Autor Tema: malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule  (Posjeta: 105295 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline goran16v

malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule
« Odgovori #225 : 13 Kolovoza, 2012, 01:12:04 »
Citat: kargh;333104
Sada kad vracam film, Treska su bile u teget-beloj kolor semi, a Brako su bile narancasto-bele (kao na slici).

Koliko se ja sjecam Adria su bile u plavo-bijeloj semi, a Treska (koju sam BTW pomenuo negdje na pocetku teme) su imale bijelo - narandzastu (ovalni oblik), a zatim bijelo-smedju kombinaciju (generacija poslije, oblik sa praviom linijama)

Offline romyo

« Odgovori #226 : 13 Kolovoza, 2012, 09:37:34 »
IMV ADRIA 450

Moja... :D Da, ovo im je bila prepoznatljiva kombinacija. Bijela sa plavkasto/sivom sredinom.
Ta se kombinacija koristila u sedamdestima, pa i ponešto na početku osamdesetih.
Mislim da nekako sredinom osamdesetih ova plavkasta sredina poprimiti če novu boju, ali sad se
radilo u tamno plavoj. Dakle i dalje su bile bijele ali sa tamnoplavom sredinom.
Još uvijek ih kod nas ima dosta, ali malo je poznato da su se one dosta i izvozile na Europska tržišta.

Nažalost, ja nemam nikakve papire/uputstva/manuale. Nisam ih dobio sa ovom mojom.
Ali tu se radi o modelu 450 iz sredine sedamdesetih.

Dosta sam njuškao po netu, u potrazi za nekim informacijama o Adriama, ali toga jako malo ima na netu.

Često viđam i Kampere, lijepe moderne kampere Adria po našim cestama. Mahom od turista.
Što je sa tom firmom sad (Adria) ? Kamo se ti Kamperi rade ?

Offline dmj

• Antique Member
  • Spol: Muški
« Odgovori #227 : 13 Kolovoza, 2012, 10:31:25 »
U Novom Mestu i dalje, koliko znam IMV se podijelio na Adriu i Revoz.

Valjalo bi otići u njihov tvornički muzej, lani su ga otvorili, navodno (pričao mi Georg Gedl) im samo prva, najmanja i najstarija kampica nedostaje...
Via Ciro Menotti 322

Offline goran16v

« Odgovori #228 : 13 Kolovoza, 2012, 11:34:58 »
Adria je postala u Europi prilicno renomiran proizvodjac kampera i kamp kucica. Nedavno sam gledao neki prilog o kupovini kamp kucica u UK podjeljen u vise cjenovnih razreda i kao jedna od najboljih kupovina se pojavila Adria kamp kucica.

Offline Mike00

• Junior member
  • **
    • http://www.rentkombi.com/
« Odgovori #229 : 15 Kolovoza, 2012, 09:47:01 »
Kad smo se već dotakli TAMIĆa, u nastavku vam donosim još jednu povijesnu priču koja još nije oldtimer priča u punom smislu riječi ali je svakako povijest autoindustrije u našim krajevima, odnosno iz Rijeke.

Dakle, od istog člana foruma Teretna-vozila.com - Torpeda, stiže priča, odnosno test kamiona TORPEDO.

TEST: Torpedo TK 130 T7 4x4 (1995.)

http://www.teretna-vozila.com/vase-novosti/66-posjetioci-reporteri/331-test-torpedo-tk-130-t7-4x4-1995-.html

http://teretna-vozila.com/smf/povijest-i-oldtimeri/torpedo-tk-130-t7-4x4-(test-1995-)/
http://www.rentkombi.com/ RentKombi.com - Iznajmljivanje kombi vozila, najam kombija za sve vaše potrebe

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #230 : 15 Kolovoza, 2012, 11:11:44 »
Vozio sam nekad u JNA Tam 110 i 150 i bili su izvrsni,dobro išli,na terenu su bili kraljevi,još se vukla i haubica 105 s njim,jedino kaj je bio malo nestabailan na asfaltu pri većim brzinama,ali to mu ionako nije bila namjena.Kako to da je Torpedo bio tako traljav,pa kaj to nije kopija Tamova?

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #231 : 15 Kolovoza, 2012, 13:30:36 »
A cuj.. Traljav, ne-traljav... Radilo se po sistemu ''leva-leva'' odnosno - ''samo daj, daj, daj''... Islo se na brojnost i na kolicinu. Bila su takva vremena da nije bilo u interesu imati savrseni stroj na kojeg je potrosena godina dana na usavrsavanje, nego je bilo potrebno prebaciti decke na Velebit... Slavoniju... Dalmaciju...
Nije da vucem paralelu sto se tice kvalitete i situacije, ali... Sjeti se kraja Drugog svjetskog rata... Njemaci su imali savrseni tenk koji je mogao raditi milion sati bez zastoja, mogao je ispaliti milion naboja nevjerojatnom preciznoscu bez zastoja... Manevarske sposobnosti i perfomanse su bile zacudujuce... Mogao je i ''kuhati kavu'' sto bi se reklo, ali daba kad su na megdanu bili nadmocno prekobrojeni sa ruskim ''krsevima'' koji su se kvarili, nisu imali sic podesiv u lumbalnom dijelu leda,retrovizori nisu bili u boji karoserije i ukrasne kromirane lajsne su bile traljavo zasarafljene parker vijcima koji su hrdali na prvoj kisi... :lol:
Ali brate, znas kako se kaze...
''Sto p'čela očera međeda...'
'

Sta god da god... Meni je onaj zvuk Torpeda ostao u sjecanju... Imao sam se prilike i voziti u njemu, a imao sam ga prilike i vozikati malo po krugu vojane i po poligonu.
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #232 : 15 Kolovoza, 2012, 16:15:06 »
A kaj nije u njih ugrađivana Tamova ili Deutzova mehanika?U to vrijeme sam šljakao u Trgometalu i naša je vojska uzimala dijelove od Tama i Deutza na tone,nismo ih mogli nazmagati,počistili smo sva skladišta u Mariboru i Austriji.

