Ti 'š mene za tipkovnicu povlaciti... >:( Mene kemicara... :D:D:D:D Sala, naravno... Mislim, za ovog mrgudnog smajlija (uh, koji oksimoron... :) ) ne za kemicara... To je istinito.
To sto pricas o tim class gorivima... To je apsolutno tocno. Ta goriva, tocnije SVA danasnja goriva su sve samo ne oktani, heptani, heksani (...) i sa dva saborska zastupnika koji su tu da agitiraju i lobiraju prava manjina sto se tice aromatskih spojeva.
Znaci ''ondasnja'' eeeeeehaaaaaa.... Ondasnja, sa dozom nostalgije goriva su uitnu imali oktanček, heptanček jos koji izo-spoj spomenutog, neeesto sitno aromata i .... GOD BLESS olovo.

Da, da... ja sam planinar,ekolog... Volim potocice, glečere i planinske bube koje zuje na 2800 m/nv...

Ali olovo je bilo zakon.
Danasnja goriva se rade od one nafte koja se 70-ih i 80-ih ''bacala'' tj spaljivala, odnosno... Najcesce - nije ni eksploatirala. Doslovce zamislite slijedece... Bocu od 2 litre... I pri dnu imate pregradicu i na dnu je... neka interesantna tekucina... Sljivovica ili rakija od marelice koju je radio vas dida i drzao ju u hrastovoj bacvi 35 godina. A ovo iznad je ... Ne znam... One noname votke super branda trgovackih lanaca po 38,99 kn/lit. :D
E, sad... Prije se ta votka bacala da bi srknuo dva deca dedine rakije. Posto je tih boca bilo na tisuce... Tom metodom si dobio 100-tinjag litara dedine rakije. I Bog te veseli.
danas, ova nafta koja se eksploatira i koja se preraduje danasnjom tehnologijom je ona nafta za koju je Black Karrington, sa zenom mu Crystl... Ma znate one naftne mogule iz Dinastije, koji su ''samo tako'' na PUC! prstom preuzimali i kupovali kompanije i pakete dionica :D ... One divne postene ljude kojima ona zla Alexix uvijek tura klipove u tockove... E oni...
Znaci... Danasnja nafta je ona nafta za koju je Black strepio da ''ne valja'' i radi te nafte je uvijek strepio pored telefona da mu ovi iz analize,a ti iz analize su sjedili uvijeeeeek pored nekog veeeeelikog zelenog ekrana na kojem su titrala slova... I onda oni kazu da ''Oil valja'' pa je Black bio sretan, odnosno da ''Oil ne valja'' pa je doticni bio tuzan.
Bas zbog toga danas krkamo miks-maks svega i svacega u rezervar i za to kazemo da ima 95... 98 ili 100 oktana. Oktanska vrijednost kaze da je ''gorivo koje ima iste osobine prema detoniranju kao smjesa... bla-bla-bla'' - tako da ne znaci da gorivo koje ima ''95 oktana'' uistinu i IMA ''tih'' 95% izoktana (u biti neki ''veseli'' pentan sa ''privjeskicima'' tocnije njih tri...) a 5% heptana koji je to, sklon detoniranju kad ne treba, tocnije ima slican problem kao sa preranom ejakulacijom

tako da... Sto se tice aditiva - daleko od toga da ih ne sipamo... Oooooooo... Sipamo ih, sipamo... Isto kao i aditive za ulje. Nas castrol, nas Total, nas Elf... Sva ta ulja su u biti baze plus aditivi. Aditvi su za odrzavanje viskoziteta, protiv pjenusanja, za ciscenje i otapanje naslaga... A baza je ista kao i ono zvjezdino za salatu ili ono maslinovo koje nam uvaljuju domaci lopovi po 130kn/lit jer mi kao ne znamo sta je maslinovo ulje...

ne bi volio da se sad Dalmacija i istra digne protiv mene... Nisam mislio nista lose niti nista ne generaliziram :o:o
Eto... Ako treba jos nesto za aditive i ''aditive'' - tu sam... :gosp::gosp: