Autor Tema: malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule  (Posjeta: 105316 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline kargh

malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule
« Odgovori #210 : 06 Kolovoza, 2012, 19:02:11 »
Citat: crna ovca;333036
da li netko zna koja firma je 1975. u makedoniji proizvodila kamp kućice?

hvala :gosp:

Brako...
Oni su radili kamp prikolice koje se sklapaju (izlozene su bile tu po temama, ali i bas one velike prikolice (neznam na hrvatskom kako da kazem :))
Drugo vezano za kamping, da se radilo kod nas, ne znam.

edit: Google zna sve :) Kod nas se i za kamp kucu kaze prikolica.
Definitivno Brako!

I, evo mene oslonjenog na tristacu, leta 1984-te u Dojranu, pored jedne takve - Brako Titov Veles, danas Veles (ova je staticna, nema osovina i tockova) u vlasnistvu tadasnjih OOUR-a

« Zadnja izmjena: 06 Kolovoza, 2012, 20:01:23 kargh »

Offline krntija

« Odgovori #211 : 06 Kolovoza, 2012, 19:06:11 »
IDA Kikinda, opskrbljivala Jugoslavensko trziste svim modelima osim Monze. Sredina 80-tih godina. Vlada i JNA bili veci kupci !
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

SCARY

• Gost
« Odgovori #212 : 06 Kolovoza, 2012, 19:53:07 »
Citat: kargh;333043
Brako...
Oni su radili kamp prikolice koje se sklapaju (izlozene su bile tu po temama, ali i bas one velike prikolice (neznam na hrvatskom kako da kazem :))
Drugo vezano za kamping, da se radilo kod nas, ne znam.

edit: Google zna sve :) Kod nas se i za kamp kucu kaze prikolica.
Definitivno Brako!

da, brako - Braća Košulev (ili Košulčev - tako nekako ide prezime) - poznati po onim šatorskim kampicama koje su vukli fićeki, spačeki, i ta klasa vozila...

Offline kargh

« Odgovori #213 : 06 Kolovoza, 2012, 20:10:51 »
Tako je SCARY!

Braca Kosulcevi!

Pisao sam negde, mozda i tu, da jos postoji Brako, i mislim da je i pod istim imenom. Uglavnom, proizvodi traktorske prikolice, i medicinske krevete.
Interesantno je to sto je prilikom dolaska novog vlasnika sva limarija koja je bila na zalihi u fabrici, a bili su nesto kao... hmmm... ovlasteni za delove limarije za sva vozila Zastava i Lada, prodana jednom otpadu. Radi se o potpuno novoj limariji u ogromnim kolicinama.
I, na tom otpadu su stajali delovi mnogo godina, cak i danas ima ponesto.
Ja sam tamo kupio za tristaca mnogo limarije za smesnu sumu od 50 den (0,85 evra) po kili.

Offline dmj

• Antique Member
  • Spol: Muški
« Odgovori #214 : 06 Kolovoza, 2012, 23:07:42 »
Mislim da ste pobrkali prikolice i kamp kućice.

Makedonske kamp kućice su se zvale Treska. E sad, ne znam je li ih možda radila ista firma kao i Brako prikolice...
I ne znam kad su počeli raditi, ja ih se sjećam iz osamdesetih, ali za 1975. nisam ziher.
Via Ciro Menotti 322

SCARY

• Gost
« Odgovori #215 : 06 Kolovoza, 2012, 23:16:20 »
dino, s jedne strane jesi u pravu;)
ja cijelo vrijeme govorim o brako šatorskim kampicama;) one kaj su teške k'o pero s žiletom:) tj one koje se rasklapaju, i razvlači se šator iz njih...

Offline kargh

« Odgovori #216 : 06 Kolovoza, 2012, 23:25:48 »
Citat: dmj;333096
Mislim da ste pobrkali prikolice i kamp kućice.

Makedonske kamp kućice su se zvale Treska. E sad, ne znam je li ih možda radila ista firma kao i Brako prikolice...
I ne znam kad su počeli raditi, ja ih se sjećam iz osamdesetih, ali za 1975. nisam ziher.

Za ovo si u pravu. Ne znam kada su se pojavile Treska kucice, ali sam siguran da je ovo na slici koju sam postavio Brako. Onda u 80-im, smo obavezno svake godine provodili po nekoliko dana u Dojranu (45 km od Strumice).
Sada kad vracam film, Treska su bile u teget-beloj kolor semi, a Brako su bile narancasto-bele (kao na slici).
Inace, Treska je bila fabrika namestaja, sa pogonima u celoj Makedoniji. Strumica je imala ogroman treskin pogon. Pocetkom 90-ih je poceo opst raspad Treske, i sredinom 90-ih je sve raskrcmano, pokradeno i unisteno. Danas nema ni traga od Treske.
Evo jedne na prodaji:

http://reklama5.mk/Details.aspx?ad=410773
« Zadnja izmjena: 06 Kolovoza, 2012, 23:33:23 kargh »

Offline krntija

« Odgovori #217 : 07 Kolovoza, 2012, 15:20:19 »
:sok:  Upravo sam se setil jos jednog rariteta u svijetu prikolica, a koji je nastao u centru Zagreba, tocnije na Salati!  Godine su otprilike kraj, 50-tih, nas poznati fotograf Griesbach (foto-ducan u ZG 30-tih godina) bio je i prekaljeni motorista i automobilista pa pomalo i Zagrebacki "proka-pronalazac"! Tako je on, izmedju ostalih samostalnih radova, sam napravio kamp-kucicu, koju je mogao vuci Fico!  To sam saznao iz razgovora sa njim prije vise godina. Kad naletim na tu fotku (negdje mi je , ali treba to nac) poslikam ju i postavim ovdje! :ghh:
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline crna ovca

« Odgovori #218 : 08 Kolovoza, 2012, 01:39:42 »
hvala na pomoći za prikolicu :gosp:

uz vašu pomoć sam našao što sam tražio :palac:

bila je riječ o ovakvoj prikolici:

edit: proizvođač je Treska
« Zadnja izmjena: 08 Kolovoza, 2012, 01:47:09 crna ovca »

Offline kenmeri

• Antique Member
« Odgovori #219 : 08 Kolovoza, 2012, 10:28:34 »
Mislim da ih ima na moru takvih istih ili sličnih.

Offline borut

• Oldschool rookie
« Odgovori #220 : 12 Kolovoza, 2012, 19:23:51 »
Citat: goran16v;332231
Trambus (bez njuske) svijetlo plave i narandzaste Mackove F700 je imao Autoprevoz Mostar. Do nedavno se znao zadesiti pokoji na cesti. Evo sa nekog foruma sam ukrao jednu slicicu, mislim da je jedina koja postoji.

(Image removed from quote.)

ne, en , obstaja še več slik, nekaj jih je tu

http://www.facebook.com/groups/137981389644001/photos/#!/groups/137981389644001/

Offline dmj

• Antique Member
  • Spol: Muški
Via Ciro Menotti 322

Offline krntija

« Odgovori #222 : 12 Kolovoza, 2012, 19:58:10 »
:sok: Tog novog Tamica s "ocalama" nisam nigde videl! One stare jesam!

Offline taxi80

« Odgovori #223 : 12 Kolovoza, 2012, 21:36:21 »
spektar boja TAM-a sa "očalama"je identičan mehanotehnikinim kombijima,hitna pomoć, vojaški ,safari ,vatrogasni i milica,i to u nijansu...kakva maštovitost tvornice igračaka iz Izole:rofl:
« Zadnja izmjena: 12 Kolovoza, 2012, 21:39:40 taxi80 »
opel kadett d

Offline krntija

« Odgovori #224 : 12 Kolovoza, 2012, 21:54:59 »
Citat: taxi80;334047
spektar boja TAM-a sa "očalama"je identičan mehanotehnikinim kombijima,hitna pomoć, vojaški ,safari ,vatrogasni i milica,i to u nijansu...kakva maštovitost tvornice igračaka iz Izole:rofl:

:sok: Pazi stvarno! Dobro si to primetil! :mellow: