Autor Tema: Aparat za varenje  (Posjeta: 227208 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

sony

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #45 : 06 Veljače, 2008, 19:43:23 »
Citat: Ivan L
Oprosti mozda sam krivo uhvatio, ali na avionima nema zavara. Svi spojevi su lijepljeni ili zakovani zakovicama.

vare se avioni al istina je da su zakovani i lijepljeni a bome i plasticni su

tako da za slijedeci put kad letite negdi razmislite da ste u plasticno - duraluminijskoj konstrukciji koja ima 10 tona kabela i pijanog pilota koji se.. zgodnu stjuardesu :haha:  :haha:  :haha:  :haha:

Pegla

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #46 : 07 Veljače, 2008, 19:32:30 »
cini mi se da je doslo do nesporazuma. lijepe i kuju se limovi, krila itd.
ja sam mislio na "šasiju" aviona koja je od cijevi.

a za mig; imam mig, i žica mi se zgužvala u crijevu. veliki peh... :(
 svakako preporucujum pištolje s žicom.

sony

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #47 : 11 Veljače, 2008, 10:05:34 »
ne vidim odgovor

sonny

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #48 : 19 Ožujka, 2008, 12:28:53 »
Puno toènih i netoènih stvari u ovom topicu........
Još se spominje i FSB i iskreno mi je žao što se u kontekstu istog i spominju netoèni nazivi i termini....... Dakle da krenemo..... Sa stajališta jednog od školovanih zavarivaèa / specijaliste zavarivanja  :o

Prije svega, užasno me nerviraju krivi termini ili nepoznavanje termina.... Zavarivanje je egzaktna nauka, pa zašto bi se upotrebljavali krivi termini ili nazivi, kao i u svim ostalim granama metalne industrije.....

OSNOVNI POJMOVI U ZAVARIVANJU :

- zavarivanje - spajanje dvaju ili više dijelova uz dodavanje ili bez dodavanja dodatnog materijala na naèin da se ostvaruje kvalitetan zavareni spoj

- osnovni materijal - materijal kojeg zavarujemo - ugljièni èelik ( molim vas ne koristite termin željezo ), nehrðajuæi èelik ( ne koristite termin inox ), bakar i legure aluminija, bakar i legure bakra....

- dodatni materijal za zavarivanje - ovisno o postupku zavarivanja može biti obložena elektroda ( REL ) puna ili praškom punjena žica ( MAG ), šipka ( TIG ), šipka ( OXYACETILEN - ne koristite termin autogeno zavarivanje ), itd.

- izvor struje za zavarivanje - ovisno o struji zavarivanja koju isporuèuju možemo ih osnovno podijeliti na transformatore ( AC - izmjenièna struja ) i ispravljaèe ( DC istosmjerna struja ).... U današnje vrijeme klasiène izvore struje zamjenjuju invertorski ureðaji koji svojom manjom masom, manjim dimenzijama i manjom potrošnjom el. energije imaju velike prednosti.... Nedostatak je naravno još uvijek osjetno viša cijena.....

- dodavaè žice - ureðaj koji se koristi kod MIG / MAG zavarivanja, a služi za dodavanje žice do mjesta zavarivanja.... U manjim/jeftinijim/"slabijim" ureðajima za zavarivanje može biti smješten u isto kuæište sa izvorom struje, kod veæih je neovisan i spaja se sa izvorom produžnim kabelima.....

- držaè elektrode koristi se za REL postupak zavarivanja i služi za "držanje" obložene elektrode tijekom rada....

- gorionik ( ne pištolj ) koristi se kod MIG/MAG i TIG zavarivanja i služi da na mjesto zavarivanja dovede el. struju, zaštitni plin i dodatni materijal ovisno o postupku zavarivanja.....

- elektrièni luk - elektrièno pražnjenje izmeðu dvije elektrode ( osnovni i dodatni materijal ) u prostoru ispunjenom plinom.

Takoðer molim koristite termine zavarivanje i zavarivaè a ne varenje ili varioc.....

PODJELA POSTUPAKA ZAVARIVANJA

REL postupak :

Za zavarivanje se koristi obložena elektroda koja se sastoji od metalne jezgre sliènih mehanièkih svojstava kao i materijal kojeg zavarujemo i obloge elektrode koja ima nekoliko funkcija izmeðu kojih su :

- zaštita rastopljene taline zavara od štetnog utjecaja okolne atmosfere
- olakšano paljenje elektriènog luka
- moguænost zavarivanja u prisilnim pozicijama,
- legiranje zavara, itd, itd......

Uspostavom elektriènog luka topi se osnovni materijal i obložena elektroda, koji se miješaju, te hlaðenjem formiraju zavar. Na površini zavara formira se troska ( šljaka ) koja služi za polagano hlaðenje zavara, a nastaje kao posljedica topljenja obloge elektrode. U njoj su sadržani i elementi koji su èistili i dezoksidirali talinu zavara tijekom zavarivanja. Troska ne smije ostati u zavarenom spoju jer ista drastièno utjeèe na èvrstoæu zavara.....

Struja zavarivanja može biti i AC i DC na + ili - polu, a REL postupkom zavarivanja mogu se zavarivati gotovo svi metalni materijali..... Izrazito je jeftin i pouzdan postupak, meðutim školovanje, izobrazba i tehnika rada je spora i dugotrajna.... Kvaliteta zavara ovisi iskljuèivo o zavarivaèu, što je ujedno i veliki nedostatak ovog postupka....... Uz malu produktivnost, odnosno laièki reèeno sporost.....

Parametar zavarivanja je jakost struje ( I ), a mjeri se u amperima ( A )

MIG / MAG postupak

Kod ovog postupka zavarivanja koristi se puna ili praškom punjena beskonaèna žica namotana na kolutu.....Umjesto obloge elektrode za zaštitu taline zavara od atmosferskih utjecaja koristi se zaštitni plin - u današnje vrijeme razvijeno je jako puno žica koje rade u èistom CO2 plinu..... Meðutim za neke aplikacije koriste se dvo ili trokomponentne mješavine plinova - Argon, Helij, Vodik, itd..... Najèešæe korištena mješavina sastoji se od 18% CO2 i 82% Argona......

Postupak je do 300% produktivniji od REL postupka, a izobrazba zavarivaèa je donekle brža i jednostavnija... Postupak je poluautomatiziran, što znaèi da o parametrima zavarivanja "brine" ureðaj za zavarivanje.....

Parametri zavarivanja su :

- jakost struje = brzina žice - što znaèi da na nakim ureðajima postoji naznaèena brzina žice mjerena u m/min ili inch/min, dok je na nekim ureðajima naznaèena jakost struje mjerena u amperima...
- napon elektriènog luka - laièki reèeno odreðuje širinu zavara.... Mjeri se voltmetrom ( V )....
- protok zaštitnog plina..... Za smanjenje pritiska iz boce ( najèešæe 200 bara ) koristi se redukcioni ventil, koji smanjuje pritisak na cca 3 bara.... Meðutim kod zavarivanja se koristi termin protok plina mjeren u litrama/min.... Raèuna se cca 10 litara plina na svakih 100 A struje zavarivanja..... U praksi najèešæe 10 - 20 l/min....

Jakost struje i napon el. luka su meðusobno ovisni, odnosno poveæanjem struje mora se poveæati napon i obrnuto..... Naravno ne beskonaèno, što je potrebno utvrditi probnim zavarivanjem.....

Za ovaj postupak se koristi gorionik koji brine za nesmetan dotok žice od dodavaèa kroz bužir i preko kontaktne provodnice, za nesmetan dotok zaštitnog plina preko plinske sapnice..... Redovito mijenjajte kontaktnu provodnicu ( vodilicu ) jer æete uštedjeti hrpu živaca i vremena tijekom zavarivanja.... Preko nje se ostvaruje i el. kontakt struje zavarivanja na žicu..... Zapamtite, to je potrošni materijal..... Takoðer postoje razni sprejevi koji smanjuju naljepljivanje prskotina na vodilicu i plinsku sapnicu..... Bužir redovito ispuhujte komprimiranim zrakom...
Bilo bi poželjno da gorionik posjeduje EURO prikljuèak za dodavaè žice, èime pojednostavljujete nabavku drugoga, odnosno zamjenu gorionika nekim od drugog proizvoðaèa..... Tako da niste prisiljeni kupiti kineski gorionik tvrtke koja je u meðuvremenu propala.......

Struja zavarivanja je uvijek istosmjerna ( DC ) i to + pol....

sonny

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #49 : 19 Ožujka, 2008, 12:51:57 »
Ajmo dalje...........

TIG postupak

Zavarivanje se izvodi netaljivom elektrodom ( Wolfram ) u zaštitnoj atmosferi plina, najèešæe 100% Argona, ali moguæe su i druge mješavine..... Netaljiva elektroda nalazi se u gorioniku i teoretski se ne troši u procesu zavarivanja..... Izmeðu nje i osnovnog materijala se pali elektrièni luk koji svojom toplinom tali osnovni i dodatni materijal ( šipka ).......
Za zavarivanje ugljiènih i nehrðajuæih èelika elektroda mora biti zašiljena jer se na taj naèi smanjuje širina el. luka - zavara...... Elektrode se u ovisnosti od jakosti struje izraðuju u razlièitim promjerima, najèešæe korištena je 1,6 i 2,0 mm......

Što se tièe redukcionog ventila i zaštitnog plina, situacija je slièna kao i kod MIG/MAG postupka......

Parametar zavarivanja je jakost struje ( A )......

Struja zavarivanja je najèešæe istosmjerna ( DC ) i to UVIJEK NA - polu, jer se na taj naèin smanjuje zagrijavanje netaljive elektrode te produžuje njezin vijek trajanja..... Primjerice ukoliko zavarujete na - polu sa 100A, na + polu æete elektrodu moæi opteretiti sa samo 50A.... Na - polu se zavaruju ugljièni i nehrðajuæi èelici......

Za zavarivanje aluminija koristi se izmjenièna ( AC ) struja, koja, kako je prije spomenuto, razbija oksidni sloj koji se stvara na aluminiju..... Èišæenje ( brušnje ) oksidnog sloja prije zavarivanja  definitivno pomaže, meðutim oksidni sloj se vrlo brzo stvara na površini, za što je nužna upotreba izmjeniène struje..... Uvjetno se može koristiti i zavarivanje na + polu, ali uz prije spomenuto manje optereæenje wolfram elektrode.....

Paljenje elektriènog luka može se ostvariti dodirom elektrode sa osnonim materijalom, što može dovesti do pucanja vrha elektrode, ili korištenjem ureðaja koji posjeduje tzv. viskoku frekvenciju, koja ionizira zaštitni plin koji tada postaje "vodljiv" za el. struju..... Slièno kao kod svjeæice u benzinskim otto motorima...... Ovo naravno dosta poskupljuje ureðaj za zavarivanje......

Kao izvor struje za TIG zavarivanje može se koristiti i izvor struje za REL zavarivanje, jer su to praktièno isti ureðaji..... Naravno mora se kupiti gorionik za TIG zavarivanje, redukcioni ventil za bocu i nekakav ventil za "puštanje" zaštitnog plina.... Elektromagnetski ili na gorioniku......

Ovim postupkom mogu se zavarivati vrlo kvalitetno gotovo svi metalni materijali, uz napomenu da se ipak radi o relativno sporom postupku zavarivanja........

