Autor Tema: Restauracija automobila??  (Posjeta: 50888 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline i šime

Restauracija automobila??
« Odgovori #105 : 17 Ožujka, 2011, 06:42:46 »
S cim je ovo vareno?

:bye:

Offline Amigaboy

« Odgovori #106 : 17 Ožujka, 2011, 16:40:05 »
meni lici na autogeno zbog zut-a :)
[h=6]░░░▄▄▄▄▀▀▀▀▀▀▀▀▄▄▄▄▄▄
 ░░░░█░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░▀▀▄
 ░░░█░░░▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░▒▒▒░░█
 ░░█░░░░░░▄██▀▄▄░░░░░▄▄▄░░░█
 ░▀▒▄▄▄▒░█▀▀▀▀▄▄█░░░██▄▄█░░░█
 █▒█▒▄░▀▄▄▄▀░░░░░░░░█░░░▒▒▒▒▒█
 █▒█░█▀▄▄░░░░░█▀░░░░▀▄░░▄▀▀▀▄▒█
 ░█▀▄░█▄░█▀▄▄░▀░▀▀░▄▄▀░░░░█░░█
 ░░█░░▀▄▀█▄▄░█▀▀▀▄▄▄▄▀▀█▀██░█
 ░░░█░░██░░▀█▄▄▄█▄▄█▄████░█
 ░░░░█░░░▀▀▄░█░░░█░███████░█
 ░░░░░▀▄░░░▀▀▄▄▄█▄█▄█▄█▄▀░░█
 ░░░░░░░▀▄▄░▒▒▒▒░░░░░░░░░░█
 ░░░░░░░░░░▀▀▄▄░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░█
 ░░░░░░░░░░░░░░▀▄▄▄▄▄░░░░░█[/h]

Offline Senad

• Senior member
  • Spol: Muški
« Odgovori #107 : 17 Ožujka, 2011, 17:31:32 »
Citat: i šime;224449
S cim je ovo vareno?

:bye:

Ili autogeno ili TIG.

Offline Senad

• Senior member
« Odgovori #108 : 17 Ožujka, 2011, 17:48:37 »
Jedan o tehnici MIG zavarivanja.
Nije najbolji,ali može poslužiti jer netreba puno opreme,niti puno prakse.

http://www.youtube.com/watch?v=JohBHzhOyPg

Offline Senad

• Senior member
« Odgovori #109 : 25 Ožujka, 2011, 21:06:44 »
Prije sam napisao da nemože svaki limar popravljati ili restaurirati stare automobile,pa ću pojasniti na što sam mislio.

Evo primjera majstora koji su moderni autolimari:

http://www.youtube.com/watch?v=zJN24_KHK5s&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=xT1KKxECD00&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=OsH09CTPGlM&feature=related

A evo jednog specijaliziranog za stare aute:

http://www.youtube.com/watch?v=SuFm2wRxuIM

I jedni i drugi su odlični majstori u svom poslu,i imaju vrhunsku opremu ali osim što popravljaju automobile nemaju ništa zajedničko.
Na primjer,moderni autolimar ne mora znati kvalitetno poravnati udareni dio ili napraviti novi jer tvornice ili osiguravatelji zahtjevaju ugradnju novih orginalnih dijelova radi produženja garancije ili brzine popravka.
Sa druge strane,majstor koji popravlja stare aute mora znati,ne samo kvalitetno poravnati udareni dio nego i proizvesti novi dio jer se ne proizvode i nema ih na tržištu.
A baza podataka i mjera ne postoji u kompjuteru nego eventualno,u nekoj staroj knjizi ili fotografiji.
Ako je stari auto udaren i vjerovatno nagrižen hrđom i "malo poflekan" i takav auto pokušati popraviti na stolu sa 30tonskom hidraulikom = katastrofa.
Jer hrđa najčešće nagrize strukturalne dijelove (pragovi,stupovi,krakovi šasije) i može se dogoditi da se auto doslovno rastrga na dijelove.
Ako moderni autolimar odluči popravljati stari auto,ubrzo će shvatiti da je to spor i neisplativ posao,jednostavno zato što nema ni opremu ni znanje za takav posao.
Ista stvar vrijedi i obrnuto.
Ako se restaurater primi popravka karamboliranog novog auta ubrzo će shvatiti da je to zbrka nabave dijelova,kompjutera,žica,senzora,elektromotora,air bogova i ostalih gluposti koje zagorčavaju život,i da takve trafostanice na kotačima treba prepustiti nekome tko ima opremu i znanje za takav posao.
Zato ne može svaki autolimar popravljati svaki automobil.:gosp:

Offline MrNovak

• Junior member
  • **
« Odgovori #110 : 29 Ožujka, 2011, 07:58:11 »
Miro na kanalu iz Preloga... molim neka mi neko malo detaljnije objasni kaj je bitno kod restauracije dal je treba mijenjat kompletne dijelove limarije ili je dosta NPR.. na zadnjim blatobranima samo rubove mijenjat ili zamijenit kompl blatobran-itd

a kaj se tice napravit ovo ili ono svejedno mi je osim financijski npr rubove mogu dobit po 300 kn komad a blatobran po 560 e komad tak da mi je ogromna razlika ( u pitanju je mercedes 200 d iz 73 godine)

Zahvaljujem ...
Ako ima zdravlja ima svega!!!

Offline dvojka

• Antique Member
« Odgovori #111 : 29 Ožujka, 2011, 14:08:09 »
sto se takvog pitanja tice ja cu nabrzinu ti odgovoriti, nadam se da ce se i ostali sloziti, najtemeljitije bi bilo zamjeniti kompletan elemenat i to sa izvornom tehnikom, no kako danas rjetko ti mozes i naruciti cjelu stranicu, a i tesko da je original od proizvodjaca vozila vec aftermarket, a i kostaju puno, te je i puno vise posla itd...u restauraciji je prakticki najbitnije zamjeniti osteceni nagrizeni komad novime, a sada dali bi to bio rubnjak ili komplet blatobran sv eto ovisi, bilo bi ti najbolje da se baziras na tome da auto bude "ozdravljen" znaci ne sada neke zakrpice i slicno flekati po autu ali opet napraviti ga d aje on u cjelini
vucna sluzba,najjeftiniji prijevozi: 098/9043 358

Offline xxyy333

« Odgovori #112 : 29 Ožujka, 2011, 14:09:30 »
Kad smo vec kod razvlacenja plehovinja ako nekom trebaju mjere limarije imam za cca 2200 modela najvise iz 90tih i 80tih.Moze mail,model i godina na PM  pa ako imam posaljem mailom.
Ko nema u glavi ima na internetu

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #113 : 29 Ožujka, 2011, 15:04:21 »
Nije bitno što se menja,bitno je da ono što se radi napravi kvalitetno.Ako se i samo krpa,a napravljeno je kak valja i poslije dobro zaštiti trajaće dulje nego ono što se nije ni diralo,a bilo je tada u dobrom stanju.

Offline emilijanenko

• Antique Member
« Odgovori #114 : 29 Ožujka, 2011, 18:56:42 »
kako riješit ove raštele na haubi da ne izbija ruzina? problem je šta su jedva dostupne sa stražnje strane.

DunicM

• Gost
« Odgovori #115 : 29 Ožujka, 2011, 19:22:59 »
Pozdrav! Imam i ja jedno pitanje u vezi zaštite. Neznam jeli već bilo jer san većinom na forumu preko i phona pa mi je veza spora. Dakle moram vaditi prednji blatobran na svome BMW E30 pa san misli nakon sto ga iznutra izbrusim zaštitin epoxi smolon. Čisto informativno jeli neko to radi jer doma iman epoxia za potrošiti. Zadnji put kad san radio blatobrabn san nakon brušenja da dvi ruke zaštite i dvi ruke završne boje za podvozje neke na bazi nitra nisan siguran koje

Offline dvojka

• Antique Member
« Odgovori #116 : 29 Ožujka, 2011, 21:51:07 »
nemoj epoxy smolom, radije je prodaj a kupi si epoxy temeljnu i kad se temeljna posusi onda nanesi bitumensku zastitu, recimo teroson terotex 2000
vucna sluzba,najjeftiniji prijevozi: 098/9043 358

Offline MrNovak

• Junior member
  • **
« Odgovori #117 : 29 Ožujka, 2011, 21:56:48 »
znam da treba napravit kako treba sve jasno kaj se tice toga .. samo pitam a nasao sam u engleskoj sve dijelove za starije aute al imaju cijene da pamet stane..npr blatobrani su oko 500 e kom itd

nista nabavio sam pragove i rubnjake sa unutrasnjim dijelom mulde.. za zadnju stranu a i nasao sam prednje blatobrane polovne veli lik da su ko novi .. moram vidjet al htio bih auto napravit maximalno da drzi sljedecih 20 godina bar..
Ako ima zdravlja ima svega!!!

DunicM

• Gost
« Odgovori #118 : 29 Ožujka, 2011, 22:18:51 »
Citat: dvojka;226970
nemoj epoxy smolom, radije je prodaj a kupi si epoxy temeljnu i kad se temeljna posusi onda nanesi bitumensku zastitu, recimo teroson terotex 2000

Hvala probat ću tako napraviti!

Offline Senad

• Senior member
« Odgovori #119 : 30 Ožujka, 2011, 19:24:16 »
Citat: MrNovak;226824
Miro na kanalu iz Preloga... molim neka mi neko malo detaljnije objasni kaj je bitno kod restauracije dal je treba mijenjat kompletne dijelove limarije ili je dosta NPR.. na zadnjim blatobranima samo rubove mijenjat ili zamijenit kompl blatobran-itd

a kaj se tice napravit ovo ili ono svejedno mi je osim financijski npr rubove mogu dobit po 300 kn komad a blatobran po 560 e komad tak da mi je ogromna razlika ( u pitanju je mercedes 200 d iz 73 godine)

Zahvaljujem ...

Treba zamjeniti samo ono što je hrđavo,ne mora se mijenjati cijeli dio.
Bitno je da je posao kvalitetno napravljen,kvalitet i trajnost popravka ovisi o stručnosti majstora a ne o veličini zamjenjenog dijela.