Autor Tema: Krokodil dizalica - popravak hidraulike  (Posjeta: 72196 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline šarafko

Krokodil dizalica - popravak hidraulike
« Odgovori #15 : 25 Prosinca, 2010, 13:53:29 »
Servisirao sam krokodilke, potiskivače i preše u većem broju radionica. Kod gotovo svih je problem bio u sigurnosnim postavkama. Kada sam vlasnike pitao zašto tako, rekli bi uglavnom -nema se vremena, frka je, žurba itd. A kada dođe do nesreće to sa materijalne strane izgleda ovako:

Uploaded with ImageShack.us
« Zadnja izmjena: 25 Prosinca, 2010, 13:56:36 šarafko »
Prodaja krokodil dizalica, ručnih viličara paletara, autolimarske ručne hidraulike, pumpi i cilindara te hidrauličnih automehaničarskih preša. 091/1680611 instagram: zb_stroj

MMARIN

• Gost
« Odgovori #16 : 27 Prosinca, 2010, 09:09:33 »
vidim da ima onih koji se rahumiju malo bolje u ove sisteme, pa ako može pomoć bio bih zahvalan.
Imam krokodilku koja diže 3t, i nema problema kod dizanja međutim kada ju ostavim u dignutom položaju ona ne drži tu poziciju nego se konstantno spušta koliko god da ju zategnem. To nije velikom brzinom nego skroz polagano, ali mi ide na živce onaj zvuk pucketanja dok popušta, a i treba ju svakih 20-tak minuta napumpati da korigira visinu

Offline šarafko

« Odgovori #17 : 27 Prosinca, 2010, 12:17:04 »
Bilo bi malo lakše ako imaš fotku te krokodilke (ime, model) jer mi je većina modela prošla kroz ruke pa bih ti mogao reći točno o čemu se radi i kako se rastavlja, popravlja i sastavlja. Ovako napamet može biti glavna mandžeta oštećena, ventil visokog pritiska i povratni ventil koji ne zatvara protok ulja (bez obzira koliko bio zategnut).
Prodaja krokodil dizalica, ručnih viličara paletara, autolimarske ručne hidraulike, pumpi i cilindara te hidrauličnih automehaničarskih preša. 091/1680611 instagram: zb_stroj

Offline Risbo

• Antique Member
  • Spol: Muški
« Odgovori #18 : 27 Prosinca, 2010, 16:25:23 »
Jel se događa da ove jeftine krokodile dođu tvornički sa premalo ulja?

Jer imam jednu jeftilen i dićem i onda odjednom počne šuštati na pumpanje i više ne diže.... kak da znam jel to njen maksimum ili jednostavno fali ulja?

Offline šarafko

« Odgovori #19 : 27 Prosinca, 2010, 16:36:34 »
Nedostaje ulja. Javim se kasnije.

Offline šarafko

« Odgovori #20 : 27 Prosinca, 2010, 23:20:10 »
Dakle, čim se čuje "srkanje" to je znak da nedostaje ulja. Ventil za spuštanje treba otvoriti da se cilindar spusti za par cm i onda natočiti malo ulja. Zatim treba ponoviti podizanje, ukoliko se opet začuje "srkanje" ponoviti postupak dok dizalica "tvrdo" ne dođe do kraja. Spustiti dizalicu do pola pa staviti čep. Obrisati dizalicu od ulja i ostaviti je na listu novina pa nakon par dana prekontrolirati da li je iscurilo ulja. Ukoliko je, okrenuti dizalicu i ustanoviti odakle curi.

Inače sve dizalice izlaze iz tvornice (pa i "jeftilen" - koliko je meni poznato) sa dovoljno ulja. Možda nije ventil za spuštanje bio dovoljno zatvoren a njegova brtva nije ležala u svom mjestu pa je malo iscurilo ulja. Ovo je prvi put da čujem za tako nešto.

SCARY

• Gost
« Odgovori #21 : 27 Prosinca, 2010, 23:24:22 »
koje ulje točiš?
kaj napraviti ak je netko strpal uka ulje unutra?
zakaj se neće sama vratiti u početni položaj nakon dizanja - ne popušta, ne srče, povremeno ispusti koju kapljicu...

Offline Risbo

• Antique Member
« Odgovori #22 : 27 Prosinca, 2010, 23:51:53 »
Dizalica je korištena par puta... kupljena je mislim u Lidlu prije cca 2 godine
Ulje ne curi jer uvijek stoji na istom mjestu i vidio bi fleku....

Tako da samo ostaje tvornička greška sa manjkom ulja :)
Isto pitanje kao i kolega - koje ulje koristiti za dopunjavanje?

