Autor Tema: Narezivanje i busenje diskova ??  (Posjeta: 11023 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline KAISER SOZE

• Antique Member
  • Spol: Muški
Narezivanje i busenje diskova ??
« Odgovori #15 : 11 Prosinca, 2010, 22:55:47 »
Citat: Looka-zg;182964
OK thx ... jel znas mozda kolko se krecu cifre obrade diskova ?? cca
150 kn po komadu..popust na količinu

Offline Risbo

• Antique Member
« Odgovori #16 : 14 Prosinca, 2010, 13:49:11 »
Narezivanje ok, bušenje ne bi radio na gotovim diskovima.... funkcionira, ali je problem sa mikropukotinama koje nastanu pri bušenju i koje se lagano prošire....

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #17 : 14 Prosinca, 2010, 14:57:08 »
Vidio sam dorađene diskove i to su bili prilićno predimenzionirani u odnosu na originalne,svi su popucali oko rupa.Bez termičke obrade nije sigurno.Uostalom ćemu,ako hočeš jače koćnice ,staviš veće diskove sa jaćim čeljustima,sa jaćim glavnim koćionim cilindrom,pojačaš ovjes i onda je to to,ovak je upitno kaj ti se može desiti,a možda nikad ni ne saznaš kaj te strefilo.

markosan

• Gost
« Odgovori #18 : 14 Prosinca, 2010, 20:56:43 »
a koja vam je to termička obrada na diskovima?
naj običniji odljevi,samo obrađeni,eventualno odžareni ak su pretvrdi bili za obradu
a pucaju od pregrijavanja,isto ko i zamašnjaci dobiju spaljene fleke,
tj. kad se jako ugriju povlače ugljik od pakni i zakale se na mjestima skoro se u čelik pretvore

Offline Risbo

• Antique Member
« Odgovori #19 : 15 Prosinca, 2010, 11:52:08 »
kakvo povlačenje ugljika :eek:
Diskovi se rade od Sivog ili čeličnog lijeva koji ima preko 2,4% ugljika a često i preko 3% dok večina čelika ima ispod 1% ugljika a najčešće i ispod 0,5% (iznimka su alatni čelici ali to je druga priča)

Tako da nema govora o kaljenju...

Problem je u bušenju što se ne može izbušiti savršeno da nema mikropukotina...
Na original bušenim diskovima se rupice već u odlijevku....

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #20 : 15 Prosinca, 2010, 12:47:50 »
Nisam mislio da se gotovi diskovi termički obrađuju zbog bušenja,nego upravo ovako rupe postoje već kod odljevka,jer se nakanadnim bušenjem prekine zrnata struktura materijala,povezivost,tako da poslije puca materijal kod zagrijavanja koćenjem.Velim,sve diskove koje je netko kasnije bušio,vidio sam popucane od rupica na dalje.Kako ko oće ,ali ja se nebi s takvima vozio.Jednom je frendu puknuo disk na BMWu,otrgnula mu čeljust sve živo i završio u stupu.Sreća što nije nikoga pokupio i nije bila velika brzina jer se vozio u gradu.

psiho

• Gost
« Odgovori #21 : 15 Prosinca, 2010, 18:30:50 »
Citat: deda;202207
Nisam mislio da se gotovi diskovi termički obrađuju zbog bušenja,nego upravo ovako rupe postoje već kod odljevka,jer se nakanadnim bušenjem prekine zrnata struktura materijala,povezivost,tako da poslije puca materijal kod zagrijavanja koćenjem.Velim,sve diskove koje je netko kasnije bušio,vidio sam popucane od rupica na dalje.Kako ko oće ,ali ja se nebi s takvima vozio.Jednom je frendu puknuo disk na BMWu,otrgnula mu čeljust sve živo i završio u stupu.Sreća što nije nikoga pokupio i nije bila velika brzina jer se vozio u gradu.

istina, ja sam uzeo nove i samo ih narezao, nisam htio busit upravo iz tog razloga kaj nisu vec tvornicki buseni, makar neki moji prijatelji imaju busene i nemaju nikakvih problema..

Offline Risbo

• Antique Member
« Odgovori #22 : 16 Prosinca, 2010, 12:26:13 »
Dovoljno da ti samo jednom pukne disk pa da se ubiješ ;)
Ne bi se zajebavao s time....

Rezanje je ok i to cca 0,5 mm dubine više od maks. potrošenosti diska po strani, ne više...

Offline ledeni09

« Odgovori #23 : 16 Prosinca, 2010, 19:50:17 »
Ja samo nekuzim zasto se stalno izmislja topla voda ako hoces bolje kocnice stavis vece diskove i vece celjusti ili od nekog jaceg modela auta i stvar je rijesena.Jer da je to predviđeno busiti i narezivati diskove svi bi radili a nebi ih posebno pravili tako odlivene sa rupicame i narezane.A ne lakse je drkat po necem sto ti zivot znaci i onda kad se nesto dogodi onda je nesto drugo krivo i diskovi nisu bili dobri odlivak. Jer ipak je to netko proracuno (nekakav j...inzenjer)  da takav promijer i debljina je dobra za takvo vozilio da sigurno stane sa tim diskovima. Mislim ovo je ipak moje misljenje i nitko se nemora sloziti sa tim.:cool:
« Zadnja izmjena: 16 Prosinca, 2010, 19:54:18 ledeni09 »
Popravak vilicara motornih i elektricnih,paletara kao i hidraulike i lpg sistema..tel:098/926-3694

Offline stipe

• Antique Member
« Odgovori #24 : 16 Prosinca, 2010, 23:11:49 »
Nije rijesena, jer onda ti ne staje svaka felga, moras dalje narusavati ovjes s vecom felgom/izbacivati je. A, ako i stane, disk je veci, samim tim i ovjesena masa je veca, pitanje je onda jeli glavni kocioni dovoljnog kapaciteta ili i njega treba mjenjati itd...