Offline romyo

« Odgovori #233 : 15 Kolovoza, 2012, 22:59:13 »
Torpedov kamion je bio puno jači od Tam-ovog.
U jednu seriju Torpedovih kamiona se stavljao modificirani traktorski 6 cilindara motor.
Dosta agragata je bilo baš od traktora.
A što smo tad mogli imati ? Iskoristi ono što je na lageru.
U konačnici to je bio dobar kamion, kad se sve nesretne okolnosti zbroje.

Offline kenmeri

• Antique Member
« Odgovori #234 : 16 Kolovoza, 2012, 11:07:26 »
Nisam vidio ovaj kamion.Jel ovo s neta ili tvoja?

Offline romyo

« Odgovori #235 : 16 Kolovoza, 2012, 12:02:59 »
Nekamo na Netu sam sliku pokupio.
Ja ih se sječam, ali iskreno dugo ga uživo nisam vidio.

Kad smo već kod Torpeda i dotakli smo se tih nesretnih godina,
valja napomenuti i jako puno prerada običnih komercijalnih kamiona, koji su nabrzaka prerađeni
doslovno preko noći, u vojna vozila, i koja su se pokazala jako dobra.
Vrijedni i dobri inžinjeri i radnici iz Torpeda.
Možemo biti ponosni na to.

Offline gvx

« Odgovori #236 : 16 Kolovoza, 2012, 14:02:36 »
Citat: borut;330177
(Image removed from quote.)(Image removed from quote.)

Moja prva firma! Imao sam i njihovu stipendiju kao autoelektričar.
A koliko znam jedan od zadnjih Mackova je završio negdje u Istri. Čovjek je skupa sa njim dobio i rezervnu kabinu.
A ima još priča oko tih stroja. Pričao mi majstor koji ga je vozio. Tahograf u miljama i to na nekoj traci a ne onaj okrugi. Milina za nadmudrivanje sa milicijom. A kaže  tek kad je došlo na nekih 70-80 milja tad je dobio pravi glas!
Problemu treba dat težinu!

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #237 : 16 Kolovoza, 2012, 14:11:01 »
He he he... Zbrda-zdola radeni pancir-kamioni...
Na jadne Zastavice i Tamiće.. Pokoji Ivekić, mahom Mercovi... Nakelji se celicna ploca na pod sanduka... Bocnice se isto ojacaju sa celicnim limom.. Kabina se isto ''oblozi''... Dve-tri ''puškarnice'' i evo - oklopnjaci za bojiste. Neki su siroti zakuhali vec na usponu prema Gornjem Jelenju, a neki su nazalost ''prepiškani'' sto gelerima, sto protupancirnim streljivom... No, neki su i sluzili svrsi. U biti - poanta jebila koliko-toliko zastiti ljudstvo od zasjeda i iznenadne pjesadijske vatre.
Mnogi kazu da ''da je to bilo niš' koristi'' ali znali su i decki da ni u pravom pancir-vozilu nema spasa od kakvog kumulativnog naboja koji je bas namijenjen za oklope. Pa ako ti u tenku nema spasa, gdje ce biti u ovoj navrat-nanos slozenoj limenci.
Susjed mi je pricao kako ih je bas jedan takav homemade pancir kamion spasio kod Drenovog klanca...
Ali Torpedov turbodizelić je uistinu bio vrlo ''živ'' po terenu. :palac:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline romyo

« Odgovori #238 : 16 Kolovoza, 2012, 14:43:19 »
Malo je poznato da je TAZ (Tvornica Autobusa Zagreb) u te nesretne dane
napravila nekoliko oklopnih autobusa.
Bili su sklepani preko noći na nekim starim autobusima, upravo ovako kako kaže Frik,
sa metalnim pločama, i nekakvim puškarnicama.

Bili su sklepani nabrzinu, u 10. i 11. mjesecu 1991. jer su trebali šibati za Vukovar.
Trebalo je nabrzaka izvlačiti ljude...

To govorim iz sječanja.

Offline ivmatic86

« Odgovori #239 : 16 Kolovoza, 2012, 19:07:06 »
Dalmacija Dogi Rat je napravila oklopnjak od prerađenog kamiona sistemom metalna ploča, beton, metalna ploča. Prva ideja je bila napravit oklop samo od metalnih ploča, ali nakon testiranja snajperon i valjda nekon pancir municijom vidili su da to nije dovoljno- probilo ga je. Pa je dodan jošjedan sloj lima i između beton. Bija san isprod ulaza kad je izaša na cestu, još san tada bija mali oldskuler :D Vozilo je napušteno u akciji nakon šta je zapeja pri povlačenju u nekakvu rupu. Ovo san sazna prikoprijatelja čiji je otac radija na njemu...
Yugo je više od vozila, to je statusni simbol!