tehnika napreduje neprestano. Glede teme zadnjih diskova na Golfa Mk1, nije loša ideja, s tim da treba prebaciti sve komponente od drugog auta. Znači, ako ide sa modela Mk2, onda je pametno prebaciti i prednje čeljusti i diskove (ako su veći od 239 mm), servo bubanj, servo pumpu, glavni kočioni sa regulatorima sile ( ako su na njemu), iza sigurno ide i taj tzv. 5.kočioni cilindar.
Onda se postavlja pitanje da li će sve to funkcionirati ako se samo na postojeći servo bubanj sa njegovom servo pumpom i gl.kočionim (sa Mk1, predviđen da su iza doboši) stavi zadnji dio trapa od Mk2 gdje su diskovi?
Mislim da tu ima velike razlike. Ja sam slagao GTi-a DX, u postojeći 1.3 GF, s tim da sam sve komplet prebacivao (kupovao i skupljao godinu dana dijelove, potrošio hrpu love za reparaciju svega-zadnji trap doboš,kompletan od GTi, sa 5.cilindrom, BEZ DISKOVA) i rezultat je bio fantastičan.
Uglavnom, ako se iza ubacuju diskovi, onda je potrebna kompletna prerada kočnica da bih to bilo to.
S tim da Mk2(facelift model, duboki branici, '90. i '91. godina) već serijski ima zadnje diskove ( paleta benzinskih motora : 1.6, 1.8, 1.8 8v GTi, 1.8 16v GTi)