Autor Tema: skidanje boje i obrada lima  (Posjeta: 8335 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mali Rossi

• Gost
skidanje boje i obrada lima
« : 12 Srpnja, 2009, 14:13:57 »
Aloha,

sto je najbolje za skidanje stare boje sa karoserije i koji kit se preporucuje za auto limove.
Ima li itko za prodat knjigu ili prirucnik za autolimare? :o

White

• Gost
« Odgovori #1 : 12 Srpnja, 2009, 21:15:42 »
Za skidanje boje najbolje ti je žiènata èetka za fleksove.. :)

Ima ih Pevecu, Bauhaus itd... :bye:

Offline mitronni

• Veteran member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Abarth wannabe...
« Odgovori #2 : 12 Srpnja, 2009, 21:21:58 »
Ja sam si staru boju skidao sa Desolom,njega namažeš sa penzlom i kad se boja poène grudat,uzmeš èetku ili špahtlu i oguliš je.Samo nemoj èekat da se posuši jer onda nema skoro efekta i teže ide.
"Ako želiš ništa ne raditi,zaljubi se u ono što radiš.."

Offline dvojka

• Antique Member
« Odgovori #3 : 13 Srpnja, 2009, 01:45:42 »
zicanni disk na fleksu

ili fen i spahtla, no ako je boja pretvrda, ipak radije fleksa, da nebi pregrijavao lim i puno struje potrosio jer je sporija opcija,no manje prasine
vucna sluzba,najjeftiniji prijevozi: 098/9043 358

Mali Rossi

• Gost
Buba
« Odgovori #4 : 14 Srpnja, 2009, 05:58:21 »
Aloha svima,

Mitronni: da li Desol ostecuje pocincanu zastitu lima ako je ima? Koliko treba susiti temeljnu boju prije farbanja i lakiranja. Imam veliku zatvorenu garazu ali nemam termolakirnicu (ima u blizini Bobanovic).

Ozbiljno pitanje: gdje se moze kupiti prirucnik za autolimare, jel bi se to moglo naci u strukovnim skolama (zanati i ostalo).

Pozdrav Dvojka: mislim da ce mi biti problem raditi sa flexom oko blatobrana i sitnih djelova sasije. Koja gradacija cetke treba?
Tu bi Desol trebao biti dobar. Je li ima razlike koji kit ide prvo nakon pjeskarenja ili skidanja boje?
Ja sam doktor za brodski lim, ali to je materijal koji dozvoljava grube radove. Nisam nikad radio sa tankim limom i auto kitom.
Sto koristis kod ispravljanja ostecenih dijelova, hladno razvlacenje ili ipak grijes (zakrivljenje, udarci, itd.)?

Hvala i pozdrav svima.

Offline dvojka

• Antique Member
« Odgovori #5 : 14 Srpnja, 2009, 14:30:36 »
u svakom slucaju ne grijati lim, nikada, pa cak ne ni fenom ili fleksom paliti lim

ma desol ti nije nesto, radi to cetkama na busilicu, a prirucnik ti bas da i postoji, ne, praksa je praksa, to u knjigama nemres steci, jer i na laku pise koliko se rijedi, pa tebi nekako bolje ispadne kad po svojoj ruci radis

_GOC_

• Gost
« Odgovori #6 : 14 Srpnja, 2009, 15:14:45 »
Ja sam na ritmu skidao boju sa žièanom èetkom, koja se namontira na brusilicu, lim se nije previše zagrijavao, ali najbolje je od svega pjeskarenje

Offline dvojka

• Antique Member
« Odgovori #7 : 14 Srpnja, 2009, 16:02:29 »
ne pregrijava ti cetka lim,to je definitivno

no pjeskarenje na neke plohe bez previse ukruta, no thanks, preveliko je to opterecenje za tanak lim, pogotovo pjeskarenje podova i kabine, pjeska se nikada neces rijesiti iz auta, a sta je najbolje on ce sakupljati vlagu i eto djavla

Offline DAČOKTT

• Antique Member
« Odgovori #8 : 14 Srpnja, 2009, 22:03:10 »
ja imam knjigu al nije na prodaju jer nema neku vrijednost imaš sa strojarsku struku 2-3 razred autolimarska knjiga košta ti nekih 80kn piše ti svašta u njoj od poèetka do kraja. to bi trebalo bit u savkoj boljoj knjižnici. koja se bavi prodajom knjiga.

