Autor Tema: Restauracija automobila??  (Posjeta: 50903 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Senad

• Senior member
  • Spol: Muški
Restauracija automobila??
« Odgovori #120 : 30 Ožujka, 2011, 19:28:32 »
Citat: deda;226892
Nije bitno što se menja,bitno je da ono što se radi napravi kvalitetno.Ako se i samo krpa,a napravljeno je kak valja i poslije dobro zaštiti trajaće dulje nego ono što se nije ni diralo,a bilo je tada u dobrom stanju.

Da.:palac:

Offline Senad

• Senior member
« Odgovori #121 : 30 Ožujka, 2011, 19:37:23 »
Citat: emilijanenko;226926
kako riješit ove raštele na haubi da ne izbija ruzina? problem je šta su jedva dostupne sa stražnje strane.

(Image removed from quote.)

Ne znam o kojem se autu radi.
Najbolje je odvojiti unutarnju od vanjske oplate,sve počistiti,zaštititi bojom i ponovo spojiti.

Offline BOORNA

• Oldschool rookie
« Odgovori #122 : 01 Travnja, 2011, 14:46:02 »
Ovako je to kod mene Senad riješio na Bubi. Skinuo je gornji lim, iznutra očistio i poslije sve zavario/zaštitio/pofarbao.

I sam sam tada puno razmišljao kako to riješiti jednostavnije, ali poslušao sam Senada jer ovo je bila jedina prava opcija... :gosp:

Offline riki88888888

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #123 : 05 Travnja, 2011, 20:22:35 »
@Senad
pitanjce
Auto je ispjeskaren i ispostavilo se da je u globalu dobar.Treba zamjenit pojedine sitnice i kupio sam novu original limariju jer nekao ne vjerujem zamjenskim dijelovima.E problem je sljedeci,rubovi odnosno falcevi auta su dobri ali je cinjenica da izmdju nijh je hrdja koja je ocito normalna pojava na tim mijestima.Sobzirom da sam cjepidlaka zanima me dal postoji bilo kakav nacin da se to ocisti a da se ne buse rupe i razdvajaju dijelovi ili da jednostavno ocistim i koliko ide i napunim konzervansom?
Hvala na odgovoru

Offline emilijanenko

• Antique Member
« Odgovori #124 : 05 Travnja, 2011, 22:52:30 »
fala na odgovorima :gosp:

Offline darkich45

• Veteran member
« Odgovori #125 : 06 Travnja, 2011, 09:31:06 »
Tema je prije svega dobra i korisna, ali ja mislim da u svemu tome ipak svatko vuče na svoju stranu kada se radi o konkretnome poslu za nekoga.
Znaći govorim o toma da kada se dogovori posao limarenja, i što če se sve raditi i kako će se raditi, i dogovori se neka cijena za krajnji posao...   nakraju ipak ispadne da nije to to što je trebalo biti.

Slažem se da ovdje ima kvalitetnih primjera kao treba raditi i kako ne treba raditi, ali u podsvjesti sviju nas je nit vodilja...: "kako se ne polomiti od posla...  a zaraditi sumu novčića koja nas zadovoljava", ako ne i više za širi osmjeh.  
Naravno tu ne računam posao koji se odrađuje sa sebe.

Ja spadam u skupinu korisnika limarskih usluga koji se ponešto razumije u sve to, jer mogu reči da sam podosta bio prisutan na dosta tavkih poslova. Nisam nikakav majstor, nemam svoj neki prostor gdje bih mogao to raditi, i samim time nemam ni alata.
Znači, kad sam trebao limarske usluge poslušao sam frenda limara kako i što treba napraviti, dogovorili smo raspored posla i neki otprilike vremenski rok, i naravno bio sam to na raspolaganju i za svoj auto i za ostale njegove poslove u kojima sam mogao pomoči.

Nakraju je to ispalo "zbrda zdola". Otegnulo se vremenski fakat pre dugo. Uzimao sam bolovanje da budem prisutan da se odradi što više posla, i onda kad je došao krajnji dan da se auto polakira, (jer meštar ide na more)...   lakirao ga je netko treći po ne znam kojoj usluzi...
Nakraju svega ispalo je poprilično dobro, platio što je bilo dogovoreno... jedino mi je bilo žao što se ne cijeni i moje vrijeme provedeno tamo...     al dobro nema veze...!

Dođe opet potreba za limarskim radovima, krpanje rubnjaka, naprijed je malo sašija pomaknuta, u bunkeru treba rupu riješiti...
Pitam ovog prvog limara....    ne zanima ga...  OK!
Odem drugom frendu...   Joj, ma nema problema, to čemo ni ovako, to čemo mi onako... ma to je bez problema...  Baš mi drago da si meni rekao...???  Ajd okej!

Po njegovom traženju rastavim auto, sve pripremim...  auto rastavljen čeka tri (3) tjedna da bi ovaj poravnao prednji krak šasije...  poravna ga katastrofalno... na očigled vidiš da je previše...  nema veze, uze Baja macolu i udri natrag.
Ne moram objašnjavati da sam morao sam rezati rupu u bunkeru i te f..ink rubnjake. Pomalo to poriješavali, auto polakiran...  nemogu reći da je loše... (sam sam ga morao sastaviti...)  ali 6 tjedana za jedan auto mislim da je nekak puno.
Došli do računa...  "znaš... ti si meni još dužan toliko i toliko... za to i to..... a još budemo kasnije odradili to i to"  Nije se nikad napravilo! Nje imao vremena!
Za to vrijeme kad je on "Radio" auto, složio sam ja njemu hrpu rasvjete u radioni, popravio hrpu brusilica i švas aparata... i još neke ajmo reči fuševe za njegove ljude.
Nema problema ja platih kao što je čovjek rekao...  ali za tu cijenu sam imao isti posao kod priznatog limara koji te uzme kad ima slobodni termin, kojem auto ostaviš i nemaš brige sa ničim.

Auto je odrađen u 9. mjesecu prošle godine, evo danas je 06.04. i auto je explodirao otraga pored branika, hrđa je digla farbu i kit i gle...  ne zaustavlja se!

Znam da je danas situacija teška za svakoga, i da svi imamo svojih prioriteta kao što su obitelj i njihova egzistencija, i da svaka para dobro dođe kakva god bila.
Starih majstora je sve manje i sve se svodi na priče kako bi nešto trebalo raditi...  Zato skidam kapu i podržavam takve ljude koji rade kako treba, pa makar samo za sebe.
Yugo = do 100-tke voziš, iznad...  gađaš!

Offline Senad

• Senior member
« Odgovori #126 : 06 Travnja, 2011, 21:15:40 »
Citat: riki88888888;228484
@Senad
pitanjce
Auto je ispjeskaren i ispostavilo se da je u globalu dobar.Treba zamjenit pojedine sitnice i kupio sam novu original limariju jer nekao ne vjerujem zamjenskim dijelovima.E problem je sljedeci,rubovi odnosno falcevi auta su dobri ali je cinjenica da izmdju nijh je hrdja koja je ocito normalna pojava na tim mijestima.Sobzirom da sam cjepidlaka zanima me dal postoji bilo kakav nacin da se to ocisti a da se ne buse rupe i razdvajaju dijelovi ili da jednostavno ocistim i koliko ide i napunim konzervansom?
Hvala na odgovoru

Na žalost jedino pravo riješenje protiv hrdje je brusilica.Odnosno fizičko odstranjivanje hrdje (brušenje,struganje,četkanje,šlajfanje i sl.) a kemijski preparati i ostale čarobne vodice pružaju samo kratkoročnu utjehu.

Offline riki88888888

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #127 : 06 Travnja, 2011, 21:41:50 »
Citat: Senad;228716
Na žalost jedino pravo riješenje protiv hrdje je brusilica.Odnosno fizičko odstranjivanje hrdje (brušenje,struganje,četkanje,šlajfanje i sl.) a kemijski preparati i ostale čarobne vodice pružaju samo kratkoročnu utjehu.

a ima li smisla odvajati spojeve ako hrdja nije izasla van?

Offline Senad

• Senior member
« Odgovori #128 : 06 Travnja, 2011, 21:51:30 »
@darkich45
Žao mi je zbog tvojih neugodnih iskustava sa raznim majstorima.Zbog takvih neozbiljnih i neprofesionalnih majstora većina ljudi sve majstore stavlja u isti koš a nisu svi majstori takvi.
Na žalost malo je dobrih i kvalitetnih majstora i to iz više razloga:
-treba zasukati rukave i primiti se posla a ne filozofirati
-treba odredjeno tehničko znanje za odredjenu struku
-treba puno prakse i iskustva da bi se stekla vještina i kvalitet rada
-zanatskim poslom se bavi zbog gušta i sa zadovoljstvom a ne zbog novca i profita.
A malo je ljudi koji to hoće i želi raditi,većina misli da će se tako obogatiti a to je jako,jako velika zabluda.

Offline Senad

• Senior member
« Odgovori #129 : 06 Travnja, 2011, 22:02:53 »
Citat: riki88888888;228718
a ima li smisla odvajati spojeve ako hrdja nije izasla van?

Tehnički gledano-hrdja se mora fizički odstraniti jer se širi dalje.

Ima li smisla?-to mora odlučiti vlasnik auta,bitno je da zna posljedice svojih odluka.

Offline darkich45

• Veteran member
« Odgovori #130 : 07 Travnja, 2011, 12:41:50 »
Citat: Senad;228723
@darkich45
Žao mi je zbog tvojih neugodnih iskustava sa raznim majstorima.Zbog takvih neozbiljnih i neprofesionalnih majstora većina ljudi sve majstore stavlja u isti koš a nisu svi majstori takvi.
Na žalost malo je dobrih i kvalitetnih majstora i to iz više razloga:
-treba zasukati rukave i primiti se posla a ne filozofirati
-treba odredjeno tehničko znanje za odredjenu struku
-treba puno prakse i iskustva da bi se stekla vještina i kvalitet rada
-zanatskim poslom se bavi zbog gušta i sa zadovoljstvom a ne zbog novca i profita.
A malo je ljudi koji to hoće i želi raditi,većina misli da će se tako obogatiti a to je jako,jako velika zabluda.

