:.;194031']Hvala na elaboratu, moj naklon...
Vidiš vidiš... to da su ovi noviji motori okrenuti nisam razmišljao... ako bi bila solucija sa starim dohcom n/a onda performanse u potpunosti stavljam u drugi plan i tražio bi što dulji diff i dulju getribu za kruzanje i smanjenje potrošnje pri većim putnim brzinama...
A kaj se tiče 128 bloka na getribu od 131/132? Mislim imam dostupan naturpijan 1.4t od una pa kad bi se radio auto za zahebanciju i ta solucija nebi bila van pameti...
Ali nakon tih svih kombinacija mislim da bi bilo ipak bolje slozit jednu urednu, izoliranu ladaricu sa 2.0 n/a starim dohcom kak je tvoja. Jer 2.0 turbo bi bio idealan, jak i ne troši nekaj bog zna kaj više od starog dohca u normalnim uvjetima, možda i manje, a ovaj spominjani 1.4t je jači od stock 2.0 turba i bio bi isplativ samo za neke trkice, driftove a za to nemam volje....
Nadalje... kad si vec tak darežljiv informacijama da te iskoristim do kraja :D . Vidim da kroz cijelu svoju temu muku mučiš sa selenima, el si konačno došo na zelenu granu snjima ili još tražiš rješenje.
A kaj se tiče samog ovjesa, imaš recept koliko kraće i tvrđe opruge, koliko kratit amortizer ako je potrebno i koja tvrdoća... Vidim felgice su širene na 7x13 si mjerio možda ET?
A kako je ovo tema o karoseriji sviđaju mi se rubovi, legli su joj ko budali šamar... (ajde reci, od golfa su kaj ne?)
Hvala velika još jednom... stvarno cijenim kad netko toliko truda uloži samo da podjeli svoja iskustva s drugima...
najduzi prenos u ladinoj zadnjoj osovini je 3,7:1 u modelima sa 1600ccm motorom. sto se fiatove zadnje osovine tice, 132 2000 ima 3,7:1 a 2500dizel 3,43:1 i to ti je najduzi koji ima.
potrosnja? ja vozim na LPG. sa 1,8 ili 2,0 ista je potrosnja, diff 4,1:1
grad - 14l/100km (guzve do neba)
lokalni putevi - 80km/h prosek, 8l/100km
autoput - prosek brzine 140km/h, 10.5l/100km.
blok od 128/una/ritma nema nista zajednicko sa menjacem od lade ili fiata 131/132. ako ces tim putem, treba da pravis medjuplocu a onda ostavi ladin menjac. sohc ima mnogo manje obrtnog momenta od dohc tako da ce menjac preziveti. generalno bulja od motora, ima snage samo preko 5.000 o/min.
zadnji sileni od MB e klase napred na ladi uz manje prerade, rade vec 20.000km bez problema. ladini fabricki izdrze oko 150.000 tako da a ko krenes od neke lade koja nije puno presla neces imati frke. problem je kvalitet rezervnih delova, ne fabrickih. moj auto je sad na oko 300.000km i umoran je...
ogibljenje:
felne su 7x13 et - (minus) 11, gume 205/60/13
opruge - napred fabricke, krace za 1 krug
nazad - "teretne" opruge za ladu karavan. duze od fabrickih za 2 kruga i deblje, skracene za 3 kruga. u prevodu, sad su malo krace i malo tvrdje od fabrickih.
amortizeri - kayaba dvosmerni, standardne dimenzije.
efekat - gde se kroz krivinu sa fabrickom ladom najbrze prolazi sa 60km/h, sada se prolazi sa 100km/h. mnogo manje se naginje u krivinama, drzi nenormalno dobro, svakom pametnom predobro da bi trazio granicu prianjanja.
kocenje - napred lucas diskovi i grafitne plocice, nazad stock. servo kocnica fiat 132. koci odlicno. zaustavni put skracen u odnosu na fabricku ladu za oko 30%. pri jakim kocenjima na velikim brzinama (150+ km/h) pocinju da se pregrevaju. treba ubaciti diskove i nazad.
rubovi krila golf mk1 3v zadnji - sva 4 na lajki