Offline Balkanfahrer

• Antique Member
« Odgovori #9 : 14 Srpnja, 2009, 23:59:57 »
Citat: DAÈOKTT
ja imam knjigu al nije na prodaju jer nema neku vrijednost imaš sa strojarsku struku 2-3 razred autolimarska knjiga košta ti nekih 80kn piše ti svašta u njoj od poèetka do kraja. to bi trebalo bit u savkoj boljoj knjižnici. koja se bavi prodajom knjiga.

Kako se "tocno zove" ta knjiga
Cura može biti sa sela, al auto MORA biti iz Njemačke!

Offline chaos

« Odgovori #10 : 15 Srpnja, 2009, 00:46:53 »
Citat: dvojka
no pjeskarenje na neke plohe bez previse ukruta, no thanks, preveliko je to opterecenje za tanak lim, pogotovo pjeskarenje podova i kabine, pjeska se nikada neces rijesiti iz auta, a sta je najbolje on ce sakupljati vlagu i eto djavla

Zašto se pijeska nikad neæe rješiti?

Ako se pijesak negdi i zavuèe zar neæe biti prekriven nekom zaštitom kao što je boja ili diht masa?

Ispada da se nebi smio koristiti ni brusni papir jer se i ta prašina svugdje zavuèe.

A što se tièe zadržavanja vlage... pokušajte smoèiti nakupinu onih sitnih piknjica od boje što lete kad koristite èetku i isto tako smoèite nakupinu pijeska, a onda promatrajte što æe se osušiti prije.
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

Mali Rossi

• Gost
Buba
« Odgovori #11 : 15 Srpnja, 2009, 05:47:12 »
Aloha,

pozdrav i hvala svima.

Je li moze netko reci koji kit da koristim i koja je najbolja prva zastitna boja. Koji se lak preporuca za boju Slonovace.

Offline kile

« Odgovori #12 : 15 Srpnja, 2009, 08:57:53 »
Ja bih osobno kao prvu zaštitu na goli lim stavio reaktivnu temeljnu boju.

Offline dvojka

• Antique Member
« Odgovori #13 : 15 Srpnja, 2009, 13:07:45 »
ne pjeskarenje, imate i primjer mantafan, od kuda znas koju ces srecu imati, da ti nece lim povijat, brusilica i cetka i fen i deri

kolega, ona prasina od boje i kita se sigurno ne zavlaci na ona mjesta gdje pjesak pod pritiskom, a  i omjer pjeska nakon pjeskarenja i omjer prasine je velika razlika, pjesak je smrt ziva

postupak nakon pjeskarenja (ako mislis odmah nastaviti radove)

wash prajmer, ako je u pitanju obicni lim (ne pocincani lim niti za zivu glavu ili ciniran, jer wash prajmer jede cin) znaci cisti obicni lim pospricati wash prajmerom, na to mozes kitati,a kit ti je naravno kit za lim (polesterski, imas danas vec i polyuretanskih, ma ima svasta) a kakav kit biras prema omjeru radova, ako je nesto veci zahvat u pitanju onda sa vlaknima, ako je sitnica onda bez vlakana radi lakoce obrade, na to sve bacite grund i na grund moze daljnja obrada iako vecina tupi da se grund nemre kitati vise ni sprickitati, ne znam od kuda im to.

Offline mitronni

• Veteran member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Abarth wannabe...
« Odgovori #14 : 15 Srpnja, 2009, 14:01:57 »
Ja sam radio sa èetkom na brusilici i sa Desolom.Prvo namažem Desolom i nakon što boja malo nabubri,lakše je skineš sa èetkom i manje ima prašine jer boja omekša.
Neznam,al meni na taj naèin nije bio problem radit.Onda sam nabacio Wash primer,po spojevima i tamo gdje je vareno pukneš diht masu,i preko toga boju.ja sebi nisam ni na jednom autu stavljao bitumen,plastiku itd..ako se sve dobro pripremi,neæe hrða kroz boju,a ako i proðe,odmah je vidiš pa možeš reagirat.Kad se hrða pokaže kroz bitumen,unutra je veæ sve trulo.
"Ako želiš ništa ne raditi,zaljubi se u ono što radiš.."