aparata kojeg si naveo, a googlanjem ne mogu naći nikakve tehničke karakteristike.

Offline Risbo

• Antique Member
  • Spol: Muški
Aparat za varenje
« Odgovori #397 : 29 Listopada, 2012, 23:08:11 »
aha, nisam povezao bezgasni i bez plina :o

PREDSJEDNIK

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #398 : 01 Studenoga, 2012, 15:52:22 »
Jel može netko iskusan reći kada se podešava aparat i zavaruje lim da li je onda najbolje podesiti aparat na što veću snagu do same granice kada već počinje propaljivati lim jer mi se tako čini da je materijal najbolje rastaljen i nema hladnih varova koji pucaju te da je tamna mrlja oko vara što veća i da obavezno ima penetraciju materijala sa stražnje strane vara, a opet da ne curi dodani materijal sa stražnje strane?

Da li je tako najbolje podešen aparat?

Offline sportiva.t35.com

Aparat za varenje
« Odgovori #399 : 02 Studenoga, 2012, 10:20:24 »
Postoje neki okviri u kojima se aparat podešava, a dosta ovisi i kakav si majstor zavarivač. Kod življih parametara treba pazit da nema ugorina, a sa slabijim dali je dovoljna penetracija. Najbolje ti je uzet komad nekog sličnog lima pa isprobat koji parametri ti najviše odgovaraju. Ipak zavarivač se postaje praksom, a dobro je znat i nešto teorije.

Offline grafit

• Senior member
Aparat za varenje
« Odgovori #400 : 02 Studenoga, 2012, 13:21:48 »
Citat: Bayanero;348727
Pitanje. Nudi mi se Gude SG 120 bezgasni aparat. S obzirom da sam papak za te stvari interesuje me da li se isplati uzimati ovaj aparat, treba mi bukvalno samo da zavrsim na svom automobilu par fleka i to je to, znaci nece biti pretjerano u upotrebi. Kako da ga provjerim, izgleda da je jedva koristen? Nema zicu, palio sam ga, radi. kada sam pritiskao taster za varenje na pistolju motor za zicu se nije pokretao,ali se cuo klik svaki put kad pritisnem. E da, fali mu i dizna na vrhu, koliko je to komplikovano za pronaci? Dakle, vari se lim najdeblje 2mm, ima prekidac sa dvije pozicije jedna je 45a a druga 90a.
nemoj to uzimati jer je obično g...o kupio ga moj pametni susjed nije mogao naći žicu a kad je našao bila je puno puno skuplja od obične.Naposljetku je uzeo aparat sa bocom a taj guide sad mu je za k...c

PREDSJEDNIK

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #401 : 11 Studenoga, 2012, 01:24:07 »
...
« Zadnja izmjena: 11 Studenoga, 2012, 01:26:36 PREDSJEDNIK »

PREDSJEDNIK

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #402 : 11 Studenoga, 2012, 01:25:56 »
Jel ima tko univerzalnu tablicu podešavanja brzine žice u odnosu na podešeni napon zavarivanja te podešavanje napona u odnosu na debljinu materijala koji zavarujemo?
Moj aparat je digitalac i nisam dobio nikakve tablice.

Offline Trazitelj

• Veteran member
Aparat za varenje
« Odgovori #403 : 11 Studenoga, 2012, 09:02:30 »
Evo imaš tu na linku imaš kalkulator u koji upišeš minimalnu i maksimalnu amperažu koju ima tvoj aparat, te broj položaja preklopnika za izbor amperaže, te ti on izbaci tablicu za svaki položaj preklopnika koja je debljina materijala i koja je brzina žice.
To si isprintaš i staviš pokraj aparata...
Barem sam tako ja i funkcionira kod mene...

http://www.mig-welding.co.uk/calculator.htm

Plus na tom forumu imaš sve i svašta o zavarivanju, aparatima, itd...

PREDSJEDNIK

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #404 : 11 Studenoga, 2012, 12:11:30 »
Hvala na linku, međutim ova tablica je za aparate koji imaju mehaničke komande i preklopnike. Možda čak negdje ima na toj stranici link, moram malo proučiti stranicu ali ne vjerujem.

Kod mene na aparatu MIG/MAG/REL/TIG DC ima dva digitalna brojčanika; jedan pokazuje amperažu, a drugi pokazuje napon.

Kod MIG/MAG rada regulatorom podešavaš željeni napon na zaslonu dok amperski zaslon je na nuli kojem počinju skakati brojke tek prilikom zavarivanja da ti pokaže trenutnu jakost struje zavarivanja.

Kod REL i TIG DC rada regulatorom podešavaš željenu amperažu na zaslonu dok naponski zaslon pokazuje kada se ništa ne radi napon praznog hoda transformatora, dok prilikom zavarivanja pokazuje trenutni napon zavarivanja.
« Zadnja izmjena: 11 Studenoga, 2012, 12:15:26 PREDSJEDNIK »