Autor Tema: auti iz milicije/policije  (Posjeta: 129003 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sds

• Oldschool rookie
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: oldtimeri
Odg: auti iz milicije/policije
« Odgovori #360 : 30 Siječnja, 2017, 08:25:11 »
Jeste li uzimali za svoje potrebe i aute sa carinskih zapljena tipa, svercanje droge ili oruzja pa pali na granici, auto se zapljeni , vecinom su odlazili na skladista AMSJ pa su bile aukcije, znalo se naci punokrvnih primjeraka tamo!!???
Već sam ranije napisao da smo uvijek nabavljali samo nove aute. Svaki ovaj zaplijenjeni auto je imao svog bivšeg vlasnika i svoju povijest, što bi u nekim trenucima moglo biti kompromitirajuće, a šteta bi bila nenadoknadiva jer su svi poslovi koje smo radili bili najstrože čuvane državne tajne.

Offline sds

• Oldschool rookie
« Odgovori #361 : 30 Siječnja, 2017, 09:03:30 »

Ne mogu a ne biti fasciniran činjenicom da ste ganjali Sciroccose GTX, apsolutno sam zaljubljen u te aute pa bi mi dragocjeno bilo čuti vaša iskustva, dogodovštine i sve ostalo ako ih je bilo, svaki feedback koji god vam pada na pamet  upijam ko spužva, naravno da je pucanj u prazno ali dali se ikakva sudbina zna za ta tri bisera i ima li u vezi toga kakva zanimljiva pričica!!?? HVWla puno i nadam se da ne gnjavim!!??

PozdraVW iz Subotice!! M.
Scirocco je bio odličan auto. Jedina mana za naš posao preniski položaj vozača i samo dvoja vrata. Fascinantno je bilo njegovo "držanje" ceste i brzina reagiranja na komande. Jednom smo u magli na putu prema Beogradu izgubili iredentistu koji je vozio neku Alfetu 2000. Jednostavno je kolega zamjenio stop svjetla, jer mu se nisi smio previše približiti. Sustigao sam ga sa Sciroccom nakon više od pola sata. S obzirom da je čovjek vozio brzo bio sam cijelo vrijeme na maksimalnoj brzini, a voziš praktično "na zid" jer je vidljivost zbog guste magle nikakva. Tad dolazi do izražaja ta njegova trenutna reakcija na komandu, jer kad u magli ugledaš auto ispred sebe nemaš puno vremena da ga izbjegneš s obzirom na brzinu kojom mu prilaziš.
Jednom mi je ta njegova brza reakcija spasila život ispred tunela poslije Grosuplja prema Ljubljani. Bio je zastoj i stao sam iza kamiona na izlazu iz tunela. Sreća u krvi nam je već bilo da si uvjek ostavimo prostora za izletiti iz kolone, a i zurenje u retrovizor je bilo obavezno zbog otkrivanja kontrapratnje. Ubrzo sam vidio da kamion koji izlazi iz tunela neće stati i u sekundi izletio u lijevi trak. Sudar je bio silovit, kamionu u kojeg je udario, bez kočenja raspala se karoserija i roba poispadala na mene. Da sam ostao između njih ne bi s obzirom na visinu Scirocca ni primjetili da sam zgnječen između dva kamiona.
Jedna biserna situacija. Neposredno nakon što smo zadužili Scirocce, desio mi se u komad noći gumi defekt na nekoj makadamskoj cesti u Kočevskom Rogu. Jednostavno kamen je s bočne strane prosjekao njegovu niskoprofilnu gumu. Kad sam iz gepeka izvadio onu usku zamjensku i kolega i ja pali smo u nesvjest. Namontirali smo je i nastavili posao. Kad smo drugi dan stigli u Savsku shvatili smo da na njoj piše da se ne vozi preko 60 na sat, a mi smo jurili i preko 160. Bio je to izuzetno kvalitetan auto. Gdje su ta tri primjerka završila, zaiasta ne znam, jer su u rashod išli 90-tih, a ja tad više nisam radio u Odjelu.
« Zadnja izmjena: 30 Siječnja, 2017, 09:05:11 sds »

Offline mpavluk

• Antique Member
« Odgovori #362 : 30 Siječnja, 2017, 09:39:44 »
Ah, ah srce veliko ko kuća, znam ja manje više sve ovo iz prakse i sam, naravno ne ovako ekstremno kao što je to služba zahtjevala ali dovoljno za moje skromne potrebe, svako putovanje sa njim je pravo zadovoljstvo iako nije 16V nego 8v sa 95 konjića plus jedan ali opet ponavljam, na njegovu kilažu i sve ostalo uključeno sasvim dovoljno za pravo guštanje!! Ovakva ista priča je sa manje više svim vlasnicima tog auta koji su jako povezana zajednica "omamljenih" fanatika unatoč njegovim pojedinim "slabostima".  :good:  :good:  :hi:  :hi:  :smajlold:
NK Bačka 1901 Subotica - Majstori s ravnice!
Out with the new and in with the old!
Scirocco mark I and Polo mark I WANTED! M.

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #363 : 30 Siječnja, 2017, 13:57:36 »
Politika nije u ovoj priči bitna, neki misle da je nekad bilo bolje, neki pak da je tada sve bilo užasno, a u praksi je jedini odgovor - kako kome. Poštujem svačije mišljenje, ali ne cijenim ona koja su toliko samouvjerena i ograničena da ne priznaju pravo da netko drugi misli drukčije. Tako je i s autima, uostalom, neke volim više, neke manje, ali mrak mi na oči padne jedino kad vidim da se "ono drugo", šti netko ne voli, proglašava smećem i kad se vlastiti ukus pretvara u apsolutni vrijednosni sud.

A forumašu sds, makar nam se i nikada ne predstavio, veliko hvala na napisanom, sjajan uvid u tematiku o kojoj nisam znao ništa, a kao nekakvom povjesničaru automobilizma iznimno mi je zanimljiva.
Via Ciro Menotti 322

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #364 : 30 Siječnja, 2017, 14:24:24 »
Osvrni se ponekad.....možda i tebe prate  :secret:
prepoznt ćeš ih po podočnjacima i crvenim očima  :))
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline sds

• Oldschool rookie
« Odgovori #365 : 30 Siječnja, 2017, 18:21:36 »
Devedesete je SRH postala RH, a SDS se pretvorio u SZUP. Bio sam na pragu tridesete i premješten sam na nove puno delikatnije zadaće, u neposrednu blizinu jednog od tada najbitnijih ljudi u državi. Dobio sam kolegu koji je došao iz Amerike, gdje je proveo najveći dio dotadašnjeg života. Zadužili smo crnu kockicu 316 i, prvu koja je stigla u onom kontigentu od 70 komada koje je kupio MUP. Uz BMW zadužili smo crnu Hondu Civic 1,6-16V i za teren- Chevrolet Blazer kojeg je MUP-a poklonio jedan emigrant iz Švedske. Ubrzo smo shvatili da Blazerova širina ne paše na niti jedan šumski put, da troši preko 30 litara, a da se čuju i leteći ležajevi. Zamjenili smo ga za novi plavi VW T3 Syncro. Aute smo u tehničkoj radioni u Savskoj opremili svom mogućom komunikacijskom i špijunskom opremom, a u ATJ Lučko najraznovrsnijim vrstama naoružanja. Tad smo bili najsličniji Bondu jer smo imali i Ambruste u gepeku. Jednom su nas u Mariboru zaustavili njihovi policajci i nagovorili da im pokažemo što imamo od naoružanja. Kad su preko veze obavjestili dežurnog on je posumnjao da smo teroristi, pristojno su nas zadržali par sati, koje smo mi zbog umora prespavali u autu dok su nas oni čuvali. Pušteni smo tek kad je naš Ministar nazvao njihovog Ministra.
Bilo je tako do sredine devedesetih kad smo kolega i ja odlučili promjeniti način života, razdužili sve uključujući i značke tajnih agenata, uzeli radne knjižice i otišli se baviti privatnim poslom.
Pred koju godinu kolega je napunio uvjete za mirovinu, dok meni fali još poneka. Možda onda odlučim nešto staviti na papir i to isključivo gledano iz ovog kuta suradnje čovjeka i stroja. Naime u poslu koji sam radio toliko je do izražaja dolazilo to partnerstvo auta i operativca da je u mnogim situacijama bilo za život presudno.

