Nebrojeno puta sam prisutstvovao, djelomicno i ucestvovao, u procesu na karoseriji i limariji, od sjecenja, varenja, izvacenja, kucanja, iskucavanja, brisenja, upasivanja itd itd... E sad, naravno, najprije upada u oci ono sto vidimo na povrsini, tj priprema i lakiranje.
U svakom slucaju najbolje i najskuplje rijesenje je da sve te stvari rade profesionalci. E sad, vise puta mi se desilo da sam odlucio sam popraviti manji dio necega ili prelakirati vec pripremljen dio (oklop retrovizora, kakav poklopac ili plasticni dio isl). Uz sve sto sam ulozio u nabavku materijala na mjestma gdje ih kupuju i profesionalci, koristenje pristojne sprice, cak ponekad i komore to za moje oko nikad nije bilo tako dobro kako to urade profesionalci. Uredu, mozda nije ispalo kako sam ocekivao, ali sam se zabavio i ponesto novaca ustedio. Medjutim, kad sam sabrao koliko sam potrosio na materijal, vrijeme, na to dodao da nisam pretjerano zadovolan te to uporedio sa onim koliko bi me to kostalo da sam odnio profesionalcu izracunao sam da je usteda veoma mala. E sad se postavlja pitanje, da li se uopste isplati sam radiiti na vidljivim stvarima (onima kao ja - relativno zahtjevnim sa ociglednim manjkom vjestine) ili je jeftinije to prepustiti profesionalcima?