Tema je prije svega dobra i korisna, ali ja mislim da u svemu tome ipak svatko vuče na svoju stranu kada se radi o konkretnome poslu za nekoga.
Znaći govorim o toma da kada se dogovori posao limarenja, i što če se sve raditi i kako će se raditi, i dogovori se neka cijena za krajnji posao... nakraju ipak ispadne da nije to to što je trebalo biti.
Slažem se da ovdje ima kvalitetnih primjera kao treba raditi i kako ne treba raditi, ali u podsvjesti sviju nas je nit vodilja...: "kako se ne polomiti od posla... a zaraditi sumu novčića koja nas zadovoljava", ako ne i više za širi osmjeh.
Naravno tu ne računam posao koji se odrađuje sa sebe.
Ja spadam u skupinu korisnika limarskih usluga koji se ponešto razumije u sve to, jer mogu reči da sam podosta bio prisutan na dosta tavkih poslova. Nisam nikakav majstor, nemam svoj neki prostor gdje bih mogao to raditi, i samim time nemam ni alata.
Znači, kad sam trebao limarske usluge poslušao sam frenda limara kako i što treba napraviti, dogovorili smo raspored posla i neki otprilike vremenski rok, i naravno bio sam to na raspolaganju i za svoj auto i za ostale njegove poslove u kojima sam mogao pomoči.
Nakraju je to ispalo "zbrda zdola". Otegnulo se vremenski fakat pre dugo. Uzimao sam bolovanje da budem prisutan da se odradi što više posla, i onda kad je došao krajnji dan da se auto polakira, (jer meštar ide na more)... lakirao ga je netko treći po ne znam kojoj usluzi...
Nakraju svega ispalo je poprilično dobro, platio što je bilo dogovoreno... jedino mi je bilo žao što se ne cijeni i moje vrijeme provedeno tamo... al dobro nema veze...!
Dođe opet potreba za limarskim radovima, krpanje rubnjaka, naprijed je malo sašija pomaknuta, u bunkeru treba rupu riješiti...
Pitam ovog prvog limara.... ne zanima ga... OK!
Odem drugom frendu... Joj, ma nema problema, to čemo ni ovako, to čemo mi onako... ma to je bez problema... Baš mi drago da si meni rekao...??? Ajd okej!
Po njegovom traženju rastavim auto, sve pripremim... auto rastavljen čeka tri (3) tjedna da bi ovaj poravnao prednji krak šasije... poravna ga katastrofalno... na očigled vidiš da je previše... nema veze, uze Baja macolu i udri natrag.
Ne moram objašnjavati da sam morao sam rezati rupu u bunkeru i te f..ink rubnjake. Pomalo to poriješavali, auto polakiran... nemogu reći da je loše... (sam sam ga morao sastaviti...) ali 6 tjedana za jedan auto mislim da je nekak puno.
Došli do računa... "znaš... ti si meni još dužan toliko i toliko... za to i to..... a još budemo kasnije odradili to i to" Nije se nikad napravilo! Nje imao vremena!
Za to vrijeme kad je on "Radio" auto, složio sam ja njemu hrpu rasvjete u radioni, popravio hrpu brusilica i švas aparata... i još neke ajmo reči fuševe za njegove ljude.
Nema problema ja platih kao što je čovjek rekao... ali za tu cijenu sam imao isti posao kod priznatog limara koji te uzme kad ima slobodni termin, kojem auto ostaviš i nemaš brige sa ničim.
Auto je odrađen u 9. mjesecu prošle godine, evo danas je 06.04. i auto je explodirao otraga pored branika, hrđa je digla farbu i kit i gle... ne zaustavlja se!
Znam da je danas situacija teška za svakoga, i da svi imamo svojih prioriteta kao što su obitelj i njihova egzistencija, i da svaka para dobro dođe kakva god bila.
Starih majstora je sve manje i sve se svodi na priče kako bi nešto trebalo raditi... Zato skidam kapu i podržavam takve ljude koji rade kako treba, pa makar samo za sebe.