Autor Tema: Kaj su vozili nasi stari !!!  (Posjeta: 404221 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bellof

Odg: Kaj su vozili nasi stari !!!
« Odgovori #1590 : 16 Veljače, 2016, 16:45:52 »
He he he... RGV 500. Imao ju je susjed, pomorac naravno. Sjećam se da ju je upalio desetak minuta prije nego je išao negdje i onda je radila onako na minimumu rn tr tr rntnt nrnt dok ''ne sastavi'' uz turiranje ciiin ciiiin ciiiin  ;D ;D
Znam da su ga uvijek ''zezali'' kako ima ''to smeće od motora'' koje ''nikako ne radi''.
Meni je pokojni brat objašnjavao ''o kakvom se motoru radi'', ali sam ipak bio premulast i prebalav da skužim o kakvom se motoru radi.

To si ti nešto pomiša, rgv 500 nije ima 100%, prije da je ima rg 500 koji je bia predviđen za obićne ljude.
Možda u ovoj Barry Sheene boji

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #1591 : 17 Veljače, 2016, 14:38:51 »
Hm...Nisam baš ''na ti'' sa motorima, ali ajmo probati ovo riješiti...  :drinks:
Motor je bio dvotaktni 500. Bio je - Suzuki i bio je u onim ''Lucky Strike'' bojama. To je bilo kasnih osamdesetih.
Susjed, pomorac, je imao uvijek neke ''egzote'' od vozila - od Mercurya i TranAma i sličnih ''uistinu pila'' na četiri kotača pa sve do ''čudnih dvotkotačnih zvijeri''.
Sjećam se i njegovog krosera - isto neka ''zvijerka'' za koju ne znam koji je bio - četiri takta, ''paljenje na skok''  ;D prijenos je bio monstruozan (oooogroman zupčanik - skoro kao sam kotač velik) i crni startni broj 8 na žutoj podlozi na volanu. Taj je Motor grmio k'o sotona a nije bilo stepenica po kojima taj Motor nije išao ''k'o iz šale''.  ;D
Što se tiče RGV/RG 500  :dntknw: :dntknw:
Sjećam se da je bila u bojama Lucky Strikea i da su svi za taj Motor ''sa strahopoštovanjem'' govorili da je ''zvijer''. U stilu ''Spreman za trke... Može odmah na Grobnik''. Ne bi stavljao ''ruku u vatru'', ali njegov Motor je bio podosta ''debeljuškast'' - nije bio ovako ''tanašan'' kao ovi tvoji na slici.
E sad... Ja sve ovo govorim iz glave... Ja sam ''berba '77.''  ;D, osamdesetih sam bio ''klinjo''. Sa pokojnim bratom sam pohodio Grobnik za vrijeme GP-a.
Eto... Sad bi na osnovi ovog mozaika trebali sastaviti cjelinu. Pošto vjerujem u tvoj sud - moguće je i da griješim. Ipak si ti ''tata mata'' u toj tematici, a ja govorim ''iz glave'' i ''po mom sjećanju''. Znam samo da su ''svi bajkeri'', za taj motor govorili ''da je zvijer''.
Je li bila RGV 500 ili nije -  :dntknw: Ne bi volio ''palamuditi'' o nečemu što ne znam. ja sam nekako ''zapamtio'' i kasnije ''na osnovu izrečenog'' memorirao u sjećanju da je to bila RGV 500.
A ovo ''deset minuta prije kretanja'' također govorim kao posve žive slike iz glave koje maltene još uvijek vidim jer smo se kao klinci okupljali oko tog motora (inače, par puta sam već pričao o tom liku - to je onaj ''barba, barba može šlajf''  ;D ) i kao klinci smo se ''natjecali'' tko će ''prvi reći'' da ''svi auspusi dime''  :)) jer je baš bila spika ''da ga mora zagrijati prije kretanja'' i kao ''to ne možeš voziti bez da ga ganjaš'' jer, kao - ''zaštopaju se karburatori''. Ovo su sve ''citati iz glave'' Koje sam pozapamtio kao dio ''urbanih legendi''.  ;D :))
Možda će kolega novaškoda znati više jer je on sa mojim pokojnim bratom išao u srednju školu.  :dntknw:
« Zadnja izmjena: 17 Veljače, 2016, 14:41:29 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Bellof

« Odgovori #1592 : 17 Veljače, 2016, 17:39:28 »
Vidi Friče o čemu se radi, suzuki (koji je kopira konstrukcijsko rješenje agregata od GP Jawe iz 60-tih) je cestovne verzije gamme 500 radia do 87 god. i taj model se zove RG 400/500. RGV verzija je trkača verzija koja je bila namjenjena Schwantzu, Barros, Gibernau, Robertsu i drugima koji su vozili tih godina svjetsko prvenstvo. Netko bi moga kazat pa do nekih godina to je bia identičan motor cestovan i trkači, ali to nije ni približno tako, jer iako na oko taj famozni agregat (četiri u kocki) razlikova se po udaljenosti u stupnjevima iz sezone u sezonu. Šta znači da je vaš pomorac ima ko i svi drugi "smrtnici" RG 500 a mašta o RGV 500. Sve drugo za ovaj motor šta si navea je toćno, obavezno grijanje, (đirometar počinje tek od 3000) prilikom ćega se pokušavalo izbacit što više ulja iz venturijevih cijevi, četiri auspuha dva doli i dva u fast back-u su joj davale prepoznatljiv i "debeljuškast" izgled.

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #1593 : 18 Veljače, 2016, 09:38:30 »
Eto...  :dntknw: Sve si rekao.  :thank_you2:
Ja sam fakat mislio da je taj ''luđak'' imao RGV...  :dntknw:
Kužim razliku između ''kevinšvancikla'' i ''vulgarispopulariscikla''. No, fakat sam mislio da je taj ''luđak'' bio fakat ''dovoljno lud'' da vozi baš - RGV.
Koliko je para istresao na aute...  :shok:  :shok: ne bi se čudio da ga je fakat imao.  ;D On je jedan od one ''lude riječke ekipe'' i onog društva u kojem je bio, a još uvijek je - poznati riječki DeLorean. Kažem ti - kad su se oni skupljali, nama klincima je to bio doživljaj veći od pet Božića i Novih godina zajedno.  ;D
Vozni park mu je bio - impresivan. Taj se čovjek faaakat nauživao života ''za pet života''.
Mercury mi je ostao u sjećanju jer mi je ona maska njegova bila fascinantna.
Trans-Ama si čuo kilometrima prije nego je došao.
Pa je imao još nekoliko ''nabrijanaca američkih'' iz ''muscle car ere''.
Od motora:
Honda Gold Wing veeelikaaaa k'o Autobus.  :shok:
Taj Suzuki
Harlya nekog sa '' 'volko širokom gumom''  ;D koji je bio glasan poput Trans-Ama i velik kao GoldWing.
Taj kroser je bio je moooonstruozan  :shok: - također je grmio po cesti da je to čudo. Ne znam koji je to model bio.  :dntknw
Itd...
I nikad taj tip nije bio ''mrgud'' - uvijek je dopustao nama klincima da sjednemo u Auto ili na motor ili da nas cak provoza po naselju. Naravno - niiikome nikada nije palo na pamet dirati aute ili motore dok njega nije bilo.
« Zadnja izmjena: 18 Veljače, 2016, 09:40:54 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline vlatko vk

• Veteran member
  • Vozilo:: '74 Taunus
« Odgovori #1594 : 25 Veljače, 2016, 19:14:10 »
Vukovar..davno

Offline big d

« Odgovori #1595 : 01 Ožujka, 2016, 21:16:04 »
Bodensee 1970.

Offline frik-ri

• Antique Member
« Odgovori #1596 : 02 Ožujka, 2016, 10:14:23 »
Uuuuuuuu - kako strava fotka. To je netko od tvojih?  :drinks:

Offline big d

« Odgovori #1597 : 02 Ožujka, 2016, 20:43:09 »
Ne, moj stari je vozil Renault 10, a stric NSU "Princa", nemam na žalost fotke. Ova je malo raritet, jer zapadnjaci u to doba baš i nisu mogli vidjeti Škodu na svojim cestama.

Offline frik-ri

• Antique Member
« Odgovori #1598 : 03 Ožujka, 2016, 09:49:11 »
Zato i kažem...  :thmbup:
Em je sam početak '70-ih... Em je Auto iz bivše Yuge (blaaaaženiiiii crveni pasoš  :yahoo: :yahoo: ) a i ova Škoda je tada bila ''opaka nova pila''.  :thmbup:
Nisu baš svi putovali unaokolo u to doba.
Uglavnom... STRAVA FOTKA.  :thmbup:

Offline Gogo9

• Senior member
  • Vozilo:: trenutno bez oldschool vozila
« Odgovori #1599 : 03 Ožujka, 2016, 10:51:05 »
Evo da i ja predstavim vozni park svoje obitelji(ono o čemu sam informiran)
Za neke nabrojene aute imam slike,a za neke još tražim po kutijama jer sam siguran da sam ih viđao na obiteljskim slikama,samo imam puno slika pa je potraga malo  veći posao.
Vozila mojeg dede kupljena nova(prije je bilo rabljenih za koje se ni ne sjećaju kako se zovu)
Ako je netko od starije generacije ovdje koja je koristila usluge autoelektričara u Ilici 132 od 1968-1991 možda ga se netko i sjeća:
1. Opel
2.Audi 100 C1 69-72 g
3. Ford Consul V6  72-76
4. BMW e12 525  76-82 g , ARO 255 1977
5. BMW e28 525i  82-89 g,

Vozila mog tate:
1. PZ125p  __-78
2. BMW e21 316 78-82
3. BMW e21 318i 82-87
4. BMW e30 320i 87-97

Moja mama :
1. Stojadin 1,1 76-81 kupljen polovan u Vrbovcu na dan sudara aviona iznad Vrbovca
2. Ford Fiesta 81-90

Alu felge su nabavljene ...

« Zadnja izmjena: 03 Ožujka, 2016, 10:56:11 Gogo9 »
Gogo

Offline Mahatma Gadhni

« Odgovori #1600 : 03 Ožujka, 2016, 11:33:51 »
Vidi Friče o čemu se radi, suzuki (koji je kopira konstrukcijsko rješenje agregata od GP Jawe iz 60-tih) je cestovne verzije gamme 500 radia do 87 god. i taj model se zove RG 400/500. RGV verzija je trkača verzija koja je bila namjenjena Schwantzu, Barros, Gibernau, Robertsu i drugima koji su vozili tih godina svjetsko prvenstvo. Netko bi moga kazat pa do nekih godina to je bia identičan motor cestovan i trkači, ali to nije ni približno tako, jer iako na oko taj famozni agregat (četiri u kocki) razlikova se po udaljenosti u stupnjevima iz sezone u sezonu. Šta znači da je vaš pomorac ima ko i svi drugi "smrtnici" RG 500 a mašta o RGV 500. Sve drugo za ovaj motor šta si navea je toćno, obavezno grijanje, (đirometar počinje tek od 3000) prilikom ćega se pokušavalo izbacit što više ulja iz venturijevih cijevi, četiri auspuha dva doli i dva u fast back-u su joj davale prepoznatljiv i "debeljuškast" izgled.

Nisu kopirali nego ukrali i dijelove i nacrte i vozača/mehaničara/konstruktora (sve jedna osoba). Nije bila Jawa u pitanju nego MZ.
Ta četiri klipa "u kocki" koje je imao Barry bila su još uvijek zapravo sparena 4 MZ-ova motora od 125cc.
U dobru i u zlu ili Oldschoolhr Forum novo: Sunčane naočale Ante Gotovca

Offline Bellof

« Odgovori #1601 : 03 Ožujka, 2016, 12:08:52 »
Ma to nije ni bitno, moja poveznica sa Jawom je bila isključivo zbog konstrukcijskog oblika, sličnosti agregata sa Suzukijevim rg 500 koji se pojavljiva i na trkama i cestovnoj verziji dok se par desetljeća prije moga vidit kod Jawe isključivo na trkama isto kao i ta rgv 500.

Offline Mahatma Gadhni

« Odgovori #1602 : 03 Ožujka, 2016, 18:07:19 »
Aha, kužim, ali svejedno sam išao to napisati jer je MZ zapravo začetnik cijele dvotaktne ere u Svjetskom moto prvenstvu.
Tehnologija tih MZ-ovih mašina, a kasnije Suzukijevih i ostalih cvaja potječe od njemačkih V-1 raketa iz Drugog svjetskog rata. Jedan od znanstvenika koji je radio na V-1 projektu poslije rata se zaposlio u MZ-u, a jedan je od trkača kasnije prebjegao na Zapad, u organizaciji Suzukija, i ponio sve što je mogao sa sobom. Ostalo je povijest.  :biggrin2:
U dobru i u zlu ili Oldschoolhr Forum novo: Sunčane naočale Ante Gotovca

Offline YUREEK

• Antique Member
  • Vozilo:: Zastava 750 - 1970
« Odgovori #1603 : 03 Ožujka, 2016, 20:14:29 »
evo i jedne iz 'našeg' albuma ... uz opel rekorda, Ami-a ( vrlo,vrlo kratko ) duže vrijeme NSU . . . pa zastave 750 . . . .  ovaj luft madrac je još uvijek 'živ', ali služi samo kao podloga ....

Lefko ga najdeš, kak raj je lepi, med Murom i Dravom tam ti leži, de čuješ ftičju najlepšu popevku  - Međimurje to je - tu doma buš ti .

Offline crna ovca

« Odgovori #1604 : 03 Ožujka, 2016, 23:17:39 »
zagreb, rekao bih 70te