Autor Tema: malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule  (Posjeta: 105285 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline romyo

malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule
« Odgovori #60 : 17 Svibnja, 2012, 21:56:58 »
Da, to je to. Hvala Hillmanu. :gosp:
Mislim da su imali oni još jedan manji kaminončić u programu, ali neki mali broj ih je izašao na tržište.
E sad, dali za izvoz, dali za te vojne potrebe nesvrstanih... Idem malo čačkati po netu, možda što pronađem.

Već sam to par puta spominjao po forumu: žalosno je da se tako malo zna, gotovo ništa, o našoj auto industriji.
Ona je mala i minorna, bez obzira na to... Bilo je tu još toga, ali eto, neznamo.

Offline HILLMAN

« Odgovori #61 : 17 Svibnja, 2012, 22:41:42 »
Možda ima kamion veze sa Volvom jer su jedno vrijeme radili i brodske motore po njihivoj licenci
bitno je znati šta neznaš

Offline krntija

« Odgovori #62 : 17 Svibnja, 2012, 23:00:17 »
:sok: Jos malo o nepoznatom Rijeckom Torpedu, kojeg cak ni ja nikad uzivo uhvatio nisam , a obilazim otpade od pocetka 80-tih! To sam vec negdje objasnjavao, ali moram ponovo!!
To je bila licencna proizvodnja Rumunjskog kamiona BUCEGI, a koji je proizasao od Ruskog ZIL-a 130!  Izmedju Torpeda i Bucegija nema razlike u izgledu!

Evo vam par Rumunja pa uzivajte (isti su ko nas!!) , nazalost u Torpedu ne mozete jer su izumrli!!
http://www.flickr.com/photos/patrick_castelli/5890747374/

http://tramclub.org/viewtopic.php?t=910&start=50
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Galaxy

• Gost
« Odgovori #63 : 18 Svibnja, 2012, 01:02:50 »
Varteks Varaždin- proizvodnja  kočionih obloga i disk pločica

« Zadnja izmjena: 18 Svibnja, 2012, 01:08:52 Galaxy »

Offline romyo

« Odgovori #64 : 18 Svibnja, 2012, 09:45:21 »
Citat: krntija;317338
:sok: Jos malo o nepoznatom Riječkom Topedu kojeg čak ni ja nikad uživo uhvatio nisam , a obilazim otpade od pocetka 80-tih! To sam vec negdje objasnjavao, ali moram ponovo !!
To je bila licencna proizvodnja Rumunjskog kamiona BUCEGI, a koji je proizasao od Ruskog ZIL-a 130! Izmedju Torpeda i Bucegija nema razlike u izgledu!

Krntija brate, moja baba Marija je imala jednu izvrsnu narodnu dosjetku, ovako je išla. Usta moja hvalite me, kad neče nitko drugi.
Nikad ga niti ti nisi uživo uhvatio, pa eto....
A i zašto je to za hvalisanje, da se cijeli život obilaze otpadi, neznam....
I da, pardoniram što si morao ponovo objašnajavati razlike između Rumunjskog i Hrvatskog kamiona.
Pa zato smo tu, da se objašnjava ako treba 100 puta.

Hehehe, izvini, ali sam morao malo prokomentirati to. Znaš mene....

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #65 : 18 Svibnja, 2012, 11:30:42 »
A jel netko zna kaj je sa Zmajem u Ćićama,iza Velike Gorice?Bio sam nekada u njihovim pogonima,radili su dijelove i reparature,servise za Migove avione,koji je to bio pogon,koja tehnologija i meštri,ajme!Radili su za Končar gdje sam ja šljakal,specijalne osovine i posebna termička obrada i površinska zaštita za transportere sa raketama :zemlja-zrak.

Offline krntija

« Odgovori #66 : 18 Svibnja, 2012, 11:35:44 »
:pda: Ma morao sam to napomenuti, samo da naglasim raritetnost tog Rijeckog kamiona! Tako ako ga ikad netko negdje otkrije, u bilo kakvom stanju, pa kao i pcelarski kamion, zasluzio je pehar za otkrice godine; iako sam kod pcelara vidio sve i svasta pa cak i izuzetno rijedak i raritetniji od Torpeda (zato jer nije licenca vec domaci proizvod i dizajn); kamion AVALA, proizvodjaca ZMAJ , a koji je isto vrlo brzo nestao iz prometa!!:vecernji:
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #67 : 18 Svibnja, 2012, 12:12:57 »
Citat: deda;317407
A jel netko zna kaj je sa Zmajem u Ćićama,iza Velike Gorice?Bio sam nekada u njihovim pogonima,radili su dijelove i reparature,servise za Migove avione,koji je to bio pogon,koja tehnologija i meštri,ajme!Radili su za Končar gdje sam ja šljakal,specijalne osovine i posebna termička obrada i površinska zaštita za transportere sa raketama :zemlja-zrak.

