Autor Tema: Isplati li se ili ne?  (Posjeta: 4545 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline goran16v

Isplati li se ili ne?
« : 26 Prosinca, 2010, 20:50:45 »
Nebrojeno puta sam prisutstvovao, djelomicno i ucestvovao, u procesu na karoseriji i limariji, od sjecenja, varenja, izvacenja, kucanja, iskucavanja, brisenja, upasivanja itd itd... E sad, naravno, najprije upada u oci ono sto vidimo na povrsini, tj priprema i lakiranje.
U svakom slucaju najbolje i najskuplje rijesenje je da sve te stvari rade profesionalci. E sad, vise puta mi se desilo da sam odlucio sam popraviti manji dio necega ili prelakirati vec pripremljen dio (oklop retrovizora, kakav poklopac ili plasticni dio isl). Uz sve sto sam ulozio u nabavku materijala na mjestma gdje ih kupuju i profesionalci, koristenje pristojne sprice, cak ponekad i komore to za moje oko nikad nije bilo tako dobro kako to urade profesionalci. Uredu, mozda nije ispalo kako sam ocekivao, ali sam se zabavio i ponesto novaca ustedio. Medjutim, kad sam sabrao koliko sam potrosio na materijal, vrijeme, na to dodao da nisam pretjerano zadovolan te to uporedio sa onim koliko bi me to kostalo da sam odnio profesionalcu izracunao sam da je usteda veoma mala. E sad se postavlja pitanje, da li se uopste isplati sam radiiti na vidljivim stvarima (onima kao ja - relativno zahtjevnim sa ociglednim manjkom vjestine) ili je jeftinije to prepustiti profesionalcima?

Offline Žein

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #1 : 26 Prosinca, 2010, 20:59:34 »
Kad realno gledas recimo lakiranje ti se ne isplati raditi sam.

Rade obavis cjelu pripremu s nabavkom boje po zelji i samo das nekome da ti polakira auto.Za tih 500-tinjak ili vise kuna ti se ne isplati doma u garazi spricat narancinu koru.
Mnogi su se opekli igrajući se sa Oldschoolhr forumom ne shvaćajući da oldschoolhr forum nije ''samo neki tamo forum''....By-Frik-Ri

Offline ledeni09

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #2 : 26 Prosinca, 2010, 21:23:54 »
Istina samo i pripremu ako zajebes onda ti od bojanja nista nema najbolje je dat nekom tko se bavi sa tim da ti to odradi i kraj.Na to mislim pod uvijetom da neznas oko bojanja i pripreme.Znam da je skupo sve a jebiga ako zajebes sam jednom pa ides ponavljati onda te jako skupo to sve izađe.Pa onda odmah bolje dat nekom tko to radi i nemas brige i ako je negdje procurilo das na reklamaciju da to popravi itd.
Popravak vilicara motornih i elektricnih,paletara kao i hidraulike i lpg sistema..tel:098/926-3694

a112

• Gost
Isplati li se ili ne?
« Odgovori #3 : 26 Prosinca, 2010, 21:25:47 »
Najveći problem što je sam čin farbanja najlakši posao nakon odrađene pripreme te pronalazim ogroman gušt u njemu bez obzira što nemam uvjete da se odradi kvalitetno. Iz tog razloga mi je žao nakon svog jebavanja s pripremom dat nekom da ofarba.

Offline goran16v

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #4 : 26 Prosinca, 2010, 21:45:24 »
Npr, sasvim jednostavan dio, u Sarajevu lakiranje pripremljenog oklopa retrovizora kod boljeg majstora kosta cca 25 EUR sa montazom.
U kucnoj radiniosti sprej ili kompresor+sprica:
Sprej sa bojom prema kodu cca 7,5 - 10 EUR, bezbojni lak 5 - 7,5 EUR, traka za zastitu, razrjedjivac itd jos 5 EUR, znaci materijal samo 17,5 - 22,5 EUR, novcana usteda (usteda na materijalu) 7,5 - 2,5 EUR + vrijeme, rijesavanje pitanja gdje lakirati, prasine itd a rezultat losiji nego kod lakirera.
Nekako se cini da se ne isplati....

Offline Darjan

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #5 : 26 Prosinca, 2010, 21:47:14 »
ja ne znam kako je u sarajevu, ali ovde su većina pitura fušeri, čast iznimkama, tako da nije čudno vidit ciđenje baze, narančinu koru, izbrušen lak do baze itd itd....;)
"Ovdje postolar uči kirurga kako operirat slipo crivo, kirurg fudbalera kako igrat fudbal, a fudbaler postolara kako radit postole."

Offline goran16v

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #6 : 26 Prosinca, 2010, 21:53:31 »
Citat: a112;204985
Najveći problem što je sam čin farbanja najlakši posao nakon odrađene pripreme te pronalazim ogroman gušt u njemu bez obzira što nemam uvjete da se odradi kvalitetno. Iz tog razloga mi je žao nakon svog jebavanja s pripremom dat nekom da ofarba.

Sve i da uradis pripremu kako treba uz svo dobru volju i gust farbanja, opet se moze desiti da da nijansa nije dobra, da boja/sprej nije dovoljno kvalitetan (to pripisemo losem materijalu), da procuri, narancina kora ili ostane sareno na vecoj povrsini (to pripisemo nama) ili da se nalijepi prasina, neodgovarajuca temperatura okoline (ajd ovo da svedemo pod visa sila) i opet si dzaba potrosio sate i sate na pripremu a rezultat nije kako treba.

a112

• Gost
Isplati li se ili ne?
« Odgovori #7 : 26 Prosinca, 2010, 22:08:19 »
Svjestan sam toga svega i najčešće mi se događaju problemi vezani uz neadekvatno okruženje/materijal i višu silu. Tehniku farbanja rabim uvijek istu, nekad ispadne super a nekad se pojebu svi mogući faktori počevši od vremenskih neprilika do nepažnje i klasične smotanosti (npr. ofarbaš blatobran i naleti komšija da vidi uradak te se nalijepi).

Offline goran16v

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #8 : 26 Prosinca, 2010, 22:08:54 »
Citat: Darjan;204993
ja ne znam kako je u sarajevu, ali ovde su većina pitura fušeri, čast iznimkama, tako da nije čudno vidit ciđenje baze, narančinu koru, izbrušen lak do baze itd itd....;)

I u Sarajevu postoje takvi, ali se nekvalitet odrazava na cijenu (tavki za cijeli auto traze 150-250 EUR) ali dosta ljudi traze kvalitet i spremni su platiti skuplje (kod onih za koji vaze da su najbolji lakiranje ide od 900 EUR navise). Kao i u svakom vecem gradu postoji konkurencija i ako nisi dovoljno dobar ispadas iz igre tako da ima dosta dobrih.
Npr. ja dosta cesto koristim usluge limara i lakirera i u Srj obicno radim kod prijatelja (3 brata) koji imaju pravu malu manufakturu. 15 -ak zaposlenih, 2 starija vode posao, najmladji samo lakira i pravo boju, 1 odlican limar, 2 covjeka na pripremi, 2 na montazi i demontazi, 1 elektricar i ostali rade na poliranju, pranju, opsluzivanju. Rade iskljucivo Standox Mixom i 3D-om, imaju svoje miksere, dvije komore (jedna je najnoviji tip plinske komore od 100k EUR), godinu garancije, nema problema oko reklamacije, ovlasteno 3 lice za Reault, Skoda, Peugeot i BMW (ne gubio se garancija na karoseriju kad oni popravljaju) i veoma su brzi. Kod njih je lakiranje retrozovora pomenutih 25 EUR. Druga opcija je "samostalni strijelac" kad nije zurba, stariji godpsoding od svojih 50-ak god, cijenom priblizan ovima, ali zbog svoje pedantnosti uvijek red cekanja na njega i kompletan auto radi zza 3-4 sedmice, ali besprijekorno.

Offline osijekdd

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #9 : 26 Prosinca, 2010, 22:09:43 »
Ako nešto hočeš napraviti kako treba napravi sam! Naravno ako znaš, ako neznaš daj nekom drugom.

Offline goran16v

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #10 : 26 Prosinca, 2010, 22:12:55 »
Citat: a112;204999
Svjestan sam toga svega i najčešće mi se događaju problemi vezani uz neadekvatno okruženje/materijal i višu silu. Tehniku farbanja rabim uvijek istu, nekad ispadne super a nekad se pojebu svi mogući faktori počevši od vremenskih neprilika do nepažnje i klasične smotanosti (npr. ofarbaš blatobran i naleti komšija da vidi uradak te se nalijepi).

Kad saberes novac ulozen u materijal, vrijeme te da nije ispalo kako treba, uz duszno postovanje prema gustu lakiranja (koje imam i ja) sta je rezultat? Kod mene je - ne isplati se!

Offline goran16v

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #11 : 26 Prosinca, 2010, 22:20:10 »
Citat: osijekdd;205001
Ako nešto hočeš napraviti kako treba napravi sam! Naravno ako znaš, ako neznaš daj nekom drugom.

Naravno, ali uz ovo treba dodati i ako imas uslove, alat i dosta prakse "u rukama". Neke stvari ti moraju biti objasnjene i pokazane u praksi, koje kao kibicer ili samoskolovan ne primjecujes i ne znas. U protivnom, bez obzira na htijenje i zelju da ispadne dobro - ne ispadne.

Offline osijekdd

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #12 : 26 Prosinca, 2010, 22:37:12 »
Pa sve velike stvari se prave dok su još male, pa malo po malo ispadne nešto veliko. A i svaka škola se plača. Zajebeš jednom, pa i drugi put, al na trećem sve izgleda bolje. Uslovi? Pa auti su se farbali i prije komora i super su izgledali. Alat? To se godimama skuplja. Postoje ovdje ljudi sa puno završenih projekata, a još uvijek nemaju sve što žele. Nešto kupiš, nešto napraviš, a nešto posudiš. A što se tiće znanja zato postoji OLDSCHOOL forum! Pitaš nekoga ko je već platio školu i dobit ćeš odgovor (barem sam ja dobio).

a112

• Gost
Isplati li se ili ne?
« Odgovori #13 : 26 Prosinca, 2010, 22:57:49 »
Citat: goran16v;205006
Naravno, ali uz ovo treba dodati i ako imas uslove, alat i dosta prakse "u rukama". Neke stvari ti moraju biti objasnjene i pokazane u praksi, koje kao kibicer ili samoskolovan ne primjecujes i ne znas. U protivnom, bez obzira na htijenje i zelju da ispadne dobro - ne ispadne.

Ovdje nisam referirao na isplativost nego više na sam čin toga. Što se isplativosti tiče, po meni je isplativo iz razloga što jednostavno ne volim davati novac za nešto što mogu napraviti sam.

Dosad sam uglavnom bio zadovoljan vlastitim učinkom.

Offline deda

• Antique Member
Isplati li se ili ne?
« Odgovori #14 : 26 Prosinca, 2010, 23:05:49 »
Po mojem trispetgodišnjem iskustvu,a do prije 15 god sam lakirao aute i drugima za lovu,ne isplati se,jer nemaš šanse uz neznam kakav trud napraviti lakiranje kako spada .Jedino ako ti zadovoljstvo prićinja da si sam radio,pa kako ispadne.Kada bi to bilo samo tako onda nebi godinama trebao ućiti za zanimanje autolakirera.