Autor Tema: Uklanjanje hrðe  (Posjeta: 7576 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jady

• Veteran member
    • http://www.autobusnja.hrl
Uklanjanje hrðe
« Odgovori #15 : 19 Prosinca, 2008, 12:48:55 »
evo...
ja dobio neku litru i radio ko na slikama...
kostalo me 30kn ( 4 i nesto eur),rezultat i nije bas kao na slikama...hrdu nije skino nego samo masnocu i boju...
gledam bocu i pise ono 5% kiseline....
sad probavam sa alkoholnim octom,u njemu ima 9% kiseline....

Offline Mahatma Gadhni

Uklanjanje hrðe
« Odgovori #16 : 19 Prosinca, 2008, 16:51:24 »
Ako je kiselina važna...
U dobru i u zlu ili Oldschoolhr Forum novo: Sunčane naočale Ante Gotovca

imported_Gear

• Gost
Uklanjanje hrðe
« Odgovori #17 : 19 Prosinca, 2008, 17:02:14 »
pazi da nebi ostao bez lima.

Offline BackFlash

• Antique Member
Uklanjanje hrðe
« Odgovori #18 : 19 Prosinca, 2008, 17:06:42 »
pa mislim octena kiselina je jako slaba... i mislim neznam kak to uopce skida hrðu, za hrðu je ja brijem najbolja elektroliza...

Offline jady

• Veteran member
Uklanjanje hrðe
« Odgovori #19 : 19 Prosinca, 2008, 21:31:07 »
probao sad vec par dana sa slijedecem...
isto sam citao po netu pametne ideje einsteinovih...
neki to rade sa coca cola,jecmeni ocat i koje kakvih drugih slicnih stvarcica.
nabolji efekt mi je sa alkoholnim octom,ima 9% kiseline (solna je prejaka) i skida relativno lako staru masnocu.kod mene je ta masnoca ravno 30 godina stara.grize boju samo tam gdje je vec ostecena.dijelove tipa mehanika vrata je nakon ciscenja cak i srebrna a ne kao zlatna kao sto je na vecina auta iz tog doba.idealno za poliranje...
coca cola nula bodova,makar komad mesa roku par dana u njoj nestane,nije upotrebljivo.
jecmeni ocat mi je preskup,cijena oko 40kn na vise.kupim 2 boce a za iste pare mi taj dio ispjeskare....

peugeot_bebe

• Gost
Uklanjanje hrðe
« Odgovori #20 : 21 Prosinca, 2008, 16:05:01 »
:D
Hebi ga, ja jos nisam probao, ali izgleda da je ipak bolje èetku u ruke i deri.
Šteta, izgledalo je obeèavajuèe...

Offline chaos

Uklanjanje hrðe
« Odgovori #21 : 21 Prosinca, 2008, 21:57:34 »
Ako se radi o jako rdjavim komadima može se koristiti:

MURIATIC ACID
Hydrogen chloride 31.45 %

iliti ga Klorovodièna kiselina koja se kod nas najèešæe koristi za èišæenje kamenca.

Veoma je agresivna, tako da su nužne gumene rukavice i provjetren prostor.
Nakon par sekundi umakanja, komad obavezno neutraliziramo u vodi.

Ako je dio jako masan, najlakše je masnoæu ukloniti Acetonom.

Isto tako (bar iz mog iskustva), jako efikasno za skidanje rdje su i oni sintetièki nastavci za bušilicu za skidanje boje, koji su šupljikavi kao spužve ali tvrdi (nemam pojma kako se zovu) a i oni koji su kao èetke (idealni za teško dostupne dijelove i kuteve).
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

Peacemaker

• Gost
Uklanjanje hrðe
« Odgovori #22 : 13 Siječnja, 2009, 18:10:57 »
Citat: Gear
btw u onoj emisiji di razbijaju mitove su skuzili da coca cola ima jako dobar efekt protiv hrdje.     kod tih kemijskih reakcija se uvijek bojim da ce poslije jos vise hrdjat.