Na Zmajevoj pisti se održava ši...pardon, strit rejs. Moš mislit šta je sa pogonima:(
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline romyo

« Odgovori #68 : 18 Svibnja, 2012, 14:46:56 »
E, da, eto nehotice smo se sjetili (Krntija se sjetio) i kamiona Zmaj.

Firma Zmaj je inače iz Zemuna, i bila je puno poznatija po kombajnima i ostaloj polj. mehanizaciji.

Jel još živa ta firma ?

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #69 : 18 Svibnja, 2012, 15:29:00 »
Kolko znam šljakaju kombajne za kuruzu,pšenicu,repicu i ostale zemljotvorine na veliko.

Offline bozidar

« Odgovori #70 : 18 Svibnja, 2012, 19:48:57 »
Mislim da niko nije pomenul Bosna sviječice iz Kaknja!Možda sam fulal,ako jesam-sorry!:gosp:
A bem ti,Scary je napisal!:zid: Samo,kaj nisu oni iz Kaknja,a ne Tešnja?!Pojma nemam!
Gledal sam sad-Tešanj! Idem po Antisklerin pa u krevet se pokriti dekom od sramote!:o
« Zadnja izmjena: 18 Svibnja, 2012, 19:57:23 bozidar »

SCARY

• Gost
« Odgovori #71 : 18 Svibnja, 2012, 19:56:52 »
@božo
jesam;)

zacky

• Gost
« Odgovori #72 : 19 Svibnja, 2012, 06:53:17 »
Citat: romyo;317109
Idemo malo početi o Zastavi, konkretnije.
Zastava je neiscrpna tema, pa neka se nastavi, ovo je vrlo zanimljivo.

I prije 2.sv. rata na prostoru tvornice bila je neka proizvodnja, ako se ne varam nešto kao za potrebe vojske, mislim oružje.

Nakon rata, dolazi vrijeme velikih i smjelih pothvata, entuzijazam je neviđen, snaga i želja....

1953. godine donosi se odluka o pokretanju auto industrije. Konačna odluka.
Raspisuje se međunarodni natječaj, što u ono vrijeme poratno i previranja na ovim prostorima je bio pothvat,
pogotovo ako se ima u vidu da se puno renomiranih auto proizvođača zainteresiralo za to. Između ostalih, i Renault, Austin, Rover....

Već nakon par mjeseci sklapaju se prvi automobili. To su bili đipovi Willys za potrebe JNA. Ukupno 162 komada.

Međutim, nedugo nakon toga donosi se odluka o suradnji sa Fiatom. Što če se kasnije pokazati pametnim potezom.
Već 1954 godine izlaze na tržište iz Kragujevca prvi Fiati, ili Zastave, to mi nekako nije jasno.
Modeli su to FIAT AR 55, poznatiji kao Kampanjola, Fiat 1400 BJ, i FIAT 1100 B.
Dakle, nije točno što mnogi misle da je prvi Zastavin auto Fićo.
Nije tu riječ o velikoj produkciji, več je to ajmo tako reć UHODAVANJE. A sve ide kako treba, i bolje od toga.

1955 godina je, i evo nam ga Zastava 600 ili Fićo.
Ako je tko imao presudnu ulogu na ovim prostorima onda je to on. Jasno.
Sad neču se zamarati sa tehničkon podacima o autima, več šibam ovako informacije, u letu.
1961 godina, počinje proizvodnja Tristača. Fiat 1300.
1971 godina kreče Zastava 101,
1980 godina i sad kreče Zastava 128 i Jugo.
Dalje je više manje poznato. Bar mislim.

Zastava je kao auto proizvođač, izvozio što gotove, što polugotove, što "za sastavljanje" u, pazi ovo,
izvozio u 74 zemlje svijeta. Sedamdeset i četiri !

Sveukupan broj proizvedenih automobila je preko 4 miliona ! Respektabilna brojka.
Taj broj če definitivno smjestiti Zastavu u krug respektabilnih proizvođača automobila.
Ma što neki govorili.

Zastava je zapravo prvo pocela proizvodit Fordove kamione za vojsku ili zastupat prodaju,tako nesto!

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #73 : 19 Svibnja, 2012, 08:13:49 »
Tehnomehanika-Marija Bistrica,proizvodnja vatrogasnih vozila i kamiona
I bila je još jedna firma ,mislim u Bedekovčini koja je proizvodila kvačila za kamione,zaboravil sam kak su se zvali,Jedinstvo ili tak nekak.

Offline MantaFan

« Odgovori #74 : 19 Svibnja, 2012, 13:16:21 »
Tehnomehanika je radila i prikolice i poluprikolice..ako vidite INA tegljaca MAN 19.403 na cesti,poluprikolica zakopcana na njega je Tehnomehanika
HEAVEN IS A PLACE ON EARTH