Autor Tema: Čiščenje sigurnosnih pojaseva  (Posjeta: 6928 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bozidar

Čiščenje sigurnosnih pojaseva
« : 02 Kolovoza, 2012, 19:21:21 »

Nabavio sam od frenda pojaseve za sjedala i trebalo bi ih oprati ili očistiti. Inaće imam plave Schroth pojaseve ali problem je u tome da su nekompletni,nedostaju zatezači.Nije da mi se više sviđa crvena boja nego ovi su kompletni sa zatezačima i s vremenom ču ih staviti ali nakon nekoliko godina ležanja u garaži a najviše što nikad nisu čiščeni,to je ostalo na meni.OK,to sam bar jednom godišnje radio na plavim Schroth pojasevima i to četkom za ribanje i praškom (deterđentom) za pranje veša.
Zanima me jel možda ima neki drugi bolji način osim ribanja četkom npr. kemijska čistionica,servis za čiščenje unutrašnjosti vozila/sjedala ili ima neka "tajna" formula mješavine deterđenata,raznih otopina ili što ja znam čega koje se opet svodi na ribanje četkom ali da je puno efikasnije.
Nije da mi se ne riba ali htio bi izvuči maximum da to na kraju nekako izgleda kao novo i dostojno mom vozilu!
Da li pojasevi prije ribanja trebaju biti cijelu noć namočeni u nekoj otopini prije pranja (kao pretpranje) ?
Ne bi htio opet da se nekom kemikalijom počinju uništavati pojasevi,da nešto ne nagriza ili sl.
Znači jednostavno,koji postupak bi bio da se maximalno učiste pojasevi a da se ne oštete ?
Tražio sam neku sličnu temu ovdje ali izgleda da to još nitko nije postavio!
Zahvaljujem se na mogućim odgovorima!
« Zadnja izmjena: 02 Kolovoza, 2012, 19:23:30 bozidar »

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #1 : 02 Kolovoza, 2012, 20:10:59 »
Prvenstveno... Nista agresivno.. Nikako prasak za ves, a pogotovo ne onako ''na zivo'' - ''utepati'' četku u prasak pa onda rifljati po pojasevima jer ces ih dolsovce izblijediti i ostetiti - makar i samo iscufati...
Ja pojaseve perem da ih doslovce obilno namacem sa spuzvom ili kakvom ''bogatom'' krpom koja zadrzava bar malo vode... I onda s tim trljam. Mada :tajna: poanta i eeeiiiijm of the geeeijm je da ne trljas nego da natapas sapunicu kroz tkanje. :tajna: A za pranje koristim ili gel (tekuci prasak) za ves ali razblazen u nekoj ''normalnoj koncentraciji'' - tipa cep pakiranja na 5-7 litara tople vode. Sto toplija to bolje. Kad ti se nakon pranja prsti sfure kaj pilići na klanju - to je delo :lol:
Nakon sto ih tako ''natofam'' - usisam ih sa nekim jakim usisavacem... Nakon toga ih jos jednom operem sa onom aktivnom pjenom odnosno sa onom ''dozom'' koja se koristi za ciscenje tepiha ili slicnih ''tepišastih'' stvari. Ta doza ti ima na vrhu doslovce plasticnu cetsku, a kad ju pritisnes - izlazi fuuul bogata pjena. I to ja ta aktivna pjena sa kojom trljas pojaseve, dok pjena ne ''nestane''... Kadse osusi - kao cisto je. I fakat je cisto. ''Fakat... :sok:Mir'še na b'jelo...'' sto bi reko Đura. :lol:
Nakon toga, pravac u Müller ili jedino mooozda jos i DM - jer su svi drugi Lenori šrot za hrvatsko tržiste - i onda si odaberes miris koji ti najvise pase. Nekako kontam... Po onoj Clas tankerici... Blago pogrbljenom, ali samopouzdanom stavu, zamisljenog ali mudrog pogleda... Mislim da je za tebe Lenor Spring... :to:
I onda stavis kvarat do maksimalno pola čepa lenora na pet litara mlacne vode... Izuzmes cca pola litre te otpine i sa tim lijepo natopis pojaseve... I ostanu lijepo fino mirisljavi...
U ostatak otopine kasnije bubnes nakon pranja majicu i ostalu robu u kojoj si se oznojio da budes lijep i mirišljavi kad radis video klipiće za JuBiTjuBi...
A i da budemo ljepsem spolu (kako kome koji spol, da se ogradim, da se razumijemo... Moderno je doba... Nemajmo predrasuda, moliti cu... :palac: ) lijepi i mirišljavi... zasdto bi morali imati prljave nokte i biti krezubi tipovi oji znaju pricati ovakve spike:

http://www.youtube.com/watch?v=ainl15prVKY

:D:piva::piva:

''Sad mi je karburator super...''  :lol: :lol: :lol:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline bozidar

« Odgovori #2 : 02 Kolovoza, 2012, 20:42:16 »
Hvala na ideji,vec sam davno nekad cistio sjedala na Asconi sa tim sprejem za tepihe i bilo je OK ali nisam siguran jel to prejako za taj materijal kojim su radeni pojasevi.Mislim da supruga ima negdje takav sprej,pogledat cu poslije.Nista,ostalo mi je da prvo probam sa tim onda! Pozdrav

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #3 : 02 Kolovoza, 2012, 20:58:44 »
E moj Bozo, Bozo... Stooo godina imas, a jos nisi neke stvari naucio... :jep:
Nikad, ali NIIIKAAAD uzimati zenine stvari za ''bezvezarije po garazi''... :lol: :lol:
Vidi ga...

