Ja sam se samo osvrnuo na ''šlepu na B kategoriju''. Mislio sam da se odnosi na najam prikolice koja se vozi pod ''B''.
A ''reagirao sam'' iz dva razloga:
1.) danas svi ''rade sve'' i danas masu ljudi ''iznajmljuje sve živo''. Već sam u nekoliko navrata, iz prve ruke, pošto samm eto u tom svijetu ''tramakanja krami'' doživio da netko iznamljuje ''maglu'' odnosno samo pod krinkom zarade daje u najam prikolicu koja se NE MOŽE vući sa ''B'' kategorijom.
Zakoni su zakoni - policija je policija. Kao što je Deri Valdez jednom napisao:''Kad te klepe panduri sa prstima u pekmezu - dva oka će ti biti malo za plakanje''.
Zato pazite što unajmljujete, i što vozite.
2.) Prijevoz auta na prikolici je sve sve ali - šala nije. Ako priksa nema dvije osovine - takva kompozicija je kaos za voziti. Pogotovo kad sa nekim ''bijesnim autom'' tegliš neki ''pošten komad auta'' i onda pošto sve ide ''kao po loju'' lijepo opičiš po gasu jer ''samo pičkice voze 60-70km/h. Neki dan me je na istarskom ipsilonu pretekao Audi sa prikolicom sa doooobrih 120-130-140km/h.
Neki dan je ispod Senja lik završio sa prikolicom i sa autom rasut i po cesti i oko ceste i ispod ceste. Sudeći po karambolu - kriv, ne kriv - ziher nije vozio sporo.
Ako je jednoosovinka - ta priksa, karikiram - nije ni za Peglicu voziti. Ako je pak dvoosovinka - to da jebe rak raka ne može biti ''poštena prikolica za B kategoriju'' jer je ona sama teška ko sam đavo.
Spike sa ''ma ukupna masa tri i pol tone bla bla ovo ono'' vam ne drži vodu''. Pogotovo ove ''nove fore'' kako se tvrdoglavci znaju pravdati sa ''B+E'' kategorijom - ''jaaaa od kad znam za sebe vozim ovako šta sad oni imaju izmišljati neke nove zakone''.
...
Što se tiče kamiona za šlepanje - da, zbilja postoje oni koji se voze na B kategoriju, naravno ako im ukupna masa ne prelazi 3500kg.
Nisu česti jer uglavnom ne mogu ''povući'' neki veći i teži i glomazniji auto pa ''ozbiljni'' šleperisti ipak voze ''ozbiljne'' pile sa ''ozbiljnom'' opremom tipa vitla, navozi na hidrauliku i slično. Brži su (u smislu - brzine manipulacije pri ukrcaju i iskrcaju) jednostavnini i - pouzdaniji. Također - nema klipsanja na palentu, nego se rad svede na pipkanje dugmića. naravno - kad se desi neki karambol od kojeg je auto savijen ko vadičep - nema tu baš filozofije sa dugmićima nego samo ''pljuni u ruke'' i pošteno se oznoji''.
Čak i kod najma postoji mogućnost da naletiš na policajca koji ti neće tolerirati što voziš tuđe vozilo jer, ruku na srce, uglavnom se taj najam svede ili ''na crno'' ili na neku ''sivu zonu''.
Samo sam to htio reći - šlepanje i ušteda ti se nekad zna jako jako obiti o glavu.
I ne zaboravite da ako nedaj Bože napravite neko žešće sranje u prometu i prouzročite veću materijalnu štetu ili nedaj Bože stradavanje - današnji zakoni i sudska praksa su takvi da vam zbilja neće biti dva ka dovoljna za plakanje. Naravno - osim ako niste neki tatin sin oji može u centru grada pokositi 500m ulice i usmriti nedužne i izvući se sa spikom ''prvi mu je put - dobar je dečko - obitelj mu je društveno pozitivna i korisna''.