Autor Tema: kompatibilnost lade 2101 i novijih  (Posjeta: 6492 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

d&d

• Gost
kompatibilnost lade 2101 i novijih
« Odgovori #15 : 12 Studenoga, 2010, 17:46:52 »

Offline .:[ThugSoul]:.

• Veteran member
    • http://www.auto-info.hr
« Odgovori #16 : 12 Studenoga, 2010, 18:03:02 »
Hm... neisprsvan link qm a ovdje nema info... No već vidim kam to vodi i načuo sam pokoju o tom autu, ali to mi je preextremno iako svake pohvale za auto...

A ovaj 131 kaj je spominjao mislim da je to uzeo od frenda mojeg ako je bio oker 1.6....

d&d

• Gost
« Odgovori #17 : 12 Studenoga, 2010, 18:14:20 »

• Veteran member
« Odgovori #18 : 12 Studenoga, 2010, 18:36:49 »
Hm... lijepo lijepo... i ima tu dosta prostora za sredit i upakirat u puno ljepši svakodnevni paket.....

djape1977

• Gost
« Odgovori #19 : 12 Studenoga, 2010, 19:10:04 »
Citat: '.:[ThugSoul
:.;194031']Hvala na elaboratu, moj naklon...

Vidiš vidiš... to da su ovi noviji motori okrenuti nisam razmišljao... ako bi bila solucija sa starim dohcom n/a onda performanse u potpunosti stavljam u drugi plan i tražio bi što dulji diff i dulju getribu za kruzanje i smanjenje potrošnje pri većim putnim brzinama...

A kaj se tiče 128 bloka na getribu od 131/132? Mislim imam dostupan naturpijan 1.4t od una pa kad bi se radio auto za zahebanciju i ta solucija nebi bila van pameti...

Ali nakon tih svih kombinacija mislim da bi bilo ipak bolje slozit jednu urednu, izoliranu ladaricu sa 2.0 n/a starim dohcom kak je tvoja. Jer 2.0 turbo bi bio idealan, jak i ne troši nekaj bog zna kaj više od starog dohca u normalnim uvjetima, možda i manje, a ovaj spominjani 1.4t je jači od stock 2.0 turba i bio bi isplativ samo za neke trkice, driftove a za to nemam volje....

Nadalje... kad si vec tak darežljiv informacijama da te iskoristim do kraja :D . Vidim da kroz cijelu svoju temu muku mučiš sa selenima, el si konačno došo na zelenu granu snjima ili još tražiš rješenje.

A kaj se tiče samog ovjesa, imaš recept koliko kraće i tvrđe opruge, koliko kratit amortizer ako je potrebno i koja tvrdoća... Vidim felgice su širene na 7x13 si mjerio možda ET?

A kako je ovo tema o karoseriji sviđaju mi se rubovi, legli su joj ko budali šamar... (ajde reci, od golfa su kaj ne?)

Hvala velika još jednom... stvarno cijenim kad netko toliko truda uloži samo da podjeli svoja iskustva s drugima...

najduzi prenos u ladinoj zadnjoj osovini je 3,7:1 u modelima sa 1600ccm motorom. sto se fiatove zadnje osovine tice, 132 2000 ima 3,7:1 a 2500dizel 3,43:1 i to ti je najduzi koji ima.

potrosnja? ja vozim na LPG. sa 1,8 ili 2,0 ista je potrosnja, diff 4,1:1
grad - 14l/100km (guzve do neba)
lokalni putevi - 80km/h prosek, 8l/100km
autoput - prosek brzine 140km/h, 10.5l/100km.

blok od 128/una/ritma nema nista zajednicko sa menjacem od lade ili fiata 131/132. ako ces tim putem, treba da pravis medjuplocu a onda ostavi ladin menjac. sohc ima mnogo manje obrtnog momenta od dohc tako da ce menjac preziveti. generalno bulja od motora, ima snage samo preko 5.000 o/min.

zadnji sileni od MB e klase napred na ladi uz manje prerade, rade vec 20.000km bez problema. ladini fabricki izdrze oko 150.000 tako da a ko krenes od neke lade koja nije puno presla neces imati frke. problem je kvalitet rezervnih delova, ne fabrickih. moj auto je sad na oko 300.000km i umoran je...