Ovo je tvoj prijatelj... :palac:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline bozidar

« Odgovori #4 : 02 Kolovoza, 2012, 21:05:25 »
Citat: frik-ri;332354
Nikad, ali NIIIKAAAD uzimati zenine stvari za ''bezvezarije po garazi''...

Kad mi je to najekonomicnije! :ghh:

Medu stvarima za ciscenje naisao sam na 2 zanimljiva,Opal krem deterdent i ovaj nekakvi "Oxy Magic",to je kao za prljavu tkaninu. Zena je u nocnoj smjeni pa imam "inventuru" u njezinoj "garazi"!:rofl:
« Zadnja izmjena: 02 Kolovoza, 2012, 21:23:19 bozidar »

Offline veky

« Odgovori #5 : 02 Kolovoza, 2012, 21:40:55 »
Ja bi to ovako, kompletne pojaseve umotao u plahtu (može neka stara da žena/majka/kraljica ne popizdi) i zavezao i fino to u vešmašinu na 40 i tak dva puta i biti če ko novi i neče se oštetiti...u plahtu iz razloga da se plastika od štekera ne zrondaju u mašini i plahtu na duplo.... javi rezultate
Pomozi podjeli sredi : )

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #6 : 02 Kolovoza, 2012, 21:46:11 »
I nikak nemoj veš mašini metnut za bjelo rublje,tj na kuhanje.

Offline bozidar

« Odgovori #7 : 02 Kolovoza, 2012, 22:00:37 »
Jel to sad za ozbiljno sa vesmasinom?! Mislim,treba mi stvarno savjet za dobro ciscenje tih pojaseva ali to sa vesmasinom izgleda vise kao vic nego ozbiljno,makar se to dobro zamota u neke stare jastucnice sa ciferslusom ili kaj vec! Jel to vic ili za ozbiljno?
Iz nocne smjene sam pa malo slabije "kopcam",ce me razmete?!:mellow:

SCARY

• Gost
« Odgovori #8 : 02 Kolovoza, 2012, 22:19:49 »
e božo, božo...
kak si me zvrcnul za pranje farova tak si me mogel zvrcnuti i za pranje pojaseva;)
pa da ti objasnim onak laganini - kako, gdi, kamo, kud, s kim, s čim, ...
;)

Offline bozidar

« Odgovori #9 : 02 Kolovoza, 2012, 22:27:41 »
Citat: SCARY;332374
da ti objasnim onak laganini - kako, gdi, kamo, kud, s kim, s čim, ...

Ima sam namjeru zvati ali kak nisam nasel slicnu temu na forumu mozda jos nekog interesira tak nakaj!
Pa nije valjda da nitko ne pere te pojaseve?!:sok:
Ja jesam svake godine 1-2 puta praskom za ves ali ovo je sad malo jace pa mozda ima kakva ideja.
Volim imati sve uvijek cisto u Asconi,drzim do toga koliko mogu.:)

Stavil sam pojaseve u malu jastucnicu sa ciferslusom,40°C i sareni ves,ukljucil sam i za sad ne lupa jako u vesmasini! :D Bumo vidli kak bude zavrsilo!
« Zadnja izmjena: 02 Kolovoza, 2012, 22:42:52 bozidar »

SCARY

• Gost
« Odgovori #10 : 02 Kolovoza, 2012, 22:42:19 »
pa kad napraviš sve po recepturi objaviš;)

Offline Looka-zg

• Antique Member
  • Vozilo:: Hillman Avenger mk1 1971.
« Odgovori #11 : 02 Kolovoza, 2012, 22:59:10 »
mislim da je u svakom slucaju obicni sapun mozda najbolje rijesenje, ja sam ih pral tak i ok je ispalo, s tim da am dva put moral ponovit postupak jel je bilo fest zmazano ... cetkica i na ruke udri

SCARY

• Gost
« Odgovori #12 : 02 Kolovoza, 2012, 23:01:24 »
a kak je najlakše oprati zmazane ruke posle šarafljenja motora?;) tj da makneš sve ono lepo crnilo ispod noktiju:lol:

Offline bozidar

« Odgovori #13 : 02 Kolovoza, 2012, 23:04:27 »
Citat: SCARY;332394
a kak je najlakše oprati zmazane ruke posle šarafljenja motora?

Ja to rjesavam sa pranjem suda u kuhinji,nista bolje ne opere ruke poslije garaze nego kad operes sude usput,provjereno! Zato niti nemam namjere kupiti perac suda!:)

SCARY

• Gost
« Odgovori #14 : 02 Kolovoza, 2012, 23:07:28 »
je, viš kak stari mački znaju kak se treba prišmajhlati;):palac:
i usputno imaš trostruku korist:balki: