Autor Tema: Generalka motora?  (Posjeta: 11742 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Jean Dunand

• Gost
Generalka motora?
« : 25 Siječnja, 2008, 01:14:10 »
neke ljude zanimaju sta je to ustvari generalka i sta se tu radi?

Sta je bolje? strucna generalka motora kod majstora koji kostaju nekih 300 do 600 evra (kada je motor u uzasnom stanju) ili da vlasnik to licno sredjuje sa manjim cijenom prema svom dobrom znanju motora?

Offline kile

Generalka motora?
« Odgovori #1 : 25 Siječnja, 2008, 08:41:15 »
Pa ako imaš dovoljno znanja, sam sredi.
Po meni je polugeneralka, nove karike, gumice ventila, glavni i leteci ležajevi  i naravno brtve.
Generalka bi bila, sve navedeno plus honanje bloka, novi klipovi, brušenje radilice i sve što još eventualno treba sredit (ventili, lanac-zupcasti remen...)

Offline chaos

Generalka motora?
« Odgovori #2 : 25 Siječnja, 2008, 17:21:13 »
Ako se u `polu-generalki` stavljaju nove karike zar nebi bilo poželjno da se onda i cilindri honuju?  :?  :o
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

Offline kile

Generalka motora?
« Odgovori #3 : 25 Siječnja, 2008, 17:41:34 »
Ne ako cilindri nisu ovalni i ako je sve unutar dozvoljenih tolerancija.

No možda nema ni potrebe za mjenjanjem karika, ako je kompresija dobra i ako auto ne dimi i ne troši ulje.

Evo kolega Yellow je nedavno završio CIH motor koji je stavljen u rekorda od kolege lausa.
Cilindri nisu honani, a karike su mjenjane.
Kompresija izmjerena nakon toga je odlicna i ne dimi ni malo.
Uostalom evo i link od toga.
http://www.oldschoolhr.com/forum/viewtopic.php?t=1341

Offline Smola

Generalka motora?
« Odgovori #4 : 25 Siječnja, 2008, 23:05:49 »
evo kile ti najbolje zna sto se dogodi kad "MAJSTOR" kadji glavu redi i onda kad kile ubode 2 dupla lezeca webera. osim sto ubije goriva zalije cijeli auto gorivom.
koji je majstor dobar, tesko je i nezahvalno reci, ali cijena rada nije jamac kvalitete.
ako mozes sam ili imas tko bi ti mogao nekako pomoci mozes sve sam raditi. nije tesko. uvijek vrijedi pravilo, raspitaj se pa radi. nemoj napraviti sranje pa pitati.
problem je izvaditi motor ako nemas gdje i s cime.
inace svaki malo zesci hobist to zeli.
moj glas je radi sam, ustedjeti ces, a i biti ces najsretniji kad to sam slozis.
Old Audis never die, they just drive fast

Offline Brlek

• Veteran member
Generalka motora?
« Odgovori #5 : 25 Siječnja, 2008, 23:51:39 »
I naravno, ako nešto i sjebeš, nemožeš nikog okriviti :D

Jean Dunand

• Gost
Generalka motora?
« Odgovori #6 : 26 Siječnja, 2008, 01:03:50 »
Citat: Brlek
I naravno, ako nešto i sjebeš, nemožeš nikog okriviti :D

Osim sebe naravno  :roll

Offline aske777

• Veteran member
Generalka motora?
« Odgovori #7 : 26 Siječnja, 2008, 09:42:18 »
Nekako nevirujem nijednome meštru ima sam grozna iskustva sa njima a svi su bili MAJSTORI... Pa daj ako vec imaš hobi za auto nevidim razloga zašto i motor nebi moga sam složiti... Malo zdrave logike dobar mobitel sa dobrom baterijom i dosta literature i Drž nedaj... ako šta sjebeš opet si više uštedio nego da si iša platiti nekome "meštru da ti to napravi... Zna se cijena generalki kad ti neko radi... Ovako se zabaviš bolje upoznaš svoj auto i kad to sve na kraju ispadne kako traba nema tih novaca koji ti mogu taj osjecaj platiti....
ITB+MEGASQURT+6A+KR= 190BHP

Offline chaos

Generalka motora?
« Odgovori #8 : 26 Siječnja, 2008, 13:09:39 »
Sve to stoji, ali da ga ebeš neke precizne strojne obrade (uprešavanje novih košuljica/stublina, brušenje, honovanje, itd.) koje su u vecini slucajeva nužne, ipak moraš povjeriti "majstoru".
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

Offline Ivan_R5

Generalka motora?
« Odgovori #9 : 26 Siječnja, 2008, 14:23:41 »
Citat: chaos
Ako se u `polu-generalki` stavljaju nove karike zar nebi bilo poželjno da se onda i cilindri honuju?  :?  :o

mislim da se tribaju, tj bilo bi dobro flex-hone (onaj nastavak na bušilici)

Offline Smola

Generalka motora?
« Odgovori #10 : 26 Siječnja, 2008, 21:02:47 »
cilindri se trebaju prohonovati jer su obicno ispisani, a i nove karike se prilagodavaju stijenci cilindra. uostalom, sto daje kompresiju, nego karika.
cilindar je cista kanalica, vodilica karike.
naravno da stroju obradu dajes, majstoru-ali tokaru. svi majstori-auto nose tokarima i onda ti racunaju jos marzu jer su to oni odnijeli a koliko to zapravo kosta. neki kazu u to me je cijena rastavljanja i sastavljanja, a sto je onda pausal koji se placa za generalnu, tih 500-600eura.
Old Audis never die, they just drive fast