Offline šarafko

« Odgovori #23 : 28 Prosinca, 2010, 00:31:32 »
Hidraol. Na žalost, prodaje se u pakovanju (kanisteru) od 10 litara. Ukoliko je natočeno uka tekućina onda je to problem jer gotovo uvijek stradaju sva brtvila. Pokušati isprati kočionu tekućinu i natočiti hidraol, iako prije ili kasnije će te brtve popustiti ako je prošlo duže vrijeme izloženosti. AKO DIZALICA OSTANE BEZ HIDRAOLA BOLJE JE ZA NUŽDU (NA CESTI, U KVARU) KORISTITI I OBIČNU VODU NEGO UKA TEKUĆINU (naravno nakon toga je treba odmah ispustiti da se iscijedi).
Scary, malo pojasni; jeli se to događa nakon doljevanja ulja?
Risbo, uvijek postoji iznimka pa je valjda tako i sa tvojim slučajem.
« Zadnja izmjena: 28 Prosinca, 2010, 00:42:18 šarafko »

Offline dvojka

• Antique Member
« Odgovori #24 : 28 Prosinca, 2010, 02:14:16 »
Citat: šarafko;204637
Ovo baš nisam shvatio. Kvar na hidraulici u pravilu se može podjeliti na dva osnovna problema; curenje ulja i nedostatak pritiska. Ako ulje moraš nadoljevati, znači da curi. Kratkotrajna je pomoć da se ulje nadolije. Ako dizalica ne podiže teret, to znači da glavna mandžeta ne brtvi, ili povratni ventil ne zatvara kako treba. Ukoliko podiže na prazno a pod teretom ne to znači da pumpa vuče zrak sa strane u sistem.

Sa dizalicom moramo biti posebno oprezni, ona spada u opremu koja ako nije ispravna može prouzročiti ozljede i pa i smrtne ishode.

ne znam ako nisi shvatio mozda netko je, ono sta ti radis u 2-3 puta ja radim iz prve, samo je preciznost potrebna, evo obicna krokodilka od 150kn iz peveca kod mene sljaka vec otkad i postoji peveca, u pocetku mi je za cca pola godine stala, pa sam napravio kako sam opisao i do sada radi bez imalo greske, potrebno joj je cca 15ak sati da spadne auto s dizalicom dolje, sto racunam da je dosta ok, a dize kao luda i nikada vise nije zezala nakon tretmana
vucna sluzba,najjeftiniji prijevozi: 098/9043 358

Offline šarafko

« Odgovori #25 : 28 Prosinca, 2010, 11:04:21 »
U dizalici ne smije biti ulja više nego li je predviđeno. Tvoj način nisam probao jer su kod mene najčešće poprilično teške krokodilke.

SCARY

• Gost
« Odgovori #26 : 28 Prosinca, 2010, 21:37:26 »
evo ovak:
auto podignem na neku visinu, dizalica drži, ne popušta...
otpustim šrafek za spuštanje - pod težinom auta se spusti na slobodnu visinu auta... da bi je spustil do kraja moram auto iscimati da je mogu izvući... i kad je izvučem onda moram sa mojih jadnih 100+ kilica skočiti na šapu da se spusti do kraja... celo to vreme je šrafek otpušten do kraja...

koliko vidim, najbolje bi bilo rastepsti je i složiti kak bog zapoveda;)

Offline šarafko

« Odgovori #27 : 29 Prosinca, 2010, 00:06:21 »
Možda ima previše ulja u njoj. Kada je rasterećenu digneš do kraja, otvori čep od nalijevanja ulja. Otvori malo povratni ventil da višak ulja izađe iz spremnika van. Kada se spusti do kraja vrati čep pa ponovi dizanje. Javi kako je prošlo.

SCARY

• Gost
« Odgovori #28 : 29 Prosinca, 2010, 00:14:20 »
ak sutra nebudu pingvini tulumarili bum probal to napraviti... ak bu bilo zima onda kad malo otopli...
svakak javim kaj se dogodilo...

Offline brzi68

• Senior member
« Odgovori #29 : 01 Prosinca, 2012, 15:39:32 »
Da se opet ne otvara nova tema....
Imam tri dizalice u neispravnom stanju jedna plava ne reagira na potisak štapa,  crvena nediže dovoljno, zelena ispusti teret odmah po dizanju.
U plavu sam ulio ulje za zubčanike te odustao od daljnjih radova jer nije bilo učinka. Eto imali netko u ZG i okolici da obavi popravak uz honorar Ili neke konkretne upute . HVALA!