Autor Tema: Isplati li se ili ne?  (Posjeta: 4552 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline goran16v

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #15 : 26 Prosinca, 2010, 23:13:26 »
Sve to stoji i ne sporim, naravno da se svaka skola placa, uz svo duzno postovanje, lakiranje nije kvantna fizika za sta ti treba 30 god skole, nego nesto sto je prije ili kasnije uz praksu savlada, ali pitanje je isplati li se? Pogotovo nama kojima je to hobi, a ne prof. orijetancija. Uz to se i veze i pustiti da svako radi svoj posao tj ono od cega zivi. Tacno je da se ranije radilo bez komora i raznih alata i materijala, ali je isto tako tacno da su popravci trajali puno duze i bili relativno skuplji, te da su greske bile cesce. Tehnika je napredovala, puno se manje vremena/novca trosi na popravak. Eto banalna stvar, poliranje, nekad se kojekakvim pastama polirano rucno satima i danima uz upalu misica, a rezultat je bio kakav je bio. Naravno da si placao i snagu i materijal i vrijeme, a danas uz masine za poliranje i suvremene paste to je dosta brze/jeftinije uz bolji rezultat. Sad se vracamo na staro, da li se isplati znojiti se u garazi i rucno, ili uz neku impovizianu masinu (ako nemas polirku) poliratisatima/danima ili dati profesionalcu da to zacas zavrsi?

a112

• Gost
Isplati li se ili ne?
« Odgovori #16 : 26 Prosinca, 2010, 23:19:41 »
Da se razumijemo, svakako je apsolutno neisplativo a i VEOMA nezahvalno lakirati ovako improvizirano ljudima za novac. Nikad to više ne bih radio.

Offline goran16v

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #17 : 27 Prosinca, 2010, 00:01:08 »
Citat: deda;205030
Po mojem trispetgodišnjem iskustvu,a do prije 15 god sam lakirao aute i drugima za lovu,ne isplati se,jer nemaš šanse uz neznam kakav trud napraviti lakiranje kako spada .Jedino ako ti zadovoljstvo prićinja da si sam radio,pa kako ispadne.Kada bi to bilo samo tako onda nebi godinama trebao ućiti za zanimanje autolakirera.

I ja sam otrpilike na tom tragu... S tim sto sam ja uradio iskljucivo za sebe.

Offline Amigaboy

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #18 : 27 Prosinca, 2010, 00:23:05 »
ja da imam para, sve bi dao lakireru..jer onda na njemu na dusu idu curki , i mogu srat koliko me volja , jer cu posteno platiti , al isto i ocekujem posao...

Opet,. kuzim A112..moj stari je taj mentalitet... koliko god lose ispalo , nekak je sretniji da za sebe , dela za sebe. Makar ispalo

Ja cu radje dat lakireru...

P.S. Sitnice se mogu bez ikakve prasine i curka napraviti doma u radioni ...
[h=6]░░░▄▄▄▄▀▀▀▀▀▀▀▀▄▄▄▄▄▄
 ░░░░█░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░▀▀▄
 ░░░█░░░▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░▒▒▒░░█
 ░░█░░░░░░▄██▀▄▄░░░░░▄▄▄░░░█
 ░▀▒▄▄▄▒░█▀▀▀▀▄▄█░░░██▄▄█░░░█
 █▒█▒▄░▀▄▄▄▀░░░░░░░░█░░░▒▒▒▒▒█
 █▒█░█▀▄▄░░░░░█▀░░░░▀▄░░▄▀▀▀▄▒█
 ░█▀▄░█▄░█▀▄▄░▀░▀▀░▄▄▀░░░░█░░█
 ░░█░░▀▄▀█▄▄░█▀▀▀▄▄▄▄▀▀█▀██░█
 ░░░█░░██░░▀█▄▄▄█▄▄█▄████░█
 ░░░░█░░░▀▀▄░█░░░█░███████░█
 ░░░░░▀▄░░░▀▀▄▄▄█▄█▄█▄█▄▀░░█
 ░░░░░░░▀▄▄░▒▒▒▒░░░░░░░░░░█
 ░░░░░░░░░░▀▀▄▄░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░█
 ░░░░░░░░░░░░░░▀▄▄▄▄▄░░░░░█[/h]

Offline ledeni09

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #19 : 27 Prosinca, 2010, 00:35:04 »
Ma da to je najbolje i nemas problema
Popravak vilicara motornih i elektricnih,paletara kao i hidraulike i lpg sistema..tel:098/926-3694

Offline deda

• Antique Member
Isplati li se ili ne?
« Odgovori #20 : 27 Prosinca, 2010, 09:09:54 »
Jest da je nekada to bilo skuplje,ali nije bilo takve tehnologije ko danas.Makar se to ćini jednostavno treba dobro znati koji materijali,kakve kavalitete,od kojeg proizvođača,što ide za ćime,koliko dugo treba nešto odležat ili uopće ne smije prije nego se ide dalje,itd.A osim toga treba imati i prakse kod samog rada.Danas nema dobrog lakiranja sa ovim farbama bez komore,a i kriteriji su sasvim drugaćiji.Dog to sve naućiš i spraksiraš se treba dosta,a ne radiš svaki tjedan jedan auto,nego ga slažeš mjesecima i godinama.Ipak je malo preskupo uložiti u materijal,trud i vrijeme,pa da nešto ne napraviš kako valja.Naispravljao sam se pogrešaka koje je netko nehotićno zbog neznanja napravio,pa je onda to ispalo puno skuplje.

a112

• Gost
Isplati li se ili ne?
« Odgovori #21 : 27 Prosinca, 2010, 10:49:54 »
S akrilom 2k se da radit bez komore, no navodno 2011. ukidaju akril koliko sam čuo?

Offline goran16v

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #22 : 28 Prosinca, 2010, 08:08:25 »
Citat: deda;205087
Jest da je nekada to bilo skuplje,ali nije bilo takve tehnologije ko danas.Makar se to ćini jednostavno treba dobro znati koji materijali,kakve kavalitete,od kojeg proizvođača,što ide za ćime,koliko dugo treba nešto odležat ili uopće ne smije prije nego se ide dalje,itd.A osim toga treba imati i prakse kod samog rada.Danas nema dobrog lakiranja sa ovim farbama bez komore,a i kriteriji su sasvim drugaćiji.Dog to sve naućiš i spraksiraš se treba dosta,a ne radiš svaki tjedan jedan auto,nego ga slažeš mjesecima i godinama.Ipak je malo preskupo uložiti u materijal,trud i vrijeme,pa da nešto ne napraviš kako valja.Naispravljao sam se pogrešaka koje je netko nehotićno zbog neznanja napravio,pa je onda to ispalo puno skuplje.

I ja sam slicnog razmisljanja. Tehnologija je toliko napredovala da je jednostavno primorala da ljudi koji se profesionalno bave ovim stvarima ulazu u nju i u znanje. To s jedne strane ima za posljedicu dobar kvalitet popravki i manje vremena utrosenog na popravak sto se itekako odnosi na cijenu. Takodjer, pravi veliku rupu izmedju profesionalaca i nas amatera, jer se ulaganje u novu tehnologiji ne isplati osim ako se profesionalno ne bavis time. S druge strane svi mi znamo kako popravak moze izgledati kako se uradi kako treba i svi smo podigli kriterije onoga sto ocekujemo. U mom slucaju zadovoljstvo cinjenicom da sam nesto napravio svojim rukama je postalo nedovoljan razlog da predjem preko toga da nisam bas previse zadovoljan rezultatom. Uz svu volju i trud, patim se danima i satima da pripremim i prelakiram jedan spojler, kupum sve komponente kako spada i na kraju za amaterski nivo je vrlo dobro ali generalno to nije to. Sljedeci put istu stvar odnesem majstoru i za 24 h dobijem odlican rezultat. Usteda u novcu minimalna (a gdje je moj trud i vrijeme) a razlika u kvaliteti velika.

Offline deda

• Antique Member
Isplati li se ili ne?
« Odgovori #23 : 28 Prosinca, 2010, 08:49:48 »
Bitno je da dobro sve očistiš od hrđe i što više toga poskidaš,jer na tome lakirer gubi puno vremena,a i pitanje je koliko mu se da,a na tome već ušparaš puno love i znaš što si napravio,a to može uglavnom svako sam,jer za tak nekaj samo treba puno vremena i strpljenja.

Offline goran16v

Isplati li se ili ne?
« Odgovori #24 : 28 Prosinca, 2010, 10:10:10 »
Citat: deda;205273
Bitno je da dobro sve očistiš od hrđe i što više toga poskidaš,jer na tome lakirer gubi puno vremena,a i pitanje je koliko mu se da,a na tome već ušparaš puno love i znaš što si napravio,a to može uglavnom svako sam,jer za tak nekaj samo treba puno vremena i strpljenja.

Apsolutno, ciscenje od hrdje se svodi na "destruktivne" radove, jako je bitno za dugotrajnost popravka, a na sam vizuelni krajnji rezultat nema uticaja. U te radove treba jos dodati montazu/demontazu. Nema to limara/lakirera koji ce biti dovoljno pazljiv kao ja da poskida, ne osteti, ne izgubi i sve vrati na svoje mjesto kao ja.