IZVORI STRUJE

Prilikom kupovine ureðaja za zavarivanje molim vas obratite pažnju na intermitenciju izvora struje, koja govori kolikom strujom možete opteretiti izvor struje u kojem vremenskom razdoblju..... Mjeri se u 10 minuta...... Primjer ako je intermitencija 100 A / 30%, to znaèi da æete moæi zavarivati sa 100A u razdoblju od 3 minute, dok æe se ostalih 7 minuta ureðaj morati hladiti...... Proizvoðaèi najèešæe na izvore pišu 150 ili 200A, što je marketinški trik, jer je ta struja isporuèena pri intermitenciji od 10 ili 20%.... Da se ne bi desilo da ureðajem uopæe ne možete raditi ili da ureðaj nakon kratkog vremena izgori ( jer naravno ne posjeduje termièku zaštitu )......

Eto, raspisah se jaaaaako.....
Nadam se da sam objasnio barem neke osnove, inaèe teoretsko predavanje za svaki od ovih postupaka zavarivanja traje minimalni 15-20 sati....... I nadam se da nisam bio preprofesionalan jer su ovo stvarno osnove......
Takoðer nije mi bila namjera podcjenjivati ili omalovažavati nikoga.... Ako se netko našao uvrijeðen  :bye:

I da, i zrakoplovi se zavaruju, da, i space shuttle isto i njegovi rezervoari i nosaèi motora, itd. itd. itd.

Brutalac

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #50 : 19 Ožujka, 2008, 18:58:27 »
To si kaj...C/P diplomski?!?!?  :shock:  :shock:  :shock:  :haha:  :haha:  :haha:

Offline Ivan L

• Antique Member
Aparat za varenje
« Odgovori #51 : 20 Ožujka, 2008, 02:28:07 »
Citat: sonny

... ne koristite termin autogeno zavarivanje...

Zasto ne koristiti termin autogeno zavarivanje?

Takoðer molim koristite termine zavarivanje i zavarivaè a ne varenje ili varioc.....

Zasto ne koristiti termin "varenje"?
    www.youtube.com/ivanRACINGvideo

kljišča, fergić, karbić, jugić, svićice, lipnik puvalica, volan sa trubicom, turnić, kondić, đirometar, lendić, klišta, kavić, štangica, piganje,

sonny

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #52 : 20 Ožujka, 2008, 08:05:42 »
Citat: Mini Vlatko
To si kaj...C/P diplomski?!?!?  :shock:  :shock:  :shock:  :haha:  :haha:  :haha:

Ne sreæo, to sam C/P iz glave  :) Pogledaj vremena postanja odgovora, pa æe ti sve biti jasnije..... I ne, nisam inženjer ;)

Zato što to nisu toèni termini......
Isto kao što se MAG zavarivanje èesto naziva CO2, što nije toèno. CO2 je zaštitni plin, a naziv postupka je MIG / MAG ( ili samo MAG ).... Metal Active Gas, ili elektroluèno zavarivanje metalnom taljivom elektrodom u zaštitnoj atmosferi aktivnog plina  :D Iako je uvriježeni naziv CO2.....
Termin autogeno bi još prošao kod plinskog rezanja gdje se uslijed izgaranja metala u struji kisika razvija toplina koja ponovno zagrijava metal ( toplina se dobije iz vlastitog izvora )... Kod zavarivanja plinskim plamenom nema izgaranja metala.....

Offline covjek

• Senior member
Aparat za varenje
« Odgovori #53 : 20 Ožujka, 2008, 12:11:22 »
Sa fakultativnog aspekta Sonny je potpuno u pravu jer je terminologija u narodu èesto iskrivljena (varenje - proces probavljanja  :D ).No opet treba uzeti u obzir da je rijetko tko na ovom forumu zavarivaè te da se tu rabe "narodski izrazi" tipa švasanje,varenje,heftanje itd.Jako je lijepo Sonny obradio i teoriju,ali rijetko tko ovdje æe izvuæi neki korisni podatak iz toga jer su na ovom forumu(èast iznimkama) ljudi koji rade sa najjeftinijom opremom i veæinom po principu "pik tu,pik tam".Zato se po meni treba maniti velikih školovanih izraza i pomoæi pojedincu oko realnih problema,a ne kak sam veæ bio naveo,reæi "kaj buš s tim drekom za 1000 kn".Ja bi radije da ljudi koriste svoje "švas-aparate" za "varenje" i da su u tome komotni i ležerni nego da koriste svoje "ureðaje za zavarivanje" i da ništa ne naprave. :bye:
Welcome to the internet,a place where men are women,women are men and little girls are FBI agents.

