Autor Tema: Pitanje za lakirere  (Posjeta: 3822 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
  • Spol: Muški
    • http://alfa-corse.com
  • Vozilo:: Ponovo Alfa Romeo Sprint QV
Pitanje za lakirere
« : 05 Kolovoza, 2011, 14:11:10 »
Dakle imam auto koji je kompletno očišćen od hrđe, pofarban temeljnom epoxy bojom pa je stajao cca 8 mjeseci pa se kitalo pa je odstajao nekih 6 mjeseci pa se šlajfalo i finaliziralo, pofarbalo u poliester i opet je stajao nekih godinu dana. Sad bih ga metnuo u filer, ošlajfao i s obzirom da auto kasnije ide u crvenu bazu+ bezbojni ja bih prije završnog lakiranja s obzirom da je unutrašnjost, podvozje i motorni prostor komplet ofarban, stavio mehaniku u auto, dovršio trapove i tak dalje. E sad ono što mene muči je da ga nebih volio ostaviti u fileru nego bih bacio neku boju na njega čisto da se lakše kasnije očisti od masnoća i svega što će se nakupiti kad se bude montirala mehanika, struja, unutrašnjost i tak dalje.

E sad ja sam zamislio da ga metnem u filer i ofarbam skroz tanko nekom crvenom bojom i takvog ga stastavljam. Mislim da bi mi to puno pomogolo još prije završnog lakiranja, lakše bih otkrio eventualne udubine ili greške ako su mi negdje ostale/promakle prilikom pripreme. pošto imam doma nekih 15 kila crvene 2k epoxy boje pitanje je dal mogu staviti epoxy boju na filer pa je kasnije ošlajfati odnosno matirati i normalno staviti bazu+ bezbojni?

Kolega koji radi s epoxy-em kaže da se na epoxy kasnije prima sve živo kad se jednom osuši i kaže da neće biti nikakvih problema a kolega lakirer nije siguran jer nije nikad to radio....

Ako netko ima kakav savjet ili je nešto slično probao nek se raspiše:palac:
Hrđa bez granica

Offline pajo_patak

• Veteran member
Pitanje za lakirere
« Odgovori #1 : 05 Kolovoza, 2011, 14:21:30 »
ja nebi experimentira...rađe ga lakirat, dobro zaštitit sve i trpat motor i mehaniku...
jer postoje velike šanse da se boja neće primat, ako se i primi da će otpadat...i kad se radi sve po PS-u bude sranja a kamoli sa experimentiranjem.
lancia-klub.com
Život je prekratak da bi ga trošili na ružne žene i aute koji malo troše

Offline 2slow

• Senior member
Pitanje za lakirere
« Odgovori #2 : 05 Kolovoza, 2011, 14:22:40 »
nemaš nikakvih problema, možeš to napravit ali nema potrebe... ostaviš filer neobrušen i prije lakiranja ga obrusiš i špricaš...i lakše je filer poravnat nego kad je boja gore... ja osobno ne volim kad ima puno slojeva boje na autu... što manje to bolje...

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
Pitanje za lakirere
« Odgovori #3 : 05 Kolovoza, 2011, 14:33:01 »
Citat: pajo_patak;251930
ja nebi experimentira...rađe ga lakirat, dobro zaštitit sve i trpat motor i mehaniku...
jer postoje velike šanse da se boja neće primat, ako se i primi da će otpadat...i kad se radi sve po PS-u bude sranja a kamoli sa experimentiranjem.

Kolega je tako napravio kad je sastavljao mantu i svejedno se sjebe nešto kad se najmanje nadaš ma koliko pazio jer niti je on imao savršene uvjete za sastaviti niti ih ja imam, uglavnom klasika garaža bez grabe i snađi se druže a da shebem nešto nakon lakiranja bolje da nisam ni lakirao onda
Hrđa bez granica

Offline pajo_patak

• Veteran member
Pitanje za lakirere
« Odgovori #4 : 05 Kolovoza, 2011, 14:33:28 »
@2slow - nije problem u tome nego šta ako ga zamasti i zaulji...to je onda heben problem:) polivaš boju a ono se stvaraju mjehurići i rastvara se, neće pokrije...jednostavno nemoguće za skinit
lancia-klub.com

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
Pitanje za lakirere
« Odgovori #5 : 05 Kolovoza, 2011, 14:35:12 »
Citat: 2slow;251931
nemaš nikakvih problema, možeš to napravit ali nema potrebe... ostaviš filer neobrušen i prije lakiranja ga obrusiš i špricaš...i lakše je filer poravnat nego kad je boja gore... ja osobno ne volim kad ima puno slojeva boje na autu... što manje to bolje...

Ma mi bi je skroz tanko polakirali tek toliko da je pocrvenimo da vidimo i eventualne nedostatke ili greške, nije to ništa debelo a ionako nakon sastavljanja pobrusit to skoro sve dolje da je dobro pripremimo...kolega limar mi je ionako predložio da auto svejedno prije završnog lakiranja bacimo u neku crvenu 2k tek toliko da ga "poprašimo" da vidimo jel ima još kakvih grešaka s obzirom da se puno toga na autu peglalo kako bi se skinulo sav stari kit koji se na autu nalazio prije
Hrđa bez granica

Offline Jaki

• Antique Member
Pitanje za lakirere
« Odgovori #6 : 05 Kolovoza, 2011, 14:40:49 »
Ja mislim da možeš bez problema prešpricat auto... i samo kasnije kada ces
ici na finalno lakiranje sve se legano prebrusi tek toliko da se boja lagano
"matira (nagrešpa)" i bez problema ce se nova farba ulovit.