Poštujem!  To su prave riječi!  Takvih ljudi trebamo više!:gosp::gosp::gosp:
Yugo = do 100-tke voziš, iznad...  gađaš!

Offline Senad

• Senior member
« Odgovori #131 : 17 Travnja, 2011, 13:00:56 »
Ovo nije klasična restauracija ali je primjer kako se neki majstori upuštaju u poslove kojima nisu dorasli.
Predlažem da pogledate svih 11 nastavaka a onda bih volio vidjeti vaš komentar.

http://www.youtube.com/watch?v=jENcWbUTsv4&feature=related

Offline kargh

« Odgovori #132 : 18 Travnja, 2011, 01:11:54 »
Iako nisam neki strucnjak u ovim oblastima, tj nisam nikakav strucnjak, meni se cini da ce ovaj Ferrari biti samo sjena onog sto je nekad bio... Nekako ne rade bas kao sto sam gledao neke majstore...
Celog su ga izrezali, valjda je zbog toga izgubio cvrstocu karoserije, nekako cesto su rezali... kao da su nasilno hteli da ga rastave...sto ja znam, ali nije mi se svidelo.
Ne bi htio imati taj auto, niti bi htio da mi tako neko radi kakav bilo auto.

Izvinite ako lupam gluposti, to je samo jedno razmisljanje prosecnog coveka, ljubitelja auta, koji nije limar ili mehanicar.

Offline Amigaboy

« Odgovori #133 : 18 Travnja, 2011, 10:43:52 »
dosao sam do cetvrtog videa, lik je car.
nije rezao sasiju ,vec ju je rastezao , ostecene panele je jednostavno zamjenio (Pa ako ih ima , ne bi ih ni ja cuvao , ionako zamjenjuje s orginalnim ferrarijevim , pa nek ih reze , ako ustedi na vremenu) , rastavlja auto postepeno , tako da minimalizira ostecenja prilikom demontaze (dijelove koji nisu osteceni)...

LAJKAM....
[h=6]░░░▄▄▄▄▀▀▀▀▀▀▀▀▄▄▄▄▄▄
 ░░░░█░░░░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░░▀▀▄
 ░░░█░░░▒▒▒▒▒▒░░░░░░░░▒▒▒░░█
 ░░█░░░░░░▄██▀▄▄░░░░░▄▄▄░░░█
 ░▀▒▄▄▄▒░█▀▀▀▀▄▄█░░░██▄▄█░░░█
 █▒█▒▄░▀▄▄▄▀░░░░░░░░█░░░▒▒▒▒▒█
 █▒█░█▀▄▄░░░░░█▀░░░░▀▄░░▄▀▀▀▄▒█
 ░█▀▄░█▄░█▀▄▄░▀░▀▀░▄▄▀░░░░█░░█
 ░░█░░▀▄▀█▄▄░█▀▀▀▄▄▄▄▀▀█▀██░█
 ░░░█░░██░░▀█▄▄▄█▄▄█▄████░█
 ░░░░█░░░▀▀▄░█░░░█░███████░█
 ░░░░░▀▄░░░▀▀▄▄▄█▄█▄█▄█▄▀░░█
 ░░░░░░░▀▄▄░▒▒▒▒░░░░░░░░░░█
 ░░░░░░░░░░▀▀▄▄░▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒░█
 ░░░░░░░░░░░░░░▀▄▄▄▄▄░░░░░█[/h]

SCARY

• Gost
« Odgovori #134 : 18 Travnja, 2011, 18:55:31 »
uspio sam pogledati sve;)

lik je zagrizao u malo veći zalogaj kome nije dorasao...
glavni alat mu je pila:mad:

na stranu to kaj ne koriste zaštitnu opremu... prvi dojam - nigdje radnog odijela nego traperice, majica i sat na ruci...

veći je problem donor - odrezani dio auta koji je izgorio... ccc... i to nosivi dijelovi... i preveliko odrezivanje svugdje i svakako... a tek ravnanje praga koji je slobodan u zraku (2 ili 3 epizoda)...

nigdje nisam vidio ni jedan novi dio limarije:eek:
nigdje nisam vidio niti jedno mjerenje referentnih točaka na karoseriji:eek:

po mojoj procjeni, takav auto je trebalo potpuno ogoliti i tek onda studiozno pristupiti popravku s novim dijelovima...

samo... nigdje nema videa o sastavljanju tog auta i konačnom izgledu...

sve to ne znači da lik nije majstor i da nezna...
no,i pogledom po radionici vidi se da zapravo dosta svaštari tj popravlja stvarno različite aute...