sonny

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #54 : 20 Ožujka, 2008, 13:07:46 »
Ma sve je to meni jasno, ali........
Tema je i otvorena upravo iz razloga pomoæi.......
I smatram da mogu uvelike pomoæi onome tko želi da mu se pomogne....
A ne da usprkos savjetu kupi smeæe koje poslije neæe moæi kvalitetno koristiti...
Odnosno baciti novce u vjetar.....
Neæu spominjati renomirane proizvoðaèe ureðaja za zavarivanje, jer ima i manje renomiranih, a kvalitetnih ureðaja......
A što se tièe terminologije, smatram da je itekako bitna, upravo da se izbjegnu nesuglasice prilikom nabavke odreðenih stvari ili rezervnih dijelova......Znaš li da je uvriježeni naziv za plinsku sapnicu - šoba - što je inaèe slovenski naziv..... Pa ti nekome u Slavoniji objasni o èemu prièaš ;)

Offline covjek

• Senior member
Aparat za varenje
« Odgovori #55 : 20 Ožujka, 2008, 15:10:05 »
Svakako i u potpunosti se slažem.Nije mi bila namjera omalovažiti terminologiju,a kamo li struku.Jedino što sam htio reæi da iako i mene smeta nepravilna uporaba termina,ne treba baš iæi glavom kroz zid sa inzistiranjem na istim.Dapaèe širenje tehnièke kulture (i njene terminologije) opæenito je vrlo pohvalno,ali ne bih želio da se netko naðe povrijeðen ili ponižen stalnim ukazivanjem na pogreške u izgovoru.Napominjem da nije sramota ne znati,nego ne htjeti nauèiti,a ovdje na forumu sam primijetio da ima ljudi gladnih znanja i sposobnih ruku,a sa kvalitetnim savjetom možemo zajedno stvoriti èuda.Stoga æu opet pozvati ljude da iznesu svoja iskustva,pogreške i trikove koji se tièu zavarivanja dijelova karoserije.Možda baš netko èeka savjet koji æe mu uštedjeti novac i vrijeme.P.S. Trebalo bi možda otvoriti topic sa struènim smjernicama i primjerima zavarivanja karoserije jer je ovo veæ OT. :bye:
Welcome to the internet,a place where men are women,women are men and little girls are FBI agents.

Offline Renegade

Aparat za varenje
« Odgovori #56 : 20 Ožujka, 2008, 22:24:36 »
----
« Zadnja izmjena: 22 Svibnja, 2010, 15:28:20 Renegade »
Onome tko je izmislio Facebook treba dat Nobelovu nagradu!
Svi su našli  misto di mogu srat do mile volje, a ja ih ne moram ni slušat ni čitat!

Brutalac

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #57 : 20 Ožujka, 2008, 23:38:14 »
:palac: moze moze!!!

Offline Ivan L

• Antique Member
Aparat za varenje
« Odgovori #58 : 21 Ožujka, 2008, 00:26:46 »
Citat: Mini Vlatko

Ne sreæo, to sam C/P iz glave  :) Pogledaj vremena postanja odgovora, pa æe ti sve biti jasnije..... I ne, nisam inženjer ;)

Zato što to nisu toèni termini......
Isto kao što se MAG zavarivanje èesto naziva CO2, što nije toèno. CO2 je zaštitni plin, a naziv postupka je MIG / MAG ( ili samo MAG ).... Metal Active Gas, ili elektroluèno zavarivanje metalnom taljivom elektrodom u zaštitnoj atmosferi aktivnog plina  :D Iako je uvriježeni naziv CO2.....
Termin autogeno bi još prošao kod plinskog rezanja gdje se uslijed izgaranja metala u struji kisika razvija toplina koja ponovno zagrijava metal ( toplina se dobije iz vlastitog izvora )... Kod zavarivanja plinskim plamenom nema izgaranja metala.....

Elementi strojeva , prvi dio, autor Edo Hercigonja, Skolska knjiga - 1992, stranica 93:

"... Prema vrsti materijala koji se spajaju zavarivanje je autogeno* ili heterogeno**.

Autogenim zavarivanjem naziva se spajanje predmeta od jednaka ili slicna materijala. Spojna se mjesta zagriju do gnjecavosti ili se rastale i spoje dodavanjem istovrsnog materijala ili bez toga. Autogeno zavarivanje izvodi se pritiskom (kovacko, plinsko, elektricnim otporom) ili taljenjem (plinsko, elektricnim lukom, rastaljenom kovinom).

Heterogenim zavarivanjem naziva se spajanje predmeta dodavanjem materijala razlicita sastava. Ta vrsta zavarivanja poznatija je pod imenom lemljenje...

*autogen (grc."autos" sam od sebe i "genos" podrijetlo), samorodan koji nastaje sam od sebe.
**heterogen (grc "heteros" drugaciji i "genos" podrijetlo), raznorodan, razlicit."

Autogeno zavarivanje ne moze biti pogresan termin, vec nejasan pojam jer smo rekli vrstu ali ne postupak sto ne daje potpunu sliku. Mozda i mislimo jednako, ali se izrazavamo drugacije.

Termin autogeno ne moze proci kod plinskog rezanja. Vec sam napisao zasto.

Rijecnik hrvatskog jezika, Vladimir Anic, Novi liber - 1991. stranica 798:

var - mjesto gdje je metal spojen zavarivanjem,

varilac - onaj koji vari

variti - 1.kuhati, podvrgavati postupku kuhanja (o hrani), 2. probavljati hranu u zelucu, 3. spajati metalne dijelove s pomocu plamena koji razvija visoku temperaturu; zavarivati

Variti i sve izvedenice te rijeci nisu pogresan termin sto je dokaz da se nalaze u rijecniku hrvatskog jezika. Zavarivanje je pojam u literaturi na hrvatskom jeziku, dok je varenje cesce u literaturi na srpskom jeziku (iako se moze naci i termin zavarivanje) i medu "obicnim" ljudima (mislim na ljude bez tehnickog zvanja).

Inace tekst ti je za svaku pohvalu.
    www.youtube.com/ivanRACINGvideo

kljišča, fergić, karbić, jugić, svićice, lipnik puvalica, volan sa trubicom, turnić, kondić, đirometar, lendić, klišta, kavić, štangica, piganje,

sonny

• Gost
Aparat za varenje
« Odgovori #59 : 21 Ožujka, 2008, 08:29:26 »
Na žalost još je i dan danas jako puno nesuglasja oko termina.....
Sa strane krovnih organizacija.......
Nadalje, u ovom C/P koji si dao ima takoðer puno nesuglasja....
Primjerice, lemljenje nije zavarivanje, jer kod lemljenja nema miješanja osnovnog i dodatnog materijala...... Ili je cijela krovna organizacija zavarivanja u Hrvata a i šire postavljena na temeljima netoènih termina  :)  No da opet ne idemo u offtopic, barem dok se tema ne postavi na odgovarajuæe mjesto......

Što se tièe toèkastog zavarivanja ( spot welding ), smatram da je isto potpuno neisplativo u samogradnji... Ako pod samogradnjom podrazumijevamo izradu takvog ureðaja..... Bilo bi najbolje negdje kupiti za male novce neki stari ureðaj za toèkasto zavarivanje, malo ga srediti i koristiti za zavarivanje veæih površina limova koje možeš staviti u èeljusti fiksnog ureðaja.... Parametre zavarivanja je potrebno odrediti pokusom na stvarnom komadu, kao i razmak toèki.... Za rad na samom autu mislim da bi to bila nemoguæa misija, mislim da je kvalitetnije riješenje upotreba MAG ureðaja na naèin da se simulira toèkasto zavarivanje.......