Offline pajo_patak

• Veteran member
Pitanje za lakirere
« Odgovori #7 : 05 Kolovoza, 2011, 14:42:01 »
Citat: Sprint QV;251934
Kolega je tako napravio kad je sastavljao mantu i svejedno se sjebe nešto kad se najmanje nadaš ma koliko pazio jer niti je on imao savršene uvjete za sastaviti niti ih ja imam, uglavnom klasika garaža bez grabe i snađi se druže a da shebem nešto nakon lakiranja bolje da nisam ni lakirao onda

slična stvar u mene, ali opet mislim lakirat komplet pa sastavljat auto...nemam neke uvjete kao ni ti al nadam se da će karton, tanka spužva, krep traka i slično spriječit nešto...i tek kad se sve mehanički ugradi sastavljat prednje blatobrane, vrata, haubu, štelat zazore i sl.
i opet mislim da će lakirer bolje nalit lak i da će rezultat bit bolji ako se vrata, blatobrani i sl. lakiraju u vodoravnom položaju, nema rizika od curaka...i lakše nedostupna mjesta polakira. samo šta se onda treba naoružat žicvima da se to sastavi bez oštećenja...:lol:
lancia-klub.com

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
Pitanje za lakirere
« Odgovori #8 : 05 Kolovoza, 2011, 14:45:09 »
Haube i vrata ćemo skinut ionako prije završnog lakiranja, meni ti je banana to kaj je auto rastavljen do kosti, tek toliko su trapovi gore da se može kotrljat, nema apsolutno ničega i da ga sad završim pa dok ja to sve posastavim opet nema šanse da negdje nešto ne syebem:pda:
Hrđa bez granica

Offline deda

• Antique Member
Pitanje za lakirere
« Odgovori #9 : 05 Kolovoza, 2011, 15:05:19 »
Koji bi problem bio ponovno opet sve ošlajfat i lakirat,ne kužim,kako to taj lakirer nezna? Pa po tome onda poslije ako ga čvrkneš nebi mogao ponovo farbat?Pa kako bi opet onda farbao već  prije pofarban auto?Ali najbolje ti je puknut ga u crveni filer,pošto kažeš da ide u crvenu boju,ostavit ga i prije samog farbanja ošlajfat,bez obzira ako se nešto zamasti,kod šlajfanja sve ide dole.Popraviš eventulno što se oštetilo i te fleke ponovno špricneš u filer i nema frke.Samo si pofarbaj unutarnje strane dijelova sa tom završnom bojom,pa je poslije puno lakše i jednostavnije samo pofarbat auto izvana,čas posla.

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
Pitanje za lakirere
« Odgovori #10 : 05 Kolovoza, 2011, 15:11:10 »
Zna on to sve al mene zanima dal mogu stavit epoxy pošto njega imam doma baš u crvenoj jako sličnoj boji pa kasnije ošlajfat auto i polakirat ga završno bazom i bezbojnim...Cijela poanta je epoxy dal može ili ne:palac:
Hrđa bez granica

Offline deda

• Antique Member
Pitanje za lakirere
« Odgovori #11 : 05 Kolovoza, 2011, 18:13:07 »
Može,bez problema.Ja sam nekada znao zasrat lakiranje,pa sam nakon tri tjedna već ošlajfao i bacio ponovo boju,čak što više,ispao je odlićno,puno bolje,nego kada se farba samo jednom.Samo mora proći nekih tri tjedna,jer toliko odprilike treba da boja odradi svoje i smiri se,tj. završi proces polimerizacije.

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
Pitanje za lakirere
« Odgovori #12 : 05 Kolovoza, 2011, 18:14:27 »
Kod mene će proći sigurno bar 3 mjeseca:palac:
Hrđa bez granica

Offline ivmatic86

Pitanje za lakirere
« Odgovori #13 : 07 Kolovoza, 2011, 10:46:37 »
Citat: Sprint QV;251974
Kod mene će proći sigurno bar 3 mjeseca:palac:
Odlično, onda obavezno u taj crveni Epoxy! Epoxy je ZAKON! I špricaj ga u tankom sloju, neznam kolikoimaš jak kompresor, aliako je moguće možeš ga špricat i sa 1m udaljenosti, pa sve ispadne puno ravnomjernije, a boja je mat. Kad takvu boju kasnije matiraš ispadne predobro:cool:
Yugo je više od vozila, to je statusni simbol!

Offline file

• Senior member
Pitanje za lakirere
« Odgovori #14 : 07 Kolovoza, 2011, 10:59:06 »
Di se može viditi špricanje s 1 m?
kako misliš piturati tanko ili debelo bez brušenja filera?
to ako si vidija filer pituran radi lakšeg brušenja to se radilo mokro na mokro sa bazon (znaći bez laka, bez sjaja)
danas postoje razno razni odmašćivaći tako da to šta zeliš nema potrebe.