POzdrav društvo!
Evo malo da se osvrnem po pitanju skidanja boje/ruzine sa nepristupačnih mjesta!
Nakon dosta preispitivanja i mudrovanja odlučio sam dati šansu elektrolizi u kombinaciji obična voda + natrij-hidroksid.
Samo da napomenem natrij hidroksid je jako otrovan i potrebno je dosta pažnje prilikom rukovanja s njim. Gumene rukavice, maska za oči i usta, dugi rukavi i neke pune cipele.
Jako lako pojede kožu i nastanu opekline.
Natrij hidroksid sam kupio u poljoapoteci i to za 20kn/kg. Najnormalnije bez ikakvog certifikata za nošenje oružja i otrova.
U plastičnu kantu sam ulio 15 litara vode i stavio 4 jušne žlice natrij hidroksida.
Od drva sam napravio nisku pregradu kako se unutar kante anoda i materijal koji čistim nebi dodirnuli.
Onda sam spojio dva komada ovjesa žicom (tako da mogu više komada odjedamput očistiti)

Ovdje se vidi sloj ruzine i boje

Također sam nabavio jedan mali punjač za akumulatore koji će mi davati 12V struje koja je potrebna da bi se proces odradio.
"-" pol sam stavio na materijal koji treba očistiti, a "+" pol na anodu. Jako je važno pravilno spojiti struju, da vam se nebi desilo da očistite komad koji vam ne treba!
Anoda je najobičniji komad lima. Bolje prolazi ravni plosnati komad lima nego okrugli. Neznam zašto. Veća površina valjda.

Stvar sam stavio preko noći da radi i rezultati su odlični.

Ipak ja sam nakon prve noći i ćišćenja komada njaobičnijom čeličnom četkom na ruke odlučio ponoviti proces. Na nekim mjestima je ostalo još malo boje koju je trebalo skinuti.
Nadam se da je ovo pomoglo nekome da olakša/preskoči proces bruskanja
I ovakve komade sad nosim na cinčanje.
Dilema je vruće ili hladno? NIsam baš pametan!