ogibljenje:
felne su 7x13 et - (minus) 11, gume 205/60/13
opruge - napred fabricke, krace za 1 krug
nazad - "teretne" opruge za ladu karavan. duze od fabrickih za 2 kruga i deblje, skracene za 3 kruga. u prevodu, sad su malo krace i malo tvrdje od fabrickih.
amortizeri - kayaba dvosmerni, standardne dimenzije.

efekat - gde se kroz krivinu sa fabrickom ladom najbrze prolazi sa 60km/h, sada se prolazi sa 100km/h. mnogo manje se naginje u krivinama, drzi nenormalno dobro, svakom pametnom predobro da bi trazio granicu prianjanja.

kocenje - napred lucas diskovi i grafitne plocice, nazad stock. servo kocnica fiat 132. koci odlicno. zaustavni put skracen u odnosu na fabricku ladu za oko 30%. pri jakim kocenjima na velikim brzinama (150+ km/h) pocinju da se pregrevaju. treba ubaciti diskove i nazad.

rubovi krila golf mk1 3v zadnji -  sva 4 na lajki

• Veteran member
« Odgovori #20 : 12 Studenoga, 2010, 19:33:52 »
Hvala stari.... sad imam volje da potegnem prek grane i platim čevape i pive...

Ja sam za ovjes si zamislio ili sabijanje i rađenje novih opruga što i nije preskupa solucija, samo kaj točno trebaš znat kaj hoćeš, a pošto ja nisam u tom autu proveo tako reči ništa pa zato moram ispitivat...

A si razmatrao koje druge motore i mjenjače a ne samo ove iz fiatovog koncerna?

djape1977

• Gost
« Odgovori #21 : 12 Studenoga, 2010, 23:34:48 »
mozes napakovati sve sto fizicki staje pod haubu. ima i lada sa v8 motorom u madarskoj i sa ford v6 u finskoj, sa nissan linijskim 6cil. u rusiji...

zasto motor fiat? zato sto je lada licenca fiata 124 koji se proizvodio i sa dohc motorom (124 special T). mnogi su sklopovi medjusobno zamenjivi. ladine nosace motora zasrafis na fiatov blok i motor je na svom mestu. fiatov menjac srafis direkt na ladin kardan.
takodje, fiatov DOHC je jedan od najboljih motora na svetu. pogledaj samo koliko WRC titula ko ima.
subaru - 3
ford cosworth - 4
fiat/lancia - 10

ako hoces da doradjujes motor - fiatov DOHC ti daje ogromne mogucnosti. dan danas se voze po trkama i ima svih mogucih delova za dorade. atmosferac ide do 250ks a turbaci i po 700ks i sve to mnogo jeftinije nego recimo ford

• Veteran member
« Odgovori #22 : 13 Studenoga, 2010, 15:48:14 »
Hm... dobro uvjerio si onda... stari dobri dohc ce onda i biti...

Pročitao sam tvoju temu do kraja... i ja da sam na tvom mjestu nikada više nebi sjeo u auto a kamoli ga vozio... ja se sa svim autima vozim na granici, bili oni moji ili službeni, ali da mi jednom pukne vilica, selen blok izvadi ili tak nekaj pa makar pri neznam kakvom udarcu nikad više za volanom me nebi vidio...

I želim ti više sreće u budućnosti... kad jednom izađeš iz garaže da se u nju vračaš samo ulje promijenit... :D jer po svemu sudeći stvarno imaš peh...

djape1977

• Gost
« Odgovori #23 : 13 Studenoga, 2010, 20:28:44 »
nije peh nego jeftin auto sa 300.000km na duši. od toga 200.000km neredovno odrzavan.
a ako te plase takve stvari, nisi za poduhvate ove vrste.

Offline sportiva.t35.com

« Odgovori #24 : 13 Studenoga, 2010, 22:04:25 »
Fora filmić http://www.youtube.com/watch?v=rAusVsL7xUY Lotusovi tehnilari tuniraju Ladu :)

• Veteran member
« Odgovori #25 : 13 Studenoga, 2010, 22:33:21 »
Citat: djape1977;194235
a ako te plase takve stvari, nisi za poduhvate ove vrste.

Nisu ti meni takvi pothvati strani, od modifikacija na ovjesu do promjene motora su više manje svi moji auti preživjeli. Tak da imam podosta iskustva u tome svemu od manje bitinih komponenti do prepravka kočionog sustava, izrada razno raznih adaptera na kritičnim mjestima ala nosač kočionih klješta do adaptera za felgu, custom made vilica i tako to... no nikad nisam štedio na tim prepravkama i uvijek čitam iskustva drugih sa različitim proizvođačima rezervnih djelova i tak to... mislim da nebih nikad sjeo u auto nakon takvih defekata je karikiranje, ali opet nije ni daleko....

...jedino nisam se upuštao u rebuild motora ala generalna i to, a razlog je samo jedan, moj frend mehaničar koji je izuzetno sposoban i ima smješne cijene + veliki rabat na djelove... A i to kaj sam imal samo jedan uništeni motor u cijeloj mojoj vozačkoj povjesti i to se okrenuo leteći na 3.0 v6 od 605-ice i daleko mi je bilo jeftinije promjenit motor nego generalnu. Iako ću probati na rezervnom motoru od taunusa napravit generalnu čisto iz edukativnih razloga i relativno povoljne cijene rezervnih djelova... literature ima, samo je potrebno nać vremenski i financijski okvir...

djape1977

• Gost
« Odgovori #26 : 14 Studenoga, 2010, 01:44:57 »
nije fora u stednji, nego u zdravom razumu. udjem u radnju i trazim najkvalitetnije silene koje imaju, nebitno je posto su. ko bi moga znati da se prodaje takvo djubre po radnjama???
pucanje viljuske je posledica zamora materijala, na 300.000km se desava i na skupljim automobilima, kao i posledica stvrdnutog ogibljenja, presirokih guma i felni koje svakako dodatno opterecuju trap.
sve je to skola. lada je auto koji ja ne shvatam bas preterano ozbiljno i nije mi zao da je seckam i prekrajam da bi nesto sto mi se cini kao dobra ideja isprobao. uostalom, proizvodile su se do 2004. tako da cu jos dugo moci da kupim drugu za sitne pare ako mi se hoce. resenja koja su se pokazala dobro primenjujem na drugim automobilima koje smatram vrednijim i koje bi bilo steta napamet prekrajati.

prvio auto mi je bio fiat 132 i sve sto klinci rade na kolima sam ja radio na 132ki. vece tockove, sire gume, budzio sto je trebalo i sto nije. eksperimentisao sa kocnicama, ozvucenjem... sad mi je zao jer vidim da sam tada upropastio jedan odlican auto.

zato je lada odlican "mule". za sledecu lajku ce i viljuske biti pojacane pa idemo dalje, da vidim sta je sledece.
bio bi zanimljivo dokopati se slika prednjeg trapa lade VFTS. video sam fotke zadnjeg trapa i mogu ti reci da je ozbiljno ojacan. sta li su radili napred da je spreme za reli?

• Veteran member
« Odgovori #27 : 14 Studenoga, 2010, 02:08:09 »
Znači ni ti ne piješ nego sediš pred kompom u subotu... heheheh....

A da to bi bilo bilo zanmljivo vidjet/kopirat provjereno dobro rješenje pa makar ga dat izrađivat nije to neznam kak skupo a za komplet riješenje odlično ako se misli radit auto za zadržat ga narednih 100 godina ja bi se upustio u razne gluposti...

A to kaj pričaš za Ladu, istina... ja sam ju baš zato izabrao zato kaj ih ima, djelovi su dostupni i tako to... a i ako shebem projekt nije ga žao... e sad ako baš najdem neku dobru 2101 već je malo bad ga mesarit, ali ako je sve sa stilom zašto ne modernizirat ju...

Sve si mislim uzet jednu cromu/dedru/themu turbaka (iako si me izvjestio o problema u odnosu na starije dohcove) sa klimom i svime... raspilit požarni i tunel, maknut vezni sve postavit... i složit da to sve bude do jaja... samo hm... 3 do 4 kile eura mi ne gine... ali gušti su gušti, zar ne? To ti valjda najbolje znaš....

djape1977

• Gost
« Odgovori #28 : 14 Studenoga, 2010, 08:31:43 »
ne moze se parama platiti izraz lica vozaca aaudija A6 dok ga na autoputu obilazim sa desne strane pri 160 na sat ili izraz lica vozaca bmw 320 kad ga oderem na tri semafora za redom

• Veteran member
« Odgovori #29 : 14 Studenoga, 2010, 14:21:50 »
Citat: djape1977;194293
ne moze se parama platiti izraz lica vozaca aaudija A6 dok ga na autoputu obilazim sa desne strane pri 160 na sat ili izraz lica vozaca bmw 320 kad ga oderem na tri semafora za redom

Znam o čem pričaš... ja to radim sad sa unom 1.5... hehhehehhe....