I da, neki je... inzinjer je izracunao da su to adekvatne kocnice za neko vozilo, samo vjerovatno nije racunao, da ce netko ubacivati motor koji je nerijetko i 2x jaci nego sto je bio najjaci serijski ;)

Za "busene diskove" nisam ni znao da dolaze tvornicki s rupicama, ali evo, za narezivanje i dalje ne vidim neki sideeffect ako je odradjeno kako treba.

Offline ledeni09

« Odgovori #25 : 17 Prosinca, 2010, 00:04:34 »
Nebih se slozio bas da nestane felga i da se bitnije narusi ovijes i samo drzanje auta jel uzet cemo za primjer glofa 2 koju imam ja sam stavio diskove prednje i zadnje od Gti-a i sad normalno nemoze mi vise stat kotac od 13 cola na glavcinu zato sto smeta kociona kljesta i normalno stavio sam (jel isto ti nece nigdje prigovorit ako imas proporcionalno povecanje kotaca npr ima si 175/60 13 a da stavi 185 ili 195 50 14 a ne ima si 13 pa naguzis 16 cola felge jel opet ti dolazi ono sto si sam rekao otpor kotrnljanju i ostalo da ne nabrajam mislim na teh)  14cola kotace i problem rijesen nit sam bitnije narusio ovijes stovise cak sam i popravi drzanje auta po zavojima i sto se tice kocenja nemoze se usporediti ono prije i ovo sada a sto se tice kocionog glavnog nista nisam mijenjao i opet koci da je to strava a i gledaj to sa druge strane kad dođes na tehnicki sa ovakvim kocnicama koje su sa jaceg modela auta prolazis bez problema i nece te zezat nego kad ti digne auto i kad pogleda pa vidi da je to kemijano nesto znas da neces proci jos pogotovo ako taj koji radi na tehnickom zna svoj posao .A ovo sto se tice inženjera sto nije racuno da ce ici 2x jaci motor al samim time kod stavljanja jaceg motora da je po nekom pravilu bih trebao mjenjati najmanje kocnice i kotace (ovisno sto ce se voziti ili je auto za svaki dan)a da negovorimo ovijes i ostalo sto vuce jedno drugo. I opet ti dolazi ono sto si reko da inzinjer nije racunao na to, nemojte me krivo shvatiti ja nemam nista protiv toga da vi to radite kako i tko hoce sto se mene tice ako ce voziti i bez kocnica.Samo hocu skrenut malo pozornost na vasu sigurnost i drugih sudionika.Jer sve je ok dok se nista nedogodi a kad se dogodi onda su samo problem.:):)
Popravak vilicara motornih i elektricnih,paletara kao i hidraulike i lpg sistema..tel:098/926-3694

Offline stipe

• Antique Member
« Odgovori #26 : 17 Prosinca, 2010, 00:21:15 »
Pa fino je to sve kad je u pitanju Golf 2, samo na ovom forumu ljudi mahom voze starija auta, a za puno njih ne pasu kocnice s "jaceg modela", jer cesto jaceg modela nije ni bilo ili je i to neadekvatno kad je u pitanju nekakva prerada ;)
Svak po svom, uvijek bilo :)

Offline ledeni09

« Odgovori #27 : 17 Prosinca, 2010, 00:49:59 »
tako je kolega eehhehehe:palac::palac::palac::palac:

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #28 : 17 Prosinca, 2010, 07:17:08 »
Ima stotine verzija koćnica i svega ostalog od svih mogućih auta.Jest da kod nas baš nema toga puno po otpadima,ali recimo u Italiji i drugdje obiđeš otpade i nađeš originalne dijelove tvorničke i skineš to i staviš na svoj auto i nemaš o ćemu brinti.E sad neke stvari o konstrukcijama vozila i mehanici ipak moraš znati,ne možeš se time baviti ako nemaš pojma, samo zato jer si vido neki auto kako je netko sredio.Evo sad ovo što ja radim na svojem autu,trajalo je vremena dok sam pronašao sve što mi treba,popušio love bez veze,jer sam slušao pametnjakoviće koji kao sve znaju,sam sam napravio nekoliko pogrešaka i u ništio dijelove,pa sam morao nabaviti druge,muke i posla kolko hoćeš,a kad sada pogledaš sve je jednostavno,meni je,jer sada sve znam što od ćega treba i što valja , a što ne,što se sve mora menjati iod kojeg auta nabaviti da bi sve to bilo sigurno i bez problema,ali do svega toga je trebalo doći.A bavim se autima od osmog razreda osnovne škole i još mi je stari bio mehaničar.Dobro razmisliti treba svako i biti na sve to spreman,prije nego se upušta u nekakve preinake na autu.

Offline ledeni09

« Odgovori #29 : 17 Prosinca, 2010, 22:44:32 »
Kuzim sve sto si napisao samo je stvar u tome kad vec radis tako sto da se neradi fuserski (ovo se neodnosi na nikog) nego kako treba sa originalnim dijelovima.I ne samo to nego da se radi na taj nacin da se nedovede nikoga u opasnost sa nekim šatro preradama.