Autor Tema: malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule  (Posjeta: 105267 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline radnik-os

• Senior member
  • Vozilo:: bmw 2002-u nastajanju,truljavi tristac..ali pali
malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule
« Odgovori #270 : 16 Veljače, 2013, 23:10:19 »
nije bas industrija ali je iz starih vremena.okolica s. broda.zanimljiv broj telefona:)
Tko izgubi dobitak,dobije gubitak!

Offline dmj

• Antique Member
  • Spol: Muški
« Odgovori #271 : 08 Ožujka, 2013, 00:12:21 »
Baš mi je nešto palo na pamet... Dobro je poznato da je početkom pedesetih bio raspisan natječaj za sklapanje automobila u tvornici koja će kasnije dobiti ime Zastava. Na natječaj je stiglo sedam prijava, a pobijedio je Fiat. Protukandidati su bili Alfa Romeo, Renault, Delahaye, Austin, Rover i Jeep/Willys. Zapravo skroz očekivano društvo, tek uz jednog, ali ne baš posve nelogičnog uljeza. Možete li prepoznati tko je tu uljez i zašto?
Via Ciro Menotti 322

Offline krntija

« Odgovori #272 : 08 Ožujka, 2013, 00:31:24 »
Po meni su uljezi AR i Delahaye ako je rijec o sklapanju osobnih vozila, jer oni tada ( oko 1951.) nisu imali primjereno osobno vozilo za sire mase . A uljeza nema ako je bilo planirano sklapat terence ili komercijalna vozila jer su ih svi ovi natjecatelji imali u programu proizvodnje!
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #273 : 08 Ožujka, 2013, 08:51:52 »
Plan su bili terenci, jer je osnova ideje, dakako, bilo sklapanje motorizacije za JNA, a ne za radničku klasu, to je došlo kasnije kao sporedni nusprodukt.

Na to ciljam, jedino Renault tada nije imao pravi terenac, koliko znam. Imali su Colorale Prairie s pogonom na sva 4 kotača (zato i kažem da je ne baš posve nelogičan uljez), pretpostavljam da je to jedino što je Renault mogao ponuditi na tom natječaju...
Via Ciro Menotti 322

Offline krntija

« Odgovori #274 : 10 Ožujka, 2013, 23:37:15 »
Na taj Coloral sam i mislio , zato sam i napisal da svi ulaze u igru ako je rijec o terencima i komercijali.  A radnici su trebali jos dugo cekati da si mogu priustit kredit za novi auto, to je za njih doslo tek pocetkom 60-tih, tu mislim bas na sljakere, jer intelektualci , inzinjeri, doktori i slicni su si aute mogli nabavljat vec od sredine 50-tih.:pda:
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline romyo

« Odgovori #275 : 11 Ožujka, 2013, 12:11:57 »
Citat: krntija;376152
...... jer intelektualci , inzinjeri, doktori i slicni su si aute mogli nabavljat vec od sredine 50-tih.:pda:

Podobni, podobni.... Oni su bili prvi.
Tek nakon njih ovi nabrojani.

A podobni, oni su si mogli nabavljati aute več kratko nakon rata,
pa isti ti, usuditi ču se izjaviti i sve do "70-tih godina.

Offline RI1960VW

• Antique Member
  • Vozilo:: narodno
« Odgovori #276 : 11 Ožujka, 2013, 20:27:19 »
Evo, nešto slikovitije - povijest ToMoSa na filmu ..

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QlmM2KZOTZQ

.. malo je "zbrda-zdola", ali je ipak dobar preslik tih vremena ..

Molim, obratiti pozornost na živu legendu motosporta - Zdravka Matulju, on sam zaslužuje posebni dokumentarac ..
Better to remain silent and be thought a fool than to speak and to remove all doubt.

Offline krntija

« Odgovori #277 : 13 Ožujka, 2013, 23:33:53 »
:pda:Listajuci jedan stari auto casopis naletio sam na reklamu za jedan proizvod auto-kozmetike , a koji original imam u prodaji stare auto i druge ambalaze ( http://www.oldschoolhr.com/forums/showthread.php?21002-P-Originalna-ambalaza-ulja-i-ostalo-za-dekoraciju-garaze-i-izlozbe&p=376611#post376611 ) , proizvodjac je bio "ILIRIJA" -Tvornica kemijskih proizvoda  iz Ljubljane!  1964. godina

[/IMG]

Offline stojo

• Junior member
  • **
« Odgovori #278 : 14 Travnja, 2013, 12:27:42 »
Sa foruma teretna-vozila