Offline boresky

• Antique Member
  • Vozilo:: | SAAB 900 1981 |
« Odgovori #366 : 30 Siječnja, 2017, 19:16:08 »
Super.Kaze nepredstavljeni clan sds da se vec 85. znalo tko ce biti predsjednik nove Drzave.
Jedna od potvrda da je narod stoka koja ima samo da placa poreze i u najgorem slucaju,polozi zivot za ubirace poreza...
Isti ti,nam cak nedaju mogucnost  da svoje stare kante regamo u nekom sezonskom okviru,npr, tri ili sest mjeseci.
Odselio bih se u tri vrazje matere od muke!
-Pretpostavka je majka pogreške-

Offline RS Coupe

« Odgovori #367 : 30 Siječnja, 2017, 21:19:48 »
Svaka čast na tekstovima  :thmbup:

Nego zanima me:"Auto kojem nitko nije mogao pobjeći bio je Opel Rally"- vidim da ga često spominjete ali niste napisali koji je to opel,možda opel kadett?

i još jedno pitanje,šta niste imali golfove 2?
« Zadnja izmjena: 31 Siječnja, 2017, 00:23:17 RS Coupe »

Offline driver_8

« Odgovori #368 : 30 Siječnja, 2017, 21:26:07 »
Pretpostavljam opel ascona rally posto je rwd.

Offline krntija

« Odgovori #369 : 30 Siječnja, 2017, 22:21:18 »
Reko bi da se radi o Kadett-u B - model Rally!! Ali neka SDS pojasni!
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline Igor V.

• Antique Member
    • OTK Ivanić
  • Vozilo:: AR Giulia 1300 TI ; Fiat 128 Sport Coupe ; Autobianchi A112 ELITE
« Odgovori #370 : 31 Siječnja, 2017, 06:39:13 »
Ali ako je u to vrijeme netko od kriminalaca vozio alfu gtv2000, bmw 2002 tii ili tako nesto mislim da opel tu nije imao šanse .
Al eto moje osobno mišljenje.
AR Giulia 1300 TI ; Fiat 128 Sport Coupe ; Autobianchi A112 ELITE

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #371 : 31 Siječnja, 2017, 08:04:29 »
Boresky, dobićeš etiketu...i to crvenu  :)) . Nije da nedaju, nego se ne isplati, možeš platiti osiguranje na pol godine ali nije neka razlika u cijeni u odnosu na cijelu godinu.
SDS (u daljnjem tekstu agent Javorko  :biggrin: ) i ja imam "primjedbu" na podatke o vozilu - Civic je bio HB ili sedan?

Mislim da je jedino Kadett b nosio naziv Rally ali opelaši će bolje znati  :dntknw:
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline sds

• Oldschool rookie
« Odgovori #372 : 31 Siječnja, 2017, 08:54:21 »
Svaka čast na tekstovima  :thmbup:

Nego zanima me:"Auto kojem nitko nije mogao pobjeći bio je Opel Rally"- vidim da ga često spominjete ali niste napisali koji je to opel,možda opel kadett?

i još jedno pitanje,šta niste imali golfove 2?

Bili su to 4 Kadeta C kupe sa oznakom GTE Rally, iz 1978. godine sa einspritz motorom od 110 KS, a nisam siguran jel 1.9 ili 2.0.
Sva tri Golfa GTI bili su dvojke.

Offline Bellof

« Odgovori #373 : 31 Siječnja, 2017, 08:59:57 »
Ali ako je u to vrijeme netko od kriminalaca vozio alfu gtv2000, bmw 2002 tii ili tako nesto mislim da opel tu nije imao šanse .

Čovik piše da naglasak "njihovih akcija" se bazirao na tome da budu neprimjećeni, tako da perfomanse auta i nisu bile od presudne činjenice, isto tako ukoliko bi se i došlo u situaciju da bi krenila trka bitna stavka je i ona ko je "luđi" ko "bolje poznaje cestu" te koliko je onome koga se progoni "glava" u pitanju. Spoj pravog auta, vozača, te volja za ruganjem, organima reda i mira je ekranizirana u dokumentarcu Beli fantom.

Offline sds

• Oldschool rookie
« Odgovori #374 : 31 Siječnja, 2017, 16:52:03 »

Ovaj je Opel zbog svoje male mase bez brige stizao i Alfu i BMW 2002. Bio je brži i od našeg BMW 323 i. No mi nismo ganjali kriminalce, već tajno pratili one koji bi ugrožavali ustavni poredak države.
Za razliku od nas postojala je tkzv. "javna pratnja", a što je u stvari bila tajna pratnja javne sigurnosti odnosno SUP-a. Oni su pratlli kriminalce i za razliku od nas hapsili ih kad se za to ukazala potreba. Oni bi se u svojim akcijama oslanjali i na uniformiranu policiju, što je nama bilo najstrože zabranjeno. Nisu u voznom parku imali nešto posebno, uglavnom vozila kakva je koristila i uniformirana policija.