Mythbusters se zove emisija.
Mene je vise dojmilo to sto coca cola bolje lasti kromirane dijelove od specijalizirane paste.

Offline chaos

Uklanjanje hrðe
« Odgovori #23 : 13 Siječnja, 2009, 21:34:16 »
A jel se možda ubacivanjem mentol bobona u Colu ubrzava skidanje ruzine?  :o
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

Brutalac

• Gost
Uklanjanje hrðe
« Odgovori #24 : 13 Siječnja, 2009, 22:52:23 »

Offline R 16 TS

• Antique Member
Uklanjanje hrðe
« Odgovori #25 : 14 Siječnja, 2009, 10:27:20 »
Ja se izvinjavam ali to je vinski ocat.
oil and vinegar bottle stalak za ulje i ocat
vinegar zakiseliti
vinegar vinski ocat
vinegar ocat
vinegar kvasina
old vinegar stari ocat
balsamic vinegar vinski ocat
veal meat in old vinegar teletina u starom octu
CO2 bottle boca
098340267

Offline TIEBONE

• Senior member
Uklanjanje hrðe
« Odgovori #26 : 14 Siječnja, 2009, 10:46:03 »
Kakav jeèmeni ocat!Malt viniger znaèi obièni trgovinski ocat, a NE jeèmeni! :rus:
TAUNUS-BAD TOYS FOR BAD BOYS

Offline jady

• Veteran member
Uklanjanje hrðe
« Odgovori #27 : 14 Siječnja, 2009, 16:27:01 »
da da...obicni ocat...

Malted grain is used to make malt beer, malt whisky, malted shakes, malt vinegar, and some baked goods, such as bagels. Malting grains develops the enzymes that are required to modify the grain's starches into sugars, including monosaccharides (glucose, fructose, etc.) and disaccharides (sucrose, etc.). It also develops other enzymes, such as proteases which break down the proteins in the grain into forms which can be utilized by yeast. Barley is the most commonly malted grain in part because of its high diastatic power or enzyme content. Also very important is the retention of the grain's husk even after threshing, unlike the bare seeds of threshed wheat or rye. This protects the growing acrospire (developing plant embryo) from damage during malting, which can easily lead to mold growth. It also allows the mash of converted grain to create a filter bed during lautering (see brewing). Other grains may be malted, especially wheat.

wikipedia....

http://en.wikipedia.org/wiki/Malt[/b]

Offline Ogi

• Senior member
    • http://www.tdm-oldmoto.com
Uklanjanje hrðe
« Odgovori #28 : 20 Siječnja, 2009, 15:38:03 »
:)  Evo da i ja malo spomenem moja iskustva, pošto ja èistim plinske boliere, i nakon nekog vremena mi kiselina oslabi, jer se napuni  (zasiti) kamenca i Cu (Bakra) meni nije više upotrebljiva, al sam dal frendu kaj s Primama i ostalim low cost Hrðama se bavi, i uronio je u to  neke neprepoznatljve dijelove , meni, a nakon cjelonoænog tretmana, dobili su prepoznatljivi oblik, i ubrzo nakon provjere i eventualnog uklanjanja ostataka neuspjelih zavarivanja, koja su na tim starim tehnologijama èesto upotrebljavana, odnesemo na cinèanje i dalje reaktivna boja pa Filler.... i mislim da je to skroz ok, al iskreno još nismo isprobali elektrolizu, pa me zanima, jel se netko u  Zg oprobao u toj varijanti, i jel ima volje dati malo info o tome, il bar neke slikice i sl...? jer to je zasigurno, naš slijedeæi korak....

msatalic

• Gost
Uklanjanje hrðe
« Odgovori #29 : 15 Lipnja, 2009, 07:33:58 »
ja sam nov u svemu ovom ali sam cuo da dosta ucinkovitih stvari za skidanje hrdje i boje ima u ducanima boja i lakova. ja cu svoju hrdju rezati i pripasavati komade lima a boju cu skidati lavom kantica tog gela dojde mislim oko sto kuma a cijeli auto ogulis od boje. Probao na praksi stvar je odlicna.