Rrider

• Gost

SCARY

• Gost

Offline javasluk

• Oldschool rookie
Odg: malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule
« Odgovori #281 : 24 Ožujka, 2017, 23:35:45 »
IMV ADRIA 450(Image removed from quote.)Da, ovo im je bila prepoznatljiva kombinacija. Bijela sa plavkasto/sivom sredinom. Ta se kombinacija koristila u sedamdestima, pa i ponešto na početku osamdesetih. Mislim da nekako sredinom osamdesetih ova plavkasta sredina poprimiti če novu boju, ali sad se radilo u tamno plavoj. Dakle i dalje su bile bijele ali sa tamnoplavom sredinom. Još uvijek ih kod nas ima dosta, ali malo je poznato da su se one dosta i izvozile na Europska tržišta. Nažalost, ja nemam nikakve papire/uputstva/manuale. Nisam ih dobio sa ovom mojom.Ali tu se radi o modelu 450 iz sredine sedamdesetih. Dosta sam njuškao po netu, u potrazi za nekim informacijama o Adriama, ali toga jako malo ima na netu.  Često viđam i Kampere, lijepe moderne kampere Adria po našim cestama. Mahom od turista. Što je sa tom firmom sad (Adria) ? Kamo se ti Kamperi rade ?
http://www.njuskalo.hr/image-w920x690/kamp-prikolice/adria-410q-slika-14985867.jpg Ako je već negdje bilo, onda premjestite ali ako ne, onda na ovom forumu ima pravih majstora pa bi molio da nam netko napiše RAL broj ove plavo-sive boje, po procjeni ili iskustvu? Please........Molim moderatora ako postoji prikladnije mjesto za ovo slobodno premjestiti (sve sugestije su dobrodošle)
« Zadnja izmjena: 24 Ožujka, 2017, 23:47:02 javasluk »
Samo Cibalia

Offline romyo

« Odgovori #282 : 24 Ožujka, 2017, 23:43:18 »
Javašluk, restauriraš IMV Adriu ? Ako da, svaka čast...

Eto, ovu sa gornje slike prodao stari nedavno. Počela smetati oko kuće.  :nea:

Offline javasluk

• Oldschool rookie
« Odgovori #283 : 24 Ožujka, 2017, 23:56:52 »
Neće to biti baš "restauracija", ostavio mi na mom placu kolega, nije za vuču, ali nezaštičena trebaju osvježiti, ako se boja  neka bude original.
NE, restauracije ADRIA iz tih godina je "malo škakljivo" jer one koje su očuvane i mogu proći tehnički (premda ne znam 12 colla kotači?) ne trebaju restauraciju, a one na izdisaju su "teške".
Inače, žao mi je što je ADRIA napustila ono što ju je desetljećima izdvajalo od ostalih sličnih a to su plavi prozori. Prije tri, četiri godine su prešli na univerzalne koje koriste svi.

Romyo kažeš "malo je poznato da su se one dosta i izvozile na Europska tržišta". Što je sa tom firmom sada(Adria) ? Kamo se ti kamperi rade?" 
Ma izvozilo se "masno", imala je tada ADRIA "izvozne modele"  čak se po ondašnjoj državi i šaputalo da ADRIA ima pogon u Belgiji ili tako nešto? Tovarna iz socijalističke države gradila marku na zapadu kontinenta, donosilo devize u bivšu državu. U SLO nisu "privatizirali" na silu ako je tvornica donosila profit.  ADRIA dobro zastupljena i prepoznata na svim tržištima zapadne Europe. Odličan omjer cijene i kvalitete, dostupnost rezervnih dijelova a dizajnom je čak i bolja od mnogih njemačkih marki.

Ove zime (16/17) je ponudu za kupnju Adrije iz Novog Mesta dala francuska tvrtka TRIGANO, najpoznata po šatorskim prikolicama (u našim krajema tzv. brako-prikolica) premda imaju u koncernu više marki i čvrstih prikolica.
« Zadnja izmjena: 25 Ožujka, 2017, 00:12:40 javasluk »
Samo Cibalia

Offline robertino1985

• Olschool apprentice
  • *
  • Vozilo:: vag i auto union
« Odgovori #284 : 30 Ožujka, 2017, 21:59:27 »
Pozdrav nadam se da može ovdje, zanima me da li neko zna koji je chevrolet proizvodio u zastavi prije 41.-godine.

Također me zanima koji je tip bmw-a pravio tmz(tvornica motora zg)
Hvala